Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Στεγνώνει από μετρητό η αγορά-έρχονται εκρήξεις και συγκλονιστικές πολιτικές εξελίξεις!


Νέες εστίες πίεσης και ανησυχίας για την ελληνική οικονομία και την υγεία των εμπορικών Τραπεζών διαμορφώνουν οι προαναγγελθείσες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και συγκεκριμένα από τον Fitch και τους Moody's.

Και οι δύο έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση και αναμένεται ότι στις επόμενες εβδομάδες, πιθανώς εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους. Ουσιαστικά θα ευθυγραμμισθούν μεταξύ τους και θα κατατάξουν την Ελλάδα και τις εγχώριες Τράπεζες σε μη επενδύσιμες ζώνες.

Γεγονός που προκαλεί νευρικότητα και δημιουργεί περιβάλλον αρνητικής ψυχολογίας για τη χώρα μας την ώρα που οι εδώ οικονομικές αρχές πίστευαν ότι θα εισέλθουμε σε φάση αν όχι αναβαθμίσεων, τουλάχιστον σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Αυτή η αρνητική ψυχολογία επανέρχεται σε μια περίοδο σκληρών προσπαθειών και σε χρόνο μεγάλης δοκιμασίας του ελληνικού λαού και μοιάζει αταίριαστη προς τις πολλές θυσίες, που έχει αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία.

Το κακό είναι ότι οι επαπειλούμενες νέες υποβαθμίσεις πέραν ότι αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να εξέλθει από την κρίση, πληγώνουν και τις Τράπεζες, ροκανίζοντας τις υφιστάμενες ασφάλειες και εγγυήσεις που διέθεταν. Οι νέες υποβαθμίσεις ήδη επαναφέρουν στο προσκήνιο τις τάσεις διαρροής καταθέσεων που καταγράφηκαν τον περασμένο Μάιο και επιπλέον θα επηρεάσουν ευθέως το βάρος των τραπεζικών τίτλων από τις τιτλοποιήσεις και τις εκδόσεις τους.

Γεγονός που θα τις αναγκάσει να ξοδέψουν ταχύτερα τα διαθέσιμα αποθέματα ασφαλειών και να κάνουν χρήση του νέου πακέτου των εγγυήσεων, με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ύψους των 25 δισ. ευρώ, τα οποία κατατειθέμενα και προεξοφλούμενα στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν είναι 25 δισ. ευρώ αλλά περίπου 19, 5 δισ. ευρώ.

Στον βαθμό μάλιστα που τους προσεχείς δυό - τρείς μήνες διατηρηθούν αυτές οι τόσο αρνητικές τάσεις οι Τράπεζές μας θα χρειασθούν και άλλες εγγυήσεις, πράγμα που θα δυσκολέψει συνολικά της κατάσταση της ελληνικής αγοράς.
Αυτά η απαξίωση των ασφαλειών που έχουν στα χέρια τους, θα καταστήσει τις Τράπεζες ακόμη πιο σφιχτές, το χρήμα θα γίνει ακόμη πιο δυσεύρετο στην ελληνική επιχειρηματική αγορά και θα καταστήσει τα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμη πιο δύσκολα.

Δεν είναι τυχαίο ότι εν όψει αυτών των γεγονότων τα ελληνικά spred, η διαφορά δηλαδή των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά ξεπέρασε και πάλι τις 900 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας και τις 930 μονάδες βάσης, σε επίπεδα υψηλότερα και από εκείνα του περασμένου Μαίου, οπότε και κρινόταν η διάσωσή της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.

Η αλήθεια είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες δοκιμασίας για την ελληνική οικονομία. Ισως θα περάσει την κρισιμότερη περίοδό της, από την έκβαση της οποίας θα κριθούν τόσο οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όσο και οι πολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σ/Κ 25-26/12/2010 (http://meteoparea.blogspot.com/)

Μετά τη σχετική καλοκαιρία με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ,τις ομίχλες αλλά και τους νοτιάδες που μετέφεραν θερμές και υγρές αέριες μάζες προς τη χώρας μας,φαίνεται πως από τη Παρασκευή σταδιακά και κυρίως το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση πρώτα από τα βορειοδυτικά ενώ θα έχουμε και βροχές στη δυτική και βόρεια χώρα αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.Χιόνια θα πέσουν στα βουνά της Ηπείρου,Δυτικής Στερεάς-Δυτικής Μακεδονίας,και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις πιο ψυχροί αυτή τη φορά και θα είναι ισχυροί στα πελάγη καθώς θα φτάνουν τα 6-7 και τοπικά τα 8 ίσως πρόσκαιρα για πολύ λίγο και τα 9 μποφόρ.

Αναλυτικότερα:
Σάββατο (Χριστούγεννα) 25/12/2010:
Ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος κυρίως στη δυτική χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες με βροχές στην Ήπειρο,τη Δυτική Στερεά αλλά και τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο .Έντονες βροχές τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα θα έχουμε στην ανατολική Μακεδονία και στη δυτική Θράκη.Ωστόσο από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη βόρεια χώρα και θα εντοπίζονται μόνο λίγες βροχές στη Θράκη.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ο άστατος καιρός στη Ήπειρο-Δυτική Στερεά-δυτική και βόρεια Πελοπόννησο θα συνεχιστεί με νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν και θα δίνουν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με διαστήματα ηλιοφάνειας καθώς και εναλλαγές νεφώσεων με πιθανές ασθενείς τοπικές βροχές στον ανατολικό ηπειρωτικό κορμό.Τις απογευματινές-βραδινές ώρες κάποιες βροχές θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου αλλά πιθανώς και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία σε πτώση.

Κυριακή 26/12/2010:
Ο καιρός θα ξεκινήσει μουντός τις πρωινές ώρες στη δυτική και βορειοδυτική χώρα αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με λίγες βροχές στην Ήπειρο,Δυτική Στερεά και πιθανώς βορειοδυτική Πελοπόννησο.Τα φαινόμενα όμως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα είναι πιο έντονα με πιθανές σποραδικές καταιγίδες.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ο καιρός πάλι θα επιμένει στην Ήπειρο,Δυτική Στερεά,δυτική και βόρεια Πελοπόννησο με τοπικές ασθενείς βροχές κατά διαστήματα.Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν.Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί -56 και τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια.
Οι Κυκλάδες και η Κρήτη θα έχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις αυτές θα εντοπίζονται αναλυτικά:
Ήπειρο: Στην αρχή της ημέρας(πολύ νωρίς το πρωί καθώς και τη νύχτα της Παρασκευής) σε υψόμετρα άνω των 1400-1600 μέτρων όμως γρήγορα και σταδιακά μέχρι και το βράδυ αλλά και τη Κυριακή χιόνια θα πέφτουν μέχρι και τα 1200-1300 μέτρα.Το ίδιο ισχύει και για τη Δυτική Μακεδονία.

Δυτική Στερεά:Οι χιονοπτώσεις στην αρχή της ημέρα θα εντοπίζονται αρκετά ψηλά και κυρίως στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου ωστόσο σταδιακά μέχρι και νωρίς το πρωί της Κυριακής θα πέφτουν από τα 1450-1500 μέτρα και πάνω.

Δυτική κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο:Εδώ τα χιόνια θα εντοπίζονται αρεκτά ψηλά στην αρχή τη ημέρας και πρώτα στο Χελμό πάνω από τα 1800-1900 μέτρα και ψηλότερα ωστόσο σταδιακά μέχρι και τη Κυριακή το πρωί χιόνια θα πέσουν μέχρι τα 1600-1700 μέτρα στο Χελμό αλλά και στο Μαίναλο.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το Σάββατο και στα βουνά(αρκετά ψηλά) της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης .

Από Δευτέρα 27/12/2010 τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλότερα...

http://meteoparea.blogspot.com/2010/12/25-26122010.html
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου


  • Γεγονότα
1818: Ο Φράντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι «Silent Night» (Άγια Νύχτα). Θα παρουσιαστεί σε κοινό την επόμενη μέρα και θα παραμείνει μέχρι σήμερα ένα από τα εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων.
1868: Ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί, η Κου Κλουξ Κλαν, οργάνωση των λευκών που αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα.
1914: Άτυπες ανακωχές για τον εορτασμό των Χριστουγέννων μεταξύ των εμπολέμων στο Δυτικό Μέτωπο (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).
1960: Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.
1968: Οι αστροναύτες Μπόρμαν, Λόβελ και Άντερς γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
1989: Μέλη της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.
  • Γεννησεις
1818: Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, άγγλος φυσικός, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης της οποίας φέρει τ' όνομά του. [θαν. 31/10/1889]
1837: Ελισάβετ, γνωστότερη με το χαϊδευτικό Σίσσυ, αυτοκράτειρα της Αυστρίας. [θαν. 10/9/1898]
1886: Μάικλ Κέρτιζ, ούγγρος σκηνοθέτης. («Καζαμπλάνκα») [θαν. 10/4/1962]
  • Θανατοι
1524: Βάσκο ντα Γκάμα, γάλλος εξερευνητής που πραγματοποίησε το πρώτο θαλάσσιο ταξίδι από την Ευρώπη στην Ινδία. [γεν. 1460]
1935: Άλμπαν Μπεργκ, αυστριακός συνθέτης. («Βότσεκ», «Λούλου») [γεν. 9/2/1885]
1975: Μπέρναρντ Χέρμαν, αμερικανός συνθέτης που έγινε γνωστός από τη μουσική που έγραψε για τις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ. [γεν. 29/6/1911]
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Παπανικολάου: Προτάσεις για το μέλλον

Ο παλαιότερος αιρετός Νομαρχιακός Σύμβουλος (1985) και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, χθες στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Πιερίας, πρότεινε για όσους μελλοντικά ασχοληθούν με τα κοινά του νομού μας να ενδιαφερθούν: Για τον παραλιακό δρόμο από τον Αγιόκαμπο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, για τους παράπλευρους του αυτοκινητόδρομου, για τον παρολύμπιο δρόμο από το τούνελ μέχρι και την Εγνατία, για το αεροδρόμιο στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, για το χιονοδρομικό του Ολύμπου και για την καθαριότητα και το μέλλον του Θερμαϊκού κόλπου. Επίσης αναφέρθηκε και στα απώτερα σχέδια της βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα τη μεταφορά όλων των κεντρικών υπηρεσιών της Αθήνας στη Θεσσαλονίκη και για την μεταφορά της πρωτεύουσας στη συμπρωτεύουσα.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Παραμονή Χριστουγέννων ξημερώνει, ας γελάσει το χειλάκι μας λίγο

Τί καλύτερο από τα "κλασσικά" εγκλήματα όχι του Δ.Ν.Τ. αλλά του ΑΝΤ1
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ στην σημερινή κλήρωση

19,
 25,
 31,
 37, 
38. 
 Tζόκερ
14




€ 8.000.000 τουλάχιστον θα μοιραστούν οι τυχεροί της 1ης κατηγορίας στην επόμενη κλήρωση της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26/12/2010 μετά το ΤΖΑΚ-ΠΟΤ που σημειώθηκε κατά τη σημερινή διαλογή της 1143ης κλήρωσης του ΤΖΟΚΕΡ.
 
Επίσης, στη 2η κατηγορία (5άρια) βρέθηκε ένα τυχερό δελτίο που κερδίζει το ποσό των € 314.389,03. Το εν λόγω δελτίο παίχτηκε στο πρακτορείο 110087 του κου ΜΑΜΟΥΧΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην ΑΘΗΝΑ.
Διαβάστε περισσότερα...

Θα είναι ο Λιτοχωρινός Μιχάλης Λαλούμης ο πρώτος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δίου - Ολύμπου;

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άκης Πετρετζίκης ο νικητής στον τελικό του masterchef του mega

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ


Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις στο Λιτοχωρινό ΠΑ.ΣΟ.Κ.;;;

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση
ανάμεσα στον γραμματέα Αστέριο Καρτσιώτη και στον Στέργιο Φαρμάκη
Διαβάστε περισσότερα...

Bloggers ενάντια στο σύστημα

Όπως έχουμε παρατηρήσει όλοι το παιχνίδι της ενημέρωσης παίζεται πλέον με όρους Blogs. Αν δεν υπήρχαν τα blogs και η λυσσασμένη άμυνα του εναντίων του ΔΝΤ του μνημονίου και της κυβέρνησης του, όλα γύρω μας θα ήταν διαφορετικά. Τα γνωστά παπαγαλάκια θα κοίμιζαν το κόσμο καθημερινά από τα κλασικά ΜΜΕ τα όποια θα ανταγωνίζονταν αναμεταξύ τους για το πιο είναι το μεγαλύτερο κανάλι της χούντας και ποιο έχει τις πιο καλές πληροφορίες, ή  ποιο παίρνει τα πιο πολλά λεφτά από την  παρούσα “νέα τάξη πραγμάτων”.

Όλα θα ήταν μέλι γάλα το ΔΝΤ θα έκανε μπίζνες, οι τούρκοι θα έκαναν μπίζνες, πετρέλαιο στο αιγαίο δεν θα υπήρχε, μαζί θα τα είχαμε φάει τα λεφτά, οι εργαζόμενοι θα ήταν λαμόγια που χρεοκόπησαν την χώρα και ο Στρος Καν θα ήταν ο θειος του Γιώργου  από την Αμερική με τα πολλά λεφτά.

Το μνημόνιο θα ήταν μηχανισμός σωτηρίας ο Παπανδρέου σωτήρας, η τρόικα  σύμβουλοι του πρωθυπουργού, ο Καραμανλής θα παρέδιδε το θρόνο του  σε κάποιο τοποτηρητή, ο Νίκος Παπανδρέου θα ετοιμάζονταν για διάδοχος και  κουτάλα θα άλλαζε χέρια  μεταξύ τους  ανά εφταετία.

Και είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι πολιτικοί στην μεγάλη τους πλειοψηφία σνομπάρουν και αποφεύγουν, δεν ασχολούνται με τα blogs  παρά μόνο για να παραστήσουν ευκαιριακά τους bloggers.  Μιλώντας πάντα για την πλειοψηφία και όχι για όλους θα λέγαμε ότι θεωρούν  τα blogs γραφικότητα, παραξενιά, τα ταυτίζουν με εκβιασμούς και γενικός με το πόπολο. Ετσι επιλέγουν να συνομιλουν με την άρχουσα κάστα.  Περιχαρακωμένοι συνεχίζουν να μιλούν μεταξύ τους,  πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, κανόναρχος, διευθυντές ειδήσεων,   όλοι τους σε ένα παράλληλο συμπάν στο οποίο έχουμε εισβάλει και τους παίρνουμε φαλάγγι μέρα με την μέρα.

Είναι προφανώς πολύ πιο δύσκολο να «συνδιαλαγείς» με τα  χιλιάδες blogs  και απείρως δυσκολότερο από το να κάνεις μια διευθετισούλα εφοριακή ταμειακή ή άλλου τύπου με τα 5-6  κλασικά ΜΜΕ.

Σίγουρα υπάρχουν μεταξύ μας και συμφέροντα και σίγουρα διάφοροι δημοσιογράφοι μες τον χαμό εξασκούν το παλιό καλό παιχνίδι της επιρροής και της στημένης είδησης. Αλλά υπάρχουν  χιλιάδες ιστολογία και φωνές  και τέλος πάντων μεγαλύτερη αμεσότητα και διαδραστικότητα από το να βλέπεις TV.

Και εάν στην Ελλάδα τα Blogs γιγαντώθηκαν είναι γιατί στην Ελλάδα το παιχνίδι της ενημέρωσης ήταν στημένο κλειστό και οι πολίτες ευφυέστεροι από  αυτό το σύστημα.

Σίγουρα τα  περισσότερα blogs δεν ενημερωτικά αλλά μάλλον opinion makers. Όμως είναι πολύ πιο αυθεντικοί από τον Τσίμα τον Καψή τον Πρετεντέρη τον Χατζηνικολάου τον Τράγκα την Μακρή. Στα blogs δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα σχέδια που φτάνουν να ορίζουν  κυβερνητικά  επιχειρηματικά ή πολιτικά σχέδια αλλά μικρές στιγμές  γεμάτες θυμικό και ένταση.  Ακόμη είναι σίγουρο είναι ότι εδώ μια είδηση δεν θα θαφτεί ποτέ. Είναι αδύνατον να αποσιωπηθεί. Ακόμη και ως υπερβολή η είδηση θα βγει  και θα τεθεί στην διάθεση όλων.

Και σίγουρα την επόμενη δεκαετία θα υπάρχουν απείρως περισσότερα blogs και ίσως ελάχιστα ενημερωτικά τηλεοπτικά κανάλια ή μέσα συγκέντρωσης και διασποράς πληροφορίας.  To MME  του μέλλοντος, μοιάζει να είναι περισσότερο info-provider και λιγότερο διαπλεκομμένος διαμορφωτής γνώμης.  Αυτό τον ρόλο παίζουν ήδη τα διαδικτυακά τμήματα των εφημερίδων  όπου απλώς υπάρχει μια συνεχής ροη ειδήσεων.

Η συγκέντρωση εξουσίας σε λίγους ισχυρούς που έγινε δυνατή δια μέσου της  μοναδικής τηλεόρασης που επέτρεψε και την συγκεντρωση ισχύος,  αμφισβητείτε πλέον ανοιχτά ως τάση καθώς ενημερωτικό μέσο γίνεται ο προσωπικός υπολογιστής. Κάθε αναγνώστης προσδίδει δύναμη στα ιστολόγια και  κάθε νέος αναγνώστης είναι μια μικρή νίκη  εναντίων της διαπλοκής.

Κλείστε  λοιπόν ένα κανάλι  και ανοίξτε χίλια Blogs. Είναι μικρές καθημερινές νίκες υπέρ της Δημοκρατίας είναι ακτιβισμος κίνημα που  αλλάζει τον κόσμο και δίνει φωνή σε έναν κόσμο που ήταν σιωπηλός επι πολλά χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ομιλία του Πάνου Καμμένου εχθές στην βουλή, τα σχόλια δικά σας...

Και κάποιοι - κάποιες συνεχίζουν να πιστεύουν
ότι το Δ.Ν.Τ. έχει με την Ελλάδα απλά χρηματοοικονομική σχέση.

Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα με άρωμα εκλογών...

Διαβάστε περισσότερα...

Από πού θα φύγετε;;; (http://pitsirikos.net)

Μετά από συζήτηση 5 ημερών –για τα μάτια του κόσμου-, η Βουλή ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ψήφισαν όλοι τον προϋπολογισμό επειδή είναι κότες.
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Έχει απόλυτο δίκιο, αφού μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Ο Αντώνης Σαμαράς –από την πλευρά του- τόνισε πως δεν θα γίνει συνένοχος της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία. Ούτε ο κ. Σαμαράς παραδέχεται πως η χώρα έχει χρεοκοπήσει – βέβαια, αν γίνει πρωθυπουργός, το πρώτο πράγμα που θα πει είναι «παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη χώρα».

Ο Θόδωρος Πάγκαλος ξεκίνησε την ομιλία του με αυτό που έκαιγε όλους τους βουλευτές: το ξύλο που έφαγε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «φασίστες» και «τραμπούκους» αυτούς που επιτέθηκαν στον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά ήταν προφανές ότι έχει αντιληφθεί πως οι βουλευτές δεν κινδυνεύουν να τις αρπάξουν μόνο απ’ αυτούς που επιτέθηκαν στον κ. Χατζηδάκη, αλλά από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως ο ίδιος έχει μειονέκτημα έναντι των άλλων βουλευτών επειδή είναι χοντρός και δεν μπορεί να τρέξει –οπότε οι περαστικοί θα τον κάνουν τόπι στο ξύλο-, ενώ εξέφρασε την αγωνία του για το αν χωράει σε ελικόπτερο ή θα μείνει μόνος του μέσα στη Βουλή –όταν θα μπουκάρει το πόπολο- και θα ανατιναχτεί σαν τον Σαμουήλ στο Κούγκι, για να μην πέσει στα χέρια των μαζι τα φάγαμε.

Πολλοί ομιλητές υποστήριξαν με πάθος πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα σώσουν τη χώρα, τη δημοκρατία και το λαό –με αυτόν τον καημό ζουν-, αλλά κανείς τους δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να περπατήσει ποτέ στο δρόμο χωρίς συνοδεία οπλισμένων αστυνομικών. Μάλλον, θα φοβούνται την αγάπη του κόσμου, που θα πέσει πάνω τους για να τους δείξει την ευγνωμοσύνη του.

Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, οι βουλευτές αντάλλαξαν ευχές και έδωσαν ραντεβού για τις 10 Ιανουαρίου. Σε αυτές τις 18 ημέρες, όσοι δεν έχουν μεταφέρει ακόμα τα χρήματά τους και τις οικογένειές τους στο εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν, ενώ οι πιο έξυπνοι θα μείνουν στο εξωτερικό και δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω. Καλή τύχη.

http://pitsirikos.net/2010/12/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%B8%CE%B1-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B5/
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

O ένας από τους δύο θα είναι σίγουρα αντιδήμαρχος

Καρατσεκαρισμένο... Μπορεί να είναι και οι δύο βέβαια
Διαβάστε περισσότερα...

Τιμή και δόξα στους νικητές: Γιώργος Παπαθανασίου (slourpxion.blogspot.com)

Εύκολη η επικράτηση του Γιώργου Παπαθανασίου, ο οποίος αποδείχθηκε οτι διαθέτει προσβάσεις όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία.
 
Με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς τις δύο επιλογές υποψηφίων δημάρχων των δύο μεγάλων κομμάτων στο Δήμο Δίου(παύλα) Ολύμπου.
 
Πειστικός με πρόγραμμα και θέσεις έκανε μια "χαψιά" τον Λάππα και δύο τον Δημόπουλο (κλάψ, κλαψ πάει το πιο λαμπρό αστέρι). Παρά τις αήθεις, άνανδρες και ποταπές επιθέσεις που δέχθηκε προεκλογικά, απέδειξε οτι διαθέτει γερό στομάχι. Μέχρι και χαλίκια αλέθει!!!
 
 
 
http://slourpxion.blogspot.com/2010/12/blog-post_8740.html
Διαβάστε περισσότερα...

Θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Γ. Παπαθανασίου;

Στο Λιτόχωρο, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, σε συνάντηση που θα έχει με την δημοτική του ομάδα αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του για αντιδημάρχους και λοιπές θέσεις ο Γιώργος Παπαθανασίου.

Η ομάδα Παπαθανασίου συνανταται για δεύτερη φορά, μετά την εκλογή της, για να συζητήσει θέματα του νέου δήμου.

Πρόθεση του Γ. Παπαθανασίου είναι να εμπιστευθεί τις θέσεις των αντιδημάρχων αλλά και τις λοιπές έμμισθες θέσεις σε ανθρώπους με πείρα στα αυτοδιοικητικά.

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τοπικά συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Δίου - Ολύμπου

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 190/2010 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης, τα συμβούλια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων στο Δήμο Δίου – Ολύμπου έχουν ως εξής:

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
Ευάγγελος Ζκάγιας (Πρόεδρος – συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Νικόλαος Μπαμπανίκας (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Ηλίας – Λούης Αλεξίου (συνδυασμός Α. Τσιφοδήμου)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΡΟΝΤΟΥΣ
Γεώργιος Πανωλής (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Διονυσιος Τσιμήτρης (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Χρήστος Νταλαμπέκος (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Δημήτριος Κορινιώτης (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Γεωργία Καρτσαμπά (συνδυασμός Α. Τσιφοδήμου)

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΥ
Κυριάκος Αγαθαγγελίδης (Πρόεδρος – συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Χαράλαμπος Μακρής (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Ελένη Ζησιάδου (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΙΤΣΑΣ
Νικόλαος Πατρής (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Αστέριος Ευαγγέλου (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Γρηγόριος Δαλαμήτρας (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Αστέριος Πατρής (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Κωνσταντίνος Κούρτης (συνδυασμός Α. Τσιφοδήμου)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ
Ευάγγελος Κουκάρας (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Ιωάννης Χέδας (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Διονύσιος Χέδας (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Δημήτριος Τσαρούχας – Μπούρος (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Σωτήριος Κατέλας (συνδυασμός Α. Τσιφοδήμου)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Γαρυφαλλιά Ζησκάτα (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Δημήτριος Ανδριάς (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Διονύσιος Γεωργούσης (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Διονυσία Δούλκα (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Άρης Στάχταρης (συνδυασμός Α. Τσιφοδήμου)

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Κωνσταντίνος Χότζιας (Πρόεδρος - συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Βασίλειος Τρικαλόπουλος (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Σμαρώ Αγαθόγλου (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΕΦΕΣΟΥ
Δημήτριος Κατιρτζής (Πρόεδρος – συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Χαράλαμπος Κουτσιμάνης (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Γεώργιος Μυλόπουλος (συνδυασμός Ν. Λάππα)

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ
Παντελής Αντωνόπουλος (Πρόεδρος – συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Θωμάς Χαλάτσης (συνδυασμός Α. Κουρίτα)
Παυσανίας Τζιόβας (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Δανιήλ Σπανόπουλος (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Στέλιος Μπόζας (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Ερασμία Μιχολού (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Αναστασία Κατσαλή Τζιώλη (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Βασίλειος Τζιώβας (συνδυασμός Α. Τσιφοδήμου)

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΩΝ
Νικόλαος Παπανικολάου (Πρόεδρος – συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Γεώργιος Στούμπος (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)
Μαρία Μπουζιώτα (συνδυασμός Α. Τσιφοδήμου)

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΚΟΤΙΝΑΣ
Γεώργιος Πληξίδας (Πρόεδρος – συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Αστέριος Κουκουσάς (συνδυασμός Γ. Παπαθανασίου)
Ουρανία Παραμύθα – Καλαμάρα (συνδυασμός Κ. Δημόπουλου)

Σύμφωνα με το νόμο «Καλλικράτη», πρόεδρος των τοπικών κοινοτήτων (με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων) ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό στην κοινότητα, ενώ αντίθετα στις δημοτικές κοινότητες εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία από το εκλεγέν συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα...

O Λιτοχωρίτης δικηγόρος Νίκος Παπανικολάου

και ο μοναδικός περιφερειακός πολίτης - εκπρόσωπος του δήμου Δίου - Ολύμπου στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
ορκίστηκε στις 19/12/2010, στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.
 Στη φωτογραφία με τη σύζυγό του δικηγόρο Ζωή Παπανικολάου και τις κόρες του Ελένη και Ηλιάνα, φοιτήτριες Νομικής.



Νίκο, καλή επιτυχία...


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Cavo Dimo εν πλώ... και στις γιορτές

Από Δευτέρα 27/12 και για όλη την γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων το Cavo Dimo θα είναι ανοιχτό και τις καθημερινές από 12:00μμ μέχρι 12:00 το βράδυ!
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου - Ολύμπου

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:
Εκλέγονται οι:
Εκλογική περιφέρεια Αν. Ολύμπου
Μυλωνέρος Δημήτριος
Χατζής Αντώνιος
Στύλος Αθανάσιος
Νούλα Σοφία
Βρακαρίδης Βασίλειος
Τζήκας Θεόδωρος

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΟΥ:
Εκλέγονται:
Κιάφας Πέτρος
Τουμαράς Δημήτριος
Τσιμήτρη – Λιόλιου Μαρία
Κωτούλης Γιώργος
Κρεμέτης Μιχαήλ
Ζέρβα Μαρία

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
Εκλέγονται
Ζουρζούρα – Παύλου Σοφία
Φαρμάκης Γεώργιος
Λαλούμης Μιχαήλ
Ελευθερίου Γεώργιος

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ:
Εκλογική περιφέρεια Αν. Ολύμπου
Ζτάνης Γιώργος
Κεχαγιάς Γιώργος

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΟΥ
Καλαϊτζής Αθανάσιος
Μπατζικώστας Αθανάσιος
Φόλιος Διονύσιος

ΛΙΤΟΧΩΡΟ : Κανείς.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΘ. ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΥ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ:
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΟΛΥΜΠΟΥ
Χατζής Δημήτριος

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΟΥ
Λαμπονίκος Νίκος

ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Τσιφοδήμος Αθανάσιος

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΠΠΑ


Λάππας Νικόλαος
Μόχλα - Φαρμάκη Ευαγγελία

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Κατερίνα Κουρίτα
Διαβάστε περισσότερα...

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Η ορκομωσία του πρώτου δημάρχου Δίου - Ολύμπου αλλά και του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου Δίου - Ολύμπου θα γίνει στις 29/12/2010 στο β' δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου στις 6 το απόγευμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ολική έκλειψη Σελήνης και χειμερινό ηλιοστάσιο μαζί, στις 21 Δεκεμβρίου

Η ολική έκλειψη Σελήνης που θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου, συμπίπτει αυτή τη χρονιά με το χειμερινό ηλιοστάσιο, την ημέρα του έτους με τη μικρότερη διάρκεια, η οποία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα. Δυστυχώς η ολική έκλειψη Σελήνης δεν θα είναι ορατή στη χώρα μας. Την επόμενη φορά που θα συμπέσουν πανσέληνος, ολική σεληνιακή έκλειψη και χειμερινό ηλιοστάσιο θα είναι στις 21 Δεκεμβρίου 2094!
Η έκλειψη, που θα αρχίσει στις 06:33 (ώρα GMT) το πρωί της Τρίτης, θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες, ενώ η σκιά της Γης θα καλύψει πλήρως τη Σελήνη από τις 07:41 (ώρα GMT) και για τα επόμενα 72 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα συμβεί ουσιαστικά στη "δύση" του φεγγαριού, συνεπώς δεν θα είναι ορατό.
Μια σεληνιακή έκλειψη λαμβάνει χώρα όταν η Γη παρεμβάλλεται (ευθυγραμμίζεται απολύτως) ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ηλιακές ακτίνες να πέσουν στο φεγγάρι. Καθώς η Σελήνη μετακινείται σταδιακά στη ζώνη της σκιάς, την οποία ρίχνει πάνω της η Γη, ο δορυφόρος αλλάζει βαθμιαία χρώματα, από το γκρι προς το πορτοκαλί ή το βαθύ κόκκινο.

Η αλλαγή χρώματος συμβαίνει, επειδή, έμμεσα, το ηλιακό φως μπορεί ακόμα να φτάσει στο φεγγάρι, περνώντας μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργώντας έτσι χρωματικές ανταύγειες πάνω στη Σελήνη. Αντίθετα με τις ηλιακές εκλείψεις, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι απολύτως ασφαλείς για παρατήρηση με γυμνά μάτια.

Αν και πρόκειται για σύμπτωση, το γεγονός ότι η έκλειψη συμπίπτει με το ηλιοστάσιο (χειμερινό για όσους ζουν στο βόρειο ημισφαίριο και θερινό για όσους ζουν στο νότιο), σημαίνει ότι - για όσους μπορούν να δουν το φαινόμενο - το φεγγάρι θα εμφανιστεί πολύ ψηλά στο νυχτερινό ουρανό. Αυτό θα συμβεί, επειδή το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την εποχή που η κλίση του άξονα περιστροφής της Γης βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο σε σχέση με τον Ήλιο, με συνέπεια ο βόρειος πόλος να δείχνει στην μακρύτερη δυνατή κατεύθυνση σε σχέση με τον Ήλιο και ο τελευταίος να βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, θα είναι πλήρως ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και στη νοτιοανατολική Ασία. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι του πλανήτη θα μπορέσουν να δουν την έκλειψη, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.

Η προηγούμενη ολική σεληνιακή έκλειψη είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου του 2008. Το 2011, θα υπάρχουν δύο ολικές σεληνιακές εκλείψεις στη Γη, στις 15 Ιουνίου και στις 10 Δεκεμβρίου. Την επόμενη φορά που θα συμπέσουν πανσέληνος, ολική σεληνιακή έκλειψη και χειμερινό ηλιοστάσιο θα είναι στις 21 Δεκεμβρίου 2094.

Διαβάστε περισσότερα...

Περί Χριστουγέννων…

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Πότε στολίστηκε το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα
και πότε στην Αθήνα, στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο;

Σήμερα, θεωρούμε δεδομένο και αυτονόητο ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου. Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όμως,  τα γενέθλια του Χριστού ήταν θέμα ατελείωτων συζητήσεων. Το ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε, τελικά,   το 336 μ.Χ και ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να αντικατασταθεί μια σημαντική γιορτή των Ελλήνων και των Λατίνων. Οι πιστοί της προηγούμενης θρησκείας, γιόρταζαν τις ημέρες εκείνες τη μεγάλη γιορτή της γέννησης του Ήλιου (Dies Solis Invectis Natalis). Κατά την αστρονομία, επίσης,  23 – 25 Δεκεμβρίου είναι οι μέρες του χειμερινού ηλιοστάσιου. Μέχρι τον 7ο – 8ο  αιων. δεν έβρισκαν ησυχία με τέτοια ζητήματα, για παράδειγμα:  ο Επιφάνιος (315 -  403) είχε προτείνει την 6η  Ιανουαρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού, ενώ ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (ο σημαντικότερος θεολόγος του β΄αιων.) είχε προτείνει τη 18η  Νοεμβρίου. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι πρώτα προσδιορίστηκε η ημερομηνία της γέννησης του Χριστού (25 Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια ορίστηκε η ημερομηνία της γιορτής της σύλληψης του Θεανθρώπου, ακριβώς εννέα μήνες νωρίτερα (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου).
Όταν ο χριστιανισμός θα διαδοθεί στους βόρειους λαούς της Ευρώπης, τότε, θα εμπλουτιστεί με νέα ήθη και έθιμα, όπως, για παράδειγμα το χριστουγεννιάτικο έλατο.
Το χριστουγεννιάτικο δένδρο καθιερώθηκε τον 8ο αιώνα από τον Άγιο Βονιφάτιο (672- 754), ο οποίος διαδίδοντας τον Χριστιανισμό στους Γερμανούς, έπρεπε να αντικαταστήσει τις δοξασίες των γηγενών πληθυσμών. Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι Γερμανοί λάτρευαν τον ιερό δρυ (: βελανιδιά) και ο Βονιφάτιος τους τον αντικατέστησε με το χριστουγεννιάτικο έλατο. Πολλούς αιώνες αργότερα (το 1539) ο Μαρτίνος Λούθηρος θα κρεμάσει πάνω στο έλατο φαγώσιμα ή είδη ρουχισμού. Αυτά τα χρήσιμα δώρα θα αντικατασταθούν, αργότερα, με τα σημερινά άχρηστα στολίδια (μπάλες, λαμπάκια κ.α)
Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Ελλάδα στολίστηκε το 1833 στο Ναύπλιο, έξω από το σπίτι του Όθωνα. Στη συνέχεια, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, η οικία  του Όθωνα (ακόμα δεν υπήρχαν ανάκτορα) ήταν το μοναδικό στολισμένο σπίτι στην Αθήνα. Εμπρός στο σπίτι του βασιλιά, λοιπόν, έκαναν ουρά οι Αθηναίοι για να  θαυμάσουν το πρωτόγνωρο δέντρο. Το στολισμένο καραβάκι δεν το γνώριζαν στην Αθήνα παρά μόνο σε ορισμένα νησιά. Συνεπώς, το χριστουγεννιάτικο έλατο ήταν μία νέα μόδα και δεν περιόρισε κάποια προϋπάρχουσα συνήθεια των Αθηναίων (και των περισσοτέρων Ελλήνων). Τώρα, γιατί πρέπει να το στολίζουμε, το δέντρο και τη φάτνη,  με ψεύτικο χιόνι αυτό δεν έχει να κάνει με τη Βηθλεέμ, αλλά με τη Γερμανική προέλευση του εθίμου.
Πάντως και στην Εσπερία το έθιμο με το στόλισμα του δέντρο διαδόθηκε την ίδια, περίπου, εποχή. O Λευκός Oίκος απέκτησε το πρώτο του στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1856, επί προεδρίας Φράνκλιν Πιρς, ενώ το παλάτι του Oυίδσορ στόλισε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1834. Tο έφερε στο παλάτι ο Πρίγκιπας Aλβέρτος, σύζυγος της Bασίλισσας Bικτόριας για χάρη της βασιλικής οικογένειας.
http://www.24grammata.com/?p=7390#more-7390
Διαβάστε περισσότερα...