Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΝΙΚΟΥ ΛΑΠΠΑ, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ» για τον δήμο ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ για την «λαϊκή συνέλευση» με επαγγελματίες της Λεπτοκαρυάς.


Ν. Λάππας επικεφαλής "Νέα Αρχή - Νέα Ελπίδα"
 Την Δευτέρα 17\1\2011 πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην Λεπτοκαρυά με επαγγελματίες της περιοχής κατόπιν πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής. Παρουσιάστηκαν αρχικά οι θέσεις και οι εισηγήσεις του δημάρχου για διάφορα ζητήματα και κατόπιν οι παρευρισκόμενοι διατύπωσαν τις δικές τους απορίες, ενστάσεις και τοποθετήσεις για διάφορα ζητήματα τοπικού κι ευρύτερου ενδιαφέροντος.
 Προσωπικά είχα σαν στόχο κυρίως να ακούσω τις απόψεις όλων και να πληροφορηθώ τις διαθέσεις της νέας δημοτικής αρχής για τον τρόπο που σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά. Έτσι πήρα τον λόγο τελευταίος, καθώς έκρινα ότι έπρεπε να διατυπώσω μερικές ενστάσεις και να καταθέσω συνοπτικά τις απόψεις και προτάσεις τις δικές μου και του συνδυασμού μας για ορισμένα ζητήματα.
-          Για το θέμα της καθαριότητας της παραλίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυριάρχησαν δύο απόψεις αυτή της καθαριότητας από μηχάνημα του δήμου μία ημέρα την εβδομάδα (πρόταση δημάρχου) και εκείνη της ευθύνης των καταστηματαρχών να αναλάβουν υπ’ ευθύνη τους την καθαριότητα του τμήματος της παραλίας μπροστά από το κατάστημά τους. Δική μου πρόταση ήταν να επανέλθουν σύντομα στο θέμα οι επαγγελματίες και κατόπιν συνεδριάσεως του σωματείου τους να καταλήξουν οριστικά στην δική τους πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία του πνεύματος διαβούλευσης που προωθεί ο «Καλλικράτης»! Συμφωνήσαμε με την άποψη του δημάρχου πως η ανάληψη της ευθύνης καθαριότητας από τους επαγγελματίες θα σήμαινε και σύνταξη κανονισμού καθαριότητας παραλίας. Επεσήμανα μάλιστα ότι αυτό θα πρέπει να συνοδευθεί από αυστηρό έλεγχο και ακόμη και επιβολή προστίμων σε όσους αμελούν τις υποχρεώσεις τους.
-          Έκπληξη προκάλεσε τόσο σε εμένα, όσο και σε πολλούς παρευρισκομένους η προσωπική  και όχι επίσημη (ευτυχώς) πρόταση του δημάρχου για διακανονισμό με όσους έχουν χρέη προς τον δήμο (ύδρευση, πεζοδρόμια κτλ.) με παράλληλη απαλοιφή του 80% του συνολικού ποσού χρέους! Άποψή μας είναι ότι μία τέτοια χαριστική ρύθμιση που ευνοεί κυρίως τους μεγαλοοφειλέτες, θα προκαλέσει αίσθημα αδικία στους λίγους – κατά τα λεγόμενα του δημάρχου – καλοπληρωτές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει κάκιστο προηγούμενο - παράδειγμα για όλους τους δημότες! Υπήρξε αντίδραση  (προς τιμήν τους μάλιστα) πρώτα από επαγγελματίες, αλλά και από συμβούλους και ο ίδιος, όταν έλαβα τον λόγο, αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσα ευθαρσώς ότι σαν συνδυασμός δεν είμαστε αντίθετοι στην λογική του διακανονισμού, αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσουμε στο Δ.Σ. μία τόσο προκλητικά χαριστική ρύθμιση και ότι θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μία δικαιότερη πρόταση που θα επιβραβεύει και όσους είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
-          Αν και στην εισήγηση του δημάρχου δεν αναφέρθηκε καθόλου, το φλέγον ζήτημα των διοδίων τέθηκε τελικά προς το τέλος της κουβέντας από επαγγελματίες της περιοχής. Η θέση του δημάρχου ήταν πως η «ληστρική» σύμβαση που έχει υπογραφεί αναγνωρίζει τεράστια προνόμια στην εταιρεία και «δένει τα χέρια» της πολιτείας και των αρχών και φορέων της περιοχής. Ομολογουμένως μία τέτοια παθητική στάση μας βρίσκει αντίθετους σαν συνδυασμό και συμφωνούμε με την επισήμανση πολλών πολιτών ότι η μη εξεύρεση λύσης για φθηνή, αν όχι δωρεάν, πρόσβαση επισκεπτών στην περιοχή μας ισοδυναμεί μακροπρόθεσμα με καταστροφή! Στην παρέμβασή μου λοιπόν επεσήμανα ότι με το να αποδεχόμαστε απλώς παθητικά μία δυσάρεστη κατάσταση δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα! Θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, πολίτες και αρχές του τόπου, δυναμικά και μαζικά στις κινητοποιήσεις εναντίον των διοδίων! Επιπλέον πρότεινα να συσταθεί εκ νέου επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο, τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπους φορέων της περιοχής και της κίνησης εναντίον των διοδίων και μαζί με τους βουλευτές να συναντηθούμε και πάλι με την ηγεσία του υπουργείου κι εκπροσώπους της εταιρείας για να βρούμε από κοινού μία λύση κυρίως για το θέμα των παράπλευρων διοδίων και την δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των συνδημοτών και των επισκεπτών μας από το ένα δημοτικό διαμέρισμα στο άλλο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Πρωτοβουλίες όπως η συνέλευση της περασμένης Δευτέρας είναι χρήσιμες και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση της διαβούλευσης που προωθεί και ο «Καλλικράτης». Ωστόσο καλό θα ήταν από εδώ και στο εξής η πλειοψηφία να δημοσιοποιεί επίσημα προς όλους τις προθέσεις της και να ειδοποιούνται με πρόσκληση (και όχι να το πληροφορούνται τυχαία από ρεπορτάζ των bloggers) τουλάχιστον ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, γιατί ακόμη κι αν υποτεθεί πως τέτοιες εκδηλώσεις έχουν δήθεν τοπικό μόνο χαρακτήρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι, άσχετα από την καταγωγή ή τον τόπο κατοικίας τους, είναι από τον νόμο εκλεγμένοι για όλο τον δήμο, άρα και για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα!
Επιπλέον ακόμη καλύτερο θα ήταν να συσταθεί επιτέλους και να αναλάβει δράση στον δήμο μας η επίσημη ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, όπως προβλέπεται σαφώς από τον νόμο του «Καλλικράτη» για να έχουν πλέον αυτές οι συνελεύσεις επίσημο και πιο έγκυρο χαρακτήρα.

Με τιμή,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ»          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου