Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Άλυτα τα προβλήματα με τους αλλοδαπούς εργάτες γης. Επιστολή του Βουλευτή Θ. Παπαγεωργίου στους συναρμόδιους υπουργούς και αίτημα για κοινή σύσκεψη ώστε να δοθεί άμεσα λύση


Με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, Εξωτερικών κ. Δημήτριο Δρούτσα, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη  και Προστασίας του Πολίτη κ.  Χρήστο Παπουτσή, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου επισημαίνει πως οι αγρότες του νομού Πιερίας, αλλά και άλλων νομών της Επικράτειας, μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις στην προσέλευση των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης, κυρίως από την Αλβανία, καθώς και η σημαντική οικονομική επιβάρυνση από την καταβολή των εγγυήσεων που απαιτούνται. 
Από την μέχρι τώρα εφαρμογή της διαδικασίας και κυρίως κατά την περσινή περίοδο διαπιστώθηκαν μια σειρά από προβλήματα τα οποία πολλές φορές καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη προσέλευση των εργατών και υποχρεώνουν τους αγρότες σε μάταιο κόπο και περιττά έξοδα. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι: 

- Αν και η διαδικασία ξεκινά από τον Νοέμβριο, η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών και υπουργείων στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, η καθυστέρηση των υπογραφών, αλλά και η όλη γραφειοκρατική διαδικασία όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνουν οι αλλοδαποί εργάτες τον Απρίλιο ή Μάιο που ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος.

 - Για να εργαστούν οι αλλοδαποί εργάτες θα πρέπει να προσκομίσουν σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις από κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα μετά από ιατρικές εξετάσεις. Την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, οι αλλοδαποί εργάτες πήραν τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου!   

 - Οι αγρότες για την πρόσκληση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών καλούνται να καταβάλλουν άμεσα τα ποσά των εγγυήσεων και επιβαρύνονται από τις τράπεζες με μηνιαίες καταβολές ποσών έναντι των εγγυήσεων. Η διαδικασία που ακολουθείται δεν τους εξασφαλίζει την επανείσπραξη του ποσού της εγγυητικής επιστολής όταν χωρίς δική τους ευθύνη ο μετακλητός αλλοδαπός εργάτης πιθανόν δεν εμφανιστεί καθόλου ή αποχωρήσει νωρίτερα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σήμερα υπάρχουν στην Πιερία αγρότες οι οποίοι πληρώνουν ακόμη μηνιαίες καταβολές εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδοθεί πριν 2 και 3 χρόνια, ενώ όπως προβλέπεται αυτές οι εγγυητικές επιστολές θα εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου.

Έχοντας την εμπειρία του προηγούμενου χρόνου και λαμβάνοντας υπόψη την ήδη διαφαινόμενη καθυστέρηση από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δήμων και της Περιφέρειας λόγω «Καλλικράτη», υπάρχει έντονη ανησυχία από τους αγρότες ότι δεν θα έχουν τους εργάτες γης για την καλλιεργητική περίοδο (15 Απριλίου – 15 Οκτωβρίου του έτους 2011), ενώ παραμένει άλυτο το πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών προηγούμενων ετών.
Ο κ. Παπαγεωργίου μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό των αγροτών της Πιερίας, επισημαίνει πως επανειλημμένα – εντός του 2010 - έχει ενημερώσει για τα προβλήματα αυτά, με επιστολές και ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα λύση.
Τέλος προτείνει να πραγματοποιηθεί άμεσα κοινή συνάντηση στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων και εκπροσώπων των αγροτών για το συντονισμό και τη διαμόρφωση πλαισίου ευέλικτης και αποτελεσματικής διαδικασίας μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης, ώστε να προλάβουμε την φετινή καλλιεργητική περίοδο και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των εγγυητικών επιστολών των παρελθόντων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου