Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΜΥΝΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ

Πέρασαν τρεις μήνες από τις εκλογές της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πολίτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν τη λειτουργία του νέου θεσμού. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε έως τώρα τρεις φορές. Τη μία για την εκλογή του προεδρείου και τις άλλες δύο για τη συγκρότηση επιτροπών. Για όλους εμάς που υπηρετήσαμε την Αυτοδιοίκηση και είμαστε οι περισσότεροι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι πρώτες εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές. Κατανοούμε τις δυσκολίες του νέου θεσμού. Πολλές βέβαια οι ευθύνες της πολιτείας για την ολιγωρία σε αρκετά θέματα. Αδικαιολόγητη όμως η προχειρότητα της περιφερειακής αρχής, η οποία επί της ουσίας είναι η συνέχεια της πρώην νομαρχιακής αρχής.
Η ακαταλληλότητα του χώρου που καλείται να συνεδριάσει το νέο πολυπληθές όργανο του περιφερειακού συμβουλίου από τη μια μεριά, η χαλαρότητα των διαδικασιών που δεν αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό όργανο, από την άλλη, δυστυχώς αδικούν τον πολλά υποσχόμενο νέο θεσμό. Το κυριότερο όμως που χαρακτηρίζει βέβαια και την ηγεσία της περιφερειακής αρχής είναι η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και η απουσία προγραμματικών θέσεων. Είναι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα αρνητικό σε μια παράταξη η οποία καλείται να κυβερνήσει έναν τόπο να μη μπορεί να καταθέσει δημόσια το προγραμματικό της σχέδιο. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης χωρίς βέβαια να έχει δοθεί υπεύθυνη απάντηση. Απλούστατα γιατί η περιφερειακή αρχή δεν έχει σχέδιο, δεν έχει κατεύθυνση. Όλα κινούνται και αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και τη βούληση της γνωστής τακτικής και πρακτικής του κ. Περιφερειάρχη.
Παρόμοια, με διαφορετικά βέβαια χαρακτηριστικά είναι και η λειτουργία της Αντιπεριφέρειας στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της αντιπεριφερειάρχη μας και ακόμα δεν έχουν καλεστεί σε μία άτυπη έστω συνάντηση οι πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού μας. Αντ' αυτού η κα Μαυρίδου αναλώνεται μονομερώς σε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και παράγοντες του νομού μας και αρκείται σε εθιμοτυπικές φωτογραφήσεις και αόριστες υποσχεσιολογίες. Από τα πρώτα δείγματα λειτουργίας συμπεραίνει κανείς πως δεν υπάρχει διάθεση συναινετικής και συλλογικής λειτουργίας όλων των πλευρών και των φορέων του νομού μας. Εγκαίρως θα πρέπει να υπενθυμίσει κανείς στην κα Αντιπεριφερειάρχη, πως στη δημοκρατία υπάρχει και ο θεσμός της αντιπολίτευσης, πόσο μάλιστα όταν εκφράζει το άλλο ήμισυ σχεδόν των συμπολιτών μας.
Δυστυχώς η πρώτη εικόνα σε επίπεδο περιφέρειας και αντιπεριφέρειας δεν είναι ενθαρρυντική, αντίθετα μάλιστα. Γεγονός που μας κάνει να ανησυχούμε παρά τη διάθεσή μας για συναίνεση και πίστωση χρόνου. Η παράταξη μας σύντομα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο καλώντας σε ιδρυτική συνέλευση τους συμπολίτες μας για τη δημιουργία θεσμοθετημένης Κίνησης Πολιτών με καταστατικό και κανονισμό λειτουργίας. Δημιουργούνται ομάδες εργασίας με εθελοντές πολίτες, επιστήμονες, τεχνοκράτες και εκπροσώπους φορέων. Προγραμματίζονται ημερίδες σε κάθε περιφερειακή ενότητα οι οποίες θα καταλήξουν στο προγραμματικό και αναπτυξιακό μας συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, η παράταξη μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ειδικά και θεματικά ζητήματα που αφορούν κατά τόπους την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Εντός των ημερών διοργανώνει εδώ στην Πιερία εκδήλωση όπου θα  ανακοινωθεί ο οργανωτικός σχεδιασμός λειτουργίας της παράταξής μας. Η παράταξη Κεντρική Μακεδονία – Μέτωπο Ανάπτυξης καλεί όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας για τη Μακεδονία της προόδου και της ανάπτυξης, για την Πιερία των αξιών και των ονείρων μας.
Για την παράταξη
«Κεντρική Μακεδονία
Μέτωπο Ανάπτυξης»
Γρηγόρης Παπαχρήστος
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου