Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Από ΠΑΣΟΚ και Ντ.Μπακογιάννη ψηφίστηκε η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών

Ξημερώματα Τετάρτης ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και η τροπολογία με την οποία ορίζονται ποινές για όσους δεν πληρώνουν το κόμιστρο στα διόδια και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την Δημοκρατική Συμμαχία.
Στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Δημήτρης Ρέππας έκανε ένα βήμα πίσω, προχωρώντας σε ελαστικοποίηση των ποινών για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Έτσι, δεν τίθεται θέμα φυλάκισης όσων δεν πληρώνουν εισιτήριο, αφού το εν λόγω αδίκημα δεν θα θεωρείται τελικά πλημμέλημα, αλλά πταίσμα, το οποίο θα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο κατόπιν έγκλησης.
Ο Υπουργός Μεταφορών υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κίνημα «δεν πληρώνω». «Αν όλοι δεν πληρώνουν ΔΕΗ, εισιτήρια, διόδια τότε θα αποδιοργανωθεί η λειτουργία κοινωνίας. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων για όσους δεν πληρώνουν διόδια, για τους οποίους ορίζεται πρόστιμο 200 ευρώ και δυνητική αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος.
Η εν λόγω ρύθμιση δέχτηκε μάλιστα πυρά ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Τόνια Αντωνίου έκανε λόγο για μία ρύθμιση η οποία ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά και η οποία θα καταργηθεί στην πράξη.
«Καμία τροπολογία και κανένα αστυνομικό μέτρο δεν θα πείσει του παραβάτες. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Δε μπορεί για 2 ευρώ να βάζουμε πρόστιμο 200», είπε χαρακτηριστικά η Τόνια Αντωνίου.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για μισό βήμα, αφού δεν έγινε καμία αλλαγή για τις ποινές εκείνων που δεν πληρώνουν διόδια, ενώ ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η εν λόγω τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, αφού το κίνημα «δεν πληρώνω» είναι μαζικό.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο ελαστικές ρυθμίσεις και να μην αφαιρούνται δίπλωμα και πινακίδες από όσους δεν πληρώνουν διόδια. Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα αναποτελεσματικό νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο διευκρίνισε ότι θα υπερψηφίσει γιατί μειώνει τα ελλείμματα, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που υπάρχει μαζική διαφυγή εισιτηρίων, αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου