Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου της ευρωβουλευτού Άννυς Ποδηματά που αφορά στην έγκριση με μεγάλη πλειοψηφία της έκθεσής της για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης 08-03-2011

Στρασβούργο, 8 Μαρτίου 2011

 Υπέρ της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και υπέρ της δημιουργίας ενός μελλοντικού συστήματος ευρωομολόγων, για την από κοινού διαχείριση μέρους του χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ, τάχθηκε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), εγκρίνοντας με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κας  Άννυς Ποδηματά, με θέμα τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης.
 Στην έκθεση της κας Ποδηματά τονίζει ότι, η θέσπιση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) αποτελεί το πλέον κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να αποκατασταθεί η καταφανής σημερινή αδικία, όπου ο εν λόγω τομέας, αν και έχει την βασική ευθύνη για την κρίση, υποφορολογείται και εξακολουθεί να δημιουργεί υπερκέρδη.
 Στο επίμαχο θέμα, που αφορά την εισαγωγή ενός ΦΧΣ στο ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρώτο βήμα προς μία παγκόσμια συμφωνία, υπερψηφίστηκε η σχετική τροπολογία που υποβλήθηκε από την κα Ποδηματά και συγκέντρωσε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών του ΕΚ, από όλες τις πολιτικές ομάδες. Αντίστοιχη τροπολογία που είχε υποβληθεί από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - και η οποία συναρτούσε την θέση του ΕΚ από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - δεν συγκέντρωσε την υποστήριξη ούτε καν του συνόλου του ΕΛΚ, το οποίο διασπάστηκε με αποτέλεσμα η τροπολογία να καταπέσει.
 «Σήμερα το ΕΚ με την υποστήριξη της τροπολογίας μας για τον ευρωπαϊκό ΦΧΣ, από ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων στέλνει ένα σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα, προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο, αποδεικνύοντας ότι έχει πλήρως πάρει τα σωστά μαθήματα από την κρίση. Η ΕΕ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την  απροθυμία των διεθνών της εταίρων, αλλά να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα παγκόσμιο φόρο κάνοντας η ίδια το πρώτο βήμα και εφαρμόζοντας τον ΦΧΣ σε πρώτη φάση στο ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε σχετικά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγήτρια της έκθεσης κα Άννυ Ποδηματά.
Η ευρωβουλευτής Α. Ποδηματα
 Σημειώνεται επίσης ότι παρά την ισχυρή αντίσταση μερίδας του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων υιοθετήθηκε τελικά και η παράγραφος της έκθεσης με την οποία καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει ένα ισχυρό πολιτικό σήμα στην Επιτροπή για να προχωρήσει σε μελέτη για την έκδοση ενός συστήματος ευρωομολόγων προσδιορίζοντας τις συνθήκες εκείνες  υπό τις οποίες το σύστημα αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών και της ευρωζώνης στο σύνολό της.
 Τέλος, υπερψηφίστηκε και η παράγραφος που αφορά στη θέσπιση ενός φόρου άνθρακα, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει μέσω της αναθεώρησης της Οδηγίας για την φορολόγηση της ενέργειας, ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το ενεργειακό μείγμα θα αποτελούν βασικά κριτήρια της φορολόγησης. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται πλήρως και στον τομέα αυτό η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου