Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Καίνε τα καπνά τους στο Δίον ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Μ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΠΝΟΥ.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ Π.ΚΙΑΦΑΣ & Μ.ΤΣΙΜΗΤΡΗ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΔΙΟΥ, Ο τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ, Ο ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.ΤΣΙΜΗΤΡΗΣ, ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Δ.ΦΟΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ


Με τη συμπαράσταση των αντιδημάρχων του δήμου Δίου-Ολύμπου, Πέτρου Κιάφα και Μαρίας Τσιμήτρη (ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ενημέρωσε ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των καπνοπαραγωγών αλλά ήταν σε ανειλημμένη υποχρέωση) και με τη συμμετοχή του τ. δημάρχου Δίου και νυν περιφερειακού συμβούλου Γρηγόρη Παπαχρήστου, του περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Τσιμήτρη, του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Αγαθαγγελίδη, του μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Δ.Φόλιου, τοπικών συμβούλων καθώς και άλλων παραγόντων που δήλωσαν συμπαράσταση, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο διαμαρτυρία καπνοπαραγωγών στο Δίον εξαιτίας των χαμηλών τιμών που δίνουν οι καπνέμποροι προς τους παραγωγούς καπνού της περιοχής.
Αιρετοί και καπνοπαραγωγοί με δηλώσεις τους ζήτησαν από την ελληνική πολιτεία να συμπαρασταθεί στα προβλήματά τους διευκολύνοντας την όλη κατάσταση, ώστε η παραγωγή καπνού να γίνεται με μικρότερο κόστος και η πώληση καπνού να γίνεται με κέρδη και όχι με ζημιές, όπως σήμερα.
Οι καπνοπαραγωγοί δεν παρέδωσαν τα καπνά τους στους καπνέμπορους, βγήκαν στην κεντρική πλατεία του Δίου και έκαψαν δεμάτια καπνών λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να κάψουν τα καπνά τους παρά να τα πουλήσουν στους καπνεμπόρους σε τιμές κάτω του κόστους. 

Ο αντιδήμαρχος Π. Κιάφας

Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας, αρμόδιος για αγροτικά θέματα, σε δηλώσεις του για τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε ότι ο δήμος στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, ζήτησε να υπάρξουν λύσεις από την ελληνική πολιτεία ενώ έθεσε και ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά και τη λειτουργία του Καλλικράτη στους δήμους:
«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα (το Σάββατο 19/3) στο πλευρό των καπνοπαραγωγών. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Ο καπνός που θεωρείται εθνικό προϊόν και βασική καλλιέργεια των αγροτών της περιοχής μας, βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση που βλέπετε.
Τα πράγματα είναι πολύ λυπηρά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μ’ αυτή την πολιτική οδηγούμαστε στον μαρασμό και στην καταστροφή, ειδικά η ελληνική επαρχία που δεν έχει και σημαντικούς πόρους εκτός από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Οι αρμόδιοι πρέπει να το σκεφθούν λίγο καλύτερα, να βρούνε κάποιες λύσεις, να βοηθήσουμε τον κόσμο εδώ, δεδομένου ότι οδηγούμαστε σε πολύ άσχημες καταστάσεις αφού έρχονται οι εταιρίες και φέρνουν τις τιμές για τη φετινή περίοδο, τιμές εξευτελιστικές, κάτω του κόστους.
Συγκεκριμένα, βάζουν μια τιμή, για πρόσχημα, έως 4,15 για ένα καπνό 300 – 500 κιλών και όλα τα άλλα καπνά είναι 2,00 είναι 1,50… Δηλαδή, μ’ αυτές τις τιμές μπαίνει μέσα ο καπνοπαραγωγός, όχι μόνο δεν βγάζει κέρδη αλλά έχει ζημιές, δηλαδή τα παράγει ακριβότερα και τα πουλάει φθηνότερα.
Εμείς ως δήμος Δίου-Ολύμπου είμαστε παρόντες. Συμπαραστεκόμαστε σε όποιον αγώνα χρειαστεί, είμαστε μπροστάρηδες ως δήμος αφού τα πράγματα είναι χάλια παντού.
Γι αυτό λέω ότι με τούτες τις καταστάσεις, σε λίγο μπορούν να δουν κι εμάς τους ίδιους τους τοπικούς άρχοντες να κατεβαίνουμε σε διαμαρτυρία για την κατάσταση στους δήμους, διότι με τον τρόπο που μας βάλανε να διοικήσουμε αυτόν τον τόπο, δυστυχώς μ’ αυτά τα προβλήματα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.
Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, αν δεν το σκεφθούν σοβαρά κάποιοι αρμόδιοι στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δυστυχώς η Ελλάδα οδηγείται στην καταστροφή. Πρέπει όλοι μαζί να ξεσηκωθούμε. Μόνο με αγώνες κερδίζονται μάχες», υποστήριξε ο κ. Κιάφας.

Η αντιδήμαρχος Μ. Τσιμήτρη

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Μαρία Τσιμήτρη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα του αγροτικού τομέα, θα πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών και να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με τις σχέσεις αγροτών και εμπορίου.
Τόνισε δε ότι δεν είναι δυνατόν το κόστος παραγωγής να είναι μεγαλύτερο από το κέρδος των αγροτών, δηλαδή όχι απλά να μην κερδίζουν αλλά και να χάνουν…
Και κλείνοντας τις δηλώσεις της αναφέρθηκε στη στήριξη του δήμου Δίου-Ολύμπου προς τους καπνοπαραγωγούς και προς τους αγρότες γενικότερα, στήριξη η οποία γίνεται όχι μόνο με τη συμπαράστασή του προς αυτούς αλλά μπορεί να γίνει και με την οργάνωση αγροτικών συναντήσεων και ημερίδων, ώστε οι αγρότες της περιοχής να έχουν πλήρη ενημέρωση για την καινούργια πολιτική του αγροτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δίου

Ο κ. Αγαθαγγελίδης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δίου, μιλώντας για την παρουσία του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων – καπνοπαραγωγών της περιοχής αλλά και για τη διαμαρτυρία τους, χαρακτήρισε πολύ δίκαιο το αίτημά τους να θέλουν αυξημένες τιμές στα καπνά αφού το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και οι τιμές που παίρνουν οι καπνοπαραγωγοί είναι κάτω του κόστους.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση, αν οι καπνοπαραγωγοί του Δίου έδωσαν τα καπνά τους προς πώληση, με αυτές τις τιμές που ζητούν οι έμποροι, ο κ. Αγαθαγγελίδης απάντησε ότι οι παραγωγοί καπνού της περιοχής αρνήθηκαν να παραδώσουν καπνά σ’ αυτές τις τιμές.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δ. Τσιμήτρης

Ο κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, περιφερειακός σύμβουλος, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι καπνοπαραγωγοί είναι τουλάχιστον 1,00 ευρώ / κιλό πιο κάτω από τα έξοδα που κάνουν για να παράγουν τον καπνό. Και εξήγησε ότι ενώ η παραγωγή του καπνού κοστίζει περίπου 3,00 ευρώ το κιλό, οι καπνέμποροι δίνουν 1,50 με 2,00 το κιλό.
Υποστήριξε δε ότι η ελληνική πολιτεία μπορεί να βοηθήσει τους καπνοπαραγωγούς μέσω ΕΛΓΑ, διαδικασία για την οποία ισχυρίστηκε ότι δεν είναι παράνομη όπως έχει ειπωθεί και σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία γινόταν παλιότερα. Αυτή, λοιπόν, τη διαδικασία μπορεί, όπως είπε, να την επαναλάβει η ελληνική πολιτεία.
Επίσης, υποστήριξε ότι η ελληνική πολιτεία μπορεί να βοηθήσει τους καπνοπαραγωγούς, αν δώσει ένα τμήμα των φόρων στο εμπόριο, ώστε οι έμποροι να πληρώσουν τους παραγωγούς.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Δ. Φόλιος

Για απαράδεκτες και καταστροφικές τιμές στα καπνά έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, Διονύσιος Φόλιος. «Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, θεωρώ ότι υπάρχει και αδικία ανάμεσα στις τιμές και την ποιότητα και τον έλεγχο που θα πρέπει προσεχθούν, αλλά θα πρέπει να γίνει και μια παρέμβαση δυνατή, ούτως ώστε να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά μας για να καλλιεργήσουν καπνό, ο οποίος παραδοσιακά, εδώ και 50 χρόνια, μας έχει μεγαλώσει και βρισκόμαστε εδώ στον τόπο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φόλιος.

2 σχόλια:

  1. ΚΙΑΦΑ - ΤΣΙΜΗΤΡΗ - ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕ. ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ 1€ ΤΟ ΣΤΡΕΜΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ. ΦΤΑΝΕΙ Η ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.
    ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΡΧΕΣΤΕ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙΑΦΑ - ΤΣΙΜΗΤΡΗ - ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕ. ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ 1€ ΤΟ ΣΤΡΕΜΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ. ΦΤΑΝΕΙ Η ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.
    ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΡΧΕΣΤΕ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή