Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: «Να ρυθμιστούν τα χρέη των επιχειρήσεων στους Δήμους»

Δελτίο Τύπου του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Θανάση Παπαγεωργίου
Δύο συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ο Βουλευτής Πιερίας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης 23 Μαρτίου 2011, στην διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».
Οι προτάσεις αφορούν την ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς του Δήμους, την συμμετοχή των αγροτών στην Κοινωνική Επιτροπή. 

Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων προς τους Δήμους

Ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε πως υπάρχει από πολλούς Δήμους το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα τόνισε:
«Αφορά τα χρέη από τα τέλη παρεπιδημούντων προς τους δήμους, τα χρέη από τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων προς το Δήμο. Θα σας πω μόνο ότι το 1998 ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δήμο Κατερίνης είχαν πέντε επιχειρήσεις και τώρα έχουν σαράντα οχτώ. Τι θέλω να πω με αυτό; Η ύφεση, η μείωση του τζίρου επέφερε δραματικές επιπτώσεις και αδυναμία των επιχειρήσεων να πληρώσουν. Έρχονται δε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και κάνουν το πρόβλημα οξύτερο.
Οι δήμοι αυτοί ισχυρίζονται ότι εάν επαναφέρετε την παλιά ρύθμιση, η οποία είχε ενεργοποιηθεί στο παρελθόν, θα εισέπρατταν και αυτοί και θα διευκολύνονταν οι επιχειρηματίες. Δημοσιονομικά δεν έχει καμία επίπτωση, κύριε Υπουργέ. Και δεν μου απάντησε κανένας.
Δεν αντιλαμβάνομαι, κύριε Υπουργέ, γιατί φέρνουμε τόσο σοβαρά ζητήματα -και ο Δήμος Τρικάλων και άλλοι δήμοι έφεραν τέτοια ζητήματα, σας το υπέδειξαν, το απαίτησαν, το ζήτησαν- κι εσείς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ έστω και τελευταία στιγμή, αν μπορείτε, πείτε μας τι θα γίνει με αυτό το σοβαρό ζήτημα. Είναι επαναλαμβάνω τέλη παρεπιδημούνταν, τέλη επί ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων. Αυτά διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι έχει πέσει κατακόρυφα ο τζίρος και οι άνθρωποι ζουν με μια θηλιά στο λαιμό. Οι δήμοι συναινούν και δεν το κάνετε.
Δεν το καταλαβαίνω αυτό, κύριε Υπουργέ. Δεν καταλαβαίνω αυτή την ουδετερότητα ή αυτή την αδιαφορία. Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, δείτε το».

Συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτών στην  Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή

Μια ακόμη πρόταση του κ. Παπαγεωργίου ήταν η συμμετοχή των αγροτών στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή. Συγκεκριμένα είπε:
 «Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, είπατε, νωρίτερα απαντώντας στον κ. Ροντούλη, ότι όλοι συμμετέχουν στην Κοινωνική Επιτροπή. Γιατί βγάλατε έναν εκπρόσωπο των αγροτών, αφού την διευρύνετε με νέα μέλη; Γιατί βγάλατε ένα μέλος από τους αγρότες που είναι η πιο πολυάριθμη κατηγορία; Μειώσατε πάλι τους αγρότες για να κάνετε τι; Και ποια διαβούλευση κάνατε; Έχω διαμαρτυρίες των αγροτικών οργάνων, της ΠΑΣΕΓΕΣ, που λένε ότι κακώς μειώσατε τους εκπροσώπους στην Κοινωνική Επιτροπή. Δηλαδή, πάντα κάποιοι που δεν έχουν δυνατή φωνή, θα πρέπει να παραγκωνίζονται.
Δεν ξέρω, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις οργανώσεις των αγροτών; Βλέπω μια διάχυτη ατμόσφαιρα ότι είναι φθαρμένοι κ.λπ.. Δηλαδή, εν πάση περιπτώσει, επειδή και εσείς κάνατε εκπρόσωπος συνδικάτων - άκουσα και κάποιον μια μέρα να αποκαλεί την ΑΔΕΔΥ, την ΠΑΣΕΓΕΣ θεσμικό υπόκοσμο - είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα να μην στηρίζουμε τα συνδικάτα και τις συλλογικές οργανώσεις;

Απαλλαγή φορολόγησης αγροτών για φωτοβολταϊκά.

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου επαίνεσε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την διαβεβαίωση ότι κατά την έναρξη επαγγέλματος στους αγρότες οι οποίοι επενδύουν στα φωτοβολταϊκά, θα απαλλάσσονται φόρων. Είπε συγκεκριμένα
«Είναι θετικό και πρέπει να το επαινέσουμε. Ομοίως και η ένταξη των αυτοκινήτων, των αγροτικών οχημάτων μέχρι 3,5 τόνων στη διαδικασία της απόσυρσης. Είναι θετική, τη χαιρετίζουμε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου