Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

26.132.492 ευρώ ο προϋπολογισμός του Δ.Δίου-Ολύμπου
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΣΕΙΡΑ, ΤΑΞΗ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
* Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΖΩΝΤΑΝΟΙ…!
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2011 στον δήμο Δίου-Ολύμπου κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με ένα και μόνο θέμα, όπως ορίζει ο δημοτικός κώδικας.
Γι αυτό, σε περιπτώσεις που σύμβουλοι επιχείρησαν να επεκταθούν σε άλλα θέματα, πέραν του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος κ. Λαλούμης, επανέφερε τη συζήτηση επί του συγκεκριμένου και υπό συζήτηση θέματος.
Εισηγητής του θέματος του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση ήταν ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Γιώργος Φαρμάκης, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας Γιώργο Παπαγεωργίου.
Περί τα μέσα της συζήτησης προσήλθε και ο τ. δήμαρχος Δίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Γρηγόρης Παπαχρήστος, τον οποίο ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου προσκάλεσε να καθίσει στα έδρανα του προεδρείου.
 
Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Ο κ. Φαρμάκης στην εισήγησή του δεν είχε να πει πολλά, ζήτησε όμως να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011 και μάλιστα να ψηφιστεί από το σύνολο των συμβούλων εξηγώντας τις δυσκολίες που έχει σήμερα ο νέος δήμος. Και δικαιολογώντας την άποψή του αυτή τόνισε ότι θα πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα στην κοινωνία του δήμου ότι ή όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε.
 
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ
Από την πλευρά των επικεφαλής των συνδυασμών, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κ. Δημόπουλος, ανακοίνωσε ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει τον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό.
Ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτόν τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να τον ψηφίσει, εγκρίνει όμως τα συνεχιζόμενα έργα που είχε εκείνος ξεκινήσει όταν ήταν δήμαρχος στον τ. δήμο Λιτοχώρου.
Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός είναι μια λίστα επιθυμιών και πρόσθεσε ότι θα περίμενε από τους σημερινούς διοικούντες να βάλουν μέσα σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό μεγαλύτερες επιθυμίες.
Ο Ν. Λάππας αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού έθεσε, μεταξύ άλλων, θέμα ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν τον τ. δήμο Δίου και μίλησε για επιβάρυνση του νέου δήμου για όσες οφειλές υπάρχουν σήμερα προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτήρισε δε ως αντιαναπτυξιακό τον προϋπολογισμό.
Τέλος, η κ. Κουρίτα είπε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του δήμου Δίου-Ολύμπου, τονίζοντας, λίγο αργότερα, ότι η παράταξή της είναι η μοναδική παράταξη που καταψήφισε τους φόρους και τα τέλη κατά τη διάρκεια συζήτησης του τεχνικού προγράμματος.
Επέκρινε επίσης τη διοίκηση του δήμου, επειδή, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει διεκδικητικό πνεύμα στα έσοδα», θεωρώντας ότι θα έπρεπε ο δήμος να διεκδικήσει όλα όσα οφείλει το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Για το θέμα του προϋπολογισμού, από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων, τοποθετήθηκαν οι Κεχαγιάς, Μόχλα, Μυλωνέρος (αντιδήμαρχος), Ελευθερίου, Καλαϊτζής, Τσιμήτρη (αντιδήμαρχος) και Στύλος.
Μάλιστα, η κ. Τσιμήτρη αναφέρθηκε στα έργα που θα γίνουν στη δημοτική ενότητα Δίου, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει προεργασία από τον τ. δήμο Δίου. Και πρόσθεσε ότι έχουν ετοιμαστεί και μελέτες, ύψους 1.000.000 ευρώ, για κατάθεση σε προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ
Μετά από τις τοποθετήσεις και την άρνηση της μειοψηφίας να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, ο εισηγητής Γ. Φαρμάκης δήλωσε: «Κατανοώ την ανάγκη της αντιπολίτευσης να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δεν είναι όμως μνημονιακός, ούτε ΔΝΤ, είναι προϋπολογισμός αυτής της χρονιάς».
Απαντώντας στο ζήτημα των οραμάτων που τέθηκε, αναρωτήθηκε: «Οράματα ανέξοδα»; Και στη συνέχεια έκανε λόγο για μεγάλο αγώνα που γίνεται, ώστε ο δήμος να συνεχίσει να λειτουργεί εν μέσω πάρα πολύ μεγάλων προβλημάτων.
Μάλιστα, ανέφερε ότι σε κάποια δημοσιεύματα υπάρχει αναφορά σχετικά με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ότι έχει κηρύξει παύση πληρωμών. «Εμείς είμαστε ακόμη ζωντανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν υποσχεθήκαμε τίποτε μεγαλεπήβολο για τα δύο πρώτα χρόνια».
Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου που έκανε ξενύχτια για να γίνει αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι και ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου αλλά και ο τ. δήμαρχος κ. Τσιφοδήμος καθώς και άλλοι, είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την οικονομική υπηρεσία του δήμου και για τον αγώνα που έκαναν οι αρμόδιοι υπάλληλοι σε συνεργασία με την αιρετή διοίκηση του δήμου, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο προϋπολογισμού.
 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2011 ο κ. Παπαθανασίου, καταρχήν, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να δώσει λόγο σε κανένα κόμμα… δίνοντας έμμεση απάντηση σε κομματική τοποθέτηση που είχε προηγηθεί.
Και στη συνέχεια σημείωσε: Σειρά, τάξη και οργάνωση υποσχεθήκαμε αλλά και να μη ρίξουμε τα προβλήματα μονόπαντα. Η μοίρα μας είναι κοινή, δεν κάνω διακρίσεις, θέλω καρδιές να ενώσουμε και ψυχές, αυτά έλεγα και προεκλογικά.
Ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι κατά 32% σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί πέρυσι στους τ. καποδιστριακούς δήμους Δίου, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου.
Ευχαριστώ τους συμβούλους και τους υπαλλήλους του δήμου που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται για να λύσουμε τα προβλήματα του δήμου. Συνεργαζόμαστε επίσης με όλους τους προέδρους, χωρίς να κάνουμε κανέναν διαχωρισμό, δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου.
Και συνέχισε λέγοντας: Βρήκαμε έργα από τον τ. δήμο Δίου, 4.000.000 ευρώ από την περιφέρεια για άλλα έργα, αυτός ο δήμος δεν σταματάει να δουλεύει, από οράματα χορτάσαμε. Βάλτε πλάτη να σώσουμε τον δήμο. Εμείς θέλουμε να σταθούμε στα ποδάρια μας. Τι σας είπαμε εξαρχής; Ότι είμαστε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό…
Έχουμε τη στήριξη του κόσμου, ουαί και αλλοίμονο αν βγάζαμε κορώνες για τους προϋπολογισμούς… Απαντώντας δε σε τοποθέτηση που ακούστηκε για πλούσιους επιχειρηματίες, είπε χαρακτηριστικά: Πλούσιο ξενοδόχο (εδώ στα όρια του δήμου) δεν έχω δει… Ως τραπεζικός ξέρω τι περνούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες…
Αυτός ο δήμος πέρα από τα προβλήματα έχει και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, τώρα θέλουμε να σώσουμε τον δήμο, μετά από δύο χρόνια όμως ο δήμος Δίου – Ολύμπου θα είναι ένας από τους καλύτερους δήμους.
 
Ο τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ τ. Δ.ΔΙΟΥ
Ακολούθως, δόθηκε ο λόγος στον τ. δήμαρχο του τ. δήμου Δίου, Γρηγόρη Παπαχρήστο, οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για ό,τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Τα νούμερα από μόνα τους δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Κάναμε έργο, υπάρχει μια πληρότητα υποδομών, χτίζουμε νέα σχολειά, οι νέοι μένουν στον τόπο τους.
Κανένα τέλος δεν αυξήθηκε και δεν μπήκε όλα αυτά τα χρόνια. Εν γνώσει μας οφείλουμε κάποια χρήματα στο κράτος. Αλλά και το κράτος οφείλει στους δήμους χρήματα πολλαπλάσια. Ο τ. δήμος Δίου έχει μεριμνήσει για να γίνουν έργα το επόμενο διάστημα, προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ξοδέψαμε πέντε για να φέρουμε στον δήμο μας εκατόν πέντε. Σ’ αυτόν τον δήμο υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές. Το ερώτημα είναι αν έγιναν καταχρήσεις. Δεν έγιναν όμως καταχρήσεις στον δήμο Δίου.
Και κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο τόπος αυτός θα πάει μπροστά.
 
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Η όλη συζήτηση ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση του δημάρχου Γ.Παπαθανασίου, που μιλώντας γι αυτά που είπε ο τ. δήμαρχος του τ. Δίου, ανέφερε ότι μας καλύπτουν. Αναγνώρισε δε ότι ως δήμαρχος ο κ. Παπαχρήστος έκανε ένα έργο σημαντικό.
Ξεκαθάρισε όμως ότι ως προς τα τέλη, υπάρχει μια διαφορά αντίληψης της τ. διοίκησης του τ. δήμου Δίου από τη σημερινή διοίκηση του δήμου Δίου-Ολύμπου, αφού για να μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος και να πληρώσει, πρέπει να έχει και τα αντίστοιχα έσοδα από τα τέλη, που είναι εκ του νόμου ανταποδοτικά.
Ακολούθησε ψηφοφορία κατά την οποία τον προϋπολογισμό, ύψους 26.132.491,75 ευρώ, ενέκριναν 16 σύμβουλοι ενώ τον καταψήφισαν 11 σύμβουλοι.

4 σχόλια: