Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Να μην πληρώσει ο ευρωπαϊκός αγροτικός νότος και την κρίση στη Β. Αφρική

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος το ζήτημα των επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα από τις εξελίξεις στα κράτη της Βορείου Αφρικής. Τα Κράτη Μέλη του Βορρά της ΕΕ προωθούν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων – πέραν του συμβατικού πλαισίου – στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις Βορειο-αφρικανικές χώρες. Απευθυνόμενος προς την Επίτροπο Γκεοργκίεβα, αρμόδια για θέματα Ανάπτυξης, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο ευρωπαϊκός νότος (όπου εντοπίζεται ο ανταγωνισμός με τα αγροτικά προϊόντα από τη Β. Αφρική) δεν μπορεί να πληρώσει για μία ακόμη φορά, ενώ ταυτόχρονα δέχεται και τις μεταναστευτικές πιέσεις».

Η Επίτροπος Γκεοργκίεβα, απαντώντας στον Μακεδόνα Ευρωβουλευτή, τόνισε ότι η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει εργαλεία υποστήριξης, εφ’ όσον αυτό καταστεί αναγκαίο, της Ιταλίας και άλλων Κρατών Μελών σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων από τη Βόρειο Αφρική. Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν μέτρα επιχειρησιακού χαρακτήρα καθώς και οικονομική βοήθεια. Εάν χρειασθεί οι επιχειρήσεις της FRONTEX θα μπορούσαν να ενισχυθούν για να αντιμετωπισθούν τυχόν νέες εισροές. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια από πόρους, όπως το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, ύψους περίπου 25 εκ. ευρώ.

Σε άλλο σημείο της απάντησής της, η κα. Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το συνολικό ποσό για τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στη Βόρειο Αφρική ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ. Καλύπτει τη βοήθεια προς τους πολίτες της Λιβύης, που καταφεύγουν προς τα σύνορα με την Τυνησία, την Αίγυπτο και την Αλγερία. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Λιβύης, η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια προσεγγίζει μόνο την ανατολική πλευρά της χώρας, καθώς η δυτική ελέγχεται από το καθεστώς Καντάφι. Σύμφωνα με την Επίτροπο Γκεοργκίεβα , οι τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή δεν έχουν επηρεάσει το επίπεδο πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των τοπικών αρχών της Τρίπολης και των εκπροσώπων του ΟΗΕ σχετικώς με την πρόσβαση των ανθρωπιστικών δυνάμεων στη δυτική Λιβύη δεν έχουν παρουσιάσει θετική έκβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου