Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Οι ύπατοι αρμοστές πιέζουν για σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ

Από το Antinews:


Περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας(!) και νέα λιτότητα πρόκειται να είναι το «διπλό σοκ» της τρόικας με (υποτιθέμενο) στόχο την «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας»! Η αφαίρεση από το ελληνικό κράτος του δικαιώματος διαχείρισης της περιουσίας του και η επιβολή εκτάκτων μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ(!) για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2011 αναμένεται, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», να είναι η «αδιαπραγμάτευτη προσφορά» της τρόικας προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η τρόικα προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την Αθήνα την προσεχή Πέμπτη αποφεύγοντας να εισηγηθεί την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ παρά μόνο αν οι παραπάνω απαιτήσεις ψηφιστούν από τη Βουλή. Εκείνο το οποίο συζητείται αυτές τις ώρες στις εσωτερικές συσκέψεις της τρόικας είναι αν θα ζητηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έτσι ώστε το «νέο μνημόνιο» να είναι πλήρως δεσμευτικό στο διηνεκές και ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Σε περίπτωση που η πρόταση υπερισχύσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι δανειστές αποφάσισαν να αναλάβουν το μέγιστο (και ως χθες απευκταίο) ρίσκο της πρόκλησης εκλογών προκειμένου, όπως μεταφέρεται, να καταδειχθεί πλήρως ο κίνδυνος της κατάρρευσης και να οδηγηθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημαπρο των ευθυνών του.
Αυτό που εκφράζουν ευθέως οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι έχουν μετατραπεί πλέον σε ύπατους πολιτικούς αρμοστές, και γίνεται σαφές και από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε., είναι η ανάγκη οι βασικές πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν ώστε, όπως λένε, «να αποφευχθούν τα χειρότερα», προσθέτει η “Ελευθεροτυπία“.
Σε συνάντηση μάλιστα σε υπουργείο έγινε ευθέως λόγος για «μεγάλο συνασπισμό» (grand coalition, ήταν ο όρος που χρησιμοποιήθηκε) μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Η ανάγκη για συνεννόηση των δύο μεγάλων κομμάτων τέθηκε ανοιχτά και από τον Ολι Ρεν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μεγάλη πίεση στη Ν.Δ. για κάποιου είδους συνεννόηση με την κυβέρνηση. Παράγοντες της Ε.Ε. θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησαν στους όρους του μνημονίου και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η έκθεση της τρόικας, όπως όλα δείχνουν αυτή τη φορά δεν θα είναι θετική, όπως συνέβη μέχρι τώρα, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την τωρινή δόση του δανείου, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα γίνει το Σεπτέμβρη.
Η σύμπραξη δεν φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει με το να ζητηθούν 180 ψήφοι για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο ο Α. Σαμαράς έχει πει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει σε καμία περίπτωση. Η συζήτηση όμως θα μπει σε νέα βάση αν καταρτιστεί ένα νέο πρόγραμμα από την Ε.Ε. για τη χορήγηση επιπλέον χρημάτων για το 2012 με νέο μνημόνιο, το οποίο θα προβλέπει ανασχεδιασμό των μέτρων με επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους και κάλυψη των δανειακών αναγκών για το 2012 και το 2013. Συζητείται λοιπόν τότε να τεθεί ως προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν σε αυτό τα μεγάλα κόμματα (όπως έγινε στην Πορτογαλία) και να ζητηθεί έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία. Επίσης τα μέτρα θα συνοδεύονται από ενέχυρα στην κρατική περιουσία. Η συμφωνία των μεγάλων κομμάτων στα βασικά σημεία της πολιτικής που θα ακολουθηθεί θεωρείται από την τρόικα εκ των ων ουκ άνευ, αφού βλέπουν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμιά απόφαση με την κοινωνία απέναντι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαφωνεί και τη μισή κυβέρνηση να διαχωρίζει τη θέση της.
Στην Ε.Ε. υπολογίζουν ότι όσο περνάει ο καιρός μειώνεται ο κίνδυνος συστημικού ρίσκου από το ελληνικό πρόβλημα, αφού το χρέος από τις τράπεζες μεταφέρεται στις χώρες, οι οποίες δεν θα πτωχεύσουν αν χάσουν μερικά δισ. από την Ελλάδα, η Ιρλανδία αρχίζει να μπαίνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην Πορτογαλία τα μέτρα προχωρούν και στην Ισπανία ο κίνδυνος έχει μειωθεί. Το κλίμα που καλλιεργείται είναι ότι «η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση». Σ’ αυτό το πλαίσιο το δημοσίευμα του «Spiegel» περί επιστροφής στη δραχμή δεν είναι εντελώς στον αέρα, αλλά απηχεί συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα τέθηκε και από έλληνα αξιωματούχο υπό τη μορφή απειλής, η οποία φυσικά δεν έπιασε…
Υπό αυτές τις συνθήκες η πίεση για κάποιου είδους πολιτική συνεννόηση θα ενταθεί, είτε με τη μορφή συμφωνίας σε κάποια μετρα είτε ακόμη και για κυβέρνηση συνεργασίας πριν ή μετά από εκλογές.

Πλειοψηφία 180 βουλευτών, ή εκλογές
Σύμφωνα με τις ως σήμερα συζητήσεις, γράφει το ΒΗΜΑ, αν οι απαιτήσεις της τρόικας δεν ψηφιστούν από τη Βουλή,ενδεχομένως,μάλιστα,με πλειοψηφία 180 βουλευτών,δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση,ενώ ώσπου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις η τρόικα θα καλύπτει μόνο τις λήξεις των ομολόγων αφήνοντας την κυβέρνηση να καλύπτει μισθούς και συντάξεις με τα ραγδαίως μειούμενα ταμειακά διαθέσιμα.Η Νέα Δημοκρατία,από την πλευρά της, αποκλείει την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου,πολύ περισσότερο των παραπάνω μέτρων. Κατόπιν τούτων η τρόικα,η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν επιθυμεί εκλογές,ενδέχεται να οδηγήσει με τις πιέσεις της σε εκλογική εκτόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου