Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η περιφέρεια δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση

Επιστολή Π. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό για την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ

Την αντίθεσή του, στις διαφαινόμενες προθέσεις της Κυβέρνησης, να αναθέσει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες της χώρας, αντί της 1ης Ιουλίου 2011, την 1-1-2012, εκφράζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, με κοινοποίηση στους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στην καθυστέρηση να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ στις αιρετές Περιφέρειες τον Ιανουάριο του 2012 (από τον Ιούλιο του 2011, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί). «Δεν είναι δυνατόν οι μικροί πρωθυπουργοί, όπως η ίδια η κυβέρνηση χαρακτήρισε εξαρχής τους αιρετούς Περιφερειάρχες, να μετατρέπονται απλά σε διεκπεραιωτές κυβερνητικών αποφάσεων για ζητήματα της περιφέρειας. Δεν είναι δυνατόν οι αιρετές Περιφέρειες να μην διαθέτουν πόρους καθώς ακόμη και η κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων γίνεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.
Ο Περιφερειάρχης ζητά από τον Πρωθυπουργό να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταβίβασης της αρμοδιότητας για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, αναφέροντας ότι διαφορετικά είναι προτιμότερο να παραμείνει στο κράτος. «Σας ζητώ να μην επιτρέψετε τον αποκλεισμό της αιρετής Περιφέρειας από την κατανομή του ΕΣΠΑ. Η ελληνική περιφέρεια δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Δεν αντέχει άλλη ομηρία από τον αθηναϊκό συγκεντρωτισμό», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, οι αιρετοί Περιφερειάρχες γνωρίζουμε ότι την 1η Ιουλίου 2011 περιέρχεται στην αρμοδιότητά μας η διαχείριση του ΕΣΠΑ. Στο μεταξύ, λάβαμε την υπόσχεση ότι αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα, την 1η Απριλίου 2011.
Όπως αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει με τους στόχους του «Καλλικράτη» που θέλει την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Δεν είναι δυνατόν οι μικροί πρωθυπουργοί», όπως η ίδια η κυβέρνηση χαρακτήρισε εξαρχής τους αιρετούς Περιφερειάρχες, να μετατρέπονται απλά σε διεκπεραιωτές κυβερνητικών αποφάσεων για ζητήματα της περιφέρειας. Δεν είναι δυνατόν οι αιρετές Περιφέρειες να μην διαθέτουν πόρους καθώς ακόμη και η κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων γίνεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο «Καλλικράτης» είναι μια μεταρρύθμιση που στήριξαν και στηρίζουν ομόθυμα πολίτες, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί. Είναι κρίμα η συθέμελη αλλαγή των δομών του ελληνικού κράτους να γίνεται θύμα μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων. Εάν η αρμοδιότητα παραμείνει μέχρι 1/1/2012 στο κράτος, όπως αντιλαμβάνεστε είναι προτιμότερο να την διατηρήσει και να έχει και την τελική ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεών της.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να μην επιτρέψετε τον αποκλεισμό της αιρετής Περιφέρειας από την κατανομή του ΕΣΠΑ. Η ελληνική περιφέρεια δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Δεν αντέχει άλλη ομηρία από τον αθηναϊκό συγκεντρωτισμό.

Με τιμή,
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου