Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αξιοποίηση παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής

ΘΕΤΙΚΗ Η ΓΑΙΑΟΣΕ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 3/3/2011
* ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
* ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Πλαταμώνα φαίνεται πως οδεύει προς τη λύση του.
Μετά από αίτημα του δήμου Δίου-Ολύμπου, τον περασμένο Μάρτιο (3/3/2011), γνωστοποιήθηκε στον δήμο και στον εκλεγμένο δήμαρχο κ. Παπαθανασίου, μόλις την περασμένη Δευτέρα 16/5, απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΕ Α.Ε. (αρ.4689/7-4-2011) η οποία χαρακτήρισε το τμήμα από σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων έως και σιδηροδρομικό σταθμό Πλαταμώνα ως «δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας» με πιθανή όμως προοπτική οριστικού χαρακτηρισμού του ως «καταργημένου δικτύου».
Επίσης, με την ίδια απόφαση, ο ΟΣΕ χαρακτήρισε το τμήμα από σιδηροδρομικό σταθμό Πλαταμώνα έως και το πέρας του, ως «καταργημένο δίκτυο». Σε έγγραφο δε που απευθύνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Ν. Ιωαννίδης (12/5/2011), προς τον εκλεγμένο δήμαρχο κ. Παπαθανασίου, επισημαίνεται ότι η εταιρία δεν έχει αντίρρηση για την υλοποίηση της μελέτης που έχει υποβληθεί.
Ως εκ τούτου, η εν λόγω υφιστάμενη μελέτη του δήμου για διαμόρφωση και αξιοποίηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής φαίνεται ότι οδεύει προς έγκριση εκ μέρους τού ΟΣΕ και εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότησή της, αναμένεται να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα έργα.
Η μελέτη αυτή προβλέπει ανάπλαση σε όλο το μήκος τής παλιάς γραμμής και συγκεκριμένα επίστρωση με κυβόλιθους, τοποθέτηση  καθισμάτων, δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, φωτισμό, περιορισμό και δενδροφυτεύσεις των πρανών, δημιουργία θέσεων πάρκινγκ, δημιουργία πρασίνου καθώς και διαπλάτυνση των υπαρχόντων εκατέρωθεν δρόμων.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, με προσωπική επαφή που είχε προ τριμήνου με τον υπουργό ανάπτυξης, Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη, υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, της μελέτης του έργου ανάπλασης της σιδηροδρομικής γραμμής καθώς και άλλων αναπτυξιακών έργων που αφορούν στον δήμο.

1 σχόλιο: