Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: OI ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ «ΕΛΕΟΣ» ΜΙΑΣ ΑΝΙΚΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, με δελτίο τύπου που εκδώσαμε ως ΝΟΔΕ Πιερίας για τα Σχέδια Βελτίωσης των Αγροτών, επισημαίναμε τις σοβαρές αδυναμίες του- μέχρι τότε- σχεδιασμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πρόγραμμα που θα ξεκινούσε σε λίγες ημέρες. Προσπαθήσαμε έγκαιρα και με σοβαρότητα να συμβάλουμε θετικά στον εντοπισμό και την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Από τότε έχουν περάσει τρεις μήνες . Τι έκανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση;
            Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε «νέα παράταση» 20 ημερών (από 31/05/2011 στις 20/06/2011) για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορά τους αγρότες.
            Όπως είναι γνωστό σε όλους , παράταση συνήθως δίνεται σε προγράμματα που λειτουργούν. Εδώ για πια παράταση μιλάμε κ. Σκανδαλίδη;
            Υποτίθεται ότι από τις 18/02/2011 έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των Φακέλων Υποψηφιότητας των Σχεδίων Βελτίωσης και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να υποβληθεί ούτε μία πρόταση. Στην ουσία είναι σαν να μην λειτουργεί κανένα πρόγραμμα, ενώ όλα βρίσκονται σε μια κατάσταση «χάους». Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το νομικό και νομοθετικό πλαίσιο της προκήρυξης, εκκρεμούν αποφάσεις και τροποποιήσεις οι οποίες αναμένεται, να αλλάξουν, να συμπληρώσουν , να διορθώσουν σοβαρό τμήμα των προηγούμενων αποφάσεων και τροποποιήσεων. Έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα των ΦΕΚ που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τα λόγια του κ. Σκανδαλίδη το Φεβρουάριο , ο οποίος μιλούσε για απλοποίηση των διαδικασιών για την υποβολή των Φακέλων!
                        Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής, δεν έχουν γίνει οι ενημερώσεις , δεν έχουν απαντηθεί εκατοντάδες ερωτήματα που έχουν προκαλέσει οι ελλιπείς αποφάσεις και οι άστοχες τροποποιήσεις τους , καθώς επίσης ακόμη δεν γνωρίζουν πως θα γίνει η αξιολόγηση των φακέλων.
            Τελικά που αποσκοπεί αυτή η κατάσταση; Γιατί δημιουργούν εμπόδια στην διαδικασία υποβολής; Μήπως προσπαθούν ενδεχομένως να καλύψουν την αδυναμία τους για την κατοχύρωση των οικονομικών απαιτήσεων από την Εθνική συμμετοχή; Μήπως τελικά δεν επιθυμούν την ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτικού τομέα, «σκοτώνοντας» στην κυριολεξία το μοναδικό αγροτικό αναπτυξιακό-επενδυτικό πρόγραμμα , που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες μας ;
            Η τακτική αυτή που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ έχει αποθαρρύνει και απογοητεύσει πλήθος αγροτών που επιθυμούν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις . Η υπομονή πλέον του αγροτικού κόσμου έχει εξαντληθεί. Να σταματήσουν πλέον να κοροϊδεύουν, αναφέροντας παντού ότι το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά. Να βοηθήσουν ουσιαστικά τους αγρότες επενδυτές, να αναπτυχθούν και να «συνδράμουν» στην ανάπτυξη της χώρας μας, που ως γνωστό ένα μεγάλο μέρος θα προέλθει από τον αγροτικό τομέα. 
Ο αγροτικός κόσμος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έχει ξυπνήσει , έχει κατανοήσει τα τεράστια προβλήματα και ζητάει λύσεις και ανάπτυξη , ενώ βρίσκεται ένα βήμα πρίν την έντονη αντίδραση, ….. πριν την «εξέγερση».
            Επιτέλους κ. Υπουργέ διευθετήστε όλες τις εκκρεμότητες και δώστε κατάλληλη προθεσμία για την έναρξη και για την υποβολή των αιτήσεων!
            Και εάν η ανικανότητα σας δεν σας το επιτρέπει, ακυρώστε την προκήρυξη και σταματήστε να κοροϊδεύετε τους αγρότες μας ! 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου