Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τα 40ά γενέθλιά του γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου

Από την ΕΞΠΡΕΣ:

Σαράντα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου, γενέθλια που γιορτάζει με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον ισπανικό πολιτισμό, αλλά και σε σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, όπως ο νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, ο σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, και ο γλύπτης, Ευθύμης Καλεβράς.

    Η εξασφάλιση χρηματοδότησης 850.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την τριετία 2011-2013 έδωσε στους διοργανωτές τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα περισσότερες δικές τους εκδηλώσεις και κατ'Α επέκταση να υιοθετήσουν χαμηλή τιμολογιακή πολιτική.

    Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στην Παναγία Κονταριώτισσα και στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, ενώ για πρώτη φορά θα αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι, όπως το πάρκο των Καταφυγιωτών και το ανοιχτό θέατρο του πάρκου της Κατερίνης.

    Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 9 Ιουλίου με συναυλία της Ισπανίδας μούσας του Αλμοδοβάρ, Λουθ Καζάλ, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 28 Αυγούστου με αρχαιολογικές ομιλίες για την Πιερία.

    «Βαρύτητα δώσαμε στη μοναδικότητα των παραστάσεων, στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών της Πιερίας και στην απόδοση τιμής σε καλλιτέχνες της Πιερίας που διαπρέπουν, όπως ο γλύπτης Ευθύμης Καλεβράς και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος», τόνισε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Κώστας Μυστακίδης.

    Στα πιο χαρακτηριστικά σημεία του προγράμματος συγκαταλέγονται: εκθέσεις αφιερωμένες στον αναγνώστη Σαλβαδόρ Νταλί και στην Γκερνίκα του Πικάσο, παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Σκηνοβάτες», 6/8, και «Παραμύθι χωρίς όνομα», 24/8)), του ΚΘΒΕ («Μικρά Διονύσια», 27/8) και των ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης («Υπηρέτης δύο αφεντάδων», 15/7) και ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης («Εκείνος κι εκείνος», 19/7), αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από την Ορχήστρα Νέων Δίου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Μελίνα Ασλανίδου (16/7), μουσική παράσταση της Μαρινέλλας (30/7) και συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Θηβαίου (13/8).

    Επίσης, σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν τον δήμο Δίου- Ολύμπου η διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεσάμπ, καθώς και αποστολή δέκα δημοσιογράφων από γαλλικά ΜΜΕ, με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου