Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ευρωβουλευτής Γ. Παπαστάμκος: Αποδυνάμωση της ΚΑΠ θα προσκρούσει στην πολιτική εναντίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία η Έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας σχετικά με την "ΚΑΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά στη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος".
Στο πλαίσιο της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, αναφερόμενος στην ανάγκη μίας ισχυρής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας έχει σαφή προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία και έναν μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ο εν λόγω τομέας διαδραματίζει πολυλειτουργικό ρόλο, συμβάλλοντας στην παραγωγή δημοσίων αγαθών υπέρ του κοινωνικού συνόλου, τα οποία δεν διασφαλίζει η αγορά.
Κατά τον κ. Παπαστάμκο, ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα πρέπει τουλάχιστον να παραμείνει στα ισχύοντα επίπεδα και να διασφαλισθεί η αντιστοιχία πόρων και στόχων της νέας ΚΑΠ. Αποτελεί παράδοξο ότι εκείνοι που ζητούν την επιφόρτιση του γεωργικού τομέα με νέες 'αποστολές', τάσσονται παράλληλα υπέρ της περικοπής των δαπανών της ΚΑΠ και της μεταφοράς των πόρων σε -κατ' αυτούς- "ανταγωνιστικότερους" τομείς της οικονομίας.
Η κατανομή των πόρων της ΚΑΠ μεταξύ των γεωργών στην ΕΕ, η οποία καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση στον δημόσιο διάλογο, χρήζει προσοχής. Ωστόσο, δίκαιη και ίση κατανομή των ενισχύσεων -μέσω ενός ομοιόμορφου ύψους ενίσχυσης σε επίπεδο ΕΕ- δεν ταυτίζονται. Αντ' αυτού απαιτείται ο καθορισμός αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε να ληφθούν δεόντως υπόψη οι ιδιαιτερότητες του γεωργικού τομέα στα επιμέρους κράτη μέλη, τόνισε ο κ. Παπαστάμκος.
Εν προκειμένω είναι επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων του γεωργικού τομέα της χώρας μας,  καθώς και τεκμηρίωσης κριτηρίων επωφελών για τη χώρα και πειστικών έναντι των εταίρων μας, όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ, το πλήθος και η διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το ποσοστό απασχόλησης στον γεωργικό τομέα, το ποσοστό των γεωργικών γαιών με φυσικά και άλλα μειονεκτήματα, σε περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές, σε περιοχές εντός του Δικτύου ΝΑΤURA 2000, και σε περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής τάχθηκε υπέρ της καταβολής ενισχύσεων μόνον σε 'ενεργούς' γεωργούς,  τη θέσπιση 'οροφής' στο ύψος των αμέσων πληρωμών και την καταβολή ειδικής ενίσχυσης στις 'μικρές' γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ως προς τις προτάσεις της Επιτροπής για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής απόδοσης της ΚΑΠ, ο κ. Παπαστάμκος σημείωσε ότι τα μέτρα οικολογικής πλαισίωσης θα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους, να συνοδεύονται από επαρκές αντιστάθμισμα, να μην δημιουργούν επιπρόσθετο διοικητικό άχθος. Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή (αμειψισπορά, οικολογική αγρανάπαυση, μόνιμοι βοσκότοποι, φυτική κάλυψη), είναι κρίσιμο να συμπεριληφθούν και μέτρα που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και των λοιπών μεσογειακών κρατών μελών.
Η εντεινόμενη αστάθεια των  γεωργικών αγορών, καθώς και οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι διατροφικές κρίσεις επιβάλλουν την ενεργοποίηση αποτελεσματικών εργαλείων ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης κινδύνων. Με ενσωματωθείσα στην Έκθεση τροπολογία του κ. Παπαστάμκου, ζητείται η ενίσχυση των ισχυόντων μέτρων αγοράς (ταχύτερη ενεργοποίηση, επέκταση σε άλλους τομείς, επικαιροποίηση τιμών παρέμβασης). Επίσης, χρειάζεται ένα μόνιμο Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων. Θετική είναι η πρόταση για το νέο εργαλείο σταθεροποίησης γεωργικού εισοδήματος.
Με τροπολογία του κ. Παπαστάμκου και συναδέλφων του ΕΛΚ από τον Ευρωπαϊκό Νότο, η οποία ψηφίσθηκε και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προς τα μεσογειακά προϊόντα, ζητείται η ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης στους τομείς των οπωροκηπευτικών, του οίνου και του ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, απαιτείται ένα αποτελεσματικότερο ταμείο διαχείρισης στον τομέα των οπωροκηπευτικών, καλύτερη διαχείριση κρίσεων στον τομέα του οίνου, καθώς και ένα επικαιροποιημένο σύστημα αποθεματοποίησης για το ελαιόλαδο.
Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της ανανέωσης των γενεών στον γεωργικό τομέα ως κεντρική πρόκληση της ΚΑΠ και λήψης αποτελεσματικών μέτρων υπέρ των νέων γεωργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου