Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: η επιστροφή ενός πολύπειρου
Γεννήθηκε στη Λυκούρια Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Είναι δικηγόρος και βουλευτής από το 1981. Η δράση του στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει από τις ομάδες Πρωτοβουλίας, από την πρώτη μέρα ίδρυσής του. Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου για θέματα Πολιτικού Συστήματος και Δικαιοσύνης.
Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία του
  • Υπουργός Δικαιοσύνης (1985)
  • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1996)
  • Υπουργός Επικρατείας (2000)
  • Υφυπουργός Εσωτερικών (1982)
  • Υφυπουργός Προεδρίας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1986)
  • Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1993)
Στο κόμμα:
  • Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής
  • Γραμματέας της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης (ΕΑΤΟΠ)
  • Ο κ.Παπαϊωάννου είναι επίτιμος Πρόεδρος των απανταχού Καλαβρυτινών και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου "Γιώργος Γεννηματάς".
 Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης με υφυπουργό τον Γιώργο Πεταλωτή. 
 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στα "δύσκολα" του υπ. Οικονομικών
Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1950 στην Αθήνα. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από την Βόρειο Ήπειρο και της μητέρας του από την Τεγέα της Αρκαδίας.
Τελείωσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Παγκράτι και το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Μάστερ στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Αγγλίας
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Πετροπούλου και έχει δυο παιδιά τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο.
Σταδιοδρόμησε για είκοσι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα (από το 1980 έως το 1996) σε διευθυντικές θέσεις στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες.
Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του και έχει διαρκή ενεργή συμμετοχή μέχρι σήμερα. Εκλέγεται διαρκώς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής / Εθνικού Συμβουλίου από το 1ο Συνέδριο και έχει εκλεγεί κατ' επανάληψη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου / Πολιτικού Συμβουλίου. Μετά το 8ο Συνέδριο έθεσε υποψηφιότητα για γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε στην ψηφοφορία από 43 μέλη του οργάνου.
Την περίοδο 1991 έως 1993 ανέλαβε την ευθύνη εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ως εκλεγμένος Γραμματέας του αντίστοιχου Τομέα της Κεντρικής Επιτροπής. Στην προεκλογική περίοδο του 1993, η δήλωση του υπέρ της φορολόγησης των αποδόσεων των ομολόγων και των ρέπος, στοίχισε την εκλογή του, αλλά επιβεβαιώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το 1996 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθήνας. Διατέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Ρωσία, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Παντελής Οικονόμου διορίστηκε στην θέση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μαζί με τον Φίλιππο Σαχινίδη και υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Με σπουδές στο Σικάγο
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958 και μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο (Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση), ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Εξελέγη βουλευτής το 2004, 2007 και το 2009.
Δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη. Μετείχε ενεργά στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και στις Επιτροπές Φιλίας με τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και Βουλγαρίας και εξελέγη Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για την Παιδεία.
Εισηγήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σειρά σημαντικών νομοθετημάτων, όπως "Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις" (Ν. 3687/2008), "Ίδρυση και λειτουργία κολλεγίων και άλλες διατάξεις" (Ν. 3696/2008) και "Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις" (Αύγουστος 2009). Ορίστηκε Πολιτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, καθώς συμμετείχε στον Επιτελικό Κύκλο "Κράτος – Πολίτης – Αυτοδιοίκηση".
Συμμετείχε στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις 14 Οκτωβρίου 2009 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ως υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αρμοδιότητες την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου - Καταναλωτή και την Ειδική Γραμματεία Εποπτείας της Αγοράς. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010 χρίστηκε Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι παντρεμένος με την συμβολαιογράφο Κυριακή Τζαμπαζίδου και έχει έξι παιδιά.

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με επιτυχή προϋπηρεσία στην τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Κοζάνη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως υπάλληλος στη ΔΕΗ μέχρι το 1991. 
Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση, διατελώντας Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών και Σπουδαστών Νομού Κοζάνης (1976-77), Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικών Μηχανικών (1978-79). Το 1986 εκλέχτηκε μέλος στην πρώτη ΑΣΚΕ της ΔΕΗ.
Υπήρξε απ΄ τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Γραφείου. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος το 1986 και Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου τη διετία 1989-1990. 
Εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος Κοζάνης το 1990 και επανεξελέγη το 1994, το 1998, το 2002 και το 2006. Το 1999 γίνεται ο πρώτος αιρετός Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, θέση στην οποία επανεκλέγεται το 2003. Διετέλεσε μέλος της 7μελούς Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Μόνιμη Συνδιάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (1992-1994).
Από το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. και το 2000 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και υπήρξε επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας από το 2002 έως το 2004.
 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗΣ: Από τη Forthnet στο νέο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Γεννήθηκε το 1962 στην Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Brooklyn College, The City University of New York (CUNY).
Είναι ο ιδρυτής της Forthnet, ξεκινώντας από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. το 1987, όπου ανέλαβε την ευθύνη της μετατροπής της από ερευνητική δραστηριότητα σε εταιρία, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα εργαζόταν στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1987 έως το 1995 ήταν ενεργό μέλος των Διεθνών Δικτυακών Επιτροπών "EBONE", "RIPE" και "EARN/BITNET". Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής στο Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου (1988-1994). 2003-2006 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος), με ευθύνη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και Internet και εκπροσωπεί τον ΣΕΠΕ σήμερα ως μέλος του Δ.Σ. του ΑΘΗΝΑ (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης). Τον Ιούνιο του 2007 εξελέγη Πρόεδρος του ΣΕΠΕ. Από το 2006 είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της πολωνικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών ΝΕΤΙΑ S.A.
Το Φεβρουάριο του 2011, μετά την παραίτησή του από τη Nova και τον ΣΕΠΕ, ανέλαβε θέση Συμβούλου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για θέματα πληροφορικής, επικοινωνιών και γενικότερα καινοτομίας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Από το Ευρωκοινοβούλιο στο Εξωτερικών
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ (1984) των ΗΠΑ, καθώς και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (1988).
Από το 1988 ως το 1993 εργάστηκε ως δικηγόρος στη νομική εταιρία Wilmer, Cutler & Pickering στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς διαιτησίες. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Από το 1994 μέχρι το 1996 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου. Tο 1996 έγινε διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (1996-1999), Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας (1999-2004) και Γενικός Διευθυντής του "Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας" (2000-2004).
Τον Ιούνιο του 2004 εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και από τον Απρίλιο του 2005 μέχρι σήμερα είναι Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις του ΕΚ και την πολιτική επικοινωνίας του Σώματος στα κράτη-μέλη και σε τρίτες χώρες. Τον Απρίλιο του 2011 τέθηκε επικεφαλής ειδικής Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας των Ευρωβουλευτών και την αυστηροποίηση των ρυθμιστικών κανόνων για τη λειτουργία των λόμπι στην Ε.Ε.
Μεταξύ 2004-2009 ήταν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας και παραμένει ενεργό μέλος. Έχει υπάρξει Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και σκιώδης εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας.
Από το 2004, ο κ. Λαμπρινίδης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Λαμπρινίδης έχει τιμηθεί με σειρά διακρίσεων, έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την ΕΕ σε πλήθος επίσημων πολιτικών και ακαδημαϊκών επαφών σε πάνω από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς ανά την υφήλιο.
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.


ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα 25 στην πολιτική
Ο Κώστας Σπηλιόπουλος κατάγεται από το Αίγιο. Αποφοίτησε ως Πολιτικός Μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979.
Από το 1981 εργάστηκε ως Πολιτικός Μηχανικός και διατηρούσε Τεχνικό Γραφείο στην πόλη του Αιγίου μέχρι το 2003, οπότε και ίσχυσε το ασυμβίβαστο.
Άρχισε την πολιτική του διαδρομή το 1982, σε ηλικία είκοσι πέντε (25) ετών, ως εκλεγμένος Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Μελισσίων Αιγίου. Το 1990 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Αιγίου. Το 1994 εξελέγη πρώτος σε ψήφους Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας και κατέλαβε το αξίωμα του Αντινομάρχη Μελετών και Εκτέλεσης Έργων.
Από το 1974 είναι κομματικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει διατελέσει και Γραμματέας του Κινήματος στην Αιγιάλεια.
Το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Επανεξελέγη στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Ως Βουλευτής, έχει συμμετάσχει σε όλες, σχεδόν, τις Επιτροπές της Βουλής και ανήκει στους Βουλευτές με έντονη Κοινοβουλευτική παρουσία.
Είναι Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Είναι, επίσης, μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εξελέγη Εισηγητής του ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας) του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υποδομών. Υπήρξε μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς.

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ο τεχνοκράτης της υγείας
Είναι Καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics. Η έρευνά του εστιάζεται σε πολιτικές υγείας που σχετίζονται με εθνικά συστήματα υγείας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, τα κινέζικα, τα ρωσικά και τα ισπανικά.
Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο ανάλυσης μεταρρυθμίσεων συστημάτων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Φιλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, και της Σουηδίας. Σήμερα συνδιευθύνει το Παρατηρητήριο.
Είναι επίτιμος διευθυντής στη Δημόσια Υγεία στην Αρχή Στρατηγικής Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας Νοτιοδυτικού Λονδίνου και επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία.
Επιμελείται των εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας. Είναι αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics, Policy and Law των εκδόσεων Cambridge University Press.
Έχει συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο ως σύμβουλος στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.
Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (2000-2003). Το 2000 και 2007 βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διοίκησης Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση για τις πολιτικές και τη διοίκηση υγείας στην Ευρώπη.
Ο Ηλίας Μόσιαλος αναλαμβάνει την θέση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Από την Χαλκιδική στο Αγροτικής Ανάπτυξης
Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1951 στην Καλάνδρα Χαλκιδικής. Τελείωσε στο Ε' Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγητής.

Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του το 1974 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας της Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης είμαι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος. Από το 1996 εκλέγεται συνεχώς Πρόεδρος της Ενωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής και μέλος της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων Οργανισμών (ΔΕΘ, ΣΕΒΕ )

Υπηρέτησε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 1993 και το 2004, ενώ υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου