Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αγώνας δρόμου για τον βιολογικό

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
* ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΙ, ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Στην τελική φάση εργασιών για τη λειτουργία του, πιθανόν μέχρι τα τέλη του έτους, βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός Νότιας Πιερίας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 4/7, στο δημαρχείο του τ. δήμου Δίου, στην Κονταριωτισσα. 

Η ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Όπως είναι γνωστό, το έργο αυτό ολοκληρώθηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πιερίας, πριν από 10 περίπου χρόνια, αφορούσε δε τους τ. δήμους Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου.
Για σημαντικό διάστημα η μονάδα όμως δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει, επειδή δεν είχαν κατασκευαστεί οι αγωγοί που θα μετέφεραν τα λύματα από τους δύο δήμους προς τον βιολογικό καθαρισμού Νότιας Πιερίας.
Ως προς το Λιτόχωρο, η μεταφορά λυμάτων δεν ήταν δυνατή λόγω προβλημάτων στην κατασκευή του κεντρικού αγωγού εξαιτίας αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά την εξέλιξη των εργασιών, οπότε και το έργο σταμάτησε για κάποιο διάστημα.
Σήμερα, ακόμη κι όταν λειτουργήσει η μονάδα, θα δέχεται λύματα μόνο του Λιτοχώρου, επειδή στη δημοτική ενότητα Ανατολικού Ολύμπου απομένει να γίνουν έργα που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν αγωγούς που θα μεταφέρουν λύματα προς τον βιολογικό καθαρισμό.
Η σημερινή αδυναμία λειτουργίας του έργου, έστω και μόνο για το Λιτόχωρο, οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή για 10 περίπου χρόνια ο βιολογικός έμενε ανενεργός, διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι για τη λειτουργία της μονάδας είναι αναγκαίες δύο έργα.
Το ένα από αυτά δημοπρατήθηκε πριν από 10 μέρες περίπου και αναμένεται η εγκατάσταση εργολάβου. Πρόκειται για εργασίες στεγανοποίησης δεξαμενής βιολογικού καθαρισμού. 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Για το ζήτημα της λειτουργίας της μονάδας έγινε, για μια ακόμη φορά, λόγος στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όσο και κατά τη συζήτηση που έγινε στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το θέμα έθεσε πρώτος ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου, Αθανάσιος Τσιφοδήμος, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για το τέλος χρήσης του βιολογικού που επιβλήθηκε επί της θητείας του, τέλος που συνεχίζεται η επιβολή του μέχρι και σήμερα, γι αυτό και ζήτησε να βγει δελτίο τύπου ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες του δήμου για το όλο θέμα.
Από την πλευρά της η κ. Κουρίτα, με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Τσιφοδήμου, έκανε λόγο για τέλη βιολογικού καθαρισμού που μπήκαν κατά παράβαση νόμων, γι αυτό και ζήτησε να αρνηθεί ο λαός του Λιτοχώρου να τα πληρώνει. Τέλος, ο κ. Ζτάνης ζήτησε και αυτός από τη διοίκηση του δήμου να κάνει ενημέρωση για το τι εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΕΥΩΝ Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι θέλουμε να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός Νότιας Πιερίας» και «μακάρι να είχε λειτουργήσει από πέρυσι», όπως είπε.
Εξήγησε όμως ότι «δεν αρκούσαν τα λεφτά» που είχε συγκεντρώσει ο τ. δήμος Λιτοχώρου. Και κλείνοντας το θέμα σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το ζήτημα της στεγανότητας που προέκυψε ώστε μέσα στον χρόνο να λειτουργήσει ο βιολογικός».
Ο κ. Φαρμάκης επανήλθε στο θέμα αυτό, όταν στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε θέμα «χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης της εργασίας που αφορά σε «ελέγχους και δοκιμές των δομικών, των υδραυλικών στοιχείων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Ο.Τ.Α. Νότιας Πιερίας».
Το θέμα αυτό εισηγήθηκε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Δίου-Ολύμπου, Νίκος Μπονοβόλιας, ενώ πήραν τον λόγο η κ. Κουρίτα καθώς και οι κύριοι Τσιφοδήμος, Λάππας, Κουρίτα, Καλαϊτζής, Ζτάνης κ.ά. 

Επισημάνσεις Τσιφοδήμου και Λάππα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επανήλθε στο θέμα ο κ. Τσιφοδήμος ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για το τι έγιναν τα χρήματα που επί της θητείας του συγκεντρώθηκαν από τους πολίτες με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο.
Ο κ. Τσιφοδήμος είπε ότι το κόστος των οφειλομένων εργασιών το επωμίστηκε ο λαός του Λιτοχώρου ενώ έκανε και λόγο για οφειλές του τ. δήμου Ανατολικού Ολύμπου. Και πρόσθεσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα χρήματα που εισπράχθηκαν, δόθηκαν όλα».
Έδωσε όμως και μια εξήγηση, γιατί επιβλήθηκε το τέλος χρήσης, λέγοντας: «Ο Εισαγγελέας μού είπε: Ή βάζεις τέλος, ή πηγαίνεις φυλακή». Και στη συνέχεια ανέφερε με κάποιο παράπονο ότι υπάρχουν πολίτες, ευτυχώς ελάχιστοι, όπως διευκρίνισε, που δεν θέλουν να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός και προκαλούν προβλήματα.
Ο κ. Λάππας από την πλευρά του, μιλώντας για το θέμα, μεταξύ των άλλων που είπε, ευχήθηκε λέγοντας: «Μακάρι να τελειώσει ο βιολογικός καθαρισμός μέχρι τέλους του 2011». Και πρόσθεσε ότι «ο βιολογικός είναι έργο πνοής για τον τόπο».
Η συζήτηση έκλεισε με τοποθέτηση του δημαρχεύοντος, Γ.Φαρμάκη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός» και εξήγησε ότι το τέλος που έχει επιβληθεί, δίνει διέξοδο στην ολοκλήρωση των εργασιών και βέβαια στη λειτουργία του έργου, όταν τελειώσει. 

25 ΝΑΙ ΚΑΙ 1 ΟΧΙ
Ακολούθησε ψηφοφορία όπου όλοι οι σύμβουλοι, πλην της κ. Κουρίτα, ενέκριναν τη «χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης της εργασίας που αφορά σε «ελέγχους και δοκιμές των δομικών, των υδραυλικών στοιχείων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Ο.Τ.Α. Νότιας Πιερίας».
Όπως ανακοίνωσε δε, στο τέλος της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Λαλούμης, το θέμα εγκρίθηκε με 25 «ναι» και 1 «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου