Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Να επιδοτηθεί η καλλιέργεια βιολογικών ακτινιδίων

Επιστολή Κουκοδήμου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
 
Να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια βιολογικών ακτινιδίων στις επιδοτούμενες, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Κουκοδήμος.

Ο βουλευτής Πιερίας, επισημαίνει πως έτσι θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο, ώστε με τη διαφαινόμενη αύξηση της παραγωγής, θα αυξηθεί αντίστοιχα και η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μας στις αγορές. Ο κ. Κουκοδήμος, προειδοποιεί, πως αν τελικά το υπουργείο δεν συμπεριλάβει την καλλιέργεια βιολογικών ακτινιδίων στις επιδοτούμενες, η διάθεση του προϊόντος θα γίνει προβληματική.
Η επιστολή του βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Κώστα Σκανδαλίδη, έχει ως εξής: Γνωρίζετε πως στην Πιερία υπάρχει δυναμική καλλιέργεια ακτινιδίου εξαιρετικής ποιότητας.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι εξαγωγές του προϊόντος σε πανελλαδικό επίπεδο άγγιξαν (μέχρι τον Ιούνιο) τους 67.500 τόνους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν  ξεπερνούσαν τους 56.000 τόνους.
Επιπλέον στην Πιερία υπάρχει η ομάδα παραγωγών της ΖΕΥΣ που αριθμεί 250 μέλη που στοχεύει στην επέκταση των καλλιεργειών της με αιχμή του δόρατος τις νέες ποικιλίες των ακτινιδίων.
Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο θέμα πιθανής μη συμπερίληψης της καλλιέργειας βιολογικών ακτινιδίων στον κατάλογο επιδοτούμενων βιολογικών καλλιεργειών στο πλαίσιο του μέτρου 3.1
Το ακτινίδιο είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν σε ποσοστό του 95% της παραγωγής του. Η Πιερία παράγει το 40% της εθνικής παραγωγής και πάνω από το 60% της παραγωγής της βορείου Ελλάδας. Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι δυναμική και δεν χρειάσθηκε ιδιαίτερη στήριξη έως σήμερα. Παρόλα αυτά ο ανταγωνισμός εντός της Ε.Ε. αλλά και εκτός αυτής είναι σκληρός.
Επιπλέον τόσο η ομάδα παραγωγών της ΖΕΥΣ όσο και άλλοι φορείς έχουν επενδύσει σε μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και στην προβολή των βιολογικών ακτινιδίων με την προοπτική ότι η καλλιέργεια θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από το πλαίσιο του μέτρου 3.1. Αγορές με υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις όπως του Βελγίου, των ΗΠΑ, της Ν. Αφρικής κ.α. αυξάνουν συνεχώς την κατανάλωση βιολογικών ακτινιδίων. Σημαντικό είναι τέλος και το γεγονός ότι η διαθέσιμη ποσότητα βιολογικών ακτινιδίων βοηθά στη διαπραγματευτική ικανότητά μας για τη διάθεση των συμβατικών. Προσθέτω επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η 2η χώρα σε παραγωγή ακτινιδίων στην Ε.Ε. (μετά την Ιταλία), η 4η στην παγκόσμια κατάταξη με προοπτική να βρεθεί στην 3η θέση τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο θα παρακαλούσαμε να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια βιολογικών ακτινιδίων στις επιδοτούμενες, ώστε με το κίνητρο αυτό και τη διαφαινόμενη αύξηση της παραγωγής, να αυξηθεί αντίστοιχα και η διαπραγματευτική ικανότητα μας στις αγορές πριν γίνει προβληματική η διάθεση της παραγωγής.
Τονίζω πως αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή την πρώτη σε έκταση δενδρώδη καλλιέργεια στην περιοχή της Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου