Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Και δημοσιογράφοι στη «μάχη» πυροπροστασίας του Ολύμπου

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ «ΜΑΧΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΟΥΣ…

ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΒΑΡΔΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Ενώ σε διάφορα σημεία της χώρας πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν «μάχες» για την κατάσβεση πυρκαγιών, εκατοντάδες εθελοντές και πυροσβέστες στην Πιερία δίνουν μια άλλη «μάχη». Πρόκειται για μια καθημερινή «μάχη» για την πρόληψη πυρκαγιών στον Όλυμπο, αλλά όχι μόνο, «μάχη» που έχει γίνει πλέον θεσμός στον νομό.
Σ’ αυτή λοιπόν τη «μάχη» για πρόληψη πυρκαγιών στο παγκοσμίου φήμης βουνό, το «παρών» δίνουν και δημοσιογράφοι της Πιερίας, όπως άλλωστε έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια. Η εθελοντική συμμετοχή τους, σε περασμένες θερινές περιόδους για την πυροπροστασία του Ολύμπου, γινόταν μόνο από το παρατηρητήριο των Πόρων. 

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Από φέτος όμως η πρόληψη πυρκαγιών στο «βουνό των θεών» γίνεται και από ένα ακόμη παρατηρητήριο, που στήθηκε από την εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας με τη συνεργασία του δήμου Δίου-Ολύμπου και με την ευγενική χορηγία των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» καθώς και με τη συνεισφορά της εταιρίας «ΝΕΣΤΙΑ ΕΠΕ». Πρόκειται για το παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου.
Το παρατηρητήριο εγκαινιάστηκε από τον Ηλία Τσολακίδη στις 20 Ιουλίου 2011 (ημέρα της γιορτής του) με την παρουσία της οικογένειάς του και της οικογένειας του Κώστα Τζομίδη, καθώς και με την παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Φαρμάκη αλλά και του δημοτικού συμβούλου – προϊσταμένου της δημοτικής αστυνομίας, Μιχάλη Κρεμέτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Μια από τις αμέσως επόμενες βάρδιες φύλαξης - παρατήρησης έγινε στις 23 Ιουλίου 2011 από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κατσιάπη - Γαλανό. Στη συνέχεια, στις 3 Αυγούστου 2011, τη σκυτάλη πήραν οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Τσαλού από την εφημερίδα «Ημερήσια της Πιερίας», Εύη Μιχωλού από την εφημερίδα «Πιερικοί Αντίλαλοι» και Αλέξανδρος Σωματαρίδης από την εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα».
Κοντά στους τρεις δημοσιογράφους βρέθηκαν και τα δυο μικρότερα παιδιά του Κώστα και της Λιάνας Κουκοδήμου, η Παυλίνα και ο Γεώργιος. Οι δυο μικροί εθελοντές δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών, αφού από προηγούμενα χρόνια πήγαιναν στο παρατηρητήριο των Πόρων προκειμένου, μαζί με τους γονείς και τη μεγαλύτερη αδελφή τους Αθανασία, να κάνουν τη βάρδια τους για τη φύλαξη του «βουνού των θεών».
Σκοπός της συμμετοχής τους σε τέτοιου είδους δράσεις είναι να εμπεδώσουν, από αυτήν ακριβώς την ηλικία, το τι σημαίνει εθελοντισμός και προσφορά στο περιβάλλον. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο πατέρας τους, βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, δεν μπόρεσε, μέχρι στιγμής, να συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα πυροπροστασίας του Ολύμπου, λόγω καθημερινών υποχρεώσεών του στη βουλή. 

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Με την παρουσία τους στο παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου, η Κατερίνα Τσαλού, η Εύη Μιχωλού, ο Αλέξανδρος Σωματαρίδης, ο Ανδρέας Γαλανός και άλλοι Πιεριείς δημοσιογράφοι καθώς και μέσα ενημέρωσης της Πιερίας που δημοσιοποιούν τέτοιου είδους δράσεις, στέλνουν για μια ακόμη φορά ένα μήνυμα εθελοντισμού και ιδιαίτερα ένα μήνυμα για συμμετοχή σε προγράμματα ευρύτερης προστασίας της φύσης και ειδικότερα σε προγράμματα πυροπροστασίας του Ολύμπου, αλλά όχι μόνο.
Στέλνουν το δικό τους μήνυμα, επειδή ακριβώς αισθάνονται ότι το «βουνό των θεών» δεν αποτελεί μονάχα ένα παγκόσμιο μνημείο της φύσης και της ιστορίας (στα χαρτιά και στα λόγια) αλλά ουσιαστικά αποτελεί έναν αληθινό φυσικό πλούτο και μια πολυποίκιλη πηγή ζωής για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία του Δ.Δίου-Ολύμπου, της Πιερίας, της Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου