Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-11 - Εκλογή αντιπροσώπων Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου στη Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. Κεντρ.Μακεδονίας

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ – ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΠΕΣ
Γ.Φαρμάκης, Γ.Ελευθερίου και Κ.Δημόπουλος, αντιπρόσωποι του Δ.Δίου-Ολύμπου στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ Γ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣ ΕΝΩ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ Κ.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Θ.ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ

Ο Γιώργος Ελευθερίου με αναπληρωτή τον Αντώνη Χατζή, από την πλειοψηφία, καθώς επίσης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος με αναπληρωτή τον Θανάση Καλαϊτζή, από τη μειοψηφία, εξελέγησαν, με μυστική ψηφοφορία, αντιπρόσωποι του δήμου Δίου-Ολύμπου στη γενική συνέλευση της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
ΕΚΛΟΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Η όλη διαδικασία έγινε σύμφωνα με εγκύκλιο που είχε στείλει το υπουργείο εσωτερικών σε όλους τους δήμους της χώρας, κατά με την οποία, για τον δήμο Δίου-Ολύμπου, προβλέπονται τρεις αντιπρόσωποι.
Συγκεκριμένα, κατά την εγκύκλιο, πρώτος αντιπρόσωπος, αυτοδίκαια, δηλαδή χωρίς εκλογή –λόγω της θέσης που κατέχει– θα είναι ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης ενώ οι άλλοι δύο αντιπρόσωποι θα είναι οι προαναφερθέντες, που εξελέγησαν από το δημοτικό συμβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην εν λόγω εγκύκλιο αναφορικά με την περίπτωση του δήμου Δίου-Ολύμπου, πέραν του αναπληρωτή δημάρχου ως αντιπρόσωποι του δήμου θα εκλέγονταν ένας από την πλειοψηφία, με τον αναπληρωτή του, καθώς και ένας από τη μείζονα μειοψηφία, με τον αναπληρωτή του. Να σημειωθεί δε ότι στη συγκεκριμένη εγκύκλιο δεν υπήρχε πρόβλεψη για υποψηφιότητες από άλλους συνδυασμούς.
Η εκλογή των δύο αντιπροσώπων με τους αναπληρωτές τους έγινε στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, την Παρασκευή 9/9/2011 στον προκαθορισμένο χώρο συνεδριάσεων του δήμου, δίπλα από το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Η διαδικασία εκλογής έγινε με ξεχωριστά ψηφοδέλτια συνδυασμών και με κάλπες. Επιπλέον, όπως προέβλεπε η εγκύκλιος, η πλειοψηφούσα παράταξη καθώς και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας θα έπρεπε να ψηφίσουν καθεμία τον δικό της συνδυασμό και τους δικούς της υποψηφίους.
Δικαίωμα ψήφου είχαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών της μειοψηφίας. Προβλέπονταν ακόμη η ψηφοφορία να γίνει με τη χρήση ενός και μόνο σταυρού σε κάθε ψηφοδέλτιο.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Πριν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο Νίκος Λάππας έλαβε τον λόγο (από τους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας ο Νίκος Λάππας έλαβε πρώτος τον λόγο, επειδή απουσίαζαν οι Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αθανάσιος Τσιφοδήμος) και δήλωσε ότι ο συνδυασμός του θα απέχει από τη διαδικασία.
Από την πλευρά της η Κατερίνα Κουρίτα χαρακτήρισε ως αντιδημοκρατική τη διαδικασία που προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα και ανέφερε ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία ως μεμονωμένη υποψήφια.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση που επακολούθησε, τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Κωτούλης όσο και η νομικός και διευθύντρια του δήμου Ελένη Σοφιανίδου αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών και απευθυνόμενοι στην κ. Κουρίτα τής είπαν ότι δεν προβλέπεται, κατά την εγκύκλιο, να είναι μεμονωμένη υποψήφια.
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι υποψήφιος αντιπρόσωπος ως τακτικό μέλος της πλειοψηφίας θα είναι ο Γιώργος Ελευθερίου και υποψήφιος ως αναπληρωματικό μέλος θα είναι ο Αντώνης Χατζής. Και για τη μείζονα μειοψηφία, υποψήφιος για τακτικό μέλος θα είναι ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος και υποψήφιος για αναπληρωματικό μέλος θα είναι ο Θανάσης Καλαϊτζής.
Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ, Γ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΑΝΤ.ΧΑΤΖΗΣ, Κ.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Θ.ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
Μετά το πέρας της συζήτησης που έγινε, ακολούθησε ψηφοφορία με δύο ξεχωριστές κάλπες, μία για την πλειοψηφία και μία για τη μειοψηφία. Στη συνέχεια, ψηφοδέλτια και σταυροί προτίμησης και από τις δύο κάλπες καταμετρήθηκαν ξεχωριστά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε τα εξής αποτελέσματα:
Στην κάλπη της πλειοψηφίας βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια, με τον Γιώργο Ελευθερίου να λαμβάνει 8 (οκτώ) ψήφους και με τον Αντώνη Χατζή να λαμβάνει 4 (τέσσερις) ψήφους.
Στην κάλπη της μειοψηφίας βρέθηκαν 6 (έξι) ψηφοδέλτια, 4 (τέσσερα) ψηφοδέλτια και 2 (λευκά), με τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο να λαμβάνει 4 (τέσσερις) ψήφους και με τον Θανάση Καλαϊτζή να λαμβάνει 0 (μηδέν) ψήφους.
Όπως όμως διευκρινίστηκε, παρότι ο Θανάσης Καλαϊτζής δεν ψήφισε ούτε ο ίδιος τον εαυτό του, εκλέγεται κανονικά και θα είναι αναπληρωματικό μέλος της μείζονος μειοψηφίας στη γενική συνέλευση της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής δήμαρχος, Γιώργος Φαρμάκης, θα συμμετέχει αυτοδίκαια ως αντιπρόσωπος του δήμου Δίου-Ολύμπου στην περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. 
 
Το πλήρες Φωτορεπορτάζ:

1 σχόλιο: