Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-11 - «Όχι στο τούρκικο μίσος, να μη γίνει πόλεμος»… φωνάζει επιζών Μικρασιάτης!

ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΩΣΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ «ΠΙΕΡΕΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Μνήμες Μικράς Ασίας στην Κονταριώτισσα
* ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΠΙΖΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΙΝΤΟΣ, 104 ΕΤΩΝ, ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΧΗΛΗΣ
* «ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ… ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ», ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ.

Άκρως συγκινητικές στιγμές επικράτησαν στο τέλος των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που έγιναν στην Κονταριώτισσα δήμου Δίου-Ολύμπου.
Αφορμή για δάκρυα και χειροκροτήματα εκ μέρους όλων των παρισταμένων, αποτέλεσαν κάποια πολύ επίκαιρα στις μέρες μας λόγια, που σαν προφητεία βγήκαν από το στόμα ενός επιζώντα υπερεκατοντάχρονου Μικρασιάτη, όταν κατέθετε στεφάνι στο μνημείο Νεοχωρίου Χηλής Μικράς Ασίας, που βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Θωμά Κονταριώτισσας.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΙΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ, 104 ΕΤΩΝ.
Πρόκειται για τον Ανέστη Μιντό, 104 ετών, που επέζησε από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Συγκεκριμένα, ο Ανέστης Μιντός καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο, ύψωσε όσο περισσότερο μπορούσε τη γέρικη φωνή του και με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στους νεκρούς της Μικράς Ασίας λέγοντας: «Σας καταθέτω αυτόν τον στέφανο… (δεν σας ξέχασα) τόσα χρόνια»…
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους ζώντες απόγονους των Μικρασιατών και στους άλλους Έλληνες, ευχήθηκε: «Υγεία, αγάπη και ομόνοια». Και συνέχισε λέγοντας: «Όχι στο μίσος πό ‘χουνε (οι Τούρκοι) στην Ελλάδα. Να μη γίνει πόλεμος… Υπεραγία (Θεοτόκε)»!
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι εκδηλώσεις εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 στον Ιερό Ναό του Αγίου και Αποστόλου Θωμά Κονταριώτισσας.
Διοργανωτής των εκδηλώσεων ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος Κονταριώτισσας Δίου-Ολύμπου «Πίερες» σε συνεργασία με τον σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας. Οι εκδηλώσεις ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου.
ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ
Αρχικά, στον Ιερό Ναό του Αγίου και Αποστόλου Θωμά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Στη συνέχεια, από τις αρχές του τόπου, συλλόγους και φορείς έγινε τελετή κατάθεσης στεφανιών στο μνημείο Μικρασιατών στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου και Αποστόλου Θωμά και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η τοπική σύμβουλος Κονταριώτισσας Σμαρώ Αγαθόγλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις δύο ταφόπλακες που ίστανται εκατέρωθεν του μνημείου.
Πρόκειται για ιστορικής σημασίας ταφόπλακες που πριν από λίγα χρόνια μεταφέρθηκαν από νεκροταφείο Νεοχωρίου Χηλής Μικράς Ασίας, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ακολούθησε ομιλία για τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής από την απόγονο Μικρασιατών Νεοχωρίου Χηλής, Αναστασία Κιλάρογλου (Ολόκληρη η ομιλία της κ. Κιλάρογλου θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα).
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας παραβρέθηκαν οι Ιερείς της περιοχής εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο, οι βουλευτές Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, εκπρόσωπος του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης και ο τ. δήμαρχος Δίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κονταριώτισσας Κωνσταντίνος Χότζιας, η αντιδήμαρχος Μαρία Τσιμήτρη, εκπρόσωπος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κάτοικοι της περιοχής αλλά και ορισμένοι επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου