Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ν. ΛΑΠΠΑΣ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 9ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Την προηγούμενη Παρασκευή συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου με τα εξής 3 θέματα:
1) Εκλογή αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
2) Απόφαση για παραλαβή και έγκριση τευχών δημοπράτησης έργου «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Δ. Βροντούς και Δ.Δ. Καρίτσας.
3) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια.

Σχετικά με το πρώτο θέμα ήταν σαφές από το Προεδρικό Διάταγμα και την ερμηνευτική εγκύκλιο ότι η αντιπολίτευση του δήμου μας δικαιούνταν μόνο ένα αντιπρόσωπο στη Γ.Σ. και οριζόταν ρητά πως έπρεπε να προέρχεται υποχρεωτικά από τη μείζονα μειοψηφία, συνεπώς στην περίπτωσή μας από την παράταξη «Ολύμπια γη». Επομένως δεν είχαμε ουσιαστικά οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κανέναν σοβαρό λόγο στο θέμα της επιλογής. Έτσι ως δημ. παράταξη «Νέα Αρχή - Νέα Ελπίδα» δηλώσαμε «παρόντες» στην ψηφοφορία αφήνοντας στην πλειοψηφία και τη μείζονα μειοψηφία να επιλέξουν η καθεμία τον αντιπρόσωπό της. Επιλέξαμε πάντως να είμαστε εκεί, σεβόμενοι τη διαδικασία και τους θεσμούς! Αντίθετα αρκετοί ήταν οι απόντες συνάδελφοι (δύο εκ των οποίων μάλιστα ήταν κι εκείνοι που τελικά εξελέγησαν αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση!!!).

Το δεύτερο θέμα ήταν απλά διαδικαστικό από τη στιγμή που υπήρχε η εισήγηση, αλλά και η προσωπική ενημέρωση των επικεφαλής των δημ. παρατάξεων από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μπονοβόλια. Επιθυμία βέβαια και στόχος όλων, η κατά το δυνατόν συντομότερη ένταξη στο Δίκτυο του Βιολογικού Κατερίνης και των άλλων δημοτ. διαμερισμάτων της δημ. ενότητας Δίου (Δίου, Αγ. Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσας, Ν. Εφέσσου).

Τέλος, στο τρίτο θέμα, ως η παράταξη που μίλησε πρώτη με επιμονή και σθένος (κι ας μας χλεύαζαν κάποιοι προεκλογικά γι’ αυτό) για τις δράσεις «πράσινης ανάπτυξης» ως τον βασικότερο ίσως μοχλό ανάπτυξης κι ευημερίας για τον τόπο μας, ήταν φυσικό να συμφωνήσουμε με την υποβολή πρότασης για ένταξη σχολικών κτιρίων του δήμου μας στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Βέβαια με βάση τα οριζόμενα από το Πρόγραμμα, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση μόνο 3 – 4 σχολικά κτίρια πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για πρόταση ένταξης. Τα υπόλοιπα αποκλείονται για ορισμένους λόγους (π.χ. έλλειψη τίτλου κυριότητας, έλλειψη οικοδομικής άδειας). Επίσης στην εισήγηση προτείνονταν η απευθείας ανάθεση των προμελετών από την Οικονομική Επιτροπή σε ανάδοχο μελετητή.
Από τη στιγμή που η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων είναι η 30η \ 9\ 2011, συμφωνήσαμε με την απευθείας ανάθεση, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Επεσήμανα όμως στην διοίκηση του δήμου ότι και με δική της κυρίως ευθύνη φτάσαμε «στο παρά πέντε», αφού καθυστέρησε – αδικαιολόγητα για εμάς – να φέρει προς ψήφισιν αυτό το θέμα στο Δ.Σ. εδώ κι αρκετούς μήνες.
Ακόμη πληροφόρησα και υπέδειξα στους διοικούντες ότι η συνήθης πρακτική κατά το τελευταίο διάστημα όλων των δήμων που έδωσαν με ανάθεση αντίστοιχες προμελέτες, ήταν να ζητούν από τον ανάδοχο μελετητή και την εκπόνηση 2 – 3 επιπλέον προμελετών και για κτίρια που στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα (ανέφερα και συγκεκριμένα παραδείγματα των δήμων Νάξου και Σύρου, δύο εκ των πιο «πράσινων» δήμων της χώρας σε ζητήματα ανάπτυξης, οικολογίας κι αειφορίας!). Ως παράταξη θα επιμείνουμε να είναι αυτός βασικός όρος της απευθείας ανάθεσης. Δεν βλάπτει σε καμία περίπτωση να έχουμε στα συρτάρια μας αυτές τις μελέτες και να τις αξιοποιήσουμε, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο πρόσφορες, πιθανόν στο εγγύς μέλλον!

Ούτως ή άλλως οι δράσεις «πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης» για εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το μέλλον αυτού του τόπου και την ποιότητα ζωής όλων όσοι κατοικούμε εδώ και σκοπεύουμε άμεσα να λάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κατάθεσης προτάσεων δράσεων για το σκοπό αυτό!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου