Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της αρχαιολογίας

Από το "Όλυμπος - Πιερία":
http://olympus-pieria.blogspot.com/2011/09/blog-post_14.html


Λιγότερος χρόνος, μικρότερο κόστος, καθώς και μεγαλύτερη ακρίβεια και ποιότητα στην τεκμηρίωση: τα πλεονεκτήματα αυτά προσφέρει στους αρχαιολόγους η ψηφιακή τεχνολογία, που έρχεται να συμπληρώσει τα τελευταία χρόνια τις συμβατικές μεθόδους έρευνας.

Για πρώτη φορά στην αρχαιολογική έρευνα της Ελλάδας εφαρμόζεται ενιαίο ψηφιακό σύστημα για τη διαχείριση του συνόλου των δεδομένων των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Το σύνθετο αυτό σύστημα αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κωνσταντίνο Κωτσάκη, και εφαρμόστηκε στην πανεπιστημιακή ανασκαφή των Παλιαμπέλων Κολινδρού.

Το σύστημα εφαρμόζει τεχνολογία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) σε συνδυασμό με τρισδιάστατη φωτογραμμετρία και ψηφιακές βάσεις δεδομένων και παράγει τρισδιάστατες εικόνες της ανασκαφής στις οποίες συνδυάζει σχεδιαστικές αποτυπώσεις, τη θέση των ευρημάτων και ψηφιακή φωτογραφία. Αποτελεί έτσι ένα πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο για τον ανασκαφέα και το μελετητή, αλλά και ένα εξαιρετικό μέσο απεικόνισης για το ευρύ κοινό που μπορεί να έχει στη διάθεσή του μια λεπτομερή εικόνα της πορείας της ανασκαφής.

Τα Παλιάμπελα Κολινδρού συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων οικισμών της Βόρειας Ελλάδας που ιδρύθηκαν πριν από το 6600 π.Χ. και κατοικήθηκαν μέχρι το 4500 π.Χ.

Στην εφαρμογή και βελτίωση του συστήματος συμμετείχε η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Τούμπας Θεσσαλονίκης, που διευθύνεται από τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Στέλιο Ανδρέου, με στόχο την κατανόηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του οικισμού και την αξιοποίηση των ψηφιακών αναπαραστάσεων των αρχιτεκτονικών του φάσεων.

Το ψηφιακό σύστημα και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του παρουσιάζονται στο Περίπτερο 13 της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, στην 76η ΔΕΘ έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου