Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδιωτική υδροηλεκτρική μονάδα δραστηριοποιείται στην θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου

Από το "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ":

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Πράξη έχει κάνει ένας επιχειρηματίας από τη Λάρισα τα όσα λέγονται για ευημερία μέσω πράσινης ανάπτυξης και είσοδο στη νέα εποχή παραγωγής ενέργειας. Με έδρα την περιοχή του Πυργετού και το δήμο Κάτω Ολύμπου, ο Γιώργος Παπαδημητρούλας δείχνει το δρόμο, εκμεταλλευόμενος μια από τις τόσες χάρες που απλόχερα προσφέρει το βουνό-ορόσημο της χώρας.

Η επιχείρηση του ήταν το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιοχή και αποτελεί μια σημαντική μονάδα με παραγωγή 1 MW την ώρα. Με τέτοιες επιδόσεις, σίγουρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση δημιουργώντας παράλληλα την απορία, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη δραστηριότητα και στην πιερική πλευρά του Ολύμπου.

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του κ. Παπαδημητρούλα βρίσκεται μέσα σε μια περιοχή μοναδικής βλάστησης στον Όλυμπο, στη θέση «Μπουλουβάρι» περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια από τον Πυργετό. Όπως δηλώνει ο ίδιος, που η περίπτωση του έχει απασχολήσει την εφημερίδα «Ελευθερία» αλλά και την ΕΤ3, η δημιουργία αυτής της μονάδας αποτελεί όνειρο και ιδέα που είχε από τα παιδικά του χρόνια. Για το λόγο αυτό άφησε τη Λάρισα και επέστρεψε στον Πυργετό.

Πρόκειται για μια ιστορία που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, ξεπερνώντας γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια. Από την αίτηση το 1994, η μονάδα άρχισε να παράγει ενέργεια το 2000. Η μονάδα δουλεύει σε 24ωρη βάση 7-8 μήνες το χρόνο.

Εδώ και χρόνια η μονάδα ονομάζεται Υδροηλεκτρική Κάτω Ολύμπου Α.Ε. Το ρεύμα που παράγεται διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο της ΔΕΗ. Το κατά πόσο αυτή η δραστηριότητα μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος και στην Πιερία είναι θέμα θέλησης και πρωτοβουλίας. Ένα είναι σίγουρο, ότι το περιβάλλον προσφέρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου