Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δ.Κ.ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Εκδήλωση χορευτικών Δ.Δίου-Ολύμπου την παραμονή τής 28ης Οκτωβρίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ», ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. 
Με χορούς και τραγούδια τίμησαν το έπος του ‘40  

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ 

Εκδήλωση τιμής στο έπος του ’40 πραγματοποίησε η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου με μια συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων του δήμου στο κλειστό γυμναστήριο «Πύρρος Δήμας». Τα συγκροτήματα παρουσίασαν στο κοινό παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.  
Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται εντός του δήμου Δίου-Ολύμπου: 
1. Αγροτικός, μορφωτικός, εκπολιτιστικός και τουριστικός σύλλογος Καρίτσας «Ο Όλυμπος» 
2. Εξωραϊστικός σύλλογος Νέου Παντελεήμονα 
3. Πνευματική κίνηση Λεπτοκαρυάς 
4. Πνευματική κίνηση Σκοτίνας 
5. Πολιτιστικός, μορφωτικός σύλλογος «Ολύμπιος Ζευς» Δίου 
6. Πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου 
7. Πολιτιστικός σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες» 
8. Πολιτιστικός σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» 
9. Πολιτιστικός σύλλογος «Το Στουπί» 
10. Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ.ΑΝΔΡΙΑ 
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Τάκης Ανδριάς, ανέφερε: «Η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου στα πλαίσια της μεγάλης εθνικής επετείου του «όχι» διοργάνωσε εκδήλωση παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα ολόκληρου του δήμου Δίου-Ολύμπου και μ’ αυτόν τον τρόπο θέλησε να τιμήσει το έπος του ’40. 
Παράλληλα, αυτή η εκδήλωση έγινε και ως ευκαιρία για μια γνωριμία. Ευκαιρία, δηλαδή, για να έρθουν οι κοινότητες του Δίου-Ολύμπου πιο κοντά η μία στην άλλη. Και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή μιας τέτοιας προσέγγισης από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Καλωσορίζουμε λοιπόν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Μερικά συγκροτήματα, βέβαια, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους δεν είναι εδώ κοντά μας. 
Είναι όμως σίγουρο ότι θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες για τέτοιου είδους συναντήσεις στο μέλλον. Η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι ένα μνημόσυνο γι αυτούς που θυσιάστηκαν, που στερήθηκαν τα πάντα για εμάς. Γι αυτούς που μας χάρισαν μια πατρίδα ελεύθερη, τότε που ενωμένοι ηγεσία και λαός έδωσαν τον αγώνα και νίκησαν. 
Το παράδειγμά τους πρέπει να μας δίνει θάρρος και κουράγιο. Το ’40 οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν έναν εξωτερικό εχθρό και υπερασπίζονταν την εθνική μας κυριαρχία, τα σύνορα, τα πάτρια εδάφη. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, εμείς οι σημερινοί Έλληνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Γι αυτό και υπερασπιζόμαστε την οικονομική και κοινωνική επιβίωσή μας, αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε υποταγή. Δίνουμε καθένας μας προσωπικά αλλά και όλοι μαζί μια ξεχωριστή μάχη και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τα καταφέρουμε, για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές αλλά και για τους προγόνους μας. Διότι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, δεν έχουν μέλλον». 

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ 
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το «όχι» ο Έλληνας θα το λέει πάντοτε. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, σας λέω ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα όσο έχουμε τη γλώσσα μας, την παιδεία, τον πολιτισμό μας, την παράδοσή μας». 

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» Ιερείς Ενοριών του δήμου Δίου-Ολύμπου, εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Λιτοχώρου, εκπρόσωποι βουλευτών, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, η αντιδήμαρχος Μαρία Τσιμήτρη, οι πρόεδροι κοινοτήτων Λιτοχώρου Τάκης Ανδριάς, Καρίτσας Νίκος Πατρής, Κονταριώτισσας κ. Χότζιας κ.ά., οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Ζουρζούρα, Δημήτρης Χατζής, Νίκος Λάππας, Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη κ.ά., τ. δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του νοσοκομείου Στέργιος Φαρμάκης, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου