Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Υπόμνημα της Ολύμπιας Γης προς τον πρόεδρο Δ.Σ. Δίου - Ολύμπου για την διαβούλευση στον Εθνικο Δρυμό Ολύμπου

Ολύμπια Γη
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Επικεφαλής: Κώστας Δημόπουλος

Προς:
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου – Ολύμπου.



Λιτόχωρο, 10 Οκτωβρίου 2011.-


ΘΕΜΑ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΛΥΜΠΟΥ. ΑΡΧΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ»

Αναφορικά με το υπό έγκριση σχέδιο προεδρικού διατάγματος και σε σχέση με την οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού (εξωτερικό όριο, διαίρεση σε ζώνη Α (Πυρήνας), ζώνη Β και ζώνη Γ (Εθνικό Πάρκο) καθώς και στις προτεινόμενες επιτρεπτές χρήσεις - δραστηριότητες στις τρείς παραπάνω ζώνες, ως πρώτη γενική θεώρηση της παράταξής μας, επισημαίνονται τα παρακάτω:

1.                  Σε σχέση με τις προτεινόμενες επιτρεπόμενες χρήσεις – δραστηριότητες: Θεωρούμε ότι πρέπει να προστεθούν επιπλέον επιλεγμένες χρήσεις – δραστηριότητες με ιδιαίτερη προσοχή, συμβατές με τις διεθνείς και ελληνικές προδιαγραφές στους χαρακτηρισμούς Εθνικών Δρυμών. Η ομάδα έργου της παράταξής μας ήδη μελετά διαχειριστικά σχέδια αντίστοιχων περιπτώσεων εθνικών δρυμών στο εξωτερικό. Με δεδομένο ότι ο τουριστικός παράγοντας είναι ζωτικός για την περιοχή μας, πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι δυνατές επιτρεπόμενες χρήσεις (πάντα όμως μέσα στα επιτρεπτά όρια που προκύπτουν από τη διεθνή πρακτική) έτσι ώστε να βοηθηθεί τα μέγιστα η ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου μας.

Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας εντός της Γ’ ζώνης θυλάκων οικοτουριστικής ανάπτυξης και δασικών χωριών αυστηρών προδιαγραφών στα πρότυπα των αντίστοιχων των Άλπειων και των Πυρηναίων.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ζητηθεί παράταση του χρόνου διαβούλευσης, θεωρούμε κι εμείς απαραίτητη την περαιτέρω και ενδελεχή επισκόπηση του θέματος.

2.                  Σε σχέση με την οριοθέτηση του δρυμού (εξωτερικό όριο): Μια πρώτη άποψή μας είναι ότι θεωρούμε ζωτικής σημασίας και άκρως απαραίτητο, τον ακριβή επαναπροσδιορισμό του εξωτερικού ορίου (με συντεταγμένες) έτσι ώστε να μην θίγονται νόμιμες ιδιοκτησίες που θα βρεθούν εντός των ορίων, κάτι που θα δημιουργούσε ανισότητες μεταξύ των δημοτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αυτή την στιγμή το όριο του Εθνικού Δρυμού στην περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς, συμπίπτει με τον ασφαλτόδρομο από τη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Λεπτοκαρυάς – Καρυάς προς Παλιά Λεπτοκαρυά (σημείο 26) μέχρι την Παλιά Λεπτοκαρυά (σημείο 27), περνώντας μέσα από τον οικισμό, περιλαμβάνοντας δυτικά καλλιεργημένες εκτάσεις.

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και θύλακες κοντά στα εξωτερικά όρια της Γ ζώνης, γιατί η απαγόρευση οιασδήποτε δραστηριότητας θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην ανάπτυξη της περιοχής. Π.χ. δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπονται δραστηριότητες στις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο στον επαρχιακό δρόμο Λεπτοκαρυάς – Καρυάς, στο τμήμα που βρίσκεται μέσα στα όρια της Γ ζώνης του Εθνικού Δρυμού.

Η πρότασή μας για ακριβή και λεπτομερή οριοθέτηση του εξωτερικού ορίου του Εθνικού Δρυμού ενώ δεν αλλάζει επί της ουσίας την λογική της οριοθέτησης καταδεικνύει τον σεβασμό στις ιδιοκτησίες των πολιτών.

Πρόταση μας επίσης είναι, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης του Εθνικού Δρυμού και πριν την έκδοση του διατάγματος της οριοθέτησης του Πιερικού Ολύμπου, τα όρια του Πιερικού Ολύμπου στο κοινό κομμάτι από Βόρεια (περιοχή Παλιάς Βροντούς) μέχρι Νότια (περιοχή Παλιάς Λεπτοκαρυάς) να συμπέσουν με αυτά του Εθνικού Δρυμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου