Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Συνεδρίαση-διαβούλευση Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου περί του Π.Δ. για τον Όλυμπο

Το παρακάτω αποτελεί δελτίο τύπου του Δήμου Δίου - Ολύμπου
ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.
Τι Όλυμπο θέλουμε;
* ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΥΜΠΟ «ΣΕ ΓΥΑΛΑ» ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» Ή ΕΝΑ «ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;
* ΜΙΛΗΣΑΝ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ, Σ.ΜΑΥΡΙΔΟΥ, Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Γ.ΚΩΤΟΥΛΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
* ΕΞΕΘΕΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Με αφορμή τον διάλογο για τον Όλυμπο, που με τη μορφή διαβούλευσης έχει ανοίξει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο καθώς και σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω του open.gov (ανοιχτή δημόσια – ηλεκτρονική διαβούλευση) αλλά και με αφορμή τον ίδιο διάλογο που γίνεται και σε τοπικό επίπεδο, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου πραγματοποίησε συνεδρίαση – συζήτηση επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για τον εθνικό δρυμό Ολύμπου. 

ΤΙ ΟΛΥΜΠΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Κωτούλης, ανοίγοντας τη συζήτηση, ο διάλογος και η διαβούλευση αφορά τον «χαρακτηρισμό της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως εθνικού πάρκου, τον καθορισμό ζωνών προστασίας αυτού, των χρήσεων, των όρων αλλά και περιορισμών».
Αν και τυπικά η συζήτηση γινόταν στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, είχαν προσκληθεί πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες. Ο λόγος δόθηκε σε όσους ήθελαν να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους, πάντοτε όμως με σεβασμό προς τις απόψεις των άλλων, όπως τουλάχιστον διευκρινίστηκε τόσο από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κωτούλη όσο και από τον αναπληρωτή δήμαρχο, Γιώργο Φαρμάκη.
Το «ερώτημα» που τέθηκε στην όλη συζήτηση ήταν «τι Όλυμπο θέλουμε». Γι αυτό, αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν για τις χρήσεις και τους περιορισμούς στον Όλυμπο, ξεκαθαρίστηκε από την αρχή της συζήτησης στο Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου ότι επειδή το τελικό σχέδιο του προεδρικού διατάγματος θα είναι δεσμευτικό όχι μόνο για τη σημερινή τοπική κοινωνία αλλά και για τις επόμενες γενιές, θα ήταν καλό να υπάρξει η δέουσα προσοχή σε δυο σοβαρά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι αφενός μεν δεν θα πρέπει να υπάρξουν ασφυκτικοί από την ελληνική πολιτεία χρονικοί περιορισμοί ως προς τη διαβούλευση, αφετέρου δε ζητήθηκε να κατατεθούν προτάσεις ειδικών, αιρετών αλλά και φορέων και πολιτών οι οποίες να συνδυάζουν την προστασία της φύσης του θεϊκού βουνού με τις ήπιες μορφές ανάπτυξης καθώς και την αποτροπή αυστηρών απαγορεύσεων σε παρολύμπιες ζώνες και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. 

Η ΜΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΤΑΣΗ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκαν να έχουν διαμορφωθεί δυο τάσεις. Σύμφωνα με τη μειοψηφούσα τάση, στον Όλυμπο όχι μόνο δεν θα πρέπει να γίνει σχεδόν τίποτα απολύτως αλλά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επέκταση των ορίων του, να υπάρξουν νέες απαγορεύσεις ακόμη και εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν ενώ ως προς το τι θα επιτρέπεται, αυτό συζητείται μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του φορέα εθνικού δρυμού Ολύμπου με τη σημερινή του (μάλλον) μορφή ή στο πλαίσιο ενός κανονισμού λειτουργίας. 

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑ ΤΑΣΗ
Σύμφωνα με την συντριπτικά πλειοψηφούσα άποψη, στο «βουνό των θεών» θα πρέπει να συνδυαστεί η, υπό συγκεκριμένες μορφές και προϋποθέσεις, ανάπτυξη με την προστασία της φύσης και της ιστορίας. Μάλιστα, όπως τόνισαν κάποιοι αιρετοί αλλά και εκπρόσωποι φορέων, οι πολλές απαγορεύσεις και τα πολλά «μην εγγίζετε» δεν οδηγούν στην προστασία της φύσης και του Ολύμπου αλλά καταλήγουν σε παραβάσεις, σε αυθαιρεσίες, σε προβλήματα και τελικά προκαλούν ανισορροπίες και μείωση του επιπέδου ζωής των τοπικών κοινωνιών.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ως προς το «ερώτημα» τι Όλυμπο θέλουμε, τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Κωτούλης, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σ. Μαυρίδου, ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Η. Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος του εθνικού δρυμού Ολύμπου Π.Ανδρεδάκης, ο διευθυντής της διεύθυνσης δασών Πιερίας Γιώργος Μαυρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Λεμονόπουλος εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ο δημοτικός σύμβουλος Δίου-Ολύμπου Θανάσης Καλαϊτζής εκπροσωπώντας και τον απουσιάζοντα επικεφαλής του συνδυασμού Κωνσταντίνο Δημόπουλο, ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος, ο δημοτικός σύμβουλος Δίου-Ολύμπου Νίκος Λάππας (επικεφαλής συνδυασμού), η δημοτική σύμβουλος Δίου-Ολύμπου Κατερίνα Κουρίτα (επικεφαλής συνδυασμού), η δημοτική σύμβουλος Δίου-Ολύμπου Ευαγγελία Μόχλα, ο δημοτικός σύμβουλος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Ελευθερίου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λεπτοκαρυάς Ευάγγελος Κουκάρας, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Τάκης Ανδριάς, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης, ο τ. αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κωνσταντίνος Γιάντσιος, ο Ηλίας Τσολακίδης εκπροσωπώντας την εθελοντική οργάνωση «εθελοντική δράση Ν. Πιερίας», ο τουριστικός επιχειρηματίας Νικόλαος Ζτάνης, ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Μπεϊνάς, ο γραμματέας της δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Λιτοχώρου κ. Καρτσιώτης, ο κ. Στογιάννος από τον σύλλογο περιβάλλοντος 2008, ο τ. αντινομάρχης Πιερίας Αστέριος Τόκας, ο τ. δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης και τ. νομαρχιακός σύμβουλος Πιερίας Αντώνης Ζαρκανέλας (διετέλεσε και διευθυντής της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης), ο κ. Μαυρομμάτης, ο πρόεδρος των οικοδόμων Λιτοχώρου Ιωάννης Μανουσάκης, ο τ. πρόεδρος του τ. δημοτικού συμβουλίου Λιτοχώρου Ευάγγελος Γερολιόλιος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκοτίνας Γιώργος Πληξίδας, ο κ. Αθανάσιος Μέγας, η πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Λιτοχώρου Φανή Κουτσιμανή, ο τ. δημοτικός σύμβουλος του τ. δήμου Λιτοχώρου Αθανάσιος Καλαμπάκας, ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Ανατολικού Ολύμπου Στέλιος Χονδρόπουλος, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Δίου-Ολύμπου κ. Μπατζικώστας.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΩΝ
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι περί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για τη διαχείριση του Ολύμπου έχουν κατατεθεί και υπομνήματα φορέων, όπως του περιφερειακού συνδυασμού «Μέτωπο Ανάπτυξης για τη Μακεδονία – Μάρκος Μπόλαρης» που κατέθεσε ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, κατατέθηκε υπόμνημα της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λιτοχώρου, κατατέθηκαν όμως και υπομνήματα οικολογικών και άλλων συλλόγων και φορέων.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΚΑΤΑΛΗΞΗ
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις περίπου ώρες και στο κλείσιμο αυτής της συζήτησης ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε πολλά θέματα υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν.
Γι αυτό, πρότεινε να γίνει μια επιτροπή εργασίας, να γίνει κωδικοποίηση των προτάσεων και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο «να τις δούμε τις προτάσεις και να καταλήξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία να κατατεθούν αυτές οι προτάσεις», όπως ανέφερε.
Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Κωτούλης ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου