Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ν.ΛΑΠΠΑΣ - Η ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ Δ.Σ. ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ

Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μετά από πολλές εβδομάδες τακτική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Δίου – Ολύμπου. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αρκετών ζητημάτων τους τελευταίους δύο μήνες, αρκετά από τα οποία θέσαμε στην ενδιαφέρουσα προ ημερησίας συζήτηση που προηγήθηκε. 
Πρώτο ζήτημα που έθεσα ήταν το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες ο συνδημότης μας κ. Αθ. Μέγας, επίσημα με πρωτοκολλημένη αίτησή του προς τη δημοτική αρχή Δίου – Ολύμπου και την τοπική κοινότητα Λιτοχώρου, απηύθυνε ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη ή μη ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δήμου στο εξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννη και τον περιβάλλοντα χώρο. Ο ίδιος εδώ και δεκαετίες ενοικιάζει τον χώρο και διατηρεί επιχείρηση (ξενώνας – χώρος εστίασης). Θέλει λοιπόν να ξέρει που θα πρέπει να αποδίδει το ετήσιο μίσθωμα. Στο τόσο εύλογο ερώτημά του εδώ και μήνες δεν έχει πάρει απάντηση. Αδιαφορία ή αδυναμία της δημοτικής αρχής να απαντήσει γραπτά στην αίτηση – ερώτηση του συνδημότη μας, όπως όφειλε να είχε κάνει προ πολλού; Ούτε το δικό μου προ ημερησίας ερώτημα απαντήθηκε στη συνεδρίαση. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών οριστική απάντηση, όπως προβλέπεται από τον νόμο! 
Το δεύτερο ζήτημα που – για πολλοστή φορά – έθιξα, ήταν αυτό του βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας. Συγκεκριμένα ρώτησα εάν απαγορεύεται τελικά ή όχι η εκροή λυμάτων (υγρών αποβλήτων) στην θάλασσα μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού, κάτι που «έπαιξε» αρκετά στα τοπικά Μ.Μ.Ε. τους τελευταίους μήνες και συνεχίζει επίμονα να υποστηρίζει ο πρώην αντιδήμαρχος Αν. Ολύμπου κ. Κ. Γιάντσιος. Ο δημαρχεύων κ. Φαρμάκης αντί απάντησης προσκάλεσε όλους τους δημ. συμβούλους να συμμετέχουν την επόμενη ημέρα στην έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.ΑΝ.Ο. για να δοθούν απαντήσεις στα όποια ερωτήματα από τον κ. Καρκανιά (εργολάβο του έργου). Η απάντηση που δόθηκε εκεί στο ερώτημά μου ήταν καθησυχαστική. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εμείς εφησυχάζουμε και δεν συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να εξετάζουμε το θέμα με προσοχή. 
Στη συνέχεια έθεσα θέμα σχετικά με το πρόγραμμα «HELIOS» (εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και το ενδεχόμενο ένταξης του δήμου μας σε αυτό. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η διαβεβαίωση του δημαρχεύοντος πως ο δήμος μας απέστειλε πρόσφατα στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. πίνακα των πιθανών εκτάσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εντασσόμενα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ευχής έργο να έχουμε τάχιστα θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό. 
Πριν από δύο μήνες - κι ενώ είχαμε φτάσει με ευθύνη της δημοτικής αρχής «στο παρά πέντε» - λάβαμε ως Δ.Σ. απόφαση να αναθέσουμε απευθείας σε ανάδοχο μελετητή την εκπόνηση μελέτης για ένταξη ορισμένων σχολικών κτηρίων στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ρώτησα λοιπόν ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα αυτό και κυρίως αν αξιοποιήθηκε η υπόδειξή μας ότι σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης αρκετοί δήμοι έθεταν ως επιπλέον όρο στον μελετητή την δωρεάν εκπόνηση από μέρους του κι ενός αριθμού προμελετών για σχολικά κτήρια που δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα, αλλά που κάλλιστα μπορεί να τις πληρούν στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε υπό αυτόν τον όρο είχαμε ψηφίσει ως παράταξη την απευθείας ανάθεση. Η απάντηση που δόθηκε ήταν απλά πως η ανάθεση έχει γίνει και ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν νεώτερες εξελίξεις. (Κανείς λόγος για δωρεάν προμελέτες!). 
Τέλος ζήτησα από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας να μας απαντήσει τι ισχύει σχετικά με την ανακύκλωση, γιατί πολύς κόσμος μας ρωτάει με ανησυχία κι αγωνία σχετικά με το θέμα αυτό και δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι να του απαντήσουμε! Μας απαντήθηκε ότι η ανακύκλωση έχει σταματήσει εδώ και μήνες και πως γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Ίδωμεν! Θίξαμε για μία ακόμη φορά το θέμα φορτηγίδας που εξόκειλε στο λιμάνι της Γρίτσας. Η δημ. σύμβουλος του συνδυασμού μας κ. Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη ζήτησε επίσημη πληροφόρηση για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση αυτή και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δυστυχώς δεν δόθηκε καμία απάντηση. 
Η κ. Μόχλα ως μέλος της επιτροπής διαγραφής χρεών παρενέβη ουσιαστικά και στη συζήτηση γύρω από το μεγάλο ασφαλώς κοινωνικό πρόβλημα που προκλήθηκε κυρίως στο δημ. διαμέρισμα της Ν. Εφέσσου με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ύδρευσης. Αποδεικνύεται τελικά ότι η τελευταία μέτρηση έγινε πριν από 2 χρόνια (!) και αυτό είχε σαν συνέπεια οι ενδείξεις των μετρητών να είναι φέτος διπλάσιες με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρογκα το τελικό ποσό πληρωμής, καθώς υπήρχε προσαύξηση στα τιμολόγια λόγω υπέρβασης των ορίων. Η κ. Μόχλα επεσήμανε πως το 2010 ήταν προεκλογική περίοδος (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!). Στην άποψη του κ. Φαρμάκη ότι το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί με αναπροσαρμογή του υπολογισμού οφειλής, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις τόσο από την κ. Μόχλα, όσο κι από όλα τα μέλη της επιτροπής, καθώς είχαν την διαβεβαίωση της αρμόδιας υπαλλήλου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί! 
Για μία ακόμη φορά διαφαίνεται έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης, αίσθηση που επιτείνεται και από τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του προέδρου της Ν. Εφέσσου, κ. Κατιρτζή (που δεν είναι άλλωστε ο μοναδικός πρόεδρος που εκφράζει ανάλογα παράπονα), για το γεγονός ότι παρακάμπτεται συνεχώς και όχι μόνο δεν ζητείται η άποψή του, αλλά ούτε καν ενημερώνεται ποτέ για τις τεχνικές εργασίες που γίνονται στον χώρο ευθύνης του! 
Σίγουρα εθελοτυφλεί, όποιος δηλώνει πως δεν βλέπει έλλειμμα σωστής διακυβέρνησης στον Δήμο Δίου - Ολύμπου! Άλλωστε, δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η μόνη περίπτωση που οδηγεί ασφαλέστατα στο παραπάνω συμπέρασμα! Πρέπει πάντως να εξετάσουμε όλοι πολύ σοβαρά το πρόβλημα που προέκυψε στην Ν. Έφεσσο και να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να διορθώσουμε ή έστω να απαλύνουμε την αίσθηση αδικίας! 
Υ.Γ. 1: Στην προ ημερησίας συζήτηση ειπώθηκαν κάποια στιγμή κι αρκετά πράγματα για τις εξελίξεις γύρω από την επικείμενη δίκη του εν αργία δημάρχου, καθώς και για το σοβαρότατο ενδεχόμενο θέσης σε αργία του δημαρχεύοντος κι ενός δημ. συμβούλου της πλειοψηφίας. Έχω συχνά διατυπώσει δημόσια τις εντονότατες ενστάσεις μου γύρω από τον τρόπο που η δημοτική αρχή χειρίζεται το όλο ζήτημα και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Έχω επίσης δηλώσει ότι δεν νοείται τέτοια απάθεια τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις για παράβαση καθήκοντος, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει για τον Δήμο μας ενδεχόμενη καταδίκη των κατηγορουμένων (δήλωση δημαρχεύοντος: «…θεωρήσαμε άνευ σημασίας αυτό το δικαστήριο…»!!!). Θεωρώ πάντως πως τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν εκατέρωθεν ειρωνικά σχόλια, «αστεϊσμούς» και προκλητικές δηλώσεις. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η παράταξή μας, ουδέποτε συνδέσαμε το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης με «τακτικισμούς» κι αισθανόμαστε πολύ καλά έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας που προειδοποιήσαμε πρώτοι κι εγκαίρως, όχι κατόπιν εορτής, για την πολιτική αστάθεια και την ουσιαστική ακυβερνησία στην οποία τελικά περιήλθε ο δήμος μας! Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιχαίρουμε γι’ αυτό. Αντιθέτως ευχόμαστε οι όποιες δικαστικές εκκρεμότητες να λήξουν το συντομότερο δυνατό! Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τον Μάιο δήλωσα – και συνεχίζω να δηλώνω – ότι η μόνη έντιμη πολιτικά λύση είναι να παραιτηθούμε όλοι οι δημ. σύμβουλοι και οι επιλαχόντες και να πάμε σε εκλογές, χωρίς ποτέ να συνδέω την θέση μου αυτή με την όποια έκβαση της δικαστικής υπόθεσης, αλλά με το γεγονός της παραπλάνησης του εκλογικού σώματος. Ο συνδυασμός μας συνεχίζει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους νόμους και τους θεσμούς της πολιτείας. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η δικαιοσύνη θα επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της. Δικό μας έργο και καθήκον είναι να καταδεικνύουμε τα κακώς κείμενα και να αναδεικνύουμε ό,τι πιο υγιές και θετικό για τον Δήμο μας! 
Υ.Γ. 2: Να επαναλάβω, όπως και στην αρχή της συνεδρίασης, τις προσωπικές μου ευχές και τις ευχές όλων μας προς τον συνάδελφο κ. Ελευθερίου για ταχεία ανάρρωση κι επάνοδο στην ενεργό δράση. Γιώργο, περαστικά και σιδερένιος! 

Με τιμή, 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου 
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου