Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ερώτησή του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ 

Κύριε Υπουργέ, 
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε δέκτες έντονων παραπόνων από την πλευρά των αγροτών του νομού που έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες και κατέθεσαν φακέλους για επενδύσεις φωτοβολταικων. Μια σειρά προβλημάτων που αφορούν τους επενδυτές αγρότες αλλά και ιδιώτες, επιγραμματικές, σας αναφέρω παρακάτω:  

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν από τις 295 περίπου αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΔΕΗ, εγκρίθηκαν οι 85 και από αυτές μόνο 15 μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει τους όρους σύνδεσης. 

2. Σε 210 περιπτώσεις η ΔΕΗ με το αιτιολογικό του κορεσμού των δικτύων της δεν προχωρά στην έγκριση. 

3. Επιπρόσθετα, και σε ο,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε την επιδότηση των επενδυτών για το ποσό των 480.000 ευρώ εντελώς αναιτιολόγητα η εν λόγω επιδότηση πλέον αποφασίστηκε να υπολογιστεί επί του ποσού των 320.000 ευρώ.

4. Η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνείται να δώσει την έγκρισή της στους πλήρεις φακέλους που υποβλήθηκαν, με το αιτιολογικό ότι καθυστέρησε η κατάθεση των περιβαλλοντικών όρων, διαδικασία όμως για την οποία δεν ευθύνονται οι επενδυτές αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, επαναλαμβάνω, χωρίς υπαιτιότητα των επενδυτών. Με τους ίδιους όρους και μόνο με αριθμό πρωτοκόλλου κατόπιν εντολής της τότε υπουργού αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, έγιναν δεκτές αιτήσεις. 

5. Επί 1,5 χρόνο τα έργα εκτελέστηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία με ίδια κεφάλαια και δανειοδότηση από την πλευρά των επενδυτών. Όφειλε η Γνωμοδοτική Επιτροπή εντός εξαμήνου να γνωμοδοτήσει και σε 12 μήνες να τους εγκριθεί η επιδότηση. 

6. Οι φάκελοι τον Οκτώβριο 2011 από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή με ένα χρόνο καθυστέρηση και με αποφάσεις κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι έλειπαν οι περιβαλλοντικοί όροι. Να τονίσω ότι ενώ υπήρχαν αριθμοί πρωτοκόλλου από τις 12-1-2010 και οι φάκελοι κατατέθηκαν έως 29-1-2010 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τους παρέλαβε το υπουργείο τους φακέλους ως πλήρεις. 

7. Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική. Ένα χρόνο μετά την υποβολή των αιτήσεων των αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αδυναμίες και προβλήματα έχουν καθυστερήσει σημαντικά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων. Την ίδια στιγμή διαδικασίες για φωτοβολταικά αγροτών σε άλλες περιφέρειες της χώρας, έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. 

Κύριε Υπουργέ
Οι αγρότες, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, επένδυσαν στη διαδικασία και ήδη ξόδεψαν από το υστέρημά τους σεβαστά ποσά για την κατάθεση των σχετικών φακέλων. Είναι τουλάχιστον άδικο να τυγχάνουν αυτής της αντιμετώπισης και η ίδια η πολιτεία που τους έστρεψε σε αυτές τις επενδύσεις να τους αφήνει κυριολεκτικά απροστάτευτους. 

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

-Θα αποδεχθείτε την απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που απέρριψε άδικα και αδικαιολόγητα τις αιτήσεις των επενδυτών; 

-Για ποιο λόγο δεν προχωρά η διαδικασία και ποια είναι τα προβλήματα που καθυστερούν τις επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων μορφών Α.Π.Ε., ιδιαίτερα των αγροτών; 

-Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε σχέση με τον κορεσμό δικτύων της ΔΕΗ ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών κατά προτεραιότητα όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος; 

-Τελικά, θα αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος των επενδυτών που κατέθεσαν τους φακέλους τους και λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο; 

Ο Ερωτών Βουλευτής 

Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου