Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα τον Όλυμπο

Σε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα τον Όλυμπο θα συμμετάσχει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011.  

Στη συζήτηση με θέμα ημερήσιας διάταξης: « Όλυμπος: Ανάπτυξη και προβολή- Εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός» έχουν κληθεί να παραστούν και να ενημερώσουν την Επιτροπή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Γεώργιος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεαδάκης. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, θα παρουσιάσει ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Ολύμπου καθώς και δράσεις για την καλύτερη διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας. Ειδικότερα , η κ. Μαυρίδου θα κάνει λόγο για μια ήπια επενδυτική ανάπτυξη του Ολύμπου, πάντα με γνώμονα τις οικολογικές ανησυχίες και την προστασία της περιοχής, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «Πανεπιστημίου του Ολύμπου» με τη μορφή Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πανελλαδικής εμβέλειας, θεματικών πάρκων (χλωρίδας, πανίδας, μυθολογίας, αρχαιολογίας, ιστορίας κ.α) δασικών χωριών, Κέντρου Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Χιονοδρομικού Κέντρου καθώς και την ανάδειξη των παλαιών οικισμών του Ολύμπου, την παραγωγή προϊόντων με την ονομασία ΄΄Όλυμπος΄΄, αλλά και τη δημιουργία υποδομών, που θα μπορούν να ΄΄ φιλοξενούν ΄΄ αθλητικές διοργανώσεις ( π.χ μαραθώνιος Ολύμπου). 

« Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θέλουμε έναν Όλυμπο επισκέψιμο, που να αποτελεί έναν από τους μαγνήτες έλξης του Πιερικού τουρισμού» δηλώνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. 

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του τελικού σχεδίου του προεδρικού διατάγματος Ν.3937/2011 «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών» η κ. Μαυρίδου τονίζει ότι μέλημα της Π.Ε.Πιερίας είναι η αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με την τοποθέτηση των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου σε σημεία που να μην δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εκφράζει την ανάγκη εξεύρεσης χρυσής τομής που και τον Δρυμό θα προστατεύει στην πράξη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δε θα απαγορεύει. Ο τουρισμός αποτελεί βασικό όχημα ανάπτυξης της οικονομίας της Πιερίας. 

Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με την υιοθέτηση των αρχών της αειφορίας και της λειτουργικής διασύνδεσης της τουριστικής ανάπτυξης με το περιβάλλον και την πολιτιστική λαογραφική κληρονομιά. 

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Π.Ε.Πιερίας προσανατολίζεται σε ορισμένες δράσεις όπως είναι η ίδρυση ενός τουριστικού φορέα για την καλύτερη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας, η τροποποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, η προβολή του νομού στις κλαδικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, η διεθνής προβολή του Ολύμπου και η προβολή της περιοχής μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, η αναβάθμιση του διαδικτυακού τουριστικού οδηγού και η αξιοποίηση όλων των νέων Τεχνολογιών της Πληροφόρησης και Επικοινωνίας. 

Η Πιερία έχει τη δύναμη να αναδείξει όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Η κ. Μαυρίδου στη διάρκεια της συνεδρίασης θα αναφερθεί στην ανάδειξη του κοινωνικού τουρισμού, του θρησκευτικού, του συνεδριακού, του αθλητικού, του περιηγητικού, του πολιτιστικού, του ιαματικού, του γαστρονομικού, του οικολογικού κ.α 

« Η Πιερία μπορεί να αποτελέσει και σχολικό προορισμό, να προσελκύσει επισκέπτες μέσω της προβολής των παλαιών παραδοσιακών οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών ΄΄θησαυρών΄΄ της περιοχής, εφόσον αναδείξει την εύκολη οδική της πρόσβαση, κατασκευάσει παράδρομους αναφορικά με το θέμα των διοδίων, μετατρέψει τις λιμενικές της υποδομές σε τουριστικές μαρίνες, συνδεθεί μέσω θαλάσσης με Θεσ-νικη και Χαλκιδική και συνδέσει το τουριστικό της προϊόν με τις άλλες Π. Ε. της Κεντρικής Μακεδονίας» επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου