Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Νέα από το «Μέτωπο Ανάπτυξης» Θέματα της Πιερίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τέσσερα θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, 3 Νοεμβρίου 2011. 

1. Ραδιενεργά απόβλητα στο Αιγίνιο 
Το θέμα αυτό αφορά επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για τις εγκαταλελειμμένες και ακάλυπτες σωρούς φωσφόγυψου σε περιοχή του Αιγινίου, απόβλητα παλαιού εργοστασίου λιπασμάτων. Ο εισηγητής κ. Θεοδόσης Κωνσταντινίδης κατήγγειλε το γεγονός και αναφέρθηκε στους κινδύνους και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κάλεσε τους υπεύθυνους, τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας να πάρουν μέτρα για την άμεση και ασφαλή απομάκρυνση τους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. 

2. Η μεταφορά μαθητών 
  Το θέμα αφορά την κατακύρωση των αποτελεσμάτων από τη διαπραγμάτευση για το κόστος μεταφοράς των μαθητών, το χρονικό διάστημα 1-9-2011 έως 31-12-2011, καθώς και την έγκριση υπογραφής παράτασης της σύμβασης. Το ίδιο θέμα απασχόλησε όλες σχεδόν τις Π.Ε. Σ’ όλες τις περιπτώσεις, το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε ομόφωνα την κατακύρωση των αποτελεσμάτων και την υπογραφή των συμβάσεων. 

3. Υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για κατασκευή νέων φραγμάτων στο χείμαρρο Μορνιώτη 
Τρίτο και σοβαρό θέμα υπήρξε η υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Έργα διευθέτησης λεκάνης απορροής χειμάρρου Μορνιώτη» και συγχρόνως σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και υπουργείου Περιβάλλοντος. Το έργο είναι προϋπολογισμού 8 εκατ. € και ζητείται να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007-2013». 
Το θέμα εισηγήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαυρίδου, ενώ το υποστήριξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, τονίζοντας την αναγκαιότητα του έργου για την υδροδότηση της Βόρειας Πιερίας. 
Συγχρόνως επεσήμανε κάποια κρίσιμα σημεία της μελέτης , τα οποία πιθανόν χρειάζονται επικαιροποίηση λόγω παλαιότητας σύνταξης της μελέτης. Κατέληξε λέγοντας, πως και αυτός και η παράταξή του θα στηρίξουν την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου το οποίο είναι απαραίτητο για τους κατοίκους της Βόρειας Πιερίας. Ακολούθησαν ερωτήσεις από περιφερειακούς συμβούλους, για να ψηφιστεί τελικά ομόφωνα η υποβολή της πρότασης από όλες τις παρατάξεις. 

4. Για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων 
Το θέμα της αδειοδότησης των υφιστάμενων ιδιωτικών γεωτρήσεων απασχόλησε το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
Η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαυρίδου, στην εισήγησή της, πρότεινε την απλούστευση των διαδικασιών με την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών στα κατά τόπους τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Π.Ε., τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνται από τις ίδιες τις υπηρεσίες στα αντίστοιχα τμήματα της έδρας της Περιφέρειας. 
Στην τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Κεντρική Μακεδονία - Μέτωπο Ανάπτυξης» κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, εκτός της πρότασης της κ. Μαυρίδου με την οποία όπως δήλωσε συμφωνεί, κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων το οποίο έχει σχέση με την απλούστευση των διαδικασιών, οι οποίες είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες αλλά επιπλέον δαπανηρές, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά και απροθυμία από μέρους των ιδιοκτητών των γεωτρήσεων. 
Συγκεκριμένα πρότεινε: η ανάλυση νερού να μη γίνεται κατά γεώτρηση αλλά κατά περιοχή με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας. Η σωρεία των δικαιολογητικών να δηλώνεται με μια υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών των γεωτρήσεων. Το πρόβλημα της οριστικής ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων να ξεπεραστεί με την αποδεδειγμένη κυριότητα του ιδιοκτήτη της γεώτρησης. Η υποχρέωση τοποθέτησης υδρομέτρων να ισχύσει σε δεύτερη φάση, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Τις προτάσεις αυτές θα πρέπει η Περιφέρεια να τις μεταφέρει στο αρμόδιο Υπουργείο για τροποποίηση του σχετικού νόμου. 
Φάκελο με ολοκληρωμένη πρόταση για το συνέδριο του Ολύμπου κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος Με ολοκληρωμένη πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αξιοποίησης και προβολής του Ολύμπου επανήλθε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πιερίας κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος. 
Σχετικό φάκελο κατέθεσε στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και στους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων. 
Αναμένεται από τον αν. Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το περιεχόμενο της πρότασης, να τεθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου