Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου η εκίνηση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2011

Από το olympus - marathon:
Πρακτικές Οδηγίες για του αθλητές-τριες του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2011 

Μόλις τρεις μέρες μας χωρίζουν από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, ημέρα του αγώνα και θα θέλαμε να δώσουμε μερικές πρακτικές οδηγίες σε σας, που πρόκειται να αγωνιστείτε. Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω, που έχουν να κάνουν με διαδικαστικές αλλά και αγωνιστικές λεπτομέρειες. Θα σας φανούν χρήσιμα. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ 

1. Η παραλαβή των αριθμών θα γίνεται με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης, μόνο από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, το Σάββατο 5-7 το βράδυ στο Ναυτικό Μουσείο και την Κυριακή 8-9:30 το πρωί, λίγο πριν την εκκίνηση, στο Στάδιο του Λιτοχώρου. 

2. Η Εκδήλωση-διάλεξη του Solukhumbu Trail από την Ναταλία Παπουνίδου και την Go-mrp θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου, στις 7, στον πρώτο όροφο του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου. Οι θέσεις θα είναι περιορισμένες. 

3. Η απονομή των νικητών του αγώνα, θα γίνει στις 3 το μεσημέρι, ακριβώς με το κλείσιμο του αγώνα.  

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ 

1. ΚΑΙΡΟΣ: Ο καιρός θα είναι κρύος και θα επικρατεί αραιή συννεφιά, με ασθενείς ανέμους. Σύμφωνα μες τις τελευταίες προβλέψεις, το κρύο θα είναι υποφερτό την ημέρα του αγώνα, περίπου 2-8 βαθμούς πάνω από το μηδέν αλλά στα ψηλότερα και πιο σκιερά τμήματα του βουνού, ίσως να βρίσκεται κάτω από το μηδέν. Χιόνι, μάλλον δεν θα υπάρχει στα ψηλότερα τμήματα της διαδρομής, όμως αν προηγηθεί χιονόπτωση το χιόνι στα ψηλότερα σημεία θα είναι σε μικρό πάχος. 

2. ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ: Φορέστε χειμωνιάτικα ρούχα στον αγώνα! Μακρύ, χοντρό κολάν, μακριά μπλούζα χοντρή ελαστική, με εσωτερικό ισοθερμικό εσώρουχο, σκούφο και καλά γάντια, όπως και κάλτσες χοντρές, προπόνησης. Τα παπούτσια να έχουν grip για παγωμένο τερέν –εφόσον υπάρχει τέτοια επιλογή. Οι γκέτες θα βοηθήσουν περισσότερο σε πετραδάκια. 

3. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αγωνιζόμενους. Καλό είναι όμως, ο καθένας να φροντίσει για αντιανεμικό και λίγη τροφή (κατά βούληση), χρησιμοποιώντας ένα μικρό σακίδιο μέσης (μπανάνα). Τα μπατόν απαγορεύονται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα! 

4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ: Οι πιο βασικοί απ αυτούς είναι η απαγόρευση χρήσης μπατόν, η απόρριψη σκουπιδιών και η μη διέλευση από τα σημεία ελέγχου. Όλα τα παραπάνω επιφέρουν τον αποκλεισμό του αθλητή. 

5. ΚΥΠΕΛΟ: Στον ένα σταθμό του αγώνα, το ηλεκτρολυτικό διάλυμα θα προσφέρεται σε κύπελλα που θα μεταφέρουν πάνω τους οι ίδιοι οι αθλητές. Δεν είναι υποχρεωτικό να μεταφέρει κανείς κύπελλο μαζί του, θα είναι όμως αναγκασμένος να πιει το προσφερόμενο ρόφημα σε κοινόχρηστο κύπελλο, που θα χρησιμοποιηθεί από όλους τους αθλητές που δεν θα μεταφέρουν δικό τους! 

6. ΝΕΡΟ: Υπάρχουν τρεχούμενα πόσιμα νερά σε αρκετά σημεία της διαδρομής, κυρίως μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τρίτου της διαδρομής –τουλάχιστον 10 ρυάκια με πεντακάθαρο νερό. Στο μοναδικό σταθμό του αγώνα δεν θα προσφέρεται εμφιαλωμένο νερό. 

7. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Ο σταθμός του αγώνα θα προσφέρει ενεργειακά τζελ και άφθονες ενεργειακές καραμέλες (shots), ηλεκτρολυτικό διάλυμα, αλμυρά και γλυκά σνακς, φρούτα και αναψυκτικά. Ξεχωριστή τροφοδοσία θα υπάρχει στον τερματισμό, για να καλύψει τις ανάγκες των αθλητών μόλις τερματίσουν. 

8. ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο παγωμένο έδαφος, ειδικά σε βραχώδη τμήματα της διαδρομής που είναι πιθανόν να καλύπτονται από πάχνη ή πάγο. Κίνδυνος στο χιόνι δεν υπάρχει, παρά μόνο εφόσον αυτό καλύπτει λείους βράχους. Οι τέσσερις ξύλινες γέφυρες στο μέσον της διαδρομής (Κ-14 έως Κ-17) είναι καλυμμένες από λινάτσα (τσουβαλόπανο), υλικό με ιδιαίτερες αντιολισθητικές ιδιότητες. Φέτος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε λίγο πριν το 2ο χιλιόμετρο του αγώνα, όπου οι αθλητές κλήθηκαν πέρυσι να περάσουν τον Ενιπέα απέναντι από υποτυπώδες αυτοσχέδιο γεφύρι, το πέρασμα θα γίνει από χαμηλότερο σημείο (σιδερένια γέφυρα). 

9. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Η σηματοδότηση δεν είναι πυκνή, για λόγους σεβασμού προς το περιβάλλον. Δόθηκε έμφαση στον καθαρισμό και σηματοδότηση των λιγότερο χρησιμοποιούμενων μονοπατιών και σε περιπτώσεις δυσδιάκριτου ίχνους, προτιμήθηκε η αραιή σήμανση με μπογιά σε σπρέι και η ασπροκόκκινη ταινία σημάνσεως, υλικό το οποίο θα συλλέξει η σκούπα στο πέρασμά της. 

10. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ Χ.Ε.: Όσοι τρέχετε για πρώτη φορά στον αγώνα αυτό, προσέξτε τις δυσκολίες του. Η διαδρομή του απλώνεται σε δύσκολο τερέν, που γίνεται ακόμα δυσκολότερο εξαιτίας των χειμωνιάτικων συνθηκών. Προσοχή σε ρίζες, βράχους, πάγο. Προσοχή στο κρύο! Το βουνό μας ανέχεται αν δεν το υποτιμήσουμε! Κάντε ένα καλό ζέσταμα πριν την εκκίνηση, με έμφαση στις διατάσεις. Πάρτε μαζί σας στον αγώνα, ένα μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης, με τα απαραίτητα (τροφή, ένδυση, πρώτες βοήθειες). 

11. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Μπείτε στο Λιτόχωρο και ακολουθείστε τον κεντρικό δρόμο. Λίγο πιο πάνω από το Ναυτικό Μουσείο, όπου γίνονται οι εγγραφές και η εκδήλωση της διοργάνωσης, βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου. Εκεί υπάρχει διασταύρωση, με δρόμο που κατηφορίζει δεξιά και πινακίδα που σας κατευθύνει προς Όλυμπο, Πριόνια. Στρίψτε και στα 400 μέτρα, στην επόμενη διασταύρωση, πηγαίνετε αριστερά ανηφορικά, προς Όλυμπο, Πριόνια. Σε ακόμα 300 μέτρα, βρίσκεστε μπροστά στο Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου όπου θα δοθεί η εκκίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου