Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Συνεργασία δήμων εντός τού πλαισίου προγράμματος ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΠΕΛΛΑΣ, ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 
Διαδημοτικό πρόγραμμα «στις ρίζες τού Μεγάλου Αλεξάνδρου» 

 * Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΝΑΣ ΙΣΤΙΟΤΟΠΟΣ, ΕΝΑ ΕΝΗΜ.ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ. 
* Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ 

Συνάντηση των τεσσάρων δήμων που έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας για ενιαία ανάδειξη των πιο σημαντικών αρχαιολογικών τόπων των περιφερειακών ενοτήτων Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο. 

Κατά την ενημέρωση που έγινε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δήμου Δίου-Ολύμπου από τον αναπληρωτή δήμαρχο, Γιώργο Φαρμάκη, πρόκειται για ανάδειξη αρχαιολογικών τόπων οι οποίοι ιστορικά συνδέονται με το όνομα και την προσωπικότητα, τη ζωή και τη δράση τού Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Η δημιουργία του δικτύου περιοχών με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξανδρο, ήταν μια ιδέα του δημάρχου Νάουσας Αναστάσιου Καραμπατζού, ο οποίος στις 23 Μαρτίου του 2011 είχε απευθύνει επιστολή - πρόσκληση στον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου, στον δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο καθώς και στη δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. 

Οι τρεις δήμαρχοι, με απαντητικές επιστολές τους προς τον κ. Καραμπατζό, αποδέχθηκαν την πρόσκληση συνεργασίας ενώ λίγο αργότερα υπογράφτηκε και σχετικό πρωτόκολλο. Στην εκδήλωση που έγινε για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, από την πλευρά του δήμου Δίου-Ολύμπου συμμετείχε ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης και η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού Μαρία Τσιμήτρη. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ 

Όπως ανέφερε ο κ. Γ.Φαρμάκης μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο, ήταν η τρίτη, κατά σειρά, συνάντηση εκπροσώπων των δήμων Πέλλας, Βέροιας, Νάουσας και Δίου-Ολύμπου καθώς και εκπροσώπων από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ενδοπεριφερειακής και διαδημοτικής συνεργασίας που προωθείται. 

Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η προβολή των περιοχών αυτών δια της ανάδειξης του πολιτισμού και κυρίως δια της ιστορίας και της αρχαιολογίας, με στόχο την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από το εσωτερικό και το εξωτερικό (αρχαιολογικός τουρισμός). «Σχεδιάσαμε αρχικά ένα μικρό πρόγραμμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κάποιες άμεσες ανάγκες. 

Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός φυλλαδίου που θα διατεθεί για πληροφόρηση, καθώς και ενός ιστιότοπου μέσω του οποίου θα δίνονται τόσο αρχαιολογικές – ιστορικές πληροφορίες, όσο και γενικές πληροφορίες σε συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον των μνημείων, με τα καταλύματα, τη γαστρονομία αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα κάθε περιοχής. 

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας μιας μελέτης για την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων στους τέσσερις δήμους αλλά και σε κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίζει από πού θα πάει για το Δίον, από πού θα πάει για τα Λείβηθρα, τη Βεργίνα την Πέλλα, τη Μίεζα κλπ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γ.Φαρμάκης. 

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση δημοτικών και αντιπεριφερειακών αρχών που έγινε στο Λιτόχωρο, ήταν παρόντες ο οικοδεσπότης αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο δήμαρχος Νάουσας Ημαθίας Τάσος Καραμπατζός, καθώς και ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. 

Παρόντες ήταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Δίου-Ολύμπου Μαρία Τσιμήτρη και Σοφία Νούλα, άλλοι παράγοντες των δήμων Πέλλας, Βέροιας και Νάουσας, οι αρχαιολόγοι εκπρόσωποι της ΚΖ εφορείας αρχαιοτήτων Πιερίας Εύα Αλβανού, Ελένη Κλεινάκη και Κωνσταντίνος Νούλας, οι αρχαιολόγοι της ΙΖ ΕΠΚΑ Ημαθίας, Νεκτάριος Πουλακάκης, Χαράλαμπος Τσούγγαρης και Ιωάννης Γραικός, ο επιστημονικός συνεργάτης της αντιπεριφέρειάρχη Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς, καθώς άλλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Τέλος, παρόντες, ως παρατηρητές, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου, Νικόλαος Βλαχόπουλος, αλλά και ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου Σπύρος Ντάβανος, οι οποίοι έκαναν και μια σύντομη τοποθέτηση. Και στο κλείσιμο της συνάντησης ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, ευχήθηκε να συνεχιστεί και να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία προς όφελος όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου