Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΣ - Πρόγνωση Καιρού

Σύμφωνα με τη σημερινή (20-12-2011) πρόγνωση του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Από αύριο Τετάρτη το απόγευμα και από δυτικά προς ανατολικά αναμένεται έντονη αλλαγή του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις (απόγευμα Κεντρική Μακεδονία – βράδυ Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), που θα διατηρηθούν και όλη την Πέμπτη και μέχρι την Παρασκευή το πρωί (ξημερώματα Κεντρική Μακεδονία – μεσημέρι Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα (Βροχοπτώσεις Ανατολικά Ν. Θεσσαλονίκης ). 

Οι χιονοπτώσεις αναμένονται από υψόμετρο 400μ και άνω, χωρίς να αποκλείονται και σε πεδινές περιοχές στις ενδότερες περιοχές (Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα). Οι άνεμοι από το βράδυ της Τετάρτης θα γίνουν βόρειοι και την Πέμπτη θα αυξηθεί η έντασή τους

Η θερμοκρασία σε καθημερινή πτώση, που λόγω των βορίων ανέμων η αίσθηση θα είναι ότι είναι ακόμα πιο χαμηλή. 

Το Σάββατο δεν αναμένονται φαινόμενα αλλά θα έχουμε παγετό, αφού η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι αρνητική. 

Σε πολλές περιοχές (κυρίως στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε δικές μας περιοχές ) θα υπάρχει ολικός παγετός (ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασίες αρνητικές) 

Ανήμερα τα Χριστούγεννα δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις, που θα είναι όμως ασθενείς. Η θερμοκρασία θα παραμείνει χαμηλή. 

Για την Θεσσαλονίκη αναμένεται η θερμοκρασία να κυμανθεί από -4 βαθμούς Κελσίου (ελάχιστη) μέχρι +3 βαθμούς Κελσίου (μέγιστη) Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μεριμνήσουν σύμφωνα με τα όσα έχουν επισημανθεί στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων) και στις σχετικές Εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως ετοιμότητα μηχανισμού αντιμετώπισης (μηχανήματα, αλάτι, κουβέρτες, κλπ) αλλά και ενημέρωσης του κοινού μέσω των τοπικών μέσων ΜΜΕ. Ιδιαίτερη μνεία προς τους οδηγούς να διαθέτουν αλυσίδες τα οχήματά τους, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί. 

Παράλληλα κατά την εκδήλωση έντονων φαινομένων ας περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να διευκολύνουν το έργο των σωστικών συνεργείων. 

Επίσης στις περιοχές που εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα (απαγόρευση παρκαρίσματος σε επικλινείς περιοχές και σε «τσιμεντένια ρέματα») και να υπάρξει η απαραίτητη ετοιμότητα ώστε να τοποθετηθούν αν χρειαστεί κώνοι για απαγόρευση διέλευσης από τα αυτοκίνητα ιρλανδικών διαβάσεων και άλλων ευπαθών περιοχών. 

Τα μέτρα απαγόρευσης λαμβάνονται για να προστατέψουν τον πολίτη και όχι να τον ταλαιπωρήσουν. Παρακαλούμε να υπάρχει αμφίδρομη ενημέρωση – πληροφόρηση για να υπάρχει και πιο άμεση επέμβαση. 

Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι για το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο Υπεύθυνες για τον αποχιονισμό, είναι οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες. Θα σας ενημερώσουμε με νεώτερο μήνυμα – email την Παρασκευή. 
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
Προϊστάμενος Διεύθυνσης 
Τηλ. κιν. : 6948759994, 6973302869, 6934309609 
Τηλ. γραφ.: 2313309609, 2313309409 
Φαξ : 2313309410 
E-mail : pol-pro@damt.gov.gr (Διεύθυνσης) 
kokolak@damt.gov.gr (Προσωπικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου