Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το πόρισμα, βγήκε. H ώρα της "λυπητερής", ήρθε




Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί φτιάχνει κλίμα η κυβέρνηση; Για εκλογές, για αναδιάρθρωση, ή για χρεοκοπία;


Μήπως στο εσωτερικό μας δουλεύουν άγρια για σχέδιο σωτηρίας που περιλαμβάνει και την Ελλάδα; Μήπως όλες αυτές οι ενορχηστρωμένες δηλώσεις περί λύσης – πακέτου που θα σώσει τη χώρα είναι τόσο διογκωμένες ώστε να εξυπηρετήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες;

Και γιατί αντίθετες απόψεις όπως π.χ. του φίλου Παπανδρέου, του Ν. Ρουμπινί, που λέει ότι είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία και δε θα αντέξει το ευρώ, υποβαθμίζονται;

Μήπως, τέλος, οι απόψεις που κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους έχουν σκοπό να πιέσουν την Ελλάδα να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, τέτοια που δεν θα αντέξει κανείς Ελληνας. Δηλαδή η κυβέρνηση να παίξει το χαρτί του εκβιασμού και της απειλής αναδιάρθρωσης, ώστε να αναγκάσει τους πολίτες να αποδεχθούν ασμένως ότι θα τους σερβιστιστεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα του Economist (http://www.antinews.gr/?p=79950) που κάνει λόγο για αναδιάρθρωση η οποία είναι αναπόφευκτη.Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ώρα για το σχέδιο B’: η στρατηγική διάσωσης της Ευρωζώνης δεν λειτουργεί. Είναι ώρα για τις υπερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», παίζει το παιχνίδι των αγορών σε αντίθεση με τα όσα μας λέει η κυβέρνηση: «Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί και η κρίση επεκτείνεται. Το “Σχέδιο Α’”, το οποίο βασίστηκε στην αναβολή της αναδιάρθρωσης των χωρών με προβλήματα χρέους άξιζε την προσπάθεια, καθώς εξασφάλισε χρόνο. Αλλά δεν λειτουργεί πλέον», υπογραμμίζεται. «Η αναδιάρθρωση είναι τώρα πιο ξεκάθαρα ανεκτή από ότι ήταν το περασμένο έτος. Είναι επίσης φθηνότερη για όλους από ότι θα είναι σε μερικά χρόνια. Συνεπώς, χρειάζεται ένα “Σχέδιο Β’“».

Αυτά λέει το γνωστό περιοδικό το οποίο μαζί με τους FT παίζουν το παιχνίδι των αγορών και όσων θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ελλάδας.
Το πρόβλημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση: Καθησυχάζει τον κόσμο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έρθει η λύση, το χρηματιστήριο ανεβαίνει, τα spreads πέφτουν, η αισιοδοξία επανέρχεται και η κυβέρνηση τη “σκαπουλάρει” προς το παρόν. Εκεί που ήταν υπό διάλυση, που ακόμη και οι δικοί της τη χτυπούν αλύπητα, διαρρέουν πακέτα λύσεων που θα αλλάξουν υποτίθεται τα πάντα στην οικονομία.

Λες και πρόκειται για μαγικές συνταγές, για πανάκεια δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

Ακόμη κι αν υπάρχει όντως λύση (που όλοι ευχόμαστε να υπάρχει για να βγούμε από το αδιέξοδο) δε θα πρέπει κάποιος να μας πει τα ανταλλάγματα που θα δώσουμε;

Μήπως θα πάρουμε πάλι το χάπι και μετά θα μας πουν ότι έτσι κι αλλιώς ο ασθενής πεθαίνει;

Πηγή: www.antinews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ...

20035 επισκέφτηκαν το προσωπικό μου Blog...
Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την καθημερινή σας υποστήριξη. Εγώ από την μεριά μου σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να σας ενημερώνω και μέσα από το προσωπικό μου group http://www.facebook.com/group.php?gid=154488097904519 αλλά και από το blog μου http://www.facebook.com/l/4a753c7Iqe5yzPs8fdc8fW1dckw;nikosmakridis.blogspot.com.

Μην ξεχνάτε πως , σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν είμαι μόνος μου, είμαστε όλοι εμείς που νοιαζόμαστε και αγαπάμε την Πιερία μας. Μαζί θα διεκδικήσουμε για την Πιερία μας ότι καλύτερο, αυτό που πραγματικά της αξίζει. Γιατί στην Πιερία μας δεν χωράνε διαχωρισμοί, στην Πιερίας μας δεν περισσεύει κανείς.



Με εκτίμηση,
Νίκος Μακρίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος
Κεντρικής Μακεδονίας/ Ν. Πιερίας
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκος Μακρίδης, ανακοίνωση

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας – Ν. Πιερίας Νίκος Μακρίδης ορίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη στις επιτροπές  Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Χρήστος Μπαμίχας από τον Άγιο Σπυρίδωνα στον «Ατρόμητο» (Ακούει κανείς.;)


Ο 16χρονος Χρήστος Μπαμίχας από τον Όλυμπο του Αγίου Σπυρίδωνα και την Ακαδημία «Γιώτσα» στα σαλόνια της Α' Εθνικής. Πέρσι στην βασική εντεκάδα του τελικού του Διεθνούς Τουρνουά της Arsenal στο Λονδίνο. Πρόπερσι στην ελληνική εντεκάδα του τελικού τουρνουά στην Ιταλία. 

Καλά. κανείς δεν τον είδε. εδώ από τους δικούς μας;;; 

Τόσα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό!!! Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει; 

Η φωτογραφία από τον τελικό του καλοκαιριού στο Λονδίνο με Λάκη Παπαϊωάννου και τον 11χρονο ποδοσφαιριστή Junior του ΣΦΚ Πιερικού Ηλία Παπανικολάου. Η ομάδα έχασε την πρώτη θέση στα πέναλτυ.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου πραγματοποίησαν, το πρωί της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, η Β’ Αντιπρόεδρος Ματούλα Βελώνη, ο Γ.Γ. Νίκος Ασαρίδης, ο Οικονομικός Επόπτης Μάρκος Κουλούμογλου, το μέλος του ΔΣ Γιάννης Πεΐδης και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΕΒΕ Νίκος Χουσουρίδης.

Θερμά συγχαρητήρια έδωσε και επισήμως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας στον κ. Παπαθανασίου για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει στο νέο και με διευρυμένα προβλήματα Καλλικρατικό Δήμο Δίου - Ολύμπου.  

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε στον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου βασικά ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο ενώ, γενικότερα, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έθεσε τα εξής ζητήματα:
Τη συνδρομή του Δήμου με κάθε πρόσφορο μέσο οικονομικό ή/και πληροφοριακό σε κοινές δράσεις με το Επιμελητήριο για την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ (του κλασσικού προτύπου καλοκαιρινού τουρισμού αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού) στον ευρύ πλέον Δήμο Δίου - Ολύμπου. Επίσης, ανέφερε ότι συντονισμένα οφείλουν να ζητήσουν την άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για τις αγροτουριστικές μονάδες ώστε να ανθήσει τουριστικά και η περιοχή του πρώην Δήμου Δίου. 

Τη διαχείριση του λιμανιού του Πλαταμώνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ώστε να λειτουργήσει ως πρότυπη τουριστική μαρίνα, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των αναγκών που έχουν οι αλιείς της περιοχής. 

Την ανάγκη κοινής προσπάθειας πίεσης για τη βελτίωση των δρόμων που ενώνουν παραλιακά τους Νέους Πόρους με το Βαρικό και τη Γρίτσα Λιτοχώρου. Τονίστηκε, δε, ότι πρέπει να δράσουν συντονισμένα για να λάβουν όλοι οι πολίτες και καταστηματάρχες τουλάχιστον των περιοχών Λεπτοκαρυάς, Πλαταμώνα, Νέων Πόρων, Σκοτίνας και Παντελεήμονα, ειδικές κάρτες διέλευσης από τα διόδια που τη στιγμή αυτή αποτελούν μεγάλο εχθρό και των επιχειρηματιών της Νότιας Πιερίας. 

Την ενίσχυση και από το νέο Δήμο Δίου – Ολύμπου της υλοποίησης του οράματος που ονοματίστηκε σε πρώιμο στάδιο «Σχολείο του Ολύμπου», πρωτοβουλία που στηρίζεται από αρκετούς πρ. Δήμους της Πιερίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αγκαλιάστηκε από ενεργούς πολίτες της Πιερίας.
Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των ΚΑΠΗ σε όλα τα πρώην δημοτικά διαμερίσματα, καθότι το Επιμελητήριο δέχεται πάρα πολλά παράπονα από μέλη του ότι ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Είναι βεβαίως σημεία των καιρών (της οικονομικής κρίσης) μα αρκετοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι τα περιφερειακά ΚΑΠΗ μόνο κέντρα για τα μέλη τους δεν είναι τη στιγμή αυτή, αλλά μετατράπηκαν σε χώρους όπου νεότεροι απολαμβάνουν φθηνό φαγητό και καφέ. 

Την ενεργοποίηση του Δήμου για την καταστροφή εμπορευμάτων – προϊόντων της παραοικονομίας και του παραεμπορίου και η αποστολή αιτήματος για ειδικούς ελέγχους ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς για το Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου επικεντρώνοντας στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών των οικοπέδων και της εξεύρεσης λύσεων. Μάλιστα ο κ. Χατζηχριστοδούλου ζήτησε να αποσταλεί στο Επιμελητήριο το τοπογραφικό διάγραμμα ώστε να προωθηθούν ακόμη καλύτερα τα οικόπεδα του ΒΙ.ΠΕ. Λιτοχώρου.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε:  «θεωρούμε αυτονόητο ότι θα βρεθούμε κοντά σας για ειδικές εκδηλώσεις ενημέρωσης μόλις «ανοίξει» επισήμως ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και ειδικές δράσεις που αναμένουμε για τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Επίσης παραμένουμε συμπαραστάτες σε οτιδήποτε ενισχύει και οικονομικά την ευρύτερη περιοχή όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου και το Φεστιβάλ Ολύμπου. Είμαστε βέβαιοι για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Γιώργος Παπαθανασίου, Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου

Ο δήμαρχος Δίου – Ολύμπου σημείωσε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Πιερίας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς συζητήθηκαν «σοβαρά θέματα της επιχειρηματικότητας και ζητήματα ανάπτυξης». Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση για το Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου τονίζοντας ότι «οι υψηλές τιμές μεταβίβασης που έχει καθορίσει κατά τη σύνταξη συμβολαίων η Β’ Δ.Ο.Υ. Κατερίνης αποτελούν τροχοπέδη στην πώληση οικοπέδων προς επιχειρηματίες και συνεπώς και στην ίδια την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν να πουλάει η δημοτική επιχείρηση, η οποία ανήκει 100% στον δήμο και όχι σε ιδιώτες, σε τιμές 9.000, 11.000 και 13.000 ευρώ το στρέμμα και η Εφορεία τελείως αυθαίρετα να τις υπολογίζει στις 40.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι δυσβάστακτο το κόστος μεταβίβασης προς κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή».
  
Μάλιστα, ο Δήμαρχος έδωσε στον κ. Χατζηχριστοδούλου σχετικό Υπόμνημα «ώστε η ενημέρωσή του για το ΒΙΠΑ Λιτοχώρου να είναι λεπτομερής».
Αναφορικά με τα λιμάνια, ο κ. Παπαθανασίου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί λύση ώστε κάποια στιγμή να λειτουργήσουν. Τέλος, αναφορικά με το κόστος των διοδίων, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «μέχρι να δοθεί πολιτική λύση για τις ληστρικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, πρέπει να προωθηθεί άμεσα η λύση της δωρεάν διέλευσης όλων των δημοτών. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ένας κάτοικος της δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ολύμπου, που θα χρειαστεί να έρθει στην έδρα του δήμου του,  στο Λιτόχωρο, να πρέπει να πληρώνει 6,50 ευρώ περίπου. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο».
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΝΝΕΔ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ, Συγχαρητήρια επιστολή

Η ΟΝΝΕΔ Δίου Ολύμπου συγχαίρει τον υποψήφιο δήμαρχο Δίου Ολύμπου Κώστα Δημόπουλο, για τον ορισμό του στην Εκτελεστική Επιτροπή Αυτοδιοίκησης  της ΝΔ, από τον αρχηγό και πρόεδρό της  Αντώνη Σαμαρά.Η επιλογή του αυτή, ως μόνου Πιεριαία ,στην νέα διοικούσα ομάδα της ΝΔ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του κόμματος μας ,μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά . 

Η ΟΝΝΕΔ Δίου Ολύμπου στις απερχόμενες δημοτικές Εκλογές, έδωσε την τίμια και καθαρή μάχη δίπλα στον Κώστα Δημόπουλο  και η αναγνώριση  του αυτή επιβραβεύει και εμάς μέσα από το πρόσωπό του. 

Η ΝΔ και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς  επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, πως είναι διατεθειμένος να απαλλάξει το κόμμα, από τα βαρίδια και τα λάθη του παρελθόντος !
                                                   

ΟΝΝΕΔ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ !!!
                                                                                             

Τουλγερίδης Γεώργιος
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Δίου Ολύμπου
                                                                                 
Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογικός απολογισμός - "ΒΟΜΒΑ" στα χέρια του Γραμματέα της Ν. Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πιερίας.

Ο Γ. Μαλτζάρης Γραμ. Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
 Σήμερα, νωρίς το πρωΐ, πληροφορηθήκαμε, πως υπόμνημα με εκλογικό απολογισμό κατατέθηκε από υψηλό τοπικό στέλεχος  του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Γραμματέα και τα μέλη της Νομαρχίακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πιερίας.
 Σύμφωνα με πληροφορίες καταλογίζονται ονομαστικές ευθύνες για την συντριβή των υποψηφίων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στους τρεις Πιερικούς δήμους, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά που έλαβε το "Μέτωπο Ανάπτυξης" του Μ. Μπόλαρη στην Πιερία. 
 Ήδη το περιεχόμενο του υπομνήματος αποτελεί αντικείμενο συζήτησης πολλών στελεχών του Κινήματος και αναμένονται εξελίξεις...
Διαβάστε περισσότερα...

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2011 (αναδημοσίευση)


Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις

 Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα φθάνουν μέχρι και 80%.
 Οι χειμερινές εκπτώσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των καταστηματαρχών να αυξήσουν τον τζίρο τους, που τον είδαν να πέφτει σε ελεύθερη πτώση το 2010, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δηλώνουν σε "θέση μάχης" για εξονυχιστικούς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών με πλασματικές αρχικές τιμές ή με πλασματικά ποσοστά εκπτώσεων.
 Όπως λένε οι ίδιοι οι έμποροι, συνολικά σε ετήσια βάση οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 25%-30%, η οποία έγινε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο τρίμηνο του 2010.
 Έτσι λοιπόν, σε μια περίοδο που καταγράφεται συνεχής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας και οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, τα καταστήματα δεν περίμεναν την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.
 Ήδη από την εορταστική περίοδο πωλούσαν με μειωμένες τιμές μέχρι και 50% προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
 Οπως σχολιάζει το μέλος του Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Ν. Γιαννέτος, τα ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης των εκπτώσεων φέτος θα είναι τόσο υψηλά, ώστε θα κάνουν τους καταναλωτές να αναρωτιούνται εάν είναι πραγματικά.
 Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης από την πλευρά του επανέλαβε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος
 Είπε ότι το 2010 έβαλαν λουκέτο πανελλαδικά 27.000 επιχειρήσεις (το 40% των οποίων ανήκουν στην ένδυση - υπόδηση), ενώ περίπου 11.000 άλλες βρίσκονται στο κόκκινο καθώς αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι μόνο από την αγορά των εορτών έλειψαν 3 δισ. ευρώ και οι εκπτώσεις θα είναι η τελευταία ευκαιρία που πιθανόν έχουν αρκετοί έμποροι για να κλείσουν τα οικονομικά τους ανοίγματα.
 Παράλληλα, το 2010 για πρώτη φορά παρατηρήθηκε διψήφιο ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης (ξεπέρασε το 10%) ακόμα και στα τρόφιμα, με τη συνολική μείωση του τζίρου να αγγίζει το 40% και η κατάσταση αυτή κατά μια έννοια διαγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι χειμερινές εκπτώσεις. 

Κινητοποίηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
 Εν μέσω της εκπτωτικής περιόδου πάντως φαίνεται ότι θα ανέβει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ εμπόρων, μικρών και μεγάλων, και μεταξύ περιφέρειας και αστικών κέντρων, για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων παραπάνω από μια Κυριακή το χρόνο.
 Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστική συγκέντρωση την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου - ημέρα συνάντησης του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ με μέλη του ΣΕΛΠΕ όπου αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το θέμα των Κυριακών - έξω από τα γραφεία της συνομοσπονδίας, και να δηλωθεί η αντίθεση στη λειτουργία των καταστημάτων για περισσότερες από μια Κυριακές το χρόνο.

Οδηγίες προς εμπόρους
 Με την ευκαιρία των εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις μέλη της σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
  1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
  2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
  3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
  4. Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
  5. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
  6. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.
Οδηγίες προς καταναλωτές
 Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε οδηγίες της προς τους καταναλωτές οι εκπτώσεις δίνουν μία ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά, συγχρόνως, κρύβουν αρκετές παγίδες.
 Για να σας βοηθήσει να τις αποφύγουν επισημαίνει μερικά χρήσιμα σημεία:
  1. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, από τις μεγάλες εκπτώσεις.
  2. Η αναγραφή της τιμής, που ίσχυε, πριν τις εκπτώσεις και αυτής, που προκύπτει, από την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, κάθε είδος πρέπει να "φέρει" δύο τιμές ή την τιμή, που ίσχυε, πριν την έκπτωση και, στο ίδιο καρτελάκι, το ποσοστό της έκπτωσης. Στο σημείο αυτό, όμως, χρειάζεται προσοχή. Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι σαν συνολικό ποσοστό, στις βιτρίνες των καταστημάτων.
  3. Οι Καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.
  4. Θα αποβεί πολύ χρήσιμο, πριν τις εκπτώσεις, να επισκεφθούμε την αγορά για να δούμε τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.
  5. Πριν ξεκινήσουμε, για ψώνια, πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος, από την αγορά του.
  6. Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε, πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε, σωστά.
  7. Αγοράζουμε μόνο εποχιακά είδη. Μην περιμένουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία, στις εκπτώσεις, να αγοράσουμε μια τηλεόραση ή ένα πλυντήριο, σε καλή τιμή. Αντίθετα, μπορεί να πετύχουμε καλές τιμές σε ρούχα, παπούτσια και είδη εποχής.
  8. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα: Τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης, στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται σαν "κράχτες". Όταν όμως μπαίνουμε στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.
  9. Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους, που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
  10. Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής, για κάθε αγορά μας. Μη ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν που αγοράσαμε.
  11. Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/1994 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία, σχετική με το προϊόν, που επιθυμούμε να αγοράσουμε.
  12. Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο, υπάρχουν πιθανότατα και μερικοί που σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό μας πορτοφόλι.
 Για περισσότερες πληροφορίες, για καταγγελίες κάθε μορφής πλασματικής έκπτωσης ή τυχόν προβλημάτων, μετά τις αγορές, απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών 1520.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καιρός σήμερα στον Πλαταμώνα.

Ημερομηνία Ώρα Θερμ/σία Υγρασία Διεύθ. ανέμου- Ένταση Καιρός - φαινόμενα
Σάββατο
15/01/2011
02:00 14 °C 55 % 3 Μποφόρ Β ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο
15/01/2011
08:00 10 °C 82 % 1 Μποφόρ Β ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο
15/01/2011
14:00 19 °C 44 % 1 Μποφόρ Ν ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Σάββατο
15/01/2011
20:00 13 °C 62 % 2 Μποφόρ Δ ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καιρός σήμερα στο Λιτόχωρο.

Ημερομηνία Ώρα Θερμ/σία Υγρασία Διεύθ. ανέμου- Ένταση Καιρός - φαινόμενα
Σάββατο
15/01/2011
02:00 12 °C 56 % 4 Μποφόρ ΒΔ ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο
15/01/2011
08:00 10 °C 75 % 2 Μποφόρ ΒΔ ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο
15/01/2011
14:00 17 °C 46 % 1 Μποφόρ ΝΑ ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Σάββατο
15/01/2011
20:00 12 °C 65 % 2 Μποφόρ Δ ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ






Διαβάστε περισσότερα...

Ο καιρός σήμερα στο Δίον.

Ημερομηνία Ώρα Θερμ/σία Υγρασία Διεύθ. ανέμου- Ένταση Καιρός - φαινόμενα
Σάββατο
15/01/2011
02:00 11 °C 56 % 2 Μποφόρ Δ ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο
15/01/2011
08:00 8 °C 72 % 2 Μποφόρ Δ ΚΑΘΑΡΟΣ
Σάββατο
15/01/2011
14:00 16 °C 46 % 1 Μποφόρ Α ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Σάββατο
15/01/2011
20:00 10 °C 66 % 1 Μποφόρ Δ ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
για αναλυτικότερες προβλέψεις www.meteo.gr Διαβάστε περισσότερα...