Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ν. Τσαρούχας: Στηρίζω Άρη και Όλυμπο Λεπτοκαρυάς

Ν. Τσαρούχας: Στηρίζω Όλυμπο Λεπτοκαρυάς και Άρη γιατί κατάγομαι απ’ την Λεπτοκαρυά.  Στη φωτογραφία με τον Υφυπουργό κ. Σπύρο Βούγια, που η μητέρα του κατάγεται από το Λιτόχωρο και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ν. Παπανικολάου, το πρωί στο Grand Hotel στη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε την ομιλία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο κ. Τσαρούχας διετέλεσε Αντιδήμαρχος στη Θεσσαλονίκη,  Πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα...

Aπόψεις και κρίσεις του τ. Δημάρχου Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου για το Φεστιβάλ Ολύμπου

Από την ΕΠΤΑ: 
http://www.eptanews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=4932:a%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85&Itemid=173
Με την ευκαιρία της συνέλευσης των μελών  του ΟΡ.ΦΕ.Ο. θέλω να σας καταθέσω κάποιες απόψεις από την 6χρονη συμμετοχή μου στο Δ.Σ. και κυρίως ένα σύντομο απολογισμό της 8χρονης συνεργασίας του δήμου Δίου με το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Όταν το 2003 ανέλαβα τη διοίκηση του δήμου Δίου, από τη θέση του δημάρχου, ένα από τα θέματα που με απασχόλησαν ιδιαίτερα ήταν ο ρόλος του Δίου στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Έως τότε η σχέση τους ήταν περισσότερο εθιμοτυπική, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες κατά καιρούς συνεργασίες.
Θα θυμάστε, πιστεύω όλοι σας, ότι τη χρονική εκείνη περίοδο το Φεστιβάλ Ολύμπου, μετά την 30χρονη περίπου πορεία της ζωής του, μια πορεία ιδιαίτερα σημαντική και δημιουργική για τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, εμφάνιζε συμπτώματα κόπωσης, επιδέχονταν έντονη κριτική από τα τοπικά ΜΜΕ και τελούσε υπό αμφισβήτηση έως απαξίωση από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Πιερίας. Επιπλέον αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η πολιτεία και οι διάφοροι κρατικοί φορείς έπαψαν πια να το χρηματοδοτούν, ενώ οι χορηγοί ήταν όλο και πιο διστακτικοί.
Στο κρίσιμο αυτό σημείο για την τύχη και τη μελλοντική πορεία του Φεστιβάλ θεωρώ πως η παρουσία και η συμβολή του δήμου Δίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο και έδωσε νέα ώθηση και ζωντάνια στον άλλοτε κραταιό και τώρα κουρασμένο πολιτιστικό θεσμό της Πιερίας.
Η οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από τη μια πλευρά και η ενσωμάτωση όλων σχεδόν των σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από την άλλη, δημιούργησαν νέα ενδιαφέροντα και πρόσθεσαν νέες και καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικές από τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του δήμου Δίου, με τη συνεργασία πάντα της διοίκησης του Φεστιβάλ, που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση του Φεστιβάλ:
 Η καθιέρωση αρχικά της παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ στο Δίον. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσιάζεται τώρα στο φυσικό του χώρο, με ιδιαίτερη οργάνωση και επισημότητα, παρουσία των ΜΜΕ, φορέων και πολιτών.
 Η αναβάθμιση του αρχαίου θεάτρου με την ανάδειξη και του κάτω διαζώματος έδωσε νέες δυνατότητες, όχι μόνο στην αύξηση χωρητικότητας, αλλά κυρίως στη γενικότερη αισθητική και αρχιτεκτονική του θεάτρου. Το συγκεκριμένο έργο εκτελέστηκε από το δήμο Δίου, με την εποπτεία του καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, ξεπερνώντας το ποσό των 300.000 € περίπου.
 Το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, ένας ιδιαίτερος χώρος πολιτισμού κυρίως εικαστικών τεχνών, τέθηκε στη διάθεση του Φεστιβάλ, ενώ όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί εκεί ο δήμος εντάσσονται στο πρόγραμμά του. Εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Γιάννη Τσαρούχη, του Σπύρου Βασιλείου, του Μάριου Βουτσινά, εκθέσεις ψηφιδωτών, αρχαίων κοσμημάτων, θεατρικών φορεσιών, ολυμπιακών αγώνων, κ.ά.
 Ο αύλειος χώρος του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας στην Κονταριώτισσα αποτελεί ένα μοναδικό χώρο εκδηλώσεων, κυρίως βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, που προστίθενται στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Ο δήμος συνέβαλε στη συντήρηση του ναού με την εποπτεία της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και τον καλλωπισμό του αυλείου χώρου. Συναυλίες με το Εθνικό Ωδείο, τον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο, τους Μελωδούς της Παράδοσης, τις Βυζαντινές Χορωδίες, πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία.
 Η συμμετοχή της ορχήστρας νέων του δήμου Δίου στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου, άνοιξε νέους δρόμους για την ανάδειξη και τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών σχημάτων στο Φεστιβάλ, όπως στη συνέχεια η Πιερική Μουσική Σκηνή, οι Μελωδοί της Παράδοσης, το Λύκειο Ελληνίδων, ο Πήγασος και πολλοί ντόπιοι ζωγράφοι, μουσικοί, ποιητές και άλλοι καλλιτέχνες.
 Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, μια ιδέα που υποστηρίχθηκε και προωθήθηκε ιδιαίτερα από το δήμο μας, με πρώτη χώρα τη Γαλλία που ως γνωστό ο δήμος Δίου διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς, είχε ως αποτέλεσμα το Φεστιβάλ να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα. Αποκορύφωμα, έργα από το Μουσείο του Λούβρου να μεταφερθούν και να εκτεθούν για πρώτη φορά στο Δίον, στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Η παρουσία μάλιστα υψηλών εκπροσώπων της Γαλλίας, όπως του πρέσβη και του προξένου καθώς και άλλων προσωπικοτήτων προσέδωσαν διεθνές κύρος και αίγλη στο Φεστιβάλ. Ο θεσμός αυτός συνεχίζεται και στο 40ο Φεστιβάλ Ολύμπου με τιμώμενη χώρα την Ισπανία, όπου και σε αυτή την περίπτωση ο δήμος Δίου είναι από τους βασικούς συντελεστές της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
 Κορυφαία στιγμή για το Φεστιβάλ Ολύμπου ήταν η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Φεστιβάλ, προσκεκλημένος από το δήμο Δίου με αφορμή την εκδήλωση τιμής στον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή για τα 40 χρόνια προσφοράς του στις ανασκαφές του Δίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως γνωστό κήρυξε την έναρξη του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Να σημειωθεί ότι έως τότε ο μόνος επίσημος που κήρυξε έναρξη του Φεστιβάλ ήταν ο τοπικός μας βουλευτής και υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
 Πρωτόγνωρη την περίοδο αυτή ήταν επίσης η προβολή του Φεστιβάλ. Ειδικά αφιερώματα  σε πανελλαδικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για το Δίον και συγχρόνως το Φεστιβάλ Ολύμπου βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεπερνά τα όρια της Πιερίας και αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα.
 Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η ένταξη του Φεστιβάλ Ολύμπου σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Για πρώτη φορά στην 40χρονη ζωή του Φεστιβάλ επιτυγχάνεται χρηματοδότηση που αγγίζει τα 850.000 € και είναι από τα ελάχιστα Φεστιβάλ που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Και τούτο έχει επιτευχθεί εξαιτίας της ιδιαίτερης συνεργασίας του δήμου Δίου με την τότε περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή καθώς και της πληρότητας του φακέλου που ετοιμάστηκε από την Πιερική Αναπτυξιακή με την ευθύνη της κ. Μπέττυς   Παρτσαλίδου. Η κα Λιονή αναγνωρίζοντας την προσφορά του Δίου και του Φεστιβάλ Ολύμπου στα πολιτιστικά πράγματα της Πιερίας, της Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα, συνέβαλε τα μέγιστα στην έγκριση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης. Πιστεύω πως δικαιούται να είναι από τα τιμώμενα πρόσωπα στο 40ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Το 40ο Φεστιβάλ Ολύμπου, που θα γιορταστεί φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, βρίσκει όλους εμάς που το υπηρετήσαμε τα τελευταία χρόνια στο Δ.Σ., ιδιαίτερα ικανοποιημένους γι’ αυτά που πετύχαμε. Για μένα, η χρονική αυτή περίοδος είναι η πιο σημαντική και αποτελεί ιδιαίτερο σταθμό στην ενασχόλησή μου με τα κοινά του τόπου μας. Υπηρέτησα δύο μεγάλες μου αγάπες, το δήμο Δίου και το Φεστιβάλ Ολύμπου, αναπτύσσοντας μια δημιουργική σχέση μαζί τους.
Πιστεύω πως όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα μέσα από τις δυνατότητες που με παρείχε κυρίως η θέση του δημάρχου Δίου αλλά συγχρόνως και του μέλους της διοίκησης του Φεστιβάλ, να προσφέρω το καλύτερο δυνατό στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Ξέρω ότι υπήρξαν αρκετοί που αμφισβήτησαν τις προσπάθειές μου. Άλλοι αποφεύγουν για τους δικούς τους λόγους να παραδεχτούν τη σημαντική συνεισφορά και τον καταλυτικό ρόλο του Δίου στην εξέλιξη του Φεστιβάλ Ολύμπου. Τους κατανοώ όλους, χωρίς βέβαια να συμφωνώ μαζί τους.
Αναρωτιέμαι όμως πως θα ήταν σήμερα το Φεστιβάλ εάν δεν συνέβαιναν όλα αυτά από την πλευρά του δήμου Δίου. Αν θα γιορτάζαμε φέτος με την αναμενόμενη λαμπρότητα τα 40χρονα γενέθλιά του, σε μια μάλιστα περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας μας..
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω τη σημαντική οικονομική συνεισφορά των φορέων της Αυτοδιοίκησης στο Φεστιβάλ Ολύμπου, όταν η πολιτεία το εγκατέλειπε. Της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως της Τ.Ε.Δ.Κ. Πιερίας στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω στο διοικητικό της συμβούλιο.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Φεστιβάλ Ολύμπου,
Το ταξίδι στον όμορφο και συναρπαστικό κόσμο του πολιτισμού δε σταματά βέβαια εδώ. Απλά μετά 40 χρόνια ταξιδιού, έφθασε σε έναν ακόμα σημαντικό σταθμό. Με εμάς ή χωρίς εμάς το ταξίδι αυτό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο σ’ αυτόν τον τόπο, το τραγούδι των Μουσών θα αντηχεί στις απέραντες πλαγιές του Ολύμπου και των Πιερίων, όσο η μουσική της λύρας του Ορφέα από τα Λείβηθρα και το κάστρο του Πλαταμώνα, θα μαγεύει γυναίκες και άνδρες, που σεργιανούν στις ρεματιές και κολυμπούν στα γάργαρα νερά του Ενιπέα και του Ελικώνα, όσο οι ολύμπιοι θεοί θα επισκέπτονται με ανθρώπου μορφή την ιερή πόλη του Δίου, όσο στην εύφορη πιερική γη θα ανθούν και θα καρπούν τα στάχυα και τα αμπέλια, όσο στον ευλογημένο από τους θεούς και προικισμένο από τη φύση αυτό τόπο, οι άνθρωποι που τον κατοικούν θα υπηρετούν τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, για έναν κόσμο ομορφότερο, δικαιότερο και πιο ανθρώπινο.
Σ’ αυτές τις αξίες αγαπητοί φίλοι και φίλες, πίστεψαν εκείνοι που πριν 40 χρόνια οραματίστηκαν το Φεστιβάλ Ολύμπου και όσοι βέβαια τους ακολούθησαν. Αυτούς τιμούμε σήμερα και αφιερώνουμε τη φετινή γιορτή.
Προσωπικά τους ευχαριστώ που με δέχτηκαν στην όμορφη συντροφιά τους, σ’ ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού τους. Θέλω να πιστεύω πως η παρουσία μου ήταν καλοδεχούμενη και χρήσιμη.
Κλείνοντας για ακόμα μια φορά θα επισημάνω πως το Φεστιβάλ Ολύμπου εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό φάρο πολιτισμού, για την Πιερία και τους ανθρώπους της. Ας το αγαπήσουμε και ας το στηρίξουμε όλοι μας. Σήμερα το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κατερίνη ο Γιάννης Μαγκριώτης

Από τους Πιερικούς Αντίλαλους:
http://www.pierikoiantilaloi.gr/news/detail.php?ID=16824

Ομιλητής στην Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας

Την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 12 μ.μ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση του ΠΑΣΟΚ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ), για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μακριώτης

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί δεν ζήτησε εκλογές στο Ζάππειο ο Σαμαράς;

Από το Antinews:

Έχουν περάσει δυο ημέρες από το ‘Ζάππειο 2” και από την κυβέρνηση δεν έχω ακούσει ακόμα μια υπεύθυνη τοποθέτηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Συνέρχονται ή να στείλει ο Πρόεδρος τον Χρύσανθο για εξηγήσεις;
Που είναι οι περσινές  δόξες, που έβγαζαν γλώσσα;
Μόνο ένα non-paper μοίρασαν κεντρικά και αυτό καθυστερημένα με αποτέλεσμα να μην προλάβει να το μάθει ούτε ο κ. Καψής.
Και τι λέει το non-paper; Ό,τι το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά, θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 36 δις!!! Πώς βγήκε αυτό το νούμερο; Ε, ξέρετε τώρα πως βγάζουν νούμερα στο ΠΑΣΟΚ!  Παίρνουν ένα τυχαίο νούμερο και μετά το …φουσκώνουν!
Είπαν, επίσης, ότι πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς τα εφαρμόζουν ήδη! Άμα εφάρμοζαν όλο το πρόγραμμα που παρουσίασε πέρυσι, θα ήμασταν καλύτερα!  Όμως, τότε μες την αλαζονεία τους χαρακτήρισαν τον Σαμαρά …Χάρυ Πότερ! Τώρα χτυπάνε το κεφάλι τους που δεν τον άκουσαν!
Φέτος, με τα φτερά πεσμένα, αντέδρασαν τόσο υποτονικά που  παραλίγο θα ζητούσαν και συγνώμη!
Αλλά και ο  καθεστωτικός τύπος; Ο ένας γράφει ό,τι ο Σαμαράς βγαίνει στην Κυβέρνηση από …αριστερά, ο άλλος από …δεξιά! Τους έχει πάρει …παραμάζωμα και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν.
Πάντως ο Πρόεδρος δεν είναι …..εντάξει: Τον κ. Παπασπύρο και τον κ. Παναγόπουλο, πολύ μου τους στενοχώρησε.
Η ημερήσια του Συγκροτήματος ανακάλυψε ότι «συναινούν» σε τέσσερα, τρία σημεία, δεν θυμάμαι τώρα! Εννοείται ό,τι συναινεί η Κυβέρνηση με τον …Σαμαρά! Γιατί  όπως το γράφουν, νόμισα το αντίθετο και τρόμαξα!
Εγώ αν ήμουν Γιώργος, θα έπαιρνα το  πρόγραμμα του Σαμαρά και θα έλεγα στον Παπακωνσταντίνου  να  το υλοποιήσει  κατά γράμμα! Θα γλίτωνα  από την κριτική του Σαμαρά και θα είχα χρόνο για κανό!  Τώρα μάλιστα που έρχεται το καλοκαίρι!
Κάποιοι γκρινιάζουν γιατί δεν ζήτησε εκλογές ο Σαμαράς! Είναι ευγενικός, τους ..διευκολύνει για να φύγουν.

Κώστας Ροδινός

Διαβάστε περισσότερα...

19η Μαΐου: Ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων…353.000 νεκροί ζητούν δικαίωση…

 Όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν πρόκειται να ξεχάσω τις ιστορίες που μου έλεγε ο παππούς μου -πρόσφυγας από την Κερασούντα του Πόντου – για όλα όσα πέρασε μέχρι να επιστέψει στην μητροπολιτική Ελλάδα. Λέξεις όπως, Κεμάλ , Τοπάλ Οσμάν, τάγματα εργασίας και κρεμάλες, του είχαν μείνει βαθειά χαραγμένες στην μνήμη και στην καρδιά του. Από εκείνον έμαθα με κάθε λεπτομέρεια για την επιχείρηση των Τούρκων με στόχο  τον αφανισμό και την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου. Οι Τούρκοι του Κεμάλ σκότωναν κάθε Έλληνα πού έβρισκαν στο δρόμο τους μόνο και μόνο για να αλλάξουν τον εθνικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών.
            Αποκορύφωμα η 19η Μαΐου του 1919 όπου οι διωγμοί έγιναν ακόμη αγριότεροι. Εκείνη η μέρα ήταν και το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό του ελληνισμού στον Πόντο. Όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι και την ανταλλαγή των πληθυσμών ,κατά την οποία ήρθαν στην Ελλάδα και οι τελευταίοι επιζώντες Πόντιοι, χάθηκαν στα άγια χώματα του ιερού μας Πόντου 353.000 ελληνικές ψυχές, άγρια δολοφονημένες από τον βάρβαρο Τούρκο κατακτητή.
            Εμείς οι απόγονοι όλων αυτών των ηρώων του Πόντου μετά την αναγνώριση της 19ης Μαΐου από την Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης του ποντιακού ελληνισμού …απαιτούμε και ζητούμε τα εξής:
°         Την παγκόσμια καταδίκη της Τουρκίας για την σε βάρος μας γενοκτονία.
°         Την αναγνώριση της γενοκτονίας από την ίδια την Τουρκία αλλά και από τους Διεθνείς οργανισμούς.
°         Να διδάσκεται σε όλους τους νέους και σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και
°         Να διασωθούν και να αναδειχθούν όλα τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία , που εξυμνούν την ιστορία μας, στον Πόντο και τη Μ. Ασία.

Είμαστε η επόμενη γενιά και οφείλουμε να μην λησμονήσουμε ποτέ όλους εκείνους αλλά και υποχρέωση ως ελάχιστό φόρο μνήμης και τιμής να μεταλαμπαδέψουμε την ιστορία μας στις επόμενες γενιές που θα έρθουν.
Η φλόγα του ελληνικού Πόντου δε θα σβήσει ποτέ.

«Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο»



Με τιμή,

Μακρίδης Νικόλαος
Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα...

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
15 ΜΑΙΟΥ
ΚΑΙ
ΩΡΑ 11:00 ΤΟ ΠΡΩΙ


ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ¨ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ¨
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ (1999-2000-2001)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΛΑΟΥ
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΙΣ 10:30 Π.Μ
Διαβάστε περισσότερα...

Μ.Τσιμήτρη: Καλή επιτυχία στις εξετάσεις και στη ζωή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
ΕΥΧΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγαπητά μας παιδιά,

Μετά την πολύχρονη πορεία στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η καθεμία και ο καθένας σας στέκεστε μπροστά σε  μια νέα αρχή. Αυτή που ξεκινά με την προσπάθεια για την φοίτηση στην τρίτη, την ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα. Μπορεί η διαδικασία των εξετάσεων να είναι δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα είναι και το κλειδί για το άνοιγμα ενός νέου κόσμου αναζητήσεων και προοπτικών. Έτσι, με την συμμετοχή σας στις εξετάσεις και την εισαγωγή σας  στα Πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, δίνετε συνάμα κι εξετάσεις ζωής.
Θέλουμε να γνωρίζετε ότι σ’ αυτόν τον καθοριστικό για το μέλλον σας  αγώνα,  συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Πιστεύουμε σ’ εσάς και  στις ικανότητές σας και ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα για τον καθένα σας.
Η καρδιά όλης της χώρας αλλά και η δική μας, θα χτυπά το επόμενο διάστημα στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων  καθώς οι επιτυχίες σας  θα είναι ταυτόχρονα επιτυχία, όχι μόνον για τους γονείς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά και για το δήμο μας και για την Πιερική κοινωνία στο σύνολό της.
Εσείς, αποτελείται τη συνέχειά της, εσείς-ως αυριανά ενεργά μέλη-θα αναλάβετε να την οδηγήσετε στο μέλλον.
Όλοι μας προσδοκούμε να την ενισχύσετε ακόμη περισσότερο με γνώσεις και   καινούριες ιδέες, οι οποίες θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία σε όλες και όλους σας, όχι μόνο στις εξετάσεις, αλλά και στη ζωή, που μόλις τώρα αρχίζει να ανοίγεται μπροστά σας…

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας
Δήμου Δίου-Ολύμπου

Μαρία Τσιμήτρη
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ - ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας μιλώ με την γλώσσα της Αλήθειας, όπως την νοιώθω. Και του Χρέους όπως το αντιλαμβάνομαι. Ο λαός μας απαιτεί να δούμε την Ελλάδα από την αρχή. Απαιτεί τομές ριζοσπαστικές. Με νέο Σύνταγμα και νέους θεσμούς. Με νέο πολιτικό και δημόσιο ήθος. Απαιτεί να ξεκολλήσουμε, επιτέλους, απ’ αυτήν την εικόνα μιας τραυματισμένης Ελλάδας, μια Ελλάδα της ανασφάλειας και του πανικού.» Δεν θα μιλήσω για το πώς φτάσαμε εδώ, για το πώς «η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τότε ότι άλλες προσπάθησαν να αποφύγουν. Και δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα. Έτσι, άλλες χώρες τονίζουν σήμερα ότι πέτυχαν ‘’Μνημόνια’’ με καλύτερους όρους από εμάς.». Σήμερα έρχονται στα λόγια μας, ακόμα και έγκριτες φωνές από το εξωτερικό που πέρσι μας επέκριναν».
Θα προσπαθήσω να αποδείξω δύο πράγματα: (1) ότι «μπορούμε να βγούμε από την κρίση» και ότι (2) «μπορούμε να γίνουμε πολύ καλύτεροι από πριν, χωρίς όμως επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία και στις ψευδαισθήσεις που είχαμε παλαιότερα.» «Εκεί που μας έφτασε ο κ. Παπανδρέου, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πια.» Εμείς λέμε ότι «έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες αποφάσεις! Εννοώ κυρίως αποφάσεις που προκαλούν την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, την Επανεκκίνηση της αγοράς, των προσδοκιών, του ηθικού της Κοινωνίας. Την Επανεκκίνηση της Ελλάδας! Τι σημαίνει ‘’Επανεκκίνηση’’: Σημαίνει ότι η Ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει μόνης της, αυτόματα, Χρειάζεται ένα σοκ.»  «Αυτό είναι το θέμα της σημερινής μου παρουσίασης: Ένα Έκτακτο Σχέδιο εξόδου από την Κρίση. Κοστολογημένο, σύγχρονο και ρεαλιστικό, που θα προκαλέσει δημιουργικό σοκ».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1.    Μείωση φορολογικών συντελεστών:
·         Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρείες (flat rate).
·         Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
·         Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.
·         Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο).
·         Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργησης «φόρων υπέρ τρίτων».
Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.
Τα μέτρα αυτά γυρίζουν την ψυχολογία της αγοράς, που ως γνωστό είναι το 50% της οικονομίας.
2.    Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή ‘’κόκκινη γραμμή’’ από εδώ και στο εξής:
·         Κατάργηση για τρία χρόνια του πόθεν έσχες κατοικίας – οποιασδήποτε πρώτης, δεύτερης, εξοχικής και ανεξαρτήτως μεγέθους.
·         Παράθυρο ενός έτους για την δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχείων, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας.
·         Όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Εξαιρούνται  οι Πολιτικοί για τους οποίους θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η πρόταση μου να εξεταστεί το ‘’πόθεν έσχες’’ όσων διατέλεσαν Υπουργοί & Υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.
3.    Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος:
·         Μείωση συντελεστών (σημείο 1).
·         Απλότητα μέσω κωδικοποίησης σε λίγες σελίδες. Ένας νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ένα για τις επιχειρήσεις, ένας για την ακίνητη περιουσία και ένας για τις συναλλαγές.
·         Εφαρμόζοντας πλέον αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν.
·         Περιορίζοντας την επαφή φορολογούμενου-εφόρου μέσων δικαιώματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τεκμαρτή φορολογία και την χρήση ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων τα οποία θα είναι κι αυτά υπεύθυνα για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται.
4.    Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, αποκτώντας κανονικούς τίτλους, με αντίτιμο το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί εντός τριών ετών. Θα εξαιρεθούν όσα ακίνητα είναι σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό και όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (πχ σε μπαζωμένα ρέματα). Από εδώ και πέρα όμως μπαίνει «κόκκινη γραμμή» στην αυθαίρετη δόμηση.
5.    Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες - το τρέχον ‘’εσωτερικό χρέος’’ - είτε σε μετρητά, είτε με συμψηφισμό, είτε με ομόλογα.
6.    Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στη πραγματική οικονομία ένα μέρος 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν από το Ελληνικό Δημόσιο.
7.    Μέτρα ‘’ανάσες’’ (τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο Ζάππειο Ι), μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, όπως:
·         Επιδότηση επιτοκίου κατοικίας κατά 2%.
·         Πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακού δυναμικού κατοικιών.
·         Αξιοποίηση ΕΣΠΑ, με στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την Ελληνική συμμετοχή.
·         Ενίσχυση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ενίσχυση της Κοινωνίας:
·         Αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων (όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ).
·         Αποκατάσταση ενισχύσεων στους πολυτέκνους.
Πρώτο «μαξιλάρι ασφαλείας»: τα ως άνω μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα του πρώτου έτους εφαρμογής κατά 2%, σε σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερο «μαξιλάρι ασφαλείας»: Πρόσθετες περικοπές δαπανών:
·         Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια, μετά 1:5.
·         Εφαρμογή ‘’εργασιακής εφεδρείας’’ για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
·         Κοστολόγηση νοσοκομείων με βάση επιτυχημένων νοσοκομείων διεθνώς, ηλεκτρονική διαχείριση & συνταγογράφηση (με πλαφόν ανά φαρμακείο ανάλογα με την περιοχή).
Δημόσια Περιουσία: Μπορεί να εισφέρει σημαντικά αλλά απαιτείται χρόνος για να δώσουμε υπεραξίες στα ακίνητα μέσω καθαρισμού τίτλων και νομοθετικών παρεμβάσεων. Μπορούμε να προεισπράξουμε  μέρος τις αξίας εκμετάλλευσης, χωρίς την ανάγκη πωλήσεων. Βέβαια κάθε ιδεοληψία κάνει κακό, για παράδειγμα μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε.
Αποκρατικοποιήσεις: Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά.
·         ΔΕΗ: η πρόταση ΠΑΣΟΚ για πώληση 17% είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε την αγορά και μετά να αποκρατικοποιήσουμε τμηματικά, κρατώντας μόνο τον έλεγχο του δικτύου.
·         Ναι στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ (με υποδομές δικτύων υπό κρατικό έλεγχο), ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα.
·         ΟΠΑΠ: όχι στην πώληση αν το τίμημα υπολείπεται των μερισμάτων που αποδίδει στο Κράτος.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι ‘’ιδιοκτήτης ούτε της Ενέργειας, ούτε άλλων Δημόσιων υποδομών».
Θεσμικά Μέτρα:
·         Προϋπολογισμός μηδενικής βάσης.
·         Σύστημα αυτόματου συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.
·         «Φαστ τρακ» παντού: Σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες και όχι μόνο στις ξένες.
·         Νομικό φαστ τρακ.
·         Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
·         Αποφασιστικό χτύπημα στο παραεμπόριο.
Σε τρία χρόνια από την εφαρμογή του, το Πρόγραμμα μας μειώνει το έλλειμμα στο 1% και την επόμενη βγάζει πλεόνασμα. Με την προϋπόθεση ότι και τα 7 μέτρα επανεκκίνησης θα γίνουν όλα μαζί και άμεσα!
Ποιος, λοιπόν έχει δίκιο; Εμείς που λέμε ότι με συνδυασμό μεγάλων περικοπών και Ανάκαμψη μπορεί να Ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός; Ή η κυβερνητική πολιτική, που ομολογεί ότι με διπλάσιες περικοπές από το έλλειμμα, πάλι δεν μπορεί να το εξουδετερώσει;
Μετά την Επανεκκίνηση-Ανάκαμψη στοχεύουμε στην Αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου:
·         Έμφαση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.
·         Ναυτιλία & Τουρισμός.
·         Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία.
·         Μεταποίηση και τυποποίηση.
·         Ανακήρυξη της ΑΟΖ και η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.
·         Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία.
Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε ειδικές εκδηλώσεις ανά τομέα καθώς και για το πρόγραμμα 1Χ13, με αναπτυξιακές προτεραιότητας για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας & του Απόδημου Ελληνισμού συνεισφέρουν σε ειδικά έργα, όπως στήριξη Μουσείων. Σημαντικότατος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, για να μπορέσουμε να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.
Ευρωπαϊκές Δράσεις:
·         Ευρωομόλογο.
·         Επαναγορά χρέους στην δευτερογενή αγορά.
·         Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & Ομόλογα μεγάλων διευρωπαϊκών έργων.
Διαβάστε περισσότερα...