Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ένα βήμα εμπρός και πολλά βήματα πίσω στην συγκοινωνία!

Σε όλη την Ευρώπη ο σιδηρόδρομος είναι ως γνωστόν βασική πτυχή της αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής. 

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση όσον αφορά τον ΟΣΕ είχε βελτιωθεί. 

Οχι πια. 

Θέλοντας να εξασφαλίσω για οικογενειακό μου πρόσωπο από Αθήνα εισιτήριο επιστροφής από το Λιτόχωρο, επικοινώνησα με τον ΟΣΕ, μαθαίνοντας: Πρώτον ότι δεν υπάρχει πλέον σύνδεση μέσω Λιτοχώρου, κανένα δηλαδή τρένο προερχόμενο από Βόρεια Ελλάδα δεν σταματά στον υπάρχοντα σταθμό, ότι ο μόνος τρόπος είναι να πάω μέχρι την Κατερίνη, δεν μπορώ να κλείσω εισιτήριο μέσω Αθήνας γιατί δεν λειτουργούν πλέον τα ηλεκτρονικά συστήματα (μόνο με κούριερ) και το να πάω έστω μέχρι Κατερίνη δεν μου εξασφαλίζει ότι θα βρω όντως εισιτήριο. 

Ελλάς το μεγαλείο σου! 

Διαβάστε περισσότερα...

Παίκτης της ΑΕ Ποντίων είναι και τυπικά ο Διονύσης Χασιώτης, με τους Κατερινιώτες να ολοκληρώνουν έτσι μία σπουδαία μεταγραφική κίνηση.

Από το Onsports:
http://www.onsports.gr/Podosfairo/Football-League-2/item/92254-Egine-%C2%ABPontios%C2%BB-o-Chasiwths?tmpl=component&print=1
Ο 36χρονος κεντρικός αμυντικός, ο οποίος είχε έρθει σε συμφωνία με τους διοικούντες των Ποντίων εδώ και λίγα 24ωρα, πέρασε από τα γραφεία του συλλόγου και έβαλε την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΑΕ Ποντίων:
«Το Δ.Σ της ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνει την μεταγραφή στο σύλλογο τον ποδοσφαιριστή Διονύση Χασιώτη.
Ενός ποδοσφαιριστή κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο που η παρουσία του στην ομάδα μας κάνει να νοιώθουμε πολύ περήφανοι.
Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ο Διονύσης Χασιώτης γεννήθηκε την 1 Μαρτίου του 1975.
Πρώτη του ομάδα ο Απόλλωνας Λιτοχώρου .Το 1994 πήρε μεταγραφή για τον Πιερικό.Έμεινε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1999 και στην συνέχεια έκανε το μεγάλο βήμα και μετεγράφηκε στον ΠΑΟΚ. Με τους ασπρόμαυρους κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος το 2001 στον τελικό με ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.
Την περίοδο 2006-7-2008 αγωνίστηκε στην Καστοριά και από το 2008 εώς και σήμερα στον Αγροτικό Αστέρα».
Συντάκτης:  Γιώργος Καρμίρης Διαβάστε περισσότερα...

Ασλανίδου, Ανδρεάτος απόψε στο αρχαίο θέατρο του Δίου

Από τη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ":
http://www.makthes.gr/news/arts/77287/

Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr


Οσοι βρεθούν απόψε στο αρχαίο θέατρο του Δίου δεν θα χαρούν μόνο τα τραγούδια που έγραψαν μερικοί από τους καλύτερους έλληνες συνθέτες πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά θα χειροκροτήσουν και τις ερμηνείες της Μελίνας Ασλανίδου και του Γεράσιμου Ανδρεάτου, οι οποίοι συμμετέχουν στη συναυλία, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Σίγουρα όμως θα κρατήσουν το πιο ζεστό χειροκρότημα για την ορχήστρα που θα συνοδεύσει τους δύο σολίστ και τη χορωδία που συμμετέχει στην εκδήλωση.
Ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου, η συναυλία αποτελεί ένα από τα τακτικά ραντεβού που δίνουν το Δίον και η γύρω περιοχή με τη δική τους ορχήστρα, την Ορχήστρα Νέων δήμου Δίου-Ολύμπου. “Η ορχήστρα δημιουργήθηκε το 2007 με πρόταση που μου έγινε από τον τότε δήμαρχο Γρηγόρη Παπαχρήστου. Με πολύ και σοβαρή δουλειά έχει φθάσει πια σε αυτό το επίπεδο να συνοδεύει καλλιτέχνες σε μεγάλες συναυλίες”, λέει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Ο χαρακτηρισμός “Νέων” δεν είναι τυχαίος, αφού στην ορχήστρα ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις 15 ετών.
“Δεν είναι μια συμφωνική ορχήστρα, αλλά θα τη χαρακτήριζα λαϊκή. Έχει βιολιά, και μπουζούκια, κιθάρες και ούτι, μαντολίνο και κλαρίνο”. Σίγουρα έχει κέφι και διάθεση για δουλειά, αφού τα μέλη της βρίσκουν τον χρόνο να κάνουν πρόβες όλο και πιο εντατικές όσο πλησιάζει η μέρα των συναυλιών που δίνουν όχι μόνο στο πλαίσιο του φεστιβάλ αλλά και στη διάρκεια του χρόνου. “Δουλεύουμε μεμονωμένα, μετά γίνονται γκρουπάκια, και στο τέλος κάνουμε την ομαδική πρόβα”.
Αυτή η καλή δουλειά έδωσε και καλά αποτελέσματα, που επέφεραν όχι μόνο την εκτίμηση των κατοίκων της περιοχής αλλά και των καλλιτεχνών που πρόθυμα συμμετέχουν στις συναυλίες που διοργανώνει η Ορχήστρα Νέων του δήμου Δίου-Ολύμπου. “Το 2008 συνοδεύσαμε τον Μανόλη Μητσιά στο αρχαίο θέατρο και τον χειμώνα είχαμε ένα αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, με το ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Ακολούθησε την επόμενη χρονιά μια συναυλία στο αρχαίο θέατρο με τον Αντώνη Ρέμο σε ένα πρόγραμμα που στήσαμε ειδικά με σεβασμό προς τον χώρο”. Στο ενεργητικό της η ορχήστρα έχει ακόμη την παρουσία της στις συναυλίες του Δημήτρη Μπάση και του Ντέμη Ρούσου, που δόθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Και μια διαφορετική χορωδία
Όμως υπάρχουν και οι πρόβες της χορωδίας, η οποία έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Την αποτελούν οι μητέρες και οι γιαγιάδες των μελών της ορχήστρας! “Γι’ αυτό έχουμε και μια ιδιαίτερη σκηνική παρουσία, αν αναλογιστείτε ότι στην σκηνή εμφανίζονται τρεις γενεές μιας οικογένειας”. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτές τις γυναίκες, οι οποίες αφήνουν τις υποχρεώσεις τους στο σπίτι ή στα οικογενειακά κτήματα, για να ασχοληθούν και με το τραγούδι. “Ευτυχώς το διασκεδάζουν. Το βλέπουν ως χόμπι. Αφήνουν τα καπνά, για παράδειγμα, και έρχονται στην πρόβα γιατί περνούν καλά στις δύο ώρες που διαρκεί”.
Ο μαέστρος Νίκος Πατρής έκανε την επιλογή των τραγουδιών της σημερινής συναυλίας από τα πολλά που έγραψαν οι συνθέτες πάνω στην ποίηση του Ελύτη. Έτσι θα ακουστούν τραγούδια του Λίνου Κόκοτου και της Νένας Βενετσάνου, του Παπαδημητρίου αλλά και του Θεοδωράκη, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων μουσική και για το “Άξιον Εστί”, με αποσπάσματα από το οποίο θα κλείσει η συναυλία. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

  • Η συναυλία αρχίζει στις 9.30 μ.μ.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σε εξέλιξη έργα οδοποιίας στο Δήμο Δίου-Ολύμπου: Ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Βροντού-Αγία Κόρη

Από το "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ":

Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα οδοποιίας στο δήμο Δίου-Ολύμπου, στο κομμάτι του δικτύου από την Βροντού και μέχρι την Αγία Κόρη. Ένας δρόμος που το καλοκαίρι χρησιμοποιείται από αρκετούς τουρίστες και ντόπιους για να επισκεφθούν αξιοθέατα της περιοχής, βελτιώνεται αισθητά και σύντομα θα προσφέρει συνθήκες για ασφαλέστερη οδήγηση.

Τις τελευταίες μέρες, συνεργεία βρίσκονται επί τω έργω για αρκετές ώρες της μέρας, ασφαλτοστρώνοντας τμηματικά το δρόμου. Οι εργασίες γίνονται μόλις έξω από το χωριο, στο σημείο που χωρίζεται ο δρόμος για Αγία Κόρη και Αγία Τριάδα, καθώς και πιο πέρα στη διαδρομή. Για τις επόμενες μέρες συνιστάται προσοχή στους διερχομένους οδηγούς, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλτοστρώσεις γίνονται μόνο σε ένα ρεύμα κατεύθυνσης κάθε φορά.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2011 - 2012

Το Δ.Σ του Μ.Γ.Π.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ σας ενημερώνει πώς ξεκίνησε η διάθεση των ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012.

Η τιμή του εισητηρίου είναι 30 ευρώ και ισχύει για όλους τους εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου.

Ελπίζουμε να ενισχύσετε την ομάδα με την αγόρα εισητηρίου διαρκείας.
                                                                                                                                          ΜΕ  ΤΙΜΗ
                                                                                                                                            ΤΟ Το Διοικητικό Συμβούλιο
Διαβάστε περισσότερα...

Μ.Γ.Π.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Λαχειοφόρος Αγορά (κλιματιστικό)

Το Δ.Σ του Μ.Γ.Π.Σ ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ σας ανακοινώνει  οτι ξεκίνησε  ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑ με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου. 

Στις 28 Αυγούστου και ώρα 20.00μμ στο γήπεδο ''Πύρρος Δήμας'' θα γίνει η κλήρωση ενός ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ 12 BTU. 

Η τιμή των λαχνών είναι 2 ευρώ.

Παρακαλούμε όλους τους φιλάθλους  να ενισχύσουν την ομάδα !!
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εθελοντές φροντίζουν για τον Ολυμπο

Χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, υπάλληλοι του Δήμου Δίου-Λιτοχώρου, μετέφεραν και έστησαν το 3ο παρατηρητήριο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, στην Πλάκα Λιτοχώρου. Έτσι το φετινό «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος 2011» θα λειτουργήσει συνολικά με τρία παρατηρητήρια (Ν. Πόροι, Πλάκα Λιτοχώρου, Έλαφος). Η συναρμολόγηση του νέου σταθμού εθελοντικής πυροπροστασίας θα ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου και από τη Δευτέρα 18.07.2011 θα τεθεί κανονικά σε λειτουργία.
Πρόκειται για ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού από εκεί μπορεί να ελεγχθεί ολόκληρος ο κεντρικός Όλυμπος.
Οι βάρδιες του νέου σταθμού έχουν ήδη αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίαςhttp://www.otoposmou.gr και η συμμετοχή των πολιτών αναμένεται να είναι μεγάλη. Το σημείο όπου έχει στηθεί το νέο παρατηρητήριο είναι άκρως ελκυστικό και ενδείκνυται ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού βρίσκεται δίπλα στο κύμα. Δικαίως λοιπόν αναμένεται να καλυφθούν οι βάρδιες σύντομα.
Ήδη 30 περίπου οικογένειες έχουν «χαρίσει» και φέτος μια μέρα από το καλοκαίρι τους στο δάσος καλύπτοντας τις βάρδιες του παρατηρητηρίου των Ν. Πόρων, το οποίο λειτουργεί από τα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ από αύριο, 16 Ιουλίου 2011, αρχίζουν οι βάρδιες στην Έλαφο. Οι 19 συντονίστριες/συντονιστές της δημοφιλούς δράσης τηλεφωνούν καθημερινά τα μέλη της ομάδας για να καλύψουν τις ελεύθερες ημερομηνίες. Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια εθελοντικής προσφοράς μιας εκπληκτικά μεγάλης ομάδας πολιτών (788 συμμετέχοντες), οι οποίοι χωρίς την παραμικρή οικονομική βοήθεια, για 4η συνεχόμενη χρονιά, επί 3 συνεχόμενους μήνες και μέσα από μια παραδειγματική οργάνωση, καταφέρνουν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Ν. Πιερίας. Μόνο πέρυσι τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας ανέφεραν 24 περιστατικά φωτιάς στην Πυροσβεστική, τα οποία αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα χωρίς να εξελιχτούν σε πυρκαγιές.
Μην το αμελήσεις! Δήλωσε συμμετοχή στη διεύθυνση http://www.otoposmou.gr στην ενότητα "Μια μέρα για το δάσος 2011". Αν είσαι ήδη μέλος της ΕΟΔνΠ, τότε τις επόμενες ημέρες ο/η συντονιστής/συντονίστρια της ομάδας σας θα σετηλεφωνήσει για να κλείσεις μία βάρδια σε ένα από τα τρία παρατηρητήρια.
Την κατασκευή του 3ου παρατηρητηρίου στην Πλάκα Λιτοχώρου χρηματοδότησε η διοίκηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» ενώ καθοριστική υπήρξε η βοήθεια του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της εταιρείας «ΝΕΣΤΙΑ Ε.Π.Ε.».
Διαβάστε περισσότερα...

Εξώδικο των δημοτικών συμβουλων Λαγδάρη, Μυλωνέρου και Οφείδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα που έχει προκύψει με την ΕΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Προς κάθε αρμόδιο Δικαστήριο και Αρχή


ΕΞΩΔΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

1.   Σάββα Οφείδη του Κανάρη, κατοίκου Σεβαστής Πιερίας και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κατερίνης.
2.   Δημητρίου Μυλωνέρου του Νικολάου, κατοίκου Λεπτοκαρυάς Πιερίας και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Δίου – Ολύμπου.
3.   Ευάγγελου Λαγδάρη του Βασιλείου, κατοίκου Κατερίνης και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας.

Π Ρ Ο Σ


1.   Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εδρεύει στην Αθήνα (Αχαρνών 2) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον αρμόδιο Υπουργό ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
2. Τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.  που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Δομοκού αριθμός 5)   και εκπροσωπείται νόμιμα.

  Με την ως άνω ιδιότητά μας και δεδομένου ότι κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών και έντονων διαμαρτυριών και καταγγελιών από αγρότες  της Πιερίας κατά της Ε.Α.Σ. Πιερίας,  απευθύναμε στις 22-6-2011 προς το 1ο από εσάς Υπουργείο Α.Α.Τ., επιστολή -  καταγγελία μας, με την οποία στηλιτεύαμε την παράνομη -  κατά την άποψή μας - συμπεριφορά  της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ. ) Πιερίας.
Στο περιεχόμενο της πιο πάνω καταγγελίας μας, η οποία δημοσιεύθηκε και στον Τοπικό Τύπο, επισημαίναμε ότι η Ε.Α.Σ. Πιερίας εισπράττει κατά τρόπο παράνομο, εφάπαξ αμοιβή από παραγωγούς του Νομού μας, για τη συμπλήρωση των αιτήσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης κατά το καλλιεργητικό έτος 2011, το ύψος της οποίας μάλιστα κυμαίνεται ανάλογα με την κλίμακα των δηλωθέντων δικαιωμάτων των παραγωγών.
Ειδικότερα εκθέταμε ότι δυνάμει της με αρ. 6023/ΡΜ/2011 Δημόσιας Σύμβασης, που υπεγράφη μεταξύ αφενός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και αφετέρου της αναδόχου κοινοπραξίας «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC A.E.», η δαπάνη για την συμπλήρωση – καταχώρηση και τροποποίηση αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση των παραγωγών, βαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι συνακόλουθα οι παραγωγοί – αγρότες απαλλάσσονται από κάθε επιβάρυνση για την εν λόγω αιτία.
Μετά την ως άνω επιστολή μας, αντίστοιχη ερώτηση υπέβαλλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, εκθέτοντας τα ίδια με εμάς επιχειρήματα.
Συνεπώς το πρόβλημα έχει λάβει ευρύτατη δημοσιότητα, αφού μάλιστα, όπως η ίδια η ΕΑΣ. Πιερίας συνομολογεί, αφορά 13.500 δικαιούχους της Ενιαίας Ενίσχυσης στο Νομό μας.
Δυστυχώς όμως η Ε.Α.Σ. Πιερίας, παρά το ότι γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 4  του Ν. 3759/2009 και του άρθρου 72 του Ν. 3842/2010, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης των δικαιούχων αγροτών, βαρύνει πλέον για τα έτη 2010 και 2011 αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο δεν αναμόρφωσε την στάση της και δεν προέβη σε επιστροφή προς τους δικαιούχους,  των ποσών που αχρεωστήτως εισέπραξε από αυτούς για την πιο πάνω αιτία αλλά απεναντίας συνεχίζει την ίδια προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της.
Ειδικότερα:
1. Ανακοίνωσε πρόσφατα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Πιερίας, ότι μειώνει την αμοιβή της για κάθε αίτηση - δήλωση δικαιούχου ενιαίας ενίσχυσης, στο ποσό των 61,00 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται μόνο στην  περίπτωση που αυτή (η δήλωση) υποβάλλεται σε συνεργείο της στο τόπο διαμονής του δικαιούχου. 
2. Δια του Διευθυντού της Αθανασίου Γκουντάρα, ανακοίνωσε στις     11-7-2001 στον Τοπικό Τύπο ότι το πιο πάνω κόστος με το οποίο βαρύνεται μόνο ο δικαιούχος της ενιαίας ενίσχυσης,  που θα υποβάλλει την δήλωσή του ενώπιον των συνεργείων της,  και όχι αυτός που θα την υποβάλλει στα γραφεία της στην Κατερίνη,  αφορά στις υπηρεσίες μεταβολής, διόρθωσης στοιχείων, τροποποίησης δηλώσεων και παροχής αντιγράφων της δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης, που αυτή παρέχει στους δικαιούχους.
Συνεπώς η Ε.Α.Σ. Πιερίας, δια της πιο πάνω ανακοινώσεώς της, συνομολογεί ευθέως την είσπραξη αμοιβής από τους παραγωγούς – δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία μάλιστα (αμοιβή), όπως η ίδια αναφέρει στην ανακοίνωσή της, εξαρτάται από το ύψος των δηλωθέντων δικαιωμάτων τους !
Είναι όμως δεδομένο ότι οι πιο πάνω υπηρεσίες της κάθε Ε.Α.Σ., παρέχονται υποχρεωτικά προς όλους τους δικαιούχους -  αγρότες, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν τις αιτήσεις - δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης στα γραφεία της ή στα κατά τόπους  συνεργεία της Ε.Α.Σ.
Συνεπώς αφού σε όλους παρέχονται οι ίδιες  υπηρεσίες, για ποιο λόγο αυτοί που υποβάλλουν τη  αίτηση - δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στα γραφεία της  να μην επιβαρύνονται οικονομικά ενώ εκείνοι που θα την υποβάλλουν σε υπάλληλό της στο τόπο διαμονής τους, να επιβαρύνονται με το ποσό των 61,00 ευρώ;
Οι  παλινωδίες  της Ε.Α.Σ Πιερίας αποτελούν προσπάθεια συγκάλυψης της παράνομης συμπεριφοράς της, με το δεδομένο μάλιστα ότι η ίδια για την αντιμετώπιση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας της, εισπράττει από τους αγρότες – παραγωγούς εφάπαξ ετήσιες εισφορές και ανάλογες εισφορές από τις επιδοτήσεις των προϊόντων τους.
Ατράνταχτη απόδειξη του παράνομου της συμπεριφοράς της Ε.Α.Σ. Πιερίας, αποτελεί η επιστολή που κοινοποίησε πρόσφατα προς τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή της,  η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Με αυτήν,  αφού της γνωστοποιεί ότι θα εισηγηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ την διακοπή του πληροφοριακού προγράμματος της Πύλης Εισόδου της, την καλεί ευθέως:
α. Να επιστρέψει άμεσα τα παρακρατηθέντα ποσά στους παραγωγούς, κοινοποιώντας προς την ΠΑΣΕΓΕΣ τα σχετικά εντάλματα επιστροφής των ποσών προς αυτούς.
β. Να ανακοινώσει στον ημερήσιο Τοπικό Τύπο της Πιερίας, ότι κανένας δικαιούχος - παραγωγός δεν θα επιβαρύνεται για την υποβολή της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσής του, είτε αυτή υποβάλλεται στα γραφεία της είτε παραλαμβάνεται  από τα συνεργεία της στο τόπο διαμονής των δικαιούχων και
γ. Να δηλώσει επίσης δια του Τύπου σε όλους τους παραγωγούς ότι θα επιστραφούν άμεσα τα ποσά που παρακρατήθηκαν από την ίδια για την υποβολή της αίτησής τους.
Παρά τις ρητές νομοθετικές διατάξεις και τις επιταγές της ΠΑΣΕΓΕΣ, η Ε.Α.Σ. Πιερίας, αρνείται να συμμορφωθεί. Αντίθετα συνεχίζει να  καλεί τους παραγωγούς να προσέλθουν ενώπιον των συνεργείων της προς υποβολή των πιο πάνω αιτήσεων – δηλώσεων, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα.
Επειδή το μέγα πρόβλημα που έχει ανακύψει έχει αναστατώσει τους χιλιάδες αγρότες – παραγωγούς του Νομού μας, οι οποίοι αγωνιούν δικαιολογημένα για το εάν θα λάβουν εφέτος τα δικαιώματα της  ενιαίας ενίσχυσης  των καλλιεργειών τους, δεδομένου μάλιστα ότι λόγω του εκτεθέντος προβλήματος,   πολύ λίγοι είναι εκείνοι που υπέβαλλαν μέχρι σήμερα τις αντίστοιχες αιτήσεις.
Επειδή η συμπεριφορά της Ε.Α.Σ. Πιερίας, αποτελεί κατά την άποψή μας, παράνομη πράξη, αφού  αντιβαίνει ευθέως σε απαγορευτικές διατάξεις νόμου.
Επειδή η είσπραξη αμοιβής ή τιμήματος από την Ε.Α.Σ. για την πιο πάνω αιτία, παρά την απαγορευτική διάταξη Νόμου, αποτελεί και αδίκημα των νομίμων  της εκπροσώπων, που διώκεται από τον Ποινικό Νόμο.
Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ασκεί την  εποπτεία και τον διοικητικό έλεγχο στις κατά τόπους Ε.Α.Σ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ


Σας αναφέρουμε και σας καταγγέλλουμε όλα  τα παραπάνω.
Ζητούμε να προχωρήσετε στην άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε  να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης στο Νομό Πιερίας,  να παύσει η Ε.Α.Σ. Πιερίας να εισπράττει παράνομα τίμημα ή αμοιβή για την πιο πάνω αιτία και να εξαναγκασθεί να επιστρέψει στους δικαιούχους παραγωγούς τα ποσά τα οποία αχρεωστήτως έλαβε από αυτούς.
Αντίκλητό μας στην Κατερίνη, δεκτικό πάσης προς εμάς κοινοποιήσεώς σας, διορίζουμε με την παρούσα τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας  και κάτοικο Κατερίνης Δημήτριο Σιανίδη του Γεωργίου, οδός Βότση αρ. 9  τηλ. 23510 – 37559.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εδρεύει στην Αθήνα (Αχαρνών 2) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας εξ ολοκλήρου το περιεχόμενό της στην έκθεση επιδόσεως.

Κατερίνη 15-7-2011

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Μεταγγραφές και Δελτίο Τύπου

ΜΕ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΤΣΙΜΠΕΛΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΤΑΝΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Γ΄ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΔΡΟΥΓΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΖΩΒΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ.ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΕΜΠΕΙΡΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.
ΤΕΛΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝ/ΝΟ.(ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ).
ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ-ΖΗΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΛΩΣΑΝ: Η ΟΜΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΚΕΜ.
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝ/ΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΙΝΕ ΠΕΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ενδοδημοτική συγκοινωνία στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΥΟΝΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΡΑΒΕΡΓΟ
* Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΠΟΡΟΙ, ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ, ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ, ΣΚΟΤΙΝΑ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ, ΠΛΑΚΑ, ΓΡΙΤΣΑ, ΛΙΤΟΧΩΡΟ, ΔΙΟΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ
* ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΕΣ – ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΟΥ ΜΕ 1 ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Συγκοινωνιακή σύνδεση από Νέους Πόρους μέχρι και Δίον, αλλά και αντιστρόφως, τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα ενδοδημοτικής συγκοινωνίας στον δήμο Δίου-Ολύμπου που θέτει σε εφαρμογή το υπεραστικό ΚΤΕΛ, ύστερα από συνεργασία που είχε η διοίκηση του ΚΤΕΛ με τη διοίκηση του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Το εν λόγω πρόγραμμα θα διεξάγεται καθημερινά και ανά ώρα (θα είναι διάρκειας 50 περίπου λεπτών + 10 λεπτά ανάπαυλα) και θα περιλαμβάνει τη διαδρομή από Νέους Πόρους, Πλαταμώνα, Νέο Παντελεήμονα, Παραλία Παντελεήμονα, Σκοτίνα, Λεπτοκαρυά, Πλάκα, Γρίτσα, Λιτόχωρο, Δίον και αντιστρόφως.
Περισσότερες και ακριβέστερες λεπτομέρειες θα ανακοινώσει προσεχώς το ίδιο το ΚΤΕΛ. 

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΚΤΕΛ – Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Το νέο πρόγραμμα προέκυψε ύστερα από δύο συναντήσεις της διοίκησης του ΚΤΕΛ με τη διοίκηση του δήμου Δίου-Ολύμπου, καθώς και μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Η πρώτη συνάντηση έγινε μεταξύ του εκλεγμένου δημάρχου Δίου – Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου,   του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργος Φαρμάκης  και του προέδρου του υπεραστικού ΚΤΕΛ, Κυριάκου Καραβέργου, στο δημαρχείο του δήμου, στις 13 Ιανουαρίου 2011.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα διερεύνησης συγκοινωνίας μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων Δίου, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου, καθώς επίσης και τρόποι προσέγγισης του κόσμου και των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, στις ακτές του νέου δήμου κατά τη  θερινή περίοδο.
Ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ είχε πει τότε ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν και τόνισε ότι είναι θετικός στην εξεύρεση λύσεων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών του νέου δήμου. 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΒΕΡΓΟΥ – Γ. ΦΑΡΜΑΚΗ
Η διοίκηση του ΚΤΕΛ αφού μελέτησε τις προτάσεις της διοίκησης του δήμου, μελέτησε όλα τα δεδομένα και έκανε τις δικές της εκτιμήσεις για την κίνηση κατοίκων και επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο στη Νότια Πιερία, σχεδίασε το νέο συγκοινωνιακό πρόγραμμα.
Και προχθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πιερίας Κυριάκος Καραβέργος, συναντήθηκε με τον δημαρχεύοντα Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Φαρμάκη, του κατέθεσε το προτεινόμενο δρομολόγιο και συζήτησαν για τα περί της εφαρμογής του.
Στο έγγραφο που ο κ. Καραβέργος παρέδωσε στον κ. Φαρμάκη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω διαδημοτική συγκοινωνία «έχει σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, συνδέοντας τουριστικούς προορισμούς του δήμου». 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε δηλώσεις του ο κ. Καραβέργος εξήγησε ότι με το πρόγραμμα αυτό συνδέονται παραλίες του δήμου με τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου καθώς και με το αρχαιολογικό μουσείο.
Ακόμη, τόνισε ότι το νέο δρομολόγιο θα ισχύσει, προς το παρόν, τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως διευκρίνισε, όμως, εάν το όλο εγχείρημα αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμο, τότε το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και το καλοκαίρι του 2012.
Από την πλευρά του ο ασκών χρέη δημάρχου, Γιώργος Φαρμάκης, δήλωσε ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, θα ενημερωθούν οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και επιπλέον, ο δήμος Δίου-Ολύμπου θα προσπαθήσει να κάνει ευρύτερα γνωστό το νέο πρόγραμμα σε κατοίκους και τουριστικούς επιχειρηματίες, ώστε δημότες και επισκέπτες να αρχίσουν να γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΤΕΛ κ. Καραβέργο, να διερευνηθεί η δυνατότητα χρονικής και γεωγραφικής επέκτασης του δρομολογίου.
Δηλαδή, αφενός μεν το πρόγραμμα να γίνει, ει δυνατόν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφετέρου δε να διερευνηθεί και η δυνατότητα για επέκταση της διαδημοτικής συγκοινωνίας, ώστε τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να κάνουν τη διαδρομή από Πόρους μέχρι Κονταριώτισσα και Νέα Έφεσο, αλλά και αντιστρόφως. 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Τέλος, ο κ. Καραβέργος δεν θέλησε να δεσμευτεί από τώρα για την επέκταση του προγράμματος, είπε όμως ότι εφόσον το όλο εγχείρημα αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμο, τότε όλα μπορούν να γίνουν, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης δημοτών και επισκεπτών.
Στόχος, είπε ο κ. Καραβέργος, είναι η δυνατότητα μεγάλου εύρους μετακινήσεων δημοτών και επισκεπτών σε περιοχές της Νότιας Πιερίας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα απεριορίστων διαδρομών σε ημερήσια βάση με ένα και μόνο ημερήσιο εισιτήριο. Δηλαδή, κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να αγοράζουν ένα εισιτήριο για ολόκληρη τη μέρα και να κάνουν απεριόριστες διαδρομές με το ίδιο εισιτήριο εντός του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου - Ομιλία για τις διατροφικές συνήθειες γυναικών

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/7 ΣΤΙΣ 7.30 Μ.Μ. ΣΤΟΥΣ «ΜΥΛΟΥΣ» - ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Την πρώτη από τις τέσσερις θερινές του εκδηλώσεις πραγματοποιεί αυτή την Κυριακή 17 Ιουλίου, ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου. Ολόκληρο το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή 17/7
Η πρώτη εκδήλωση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στους Μύλους, όπου θα παρατεθεί καφές και θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Κατερίνα Μπελογιάννη.
Θέμα της ομιλίας της θα είναι: «Διατροφικές συνήθειες των γυναικών στα διάφορα στάδια της ζωής τους».
* Επίδοση βεβαιώσεων σπουδών του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Σάββατο 30/7
Η δεύτερη εκδήλωση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ στο ανοιχτό θέατρο του Λιτοχώρου.
Συγκεκριμένα, θα γίνει εκδήλωση αδελφοποίησης του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου με τον πολιτιστικό σύλλογο Ψυχρού Λασιθίου Κρήτης.
Θα ακολουθήσουν χορευτικές εκδηλώσεις με κρητικό χορευτικό συγκρότημα και με τα χορευτικά του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου.

Κυριακή 31/7
Την Κυριακή 31 Ιουλίου στις 11.00 το πρωί στο πνευματικό κέντρο του δημαρχείου Λιτοχώρου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης έργων ζωγραφικής από τα τμήματα του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου.
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου, θα είναι ανοιχτή από τις 7.00 μ.μ. μέχρι τις 10.00 μ.μ.
Στον ίδιο χώρο θα γίνεται και παρουσίαση ποιημάτων νέων δημιουργών.

Κυριακή 7/8
Η τελευταία θερινή εκδήλωση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου θα γίνει την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Litochoro Resort στην Πλάκα Λιτοχώρου.
Πρόκειται για μουσικοποιητική βραδιά, αφιερωμένη στον Νίκο Γκάτσο.

7ήμερη εκδρομή στην Ιταλία
Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου θα πραγματοποιήσει 7ήμερη εκδρομή στην Ιταλία (Ρώμη και Φλωρεντία). Πληροφορίες, στα τηλ.: 6972 765 334 και 6985 010 077.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Μια ιδέα δημιουργίας που γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια
Η παρουσία του Π.Ο.Λ. στον πολιτισμό και τη ζωή της κοινωνίας του Λιτοχώρου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1976. Ο τότε δήμαρχος, αείμνηστος Αθανάσιος Κοκκώνης, με θέρμη παρουσίασε και υποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας πολιτιστικού ομίλου σε μια ομάδα γυναικών του Λιτοχώρου. Η ομάδα αυτή αποτέλεσε και το πρώτο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Γυναικείος λοιπόν ο σύλλογος με μέλη γυναίκες, σήμερα 500, δίνει τη δυνατότητα στους άντρες να συμμετέχουν ενεργά ως αρωγά μέλη, καθώς ο πολιτισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών! Έχουμε βέβαια το προνόμιο εμείς οι γυναίκες του Π.Ο.Λ. και «κληρονομικώ δικαίω» να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να παράγουμε πολιτιστικό έργο και να δίνουμε τη δυνατότητα να απολαύσουν την χαρά της προσφοράς και της δημιουργίας όλοι οι συντοπίτες μας.
Ο Όμιλος έχει ανάγκη από όλους και στοχεύει στην ενεργοποίηση παλιών και καινούριων φίλων καθώς και των νέων ανθρώπων. Όλοι έχουμε την δυνατότητα, εφόσον υπάρχει θέληση, να προσφέρουμε στο πολιτισμό του τόπου και της πατρίδας μας.
Σήμερα το Δ.Σ. του Π.Ο.Λ. δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς. Τα 11 μέλη του, όλα απαραίτητα, προγραμματίζουν και συντονίζουν το πολύπλευρο έργο του.

Ο τομέας της λαϊκής παράδοσης
Ο τομέας της λαϊκής παράδοσης κυριαρχεί, σύμφωνα με το καταστατικό, συσχετίζεται όμως με την σύγχρονη ζωή και τον πολιτισμό.

Η λαϊκή φορεσιά
Η λαϊκή φορεσιά και ο εμπλουτισμός της ιματιοθήκης του ομίλου είναι στόχος υψηλός που απαιτεί και μεγάλο κόστος, μας δίνει όμως την δυνατότητα να μελετήσουμε και να προβάλουμε την ελληνική φορεσιά και μέσα από αυτή τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δημιουργία της, καθώς και τις εργασίες που γίνονταν στο σπίτι από τις γυναίκες (αργαλιός, κέντημα, πλέξιμο, γνέσιμο και βάψιμο μαλλιού, ράψιμο). Μπορεί κανείς επίσης μελετώντας τη φορεσιά να αντλήσει πληροφορίες σχετικές με την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική θέση αυτών που την φορούσαν, με τις κλιματολογικές συνθήκες, με το επίπεδο πολιτισμού και την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της τοπικής ζωής, καθώς το φόρεμα και ο άνθρωπος συνδέονται αμφίδρομα.

Ο χορός
Όταν ανοίγει ο χορός και αντηχεί το τραγούδι που τον συνοδεύει ξεδιπλώνονται θέματα, πληροφορίες, βήματα ρυθμικά, έκφραση και συναίσθημα. Είναι και ο χορός και το τραγούδι ιστορικές πηγές αξίας και εμείς στο Λιτόχωρο τραγουδούμε τη ζωή και χορεύουμε με μεράκι. Τραγουδούμε τη γέννηση αλλά και το θάνατο, την καθημερινότητα, τις χαρές και τις λύπες, τα ιστορικά γεγονότα που μας σημάδεψαν, τους πόθους και τις ελπίδες μας!

Ο φιλολογικός και ιστορικός τομέας
Ο φιλολογικός και ιστορικός τομέας του Π.Ο.Λ. έχει πολλά να δώσει και είναι δεκτικός σε προτάσεις.

Η τέχνη
Η μελέτη και η προβολή της και η διδασκαλία της στα τμήματα εικαστικών τεχνών προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η σύγχρονη ζωή
Η ποιότητα της σύγχρονης ζωής, η ψυχαγωγία, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, το θέατρο, ο σύγχρονος χορός, η δημιουργική απασχόληση παιδιών, είναι στόχοι εφικτοί που απαιτούν όμως και χρήμα και γνώση και διάθεση για προσφορά και σεβασμό στον άνθρωπο και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού μας και κυρίως των νέων παιδιών. Σήμερα ο Π.Ο.Λ. έχει στα τμήματά του και εκπαιδεύει 300 νέους ανθρώπους στο χορό, στη ζωγραφική και στη δημιουργική απασχόληση.
Όλοι αυτοί οι τομείς καλύπτονται με εθελοντική προσφορά. Ο εθελοντισμός σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή πέρα από την ποιότητα της προσφοράς προϋποθέτει περιεχόμενο ψυχής και καλλιέργεια καθώς και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους. Όλοι στον Πολιτιστικό Όμιλο αγωνιζόμαστε και θέλουμε και μπορούμε να παράγουμε πολιτισμό. Έχουμε ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, το δήμο και κάθε άνθρωπο που αγαπάει τον πολιτισμό και τη δημιουργία. Σας καλούμε όλους να συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια. 

Για το Δ.Σ. του Π.Ο.Λ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δέσποινα Καρτσιούνα - Παπαζαχαρία
Διαβάστε περισσότερα...