Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πρώτος στη Σχολή προπονητών ο Παπαβασιλείου

Ο συνδημότης μας και  
πρώην ποδοσφαιριστής Πιερικού και Πανιωνίου βγήκε πρώτος στην Σχολή Προπονητών!
Πρώτος με «ΑΡΙΣΤΑ» ο Σάκης Παπαβασιλείου στις εξετάσεις για το δίπλωμα προπονητή UEFA B
Πρώτος, με βαθμό 9,5 βγήκε στις εξετάσεις για το δίπλωμα προπονητή UEFA B ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου και του Πιερικού Σάκης Παπαβασιλείου
Από τους συνολικά 36 υποψηφίους μόνο οι 12 «άντεξαν» και πήραν το δίπλωμα.
Η Σχολή Προπονητών UEFA B, λειτούργησε στη Σπάρτη από 7 Σεπτεμβρίου έως 23 Σεπτεμβρίου 2011.
Εύγε!
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα και αύριο η "Καστανογιορτή" στον Παλιό Παντελεήμωνα


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Aνακοινωση συλλόγου εργαζομένων Π.Ε.Πιερίας για καταλήψεις και απεργία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ





Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ  14ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ (ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ, ΚΤΕΟ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ)  ΣΤΙΣ 17,18 ΚΑΙ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ









ΚΑΡΑΝΤΖΙΟΥ ΔΟΜΝΙΚΗ                             ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΣΟΚ δεν θέλατε;;;; Από τα 95 λεπτά θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.... ΟΤΑΝ ΤΣΙΡΙΖΑΤΕ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΕΙΧΕ 95 ΛΕΠΤΑ!

Από τον ΣΚΑϊ 92,6:
http://www.skai926.gr/entry.php?p=897222
Συμμετοχή στην απεργία της 19ης Οκτωβρίου αποφάσισαν οι πρατηριούχοι Από τα 95 με 96 λεπτά το λίτρο αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Πιερίας Σταύρο Ανανιάδη. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ανανιάδης η διανομή δεν θα ξεκινήσει από τις 15, όπως είχε ανακοινωθεί λόγω της απεργίας των τελωνειακών και σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσει μετά. Η τιμή πέρυσι του πετρελαίου είχε ξεκινήσει από τα 70 λεπτά που σημαίνει θα υπάρχει επιβάρυνση 20 λεπτών. 

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων χαρακτήρισε απαγορευτική την τιμή του πετρελαίου για τα μεσαία νοικοκυριά και υπογράμμισε πως θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η ένταξη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. 

Προσοχή από τους καταναλωτές 

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορέσουν να ζεσταθούν φέτος, αφού σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά και την εισφορά επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των πρατηριούχων οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, αφού έχει αποδειχθεί όπως είπε ότι πολλές φορές το φθηνό πετρέλαιο αποδεικνύεται τελικά ακριβό για την τσέπη τους. "Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους προμηθευτές τους και να μην ψάχνουν για φθηνό πετρέλαιο γιατί αυτό πολλές φορές σημαίνει και νοθευμένο πετρέλαιο. Βέβαια υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις όπου και ο προμηθευτής - πρατηριούχος έχει πέσει και ο ίδιος θύμα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την χωρητικότητα του ντεπόζιτου που διαθέτουν για να μπορούν να ελέγχουν τις ποσότητες".

Το θέμα των ελέγχων είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο αρμόδιο είναι το τμήμα Εμπορίου της αντιπεριφέρειας. Οι έλεγχοι κρίνονται απαραίτητοι προκειμένου να περιοριστεί και το φαινόμενο της νοθείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατασχέθηκαν τρία βυτία με υποκατάστατο βενζίνης, τόνισε ο κ. Ανανιάδης. 

Συμμετοχή στην απεργία 

Την συμμέτοχη τους στην απεργία στις 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι πρατηριούχοι της Πιερίας κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ε τη συμμετοχή των 8- μελών του σωματείου. Παράλληλα όπως είπε ο κ. Ανανιάδης παροτρύνουν τους πολίτες να μην πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές με απώτερο στόχο να ακυρωθεί το μέτρο αυτό της κυβέρνησης.
Διαβάστε περισσότερα...

Τί ετοιμάζει η "Ολύμπια Γη";;;

Η ώρα του μεγάλου μπαμ ερχεται!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας - Η κυβέρνηση αδυνατεί να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας

Η κατάσταση της Οικονομίας επιδεινώνεται. 
Ο κατήφορος της χώρας, δυστυχώς, δεν έχει τέλος. Τα απανωτά «σχέδια σωτηρίας» καταρρέουν. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το επιβεβαιώνει. «Πάτος» στο βαρέλι δεν υφίσταται, αφού οι «μαύρες τρύπες» μεγαλώνουν.
Οι υστερήσεις στα έσοδα και οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων το μήνα Σεπτέμβριο. Στόχοι οι οποίοι για 2η φορά αναθεωρούνται, φυσικά προς το χειρότερο, μήπως και κάποια στιγμή τελικά επιτευχθούν. 
Η κυβέρνηση συναγωνίζεται τον κακό εαυτό της, και πάντα βγαίνει δεύτερη... Το 1ο εννεάμηνο του έτους τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται. 
Συγκεκριμένα: 
1ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά: Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 15,1% το πρώτο εννεάμηνο του 2011, έναντι της προ εβδομάδας μόλις, τελευταίας πρόβλεψης, για αύξηση κατά 9,4%. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη μέχρι σήμερα ήταν για ετήσια μείωση κατά 3,9%!!! Συγκεκριμένα, το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 19,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εκτός δηλαδή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο εφέτος κατά 39%. 
2ον. Τα έσοδα καταρρέουν: Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 4,2% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι νέου, για δεύτερη φορά αναθεωρημένου στόχου για αύξηση, μόλις, κατά 0,8%. Να θυμίσουμε ότι ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο ήταν για ετήσια αύξηση κατά 5,6% και στον Προϋπολογισμό για 8,5%. Η κυβέρνηση, πλέον, αποδέχεται ότι όλοι οι μέχρι σήμερα στόχοι ήταν ανέφικτοι, τους αναθεωρούν προς τα κάτω και προσθέτει νέα «χαράτσια» απελπισίας, όπως είναι ο έκτακτος φόρος για όλα τα ακίνητα. 
3ον. Οι δαπάνες διογκώνονται: Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 7% έναντι του περυσινού πρώτου εννεαμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Η πολιτική των απολύσεων και το οριζόντιο «κούρεμα» μισθών και συντάξεων εξοντώνουν τα νοικοκυριά, διευρύνουν τις δαπάνες και διογκώνουν τα ελλείμματα. Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,3%!!! Επισημαίνεται επίσης ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους έχουν συσσωρευθεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 6,5 δισ. ευρώ. 
4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει: Σημειώνεται μάλιστα ότι η μείωση των δαπανών για επενδύσεις δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη». Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 35,1% το πρώτο εννεάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%. Η Κυβέρνηση πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!! Μάλιστα το μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν μερικώς οι «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού, οι δαπάνες του προγράμματος μειώθηκαν κατά 62%!!!! Εάν στο υπόλοιπο του χρόνου ομαλοποιηθεί η εκτέλεση του ΠΔΕ, έστω και με βάση τους νέους στόχους, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος. 
Συνεπώς, η κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την απελευθέρωση της Κατερίνης

Η 16η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για την Κατερίνη. Σήμερα γιορτάζουμε με υπηρηφάνεια και χαρά την απελευθέρωση της πόλης μας από τον τουρκικό ζυγό. Σήμερα τιμούμε με σεβασμό όλους όσους πολέμησαν με αυτοθυσία για να μας κληροδοτήσουν την ελευθερία. Οι Πιεριείς οφείλουμε σήμερα να διηγηθούμε την ιστορία των ηρωικών μαχών των προγόνων μας, να εξυμνήσουμε την πίστη των ηρώων της εποχής στην ελευθερία, την προσήλωσή τους στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, στο αίσθημα του πατριωτισμού, της αυτοπεποίθησης, της εθνικής ομοψυχίας και στο πνεύμα της ομόνοιας.  
Η 16η Οκτωβρίου είναι μια γιορτή που ενώνει με συγκίνηση όλους εμάς τους πολίτες της Κατερίνης, τονώνει την πίστη μας σε αξίες και ιδανικά και ενισχύει την υπέρμετρη αγάπη μας για την πατρίδα υπερασπιζόμενοι πάντα τα δίκαιά της. Η σημερινή επέτειος αποτελεί ευκαιρία να αντλήσουμε σπουδαία διδάγματα. Με οδηγό το ιστορικό παρελθόν, αν συλλογιστούμε πόσους σκοπέλους ξεπέρασε ο λαός μας την εποχή εκείνη, μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και για τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.
Οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να μιλήσουμε στους νεότερους για την αυταπάρνηση των Ελλήνων και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πολεμιστές αλλά και σε όσους συνέβαλαν τόσο στην προετοιμασία του αγώνα όσο και στην ανασύνταξη της πόλης. Με σεβασμό στην ιστορία και στους πρωταγωνιστές της, σε όσους δηλαδή πολέμησαν και σε όσους θυσιάστηκαν στο βωμό για την ελευθερία, έχουμε ηθικό χρέος να αγωνιζόμαστε σήμερα για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να δουλέψουμε για την ευημερία και την ανάπτυξη της Κατερίνης. Έχουμε χρέος να θεμελιώσουμε την Κατερίνη της ελπίδας και της αλληλεγγύης και να επικυρώσουμε τη δημιουργία και την προοπτική με γνώμονα το καλό του τόπου.
Διαβάστε περισσότερα...

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Ο Ρ Τ Α Σ Μ Ο Υ ΤΗΣ 99ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (16-10-1912)


Για την 99η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 οι παρακάτω εκδηλώσεις: A. ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Ώρα 16.00΄ Στο Μνημείο του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ, στο 7ο χλμ. της 13ης Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας, θα ψαλεί Αρχιερατικό Τρισάγιο και θα καταθέσουν στεφάνια ο Δήμαρχος Κατερίνης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Διοικητής της 24ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Λιμενάρχης Σκάλας Κατερίνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σβορώνου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας, κόμματα, εκπρόσωποι Εφεδροπολεμιστικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (12ο Δημ. Σχολείο και 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης) και πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων. Β. ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 1. Ώρα 07.30΄ Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλες τις Εκκλησίες. 2. Ώρα 07.30΄ - 07.45΄ Εωθινό-Θούρια και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. 3. Ώρα 11.00΄ Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Ανάληψης θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ.κ. Αγαθόνικος με το Ιερατείο της πόλης. Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως η Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης κα Φωτεινή Χρυσάφη. 5. Ώρα 11.30΄ Κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής, το Δήμαρχο Κατερίνης, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Δ/κτή της ΧΧΙV Τ.Θ Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Δ/κτή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. 6. Ώρα 11.45΄ Στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης - Χατζόγλου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων και Συλλόγων. 7. Ώρα 13.00΄ Ο Δήμαρχος Κατερίνης και το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθούν τις Αρχές και το κοινό στο Δημαρχείο Κατερίνης. 8. Ώρα 17.00΄ Στην πλατεία Δημαρχείου θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πιερίας. Γ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ Από το πρωί της 15ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 16ης Οκτωβρίου θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια, Δημοτικά κ.λ.π. καταστήματα, οι οικίες, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης της Κατερίνης, της Δημοτικής Κοινότητας Σβορώνου και της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας. Το βράδυ 16ης Οκτωβρίου θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά, Κοινοτικά καταστήματα καθώς και εκείνα των Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ, Τραπεζών και Οργανισμών. ΓΕΝΙΚΑ Σε ό,τι αφορά τις ιεροτελεστίες, παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη. Τα θέματα τα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές. Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διευθέτηση των χώρων των επισήμων, των καταθέσεων, της μικροφωνικής εγκατάστασης και της παρέλασης και να διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δημ. Ωδείου. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Συμεωνίδης Μιχάλης και από το Δήμο Κατερίνης ο κ. Φυδάνογλου Γιώργος. Το γενικό πρόσταγμα για την παρέλαση όλων των σχολείων θα έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του ΓΦΑ Πιερίας κ. Παυλίδης Θεόδωρος, με βοηθούς τους καθηγητές Φ.Α. κ.κ. Αθανασιάδη Παναγιώτη, Σιαμάγκα Θεόδωρο, Βαρυτιμίδη Θεοχάρη, Γκούμα Ευρυπίδη και Δελβερούδη Κομνηνό. Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης. Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
 
Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση προς την ΜΚΟ «Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008»και σε όλους όσους ξαφνικά κόπτονται για το μυθικό βουνό, τον ‘’ΟΛΥΜΠΟ’’

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει θιασώτες ενός άκρως παράλογου ενδιαφέροντος για το περιβόητο αυτό βουνό της Πιερίας τον Όλυμπο. Συγκεκριμένα έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον το νότιο κομμάτι του μυθικού βουνού, ξεκινώντας από το Λιτόχωρο και μέχρι τους Παλαιούς Πόρους. Ξαφνικά όλοι του κέντρου (ΚΑΤΕΡΙΝΗ), 
Θυμήθηκαν ότι υπάρχει και άλλος λαός ο νότιος, το λαό που μέχρι πρότινος το κέντρο της Κατερίνης και οι βολεμένοι, τον θεωρούσαν υποδιέστερο, κάτι άλλο, και πέραν από τα δικά τους στάνταρτ!!!! 
Ακοινώνητο, αγράμματο, κοινωνικά αμόρφωτο, και πάντα μα πάντα, όταν υπήρχε εκλογικό ή άλλο συμφέρον τον θυμόταν, πλην όμως κάποιων εξαιρέσεων, που διαπίστωσαν, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίαζε οι πλειοψηφία του κέντρου, και ήρθαν να επενδύσουν στην νότια Πιερία. Αυτό το έξοχο κομμάτι της Νότιας Πιερίας, μέχρι πρότινος το εκμεταλλεύονταν τουριστικά στον ορεινό του όγκο το Λιτόχωρο, με τα καταφύγια του και με της όποιες αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες ανέπτυξε. Αυτό το τουριστικό μοντέλο που ανέπτυξε με τα χρόνια το Λιτόχωρο δεν ενοχλούσε καμιά ΜΚΟ και κανένα από όλους εσάς του κέντρου. Μέχρι που ήρθε επιτέλους το μοντέλο των παλαιών οικισμών, το οποίο έσπασε το κατεστημένο του ενός ή των λίγων …Η νότια περιοχή άρχισε να έχει ενδιαφέρον, και έτσι έγινε, πάρτε το παράδειγμα του Παλιού Παντελεήμονα, στην αρχή όλοι διστακτικοί, και έπειτα μόλις διαπίστωσαν οικονομικό παράδεισο πέραν τους ντόπιους, οι υπόλοιποι έπεσαν σαν τα κοράκια να αγοράσουν 100 μέτρα γης μπας και κονομήσουν. Μετά από αυτόν τον παλαιό οικισμό, που αναπτύχτηκε με αστραπιαία ταχύτητα, το ενδιαφέρον όλο και μεγάλωνε. Και το λέω αυτό μετά γνώσης, διότι ο χειμερινός τουριστικός επισκέπτης στην Πιερία πρώτα είχε σαν επιλογή το Λιτόχωρο με τα καταφύγια του, και δεύτερη το χιονοδρομικό κέντρο στο ελλατοχώρι, ενώ μετά από αυτή την εξέλιξη του Παλαιού Παντελεήμονα, θα είχε την δυνατότητα πλέον, να περάσει της διακοπές του, και σε άλλο οργανωμένο και ασφαλές σημείο στον Όλυμπο. 
Η απρόσμενη ανάπτυξη με την εκμετάλλευση των Παλαιών Οικισμών θα άλλαζε τον οικονομικό χάρτη στην Πιερία. Στην συνέχεια έρχεται η πρόταση του συλλόγου ‘’Παλαιάς Λεπτοκαρύας’’ για την αναγνώριση του Παλαιού της Οικισμού να ταράξει της σκέψης κάποιων εκ του κέντρου(ΚΑΤΕΡΙΝΗ) αλλά και των Λιτοχωριτών. Ξαφνικά βλέπουν να χάνετε ο δικός τους οικονομικός παράδεισος και να στρέφεται το ενδιαφέρον αλλού ποιο Νότια, γιατί σε αυτό το κομμάτι η επένδυση είναι ποιο βατή και ο τόπος ποιο προσβάσημος από κάποια άλλα σημεία του Ολύμπου. 
Πρόσφατα εγκρίθηκε και η μελέτη για το πάρκο των λειβήθρων ύψους 1,7000000 εκατομμύρια ευρώ και ταράχτηκαν. Κάποιοι άρχισαν να διαπιστώνουν ότι οι επενδύσεις που έκαναν σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο της Πιερίας, ότι θα κλονιστούν σοβαρά, κάποιοι άλλοι επένδυσαν δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΥ και τώρα το σκέπτονται πολύ σοβαρά, και κάποιοι που θέλησαν να επενδύσουν στο Λιτόχωρο ή έχουν αγοράσει εκτάσεις για επένδυση διαπιστώνουν ότι σε άλλο σημείο του Ολύμπου έπρεπε να επενδύσουν, και το τραγικό σε όλο αυτό το παιχνίδι, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ‘’ΚΑΛΛΥΚΡΑΤΗΣ’’. Το κομμάτι της Λεπτοκαρύας έχει μεγαλύτερη επενδυτική αξία διότι έχει καταμεσής του βουνού και τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ-ΚΑΡΥΑ,ξερεται τη σημαίνει αυτό, ότι σε 3,50 ώρες ο επισκέπτης βρίσκετε σε 2500 μέτρα υψόμετρο με αυτοκίνητο, και τώρα είναι και ένα κομμάτι χωματόδρομος, που να γίνει και άσφαλτος, άστο πάει μακριά η βαλίτσα. 
Φίλοι του μυθικού βουνού ο οικονομικός χάρτης στην Πιερία άργησε αλλά αλλάζει, και τα συμφέροντα μεταφέρονται με αποδέκτες αυτούς τους κατοίκους που εσείς υποτιμούσατε κάποτε, τι κάποτε μέχρι πρόσφατα, αλλά τι να κάνουμε τώρα, κάποιους ο ‘’ΚΑΛΛΥΚΡΑΤΗΣ’’ τους ευνοεί και κάποιους όχι. Παρόλα αυτά στο προεδρικό διάταγμα, φάνηκε ότι κάποιους αυτή η εξέλιξη δεν άρεσε και προσπάθησε να βάλει εμπόδιο στην Νότια ανάπτυξη!!!! Το αναφέρω αυτό, με αφορμή που μας έδωσε ο εν αργία δήμαρχος, ο κύριος Παπαθανασιου πριν μπει σε αργία φυσικά, πριν από 6 μήνες περίπου, όπου με παρέμβαση του, ανέβηκε ξαφνικά το υψομετρικό στο Λιτόχωρο, από την πλατεία που ήταν και πήγε στον Αι Γιάννη, ενώ θα μπορούσε να ανεβάσει και τα ισοϋψή της Λεπτοκαρύας στο όριο του Αι Γιάννη!!!!! Αν δεν έκανε δυναμική παρέμβαση ο Σύλλογος ‘’ΠΑΛΙΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ’’ για να προστατέψει τα συμφέροντα του τόπου μας, όλοι αυτή η ανάπτυξη θα πήγαινε στο βρόντο φίλοι του βουνού, και τα χρήματα από το πάρκο των λειβήθρων θα χάνονταν και ο παλιός οικισμός δεν θα αναγνωρίζονταν ποτέ, κάτι το οποίο η λεπτοκαρύα το δικαιούται παραδοσιακά διότι κατοικείτε πριν το 1923 και δεν ήρθε από παρθενογένεση!!!! 
Δικαίωμα στον Όλυμπο έχει όλος ο κόσμος προτεραιότητα όμως έχουν αυτοί που τον προστάτευαν στα δύσκολα χρόνια, και που τότε τον διατηρούσαν καθαρό χωρίς μηχανήματα και διάσπαρτες χωματερές. Τέλος όλοι εσείς θα πρέπει να πείτε ένα μεγάλο μπράβο στο σύλλογο, γιατί η πρόταση του είναι ολοκληρωμένη, με σωστή ανάπτυξη και σεβασμό στη φύση, όπως φυσικά θα δώσει χρήματα στον εμπορικό κόσμο και ηρεμία στα ήδη κατεστραμμένα νοικοκυριά της Πιερίας. Γιάννης Γιάντσιος * *“Κρατίστην είναι δημοκρατίαν όπου τοις πονηροίς ουκ έξεστιν άρχειν και τοις αγαθοίς ουκ έξεστιν μη άρχειν.”
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση Δ.Σ.Δόξας Λιτοχώρου

Την Τρίτη 11/10 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ.Δόξας Λιτοχώρου και ακαδημιών Απόλλων-Δόξας. 
Παραβρέθηκαν όλα τα μέλη. 
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν: 
-Έκδοση ημερολογίων και ο τρόπος διάθεσης. 
-Λαχειοφόρος αγορά με δώρο ένα lap-top. 
-Συζητήθηκε η ένδυση των τμημάτων και αποφασίστηκε,να βρεθούν χορηγοί ώστε να ντυθούν οι αθλητές.(Όποιοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον από το Δ.Σ. -Έγινε επίσης συζήτηση για τα οικονομικά του Συλλόγου και αν βαδίζει βάση προυπολογισμού.  

Το Δ.Σ. νοιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει τα μέλη-φίλους που γράφονται -μετέχουν-ενισχύουν οικονομικά,αυτήν την δύσκολη περίοδο,στην προσπάθεια αυτήν που ξεκίνησε. Στόχος του Δ.Σ. είναι να περάσει τα 100 μέλη-φίλοι και στο τέλος της περιόδου όλοι όσοι προσφέρουν οικονομικά θα ενημερωθούν οικονομικά. Με λεωφορείο θα μεταβεί το προπαιδικό τμήμα του Απόλλων-Δόξας για τον αγώνα με την Α.Ε.Καρίτσας που θα γίνει το Σάββατο 15/10 στο γήπεδο της ένωσης. Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα γίνει την Τετάρτη 19/10 . το Δ.Σ.
Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Παπαστάμκος: Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος 
Ευρωβουλευτής 
Μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 

Ενημερωτικό Δελτίο
Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 
Κρίσιμα Σημεία των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν επί τη βάσει των οποίων θα συν-νομοθετήσουν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο Υπουργών 

Η Κομισιόν προέβη στις 12 Οκτωβρίου στην ανακοίνωση των (επτά) νομοθετικών προτάσεών της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (Υπουργών Γεωργίας) για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2013. Το διαπραγματευτικό θεμέλιο της "νέας εταιρικής σχέσης Ευρώπης-Αγροτών" συνεπάγεται ποσοτικές και ποιοτικές μεταβολές. Μεταβολές, οι οποίες θα σφραγίσουν το μέλλον της Ελλάδος της Υπαίθρου. Η σύνολη αξιολόγηση των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν, αποκαλύπτει μεταρρυθμιστικό δυναμικό, που πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο μίας εις βάθος συζήτησης στο πλαίσιο του εθνικού μας συστήματος δράσης. Πέραν της όποιας εστίασης στο τί συνεπάγεται ποσοτικά η νέα ΚΑΠ, ειδικά για την Ελλάδα, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ευθυγραμμίσει τα μελλοντικά ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία με τους ιδίους πολιτικούς στόχους, δηλαδή με ποιον τρόπο θα καταστεί η ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη, ανταγωνιστική, πραγματικός μοχλός εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Κατωτέρω παρατίθενται πρώτες αξιολογικές παρατηρήσεις επί των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν: . 1. Καθεστώς Άμεσων Ενισχύσεων (Ανα)κατανομή των πόρων Προκειμένου να επιτευχθεί 'δικαιότερη' κατανομή των αμέσων ενισχύσεων μεταξύ κρατών μελών, η Επιτροπή εισηγείται την σταδιακή αναπροσαρμογή των επιπέδων άμεσης ενίσχυσης ανά εκτάριο, λαμβανομένων υπόψη των διαφορών ως προς το ύψος των μισθών και του κόστους των εισροών. Ειδικότερα, στα κράτη μέλη με επίπεδο αμέσων ενισχύσεων κάτω του 90% του μέσου όρου ΕΕ, θα μειωθεί η απόκλιση κατά ένα τρίτο. Η εν λόγω σύγκλιση θα χρηματοδοτηθεί αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη με επίπεδο αμέσων ενισχύσεων άνω του μέσου όρου ΕΕ. Από 1ης Ιανουαρίου 2019 όλα τα ενεργοποιημένα δικαιώματα ενίσχυσης εντός ενός κράτους μέλους ή μίας περιφέρειας θα πρέπει να έχουν ενιαία μοναδιαία αξία. Αναπροσαρμόζεται το κατ' έτος εθνικό ανώτατο όριο για κάθε κράτος μέλος (συνολική αξία όλων των χορηγούμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης, εθνικό απόθεμα και ανώτατα όρια προσθέτων ενισχύσεων) ως προς κάθε κράτος μέλος, το οποίο για την Ελλάδα ορίζεται στα ακόλουθα επίπεδα, αντιπαραβαλλόμενα κατωτέρω με τα αντίστοιχα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου: Πρόταση Κανονισμού -Παράρτημα ΙΙ (σε χιλ. ευρώ) Ημερολογιακό έτος 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Ελλάς 2 099 920 2 071 481 2 043 111 2 014 751 2 014 751 2 014 751 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2009- Παράρτημα ΙV (σε εκατ. ευρώ) Ημερολογιακό έτος 2009 2010 2011 2012 Ελλάς 2 561,4 2 365,4 2 359,4 2 344,3 Η 'δίκαιη' κατανομή των πόρων της ΚΑΠ μεταξύ των γεωργών των 27 Κρατών Μελών διεκδικεί ήδη κορυφαία θέση στη διαπραγματευτική στρατηγική των κρατών μελών εν μέσω έντονης κριτικής ως προς τις σημαντικές αποκλίσεις ανά κράτος μέλος. Εν προκειμένω, η Ελλάς εμφανίζεται ότι λαμβάνει αναλογικά τις μεγαλύτερες ενισχύσεις. Βεβαίως, θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας ο υπολογισμός της αξίας των ενισχύσεων να γίνει επί τη βάσει της επιλέξιμης και όχι της (κατά πολύ μικρότερης) χρησιμοποιούμενης γης. Όπως έχω κατ' επανάληψη επισημάνει, υφίσταται εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού του μέσου ύψους ενισχύσεων. Εάν ληφθούν υπόψη οι μέσες ενισχύσεις ανά δικαιούχο και όχι ανά εκτάριο γης, τότε η Ελλάς καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις. Ως προς την κατανομή των πόρων της ΚΑΠ, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης αντικειμενικών κριτηρίων, επί τη βάσει των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού γεωργικού τομέα, όπως το μερίδιο του γεωργικού εισοδήματος στο ΑΕΠ, το πλήθος και η διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το ποσοστό των γεωργικών γαιών με φυσικά και άλλα μειονεκτήματα, οι περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές, το ποσοστό απασχόλησης στον γεωργικό τομέα. Η "δίκαιη" κατανομή των πόρων της ΚΑΠ δεν ταυτίζεται με την "ίση" κατανομή, η οποία θα παρέβλεπε τις έντονες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Η διατήρηση των πόρων στα επίπεδα που ισχύουν σήμερα είναι διαπραγμάτευση οπισθοφυλακής. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των συνολικών κονδυλίων της ΚΑΠ εντός του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 αναμένονται πιέσεις για περαιτέρω μεταφορά πόρων υπέρ άλλων πολιτικών της ΕΕ. Ως προς την κατανομή των πόρων της ΚΑΠ στα επιμέρους κράτη μέλη ασκούνται ήδη έντονες πιέσεις για ριζικότερη ανακατανομή εκ μέρους όσων το ύψος ενισχύσεων είναι (πολύ) κατώτερο του μέσου όρου της ΕΕ. Επίσης, στη 'δικαιότερη' κατανομή των αμέσων ενισχύσεων θα συμβάλλει, σύμφωνα με την Κομισιόν, η απομάκρυνση από το ιστορικό μοντέλο. Επιβάλλεται καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των ανωτάτων ορίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ως προς τη χρηματοδότηση του α' πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις και μέτρα αγοράς). Ειδικότερα, όταν προβλέπεται υπέρβαση των κατ' έτος ανωτάτων ορίων για τη χρηματοδότηση των εν λόγω μέτρων, τότε θα ορίζεται αναπροσαρμογή του ύψους των αμέσων ενισχύσεων για το οικονομικό έτος. H διάρθρωση του συστήματος των αμέσων ενισχύσεων θα περιλαμβάνει την καλούμενη βασική ενίσχυση, καθώς και πρόσθετες ενισχύσεις.  Βασική ενίσχυση-στρεμματική ενίσχυση σε επίπεδο κράτους-μέλους ή περιφέρειας: Η Κομισιόν θα ορίζει κατ' έτος το εθνικό ανώτατο όριο για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, αφαιρώντας από το συνολικό ετήσιο εθνικό ανώτατο όριο τα ποσά που προορίζονται για τις πρόσθετες ενισχύσεις. Η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης θα υπολογίζεται διαιρώντας το εθνικό ή περιφερειακό ανώτατο όριο με τον αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης. Τα κράτη μέλη που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το καθεστώς βασικής ενίσχυσης σε επίπεδο περιφέρειας, θα πρέπει να καθορίσουν τις περιφέρειες με αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα αγρονομικά και τα οικονομικά τους χαρακτηριστικά, τις προοπτικές της γεωργίας στην περιφέρεια ή τη θεσμική-διοικητική τους διάρθρωση. Η κατανομή του εθνικού ανωτάτου ορίου μεταξύ των επιμέρους περιφερειών θα πρέπει να γίνει με αντικειμενικά και μη εισάγοντα διακρίσεις κριτήρια. Στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης θα χορηγηθεί στήριξη στους γεωργούς, οι οποίοι θα αποκτήσουν δικαιώματα ενίσχυσης α) μέσω της πρώτης χορήγησης, β) από το εθνικό απόθεμα ή γ) βάσει μεταφοράς. Ως προς τα σημείο α) θα χορηγηθούν δικαιώματα ενίσχυσης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης στους 'ενεργούς' γεωργούς (βλ. ορισμό κατωτέρω), οι οποίοι ενεργοποίησαν τουλάχιστον ένα δικαίωμα ενίσχυσης κατά το 2011. Κατ' εξαίρεση, δικαιώματα ενίσχυσης θα αποκτήσουν και γεωργοί, οι οποίοι δεν ενεργοποίησαν κανένα δικαίωμα ενίσχυσης το 2011, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. εφόσον παρήγαγαν αποκλειστικά οπωροκηπευτικά και/ή καλλιεργούσαν αποκλειστικά αμπελώνες). Ενίσχυση στο πλαίσιο του βασικού συστήματος θα χορηγείται στους γεωργούς κατόπιν ενεργοποίησης ενός δικαιώματος ενίσχυσης ανά 'επιλέξιμο εκτάριο' (όπως αυτό ορίζεται στην πρόταση Κανονισμού).  Πρόσθετες ενισχύσεις: - πρόσθετη ενίσχυση (30% του ετήσιου εθνικού ανωτάτου ορίου) στους γεωργούς που εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, - εθελοντική πρόσθετη ενίσχυση (έως 5% του ετήσιου εθνικού ανωτάτου ορίου) για τους γεωργούς σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα (συμπληρωματική της ισχύουσας ήδη ενίσχυσης στο πλαίσιο του β' πυλώνα), την οποία τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν σε όλες τις περιοχές που ορίζονται ως τέτοιες (ορεινές, μειονεκτικές περιοχές πλην των ορεινών, περιοχές που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα) ή να περιορίζουν τις πληρωμές σε ορισμένες εξ' αυτών, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, - υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση (έως 2% του ετήσιου εθνικού ανωτάτου ορίου) στους νέους γεωργούς κατά την εγκατάσταση γιο διάστημα έως 5 έτη (συμπληρωματική της ενίσχυσης στο πλαίσιο του β' πυλώνα). Το ποσό της ενίσχυσης θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του ισοδυνάμου του 25% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης, που κατέχει ο γεωργός, επί τον αριθμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων. Ακόμη, προνοείται απλοποιημένο σύστημα υπέρ των μικρών γεωργών (έως 10% του ετήσιου εθνικού ανωτάτου ορίου), οι οποίοι θα λαμβάνουν κατ' αποκοπήν πληρωμή, που θα αντικαθιστά όλες τις άμεσες πληρωμές. Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ. Εξαιρούνται της υποχρέωσης εφαρμογής "γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον" οι γεωργοί, οι οποίοι θα επιλέξουν (υποβάλλοντας σχετική αίτηση έως τις 15 Οκτωβρίου 2014) το εν λόγω σύστημα. Περαιτέρω, προβλέπεται εθελοντική συνδεδεμένη ενίσχυση για τομείς (μεταξύ της ευρείας δέσμης τομέων που ορίζονται στην πρόταση Κανονισμού) ή περιφέρειες ενός Κράτους Μέλους, όπου συγκεκριμένοι τύποι γεωργίας ή γεωργικοί τομείς βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες και είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί από οικονομικής, και/ή κοινωνικής και/ή περιβαλλοντικής σκοπιάς. Θα παρέχεται ενίσχυση στο βαθμό που απαιτείται, προκειμένου να δημιουργηθεί κίνητρο για τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου παραγωγής στις εν λόγω περιφέρειες (έως 5% του ετήσιου εθνικού ανωτάτου ορίου με κατ' εξαίρεση δυνατότητα επέκτασης α) έως και 10% ή ακόμη και β) άνω του 10% υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις). Ορισμός ενεργού γεωργού: Προτείνεται η μη καταβολή ενισχύσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον συντρέχει ένα από τα ακόλουθα: είτε α) το ετήσιο ποσό των αμέσων ενισχύσεων είναι κατώτερο του 5% των συνολικών εισοδημάτων που απέκτησαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος, είτε β) οι γεωργικές τους εκτάσεις είναι κυρίως εκτάσεις που φυσικώς διατηρούνται σε κατάσταση κατάλληλη για βοσκή ή καλλιέργεια και δεν ασκούν στις εν λόγω εκτάσεις 'ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα'. Κατ' εξαίρεση δεν θα εφαρμόζεται η ως άνω πρόνοια στους γεωργούς, οι οποίοι έλαβαν άμεσες πληρωμές ύψους χαμηλοτέρου των 5000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος. (Προκύπτει διαφοροποίηση ως προς προγενέστερη πρόταση που επεξεργαζόταν η Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή θα ίσχυε για πρόσωπα των οποίων τα ετήσια έσοδα από την γεωργική δραστηριότητα δεν ξεπερνούν το 5% των συνολικών εισοδημάτων που αποκτώνται από όλες τις οικονομικές τους δραστηριότητες, εξαιρουμένων των δημοσίων επιδοτήσεων δυνάμει της εφαρμογής της ΚΑΠ). Αναμφίβολα, ο ορισμός του ενεργού γεωργού, που εισηγείται η Κομισιόν, εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα, ήτοι κατά πόσο επιλέγουμε τη διεύρυνση των δικαιούχων ή τη στόχευση των πόρων στους κατ' επάγγελμα γεωργούς. Ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη αμέσων ενισχύσεων: Προτείνεται η μη καταβολή ενισχύσεων στις περιπτώσεις, στις οποίες το συνολικό ποσό της ετήσιας πληρωμής, που θα λαμβάνει ένας γεωργός, θα είναι κατώτερο των 100 ευρώ ή η επιλέξιμη περιοχή της καλλιέργειας είναι κάτω του ενός εκταρίου. Δεδομένης, ωστόσο, της ετερογενούς διάρθρωσης των εκμεταλλεύσεων, τα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν κατώτατα επίπεδα (εντός των ορίων που προβλέπονται στην πρόταση Κανονισμού, τα οποία ως προς την Ελλάδα ορίζονται στα 400 ευρώ και 0,4 εκτάρια), τα οποία ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη κατάστασή τους. Η Ελλάς, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, δύναται να μην εφαρμόσει ελάχιστες προϋποθέσεις ως προς τη λήψη αμέσων ενισχύσεων στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Προοδευτική μείωση έως και οροφή: Στον αντίποδα, προβλέπεται προοδευτική μείωση έως και οροφή στην καταβολή των αμέσων ενισχύσεων, λαμβανομένης, βεβαίως, υπόψη της έντασης της μισθωτής εργασίας. Οροφή δεν θα ισχύει ως προς τις 'πράσινες' ενισχύσεις. Μείωση: - κατά 20% για ποσά άνω των 150.000 έως και 200 000 ευρώ, - κατά 40% για ποσά άνω των 200 000 έως και 250 000 ευρώ, - κατά 70% για ποσά άνω των 250 000 έως και 300 000 ευρώ, - κατά 100% για ποσά άνω των 300 000 ευρώ. Τα ως άνω ποσά αμέσων ενισχύσεων, προκύπτουν κατόπιν αφαίρεσης των καταβληθέντων και δηλωθέντων μισθών κατά το προηγούμενο έτος, περιλαμβανομένων των φόρων και των κοινωνικών εισφορών που συνδέονται με την εργασία από το συνολικό ποσό των αμέσων ενισχύσεων. Δεν θα καταβάλλονται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς, για τους οποίους έχει κριθεί ότι τεχνηέντως δημιούργησαν τις συνθήκες εκείνες, που θα τους επέτρεπαν την αποφυγή των επιπτώσεων του ως άνω περιορισμού. Επιδιώκεται, εν προκειμένω, η αποτροπή καταστρατήγησης της εν λόγω πρόνοιας, μέσω λ.χ. πολυτεμαχισμού των αγροτεμαχίων. Οι εξοικονομούμενοι πόροι, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα παραμένουν στο κράτος μέλος προέλευσης και θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, με σημαντική συνεισφορά στην καινοτομία στο πλαίσιο του β' πυλώνα. Δημιουργία εθνικού αποθέματος από τα κράτη μέλη: Προς τούτο, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του συστήματος βασικής ενίσχυσης, τα κράτη μέλη θα προβούν σε γραμμική ποσοστιαία μείωση (όχι άνω του 3%) του ανωτάτου ορίου του συστήματος βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούν το εθνικό απόθεμα για να κατανέμουν δικαιώματα ενίσχυσης, με αντικειμενικά κριτήρια, και κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ίση μεταχείριση των γεωργών και να αποφεύγονται στρεβλώσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού, κατά προτεραιότητα σε νέους γεωργούς που εκκινούν τη γεωργική τους δραστηριότητα. Τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν χρήση του εθνικού αποθέματος προκειμένου να: - καταβάλουν πληρωμές σε γεωργούς, σε περιοχές που υπόκεινται σε αναδιάρθρωση και/ή προγράμματα ανάπτυξης που σχετίζονται με μορφή δημόσιας παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάλειψη των γαιών και/ή να αντισταθμισθούν συγκεκριμένα μειονεκτήματα στις εν λόγω περιοχές, - αυξήσουν γραμμικά την αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης υπό το σύστημα βασικής ενίσχυσης σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ευελιξία μεταξύ των δύο πυλώνων Δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη (με απόφασή τους έως την 1η Αυγούστου 2013) να διαθέσουν ως πρόσθετη στήριξη για μέτρα του πυλώνα Ανάπτυξης της Υπαίθρου έως και 10% των πόρων του ετήσιου εθνικού ανωτάτου ορίου (άμεσες ενισχύσεις). Αντιστρόφως, ορισμένα κράτη μέλη (στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάς) δύνανται να κάνουν χρήση πόρων του β' πυλώνα (έως 5% του εθνικού φακέλου) για την καταβολή αμέσων ενισχύσεων. Πληρωμές για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, θα λαμβάνουν πρόσθετη ενίσχυση -ανά επιλέξιμο εκτάριο- οι γεωργοί που εφαρμόζουν πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, οι οποίες θα βαίνουν πέραν των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης, ως ακολούθως: - αμειψισπορά: στις περιπτώσεις όπου η αρόσιμος γη ξεπερνά τα 3 εκτάρια, θα πρέπει να περιλαμβάνονται 3 τουλάχιστον διαφορετικές καλλιέργειες, με την κύρια καλλιέργεια να μην υπερβαίνει το 70% της αροσίμου γης - μόνιμοι λειμώνες, - περιοχή οικολογικής έμφασης: οι γεωργοί θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον το 7% των επιλεξίμων εκταρίων (εξαιρουμένων των εκτάσεων που διατηρούνται ως μόνιμοι λειμώνες) ως περιοχή οικολογικής έμφασης (π.χ. ζώνες ανάσχεσης, αγρανάπαυση, διατήρηση χαρακτηριστικών τοπίου, αναδασωμένες περιοχές). Εύλογες είναι οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών γεωργικών φορέων για τις επιπτώσεις των προτάσεων της Κομισιόν περί επιβολής πρόσθετων προϋποθέσεων συμμόρφωσης επί της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα, ο οποίος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τις πιέσεις των αθρόων εισαγωγών προϊόντων τρίτων χωρών ελαστικότερων προδιαγραφών. Πολλώ δε μάλλον που η Κομισιόν δεν θέτει τις προϋποθέσεις υπαγωγής των εισαγομένων, σε ισοδύναμες προδιαγραφές με τα εντός ΕΕ παραγόμενα προϊόντα, παρά τη σθεναρή στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση, όπως, άλλωστε, αποτυπώθηκε στην Έκθεσή μου, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "Ευρωπαϊκή Γεωργία και Διεθνές Εμπόριο". Υποστηρίζω ότι τα περιβαλλοντικά μέτρα θα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους, να συνοδεύονται από επαρκές αντιστάθμισμα και να μην δημιουργούν επιπρόσθετο διοικητικό άχθος τόσο στους παραγωγούς όσο και στις εθνικές διοικήσεις. Υποστηρίζω δε την ανάγκη ενός καταλόγου πλειόνων μέτρων, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και μέτρα που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και των λοιπών μεσογειακών κρατών μελών (π.χ. μόνιμες καλλιέργειες, όπως οπωρώνες, αμπελώνες, ελαιώνες, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη). Επίσης, αυτοδικαίως δικαιούχοι της εν λόγω πρόσθετης ενίσχυσης θα είναι οι γεωργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται ολικώς ή μερικώς σε περιοχές 'Natura 2000', υπό την προϋπόθεση ότι οι πρακτικές τους συνάδουν με τους στόχους που ορίζει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, και Οδηγία 2009/147/ΕΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών). Δεδομένης της αναγνωρισμένης επωφελούς επίδρασης των συστημάτων βιολογικής γεωργίας στο περιβάλλον, άνευ άλλου τινός, θα λαμβάνουν την πρόσθετη ενίσχυση οι γεωργοί που πληρούν τις προϋποθέσεις που θεσπίζει το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2007 για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91). 2. Ανάπτυξη της Υπαίθρου Ως προς τον πυλώνα για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, αναφέρονται συνοπτικά ορισμένες εκ των προτάσεων που εισηγείται η Κομισιόν. Διατηρούνται οι στρατηγικοί στόχοι της πολιτικής της Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ως προς την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των περιοχών της υπαίθρου. Συμφώνως προς την στρατηγική ΕΕ 2020, οι ανωτέρω στόχοι εξειδικεύονται περαιτέρω στο πλαίσιο έξι προτεραιοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βάση του προγραμματισμού εκ μέρους των κρατών μελών. Ο κατάλογος των επιμέρους μέτρων επανεξετάσθηκε και εισήχθησαν ορισμένες τροποποιήσεις. Κατά την Κομισιόν, δεδομένου ότι πλείστα μέτρα εξυπηρετούν πλείονες στόχους δεν κρίνεται πλέον σκόπιμη η ομαδοποίησή τους σε άξονες. To Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας θα λειτουργούν υπό Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο μέσω Εταιρικών Συμβάσεων που θα συνάπτει η Κομισιόν με τα επιμέρους κράτη μέλη. Η Κομισιόν ζητεί τον εκ των προτέρων καθορισμό μετρήσιμων στόχων και δεικτών αποτελεσμάτων στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των κρατών μελών. Πέραν των όποιων ενστάσεων ως προς το πρόσθετο διοικητικό άχθος, η νέα αυτή προσέγγιση αποτελεί πρόκληση για ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων με πραγματικούς αναπτυξιακούς όρους για την Ελλάδα της υπαίθρου. Κατά την Κομισιόν, οι ορεινές περιοχές και οι περιοχές με φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα πρέπει να προσδιορίζονται επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ειδικά ως προς τις περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα, προβλέπεται επαναπροσδιορισμός τους, λαμβάνοντας υπόψη βιοφυσικά κριτήρια. Η Κομισιόν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μεταβατικών διατάξεων ενόψει της διακοπής των πληρωμών σε περιοχές, οι οποίες δεν θα εντάσσονται πλέον στο καθεστώς, άμα τη εφαρμογή των νέων κριτηρίων. Προβλέπεται ειδικό μέτρο για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας (μετατροπή και διατήρηση), ενώ ενθαρρύνονται συλλογικές συμβάσεις ή συνεργασία μεταξύ γεωργών για την κάλυψη μεγαλύτερων εκτάσεων. Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των παραγωγών σε συστήματα ποιότητος προϊόντων, θα παρέχεται στήριξη για νέες (μόνον) συμμετοχές και για χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά την πενταετία. Στο πλαίσιο των προτεινόμενων εργαλείων για τη διαχείριση κινδύνων περιλαμβάνονται η στήριξη των ταμείων αλληλασφάλισης, καθώς και η θέσπιση ενός νέου εργαλείου για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος. Σημειώνεται τέλος ότι στις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ εντάσσεται και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, ώστε να στηρίζονται οι γεωργοί, οι οποίοι πλήττονται από το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς γεωργικών προϊόντων. Πάγια θέση μου είναι η παραμονή των ευρωπαίων γεωργών στην παραγωγή και προφανώς δεν αποτελεί λύση η αποζημίωσή τους. Συνεπώς, η ΕΕ οφείλει εκ των προτέρων να λαμβάνει υπόψη και να προασπίζει τα γεωργικά συμφέροντα κατά τη διαπραγμάτευση και σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Υποστηρίζω την αναγκαιότητα αποτελεσματικών εργαλείων ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης των κινδύνων, ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής και σταθεροποίησης του εισοδήματος, δεδομένης της εντεινόμενης αστάθειας των τιμών και της ρευστότητας στις γεωργικές αγορές, καθώς και των αυξανόμενων περιβαλλοντικών/κλιματικών κινδύνων και διατροφικών κρίσεων. Το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης οφείλει, έστω και αυτήν την υστάτη ώρα, να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες προσομοίωσης, οι οποίες θα αποτελέσουν ασφαλή οδοδείκτη τόσο κατά το στάδιο της διαπραγμάτευσης, όσο και της εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ (μεταξύ άλλων, ως προς τον ορισμό του ενεργού αγρότη, τον προσδιορισμό των επιμέρους περιφερειών της χώρας για την κατανομή των ενισχύσεων, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, τις εθελοντικές άμεσες ενισχύσεις, όπως είναι οι συνδεδεμένες). * * * Ως γνωστόν, η Κομισιόν έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις από 29 Ιουνίου 2011 προτάσεις της σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020. 3. Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΣΕ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ 2011) 386,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Πρώτος πυλώνας: άμεσες πληρωμές και μέτρα αγοράς 281,8 δισ.ευρώ Δεύτερος πυλώνας: ανάπτυξη της υπαίθρου 89,9 δισ.ευρώ Επιπλέον -πέραν της ΚΑΠ-πόροι 15,2 δισ.ευρώ Σύνολο ↓ Ασφάλεια τροφίμων 2,2 δισ.ευρώ Επισιτιστικά προγράμματα απόρων 2,5 δισ. ευρώ Αποθεματικό για τη διαχείριση κρίσεων 3,5 δισ. ευρώ Ευρωπαϊκό Ταμείο παγκοσμιοποίησης έως 2,5 δισ. ευρώ Έρευνα και Καινοτομία στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων, της βιο-οικονομίας, και της βιώσιμης γεωργίας (εντός του Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία) 4,5 δισ. ευρώ Η Κομισιόν ομιλεί για 'πάγωμα' ως προς τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Ερωτήματα ανακύπτουν από την σύγκριση μεταξύ σταθερών τιμών στις οποίες εκφράζονται οι πόροι της ΚΑΠ για την δημοσιονομική περίοδο 2014-2020 και τρεχουσών τιμών της περιόδου 2007-2013. Σε κάθε περίπτωση, εν σχέσει προς την αφετηριακή απαισιοδοξία, η πρόταση της Επιτροπής αξιολογείται ως εύλογη βάση διαπραγματεύσεων. Εν προκειμένω, αναγνωρίζεται ως καθοριστική η σθεναρή στάση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. .
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. ΛΑΠΠΑΣ: Η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου - Ολύμπου για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου. Οι πρωταρχικές μας θέσεις.


Πραγματοποιήθηκε προχθές η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου με τη συμμετοχή πολλών φορέων της περιοχής και με μοναδικό θέμα την συζήτηση – ενημέρωση για το σχέδιο Π.Δ. για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου. Το προτεινόμενο σχέδιο παρουσίασαν στη συνεδρίαση οι κ. Π. Ανδρεαδάκης (Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθν. Δρυμού) και Γ. Μαυρίδης (Διευθυντής Δ/νσης Δασών Πιερίας), τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε για την παρουσίαση. Ωστόσο θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο, εάν τη συνεδρίαση τιμούσε με την παρουσία του και κάποιο επιστημονικό στέλεχος του ΥΠΕΚΑ που θα ήταν περισσότερο αρμόδιο να διευκρινίσει ορισμένα ζητήματα και να απαντήσει σε ερωτήματα και δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό ανησυχίες των συμμετεχόντων.
Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες και στη διάρκειά της ακούστηκαν πάρα πολλές κι ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο Π.Δ., τα θετικά του σημεία, μα και αρκετά σημεία «τριβής» με τις ανάγκες και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά μας, έκανα αρχικά την ευτυχή διαπίστωση πως οι προσωπικές μου απόψεις, αλλά και οι θέσεις του συνδυασμού μας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως έχουν δημόσια διατυπωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αρκετοί έρχονται πλέον στα λόγια μας χρησιμοποιώντας μάλιστα πολλές φορές και την ίδια ακριβώς φρασεολογία! Κατόπιν παρουσίασα τις αρχικές θέσεις του συνδυασμού μας γύρω από το θέμα. Θέσεις βέβαια που επιδέχονται βελτιώσεων και προσθηκών, όσο η διαβούλευση συνεχίζεται.
- Πρώτο και βασικότερο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι αναγκαίο να δοθεί μία γενναία παράταση στη διαβούλευση (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011), πόσο μάλλον όταν οι φορείς της τοπικής κοινωνίας δηλώνουν αιφνιδιασμό κι έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα. Έτσι κι αλλιώς ο Όλυμπος δεν αξίζει μόνο έναν μήνα ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα στη διενέργεια ενός διεθνούς συνεδρίου με πρωτοβουλία, αν όχι της πολιτείας, τουλάχιστον της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από άλλους διεθνούς φήμης δρυμούς κι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων (γεωλόγους, ζωολόγους, βοτανολόγους, δασολόγους, μα και αρχαιολόγους, περιβαλλοντολόγους, επιστήμονες αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων κ.α.) που εμπλέκονται στο θέμα του Ολύμπου, της προστασίας και της ανάδειξής του!
- Για εμάς ζητούμενο είναι η προστασία του βουνού με ταυτόχρονη ανάδειξη και αξιοποίησή του. Αυτό σημαίνει ήπιας μορφής ανάπτυξη και όχι στυγνή εκμετάλλευση. Επομένως ούτε «τσιμεντοποίηση» που συνεχίζουν να ονειρεύονται ορισμένοι, ούτε όμως κι εγκλεισμός του βουνού σε μία «γυάλα». Οι δύο αυτές ακραίες επιλογές είναι το ίδιο επιβλαβείς και…ύποπτες! Ο χαρακτήρας του θρυλικού βουνού πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί αυτή είναι η ταυτότητά του η μοναδική παγκοσμίως και μαζί η μεγάλη «προίκα» του για την τοπική μας κοινωνία (τεράστια διεθνής αναγνωρισιμότητα δυνητικά ως ονομασία προέλευσης προϊόντων και υπηρεσιών). Παράλληλα όμως το βουνό θα πρέπει να είναι προσπελάσιμο κι επισκέψιμο πάντοτε βέβαια με συγκεκριμένους κανόνες κι έλεγχο. Στόχος δεν πρέπει να είναι ο συνεχής περιορισμός του αριθμού επισκεπτών του βουνού, οι οποίοι αφήνονται στη συνέχεια ανεξέλεγκτοι, αλλά το να επιτρέπεται ο μέγιστος δυνατός καθημερινά αριθμός επισκεπτών, με παράλληλη όμως και συνεχή καταγραφή, καθοδήγηση ή ακόμη και συνοδεία τους (εφ’ όσον την επιθυμούν). Έτσι διασφαλίζεται η πραγματική προστασία και ασφάλεια του βουνού και η δική τους.
- Τα δύο μεγάλα θέματα που προκύπτουν άμεσα από το σχέδιο Π.Δ. είναι: α) Η οριοθέτηση των ζωνών, β) Οι χρήσεις εντός των ζωνών αυτών.
Σίγουρα δεν είμαστε οι απολύτως ειδικοί για να λύσουμε από μόνοι μας τα προβλήματα που προκύπτουν ή για να σχολιάσουμε υπεύθυνα τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός αυτός. Ούτε όμως μία μόνο ομάδα επιστημόνων μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο των απολύτως «ειδικών σοφών». Για αυτό τον λόγο προτείναμε τη διενέργεια διεθνούς συνεδρίου για να δοθούν οι πιο έγκυρες απαντήσεις στα ζητήματα αυτά. Σε αυτή τη φάση πάντως οφείλουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις: α) Στο θέμα της οριοθέτησης πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί μία άσκοπη «κόντρα» που πάει να δημιουργηθεί ουσιαστικά άνευ λόγου με την τοπική κοινωνία. Είναι λοιπόν απαράδεκτο να περιλαμβάνονται στη ζώνη Γ αρκετές μικροϊδιοκτησίες, καθώς και ολόκληρος σχεδόν ο οικισμός της Παλιάς Λεπτοκαρυάς, τη στιγμή μάλιστα που επιμελώς – και πολύ σωστά βέβαια – έχει αφεθεί εκτός ζωνών η Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου. Προς τι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά; Προφανώς αβλεψία στον σχεδιασμό που πρέπει να διορθωθεί με μικρή μετατόπιση των ορίων του Εθνικού Πάρκου λίγο ψηλότερα! Τέλος προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι το «Οροπέδιο των Μουσών», μία περιοχή με σπάνια χλωρίδα δεν περιλαμβάνεται στην ζώνη Α (απολύτου προστασίας)!
β) Στο θέμα των χρήσεων θεωρούμε υπερβολική την απόλυτη απαγόρευση ορισμένων δραστηριοτήτων (π.χ. θήρα, λειτουργία παραδοσιακών ξενώνων ή αγροτουριστικών μονάδων κ.α.) ακόμη κι εντός της ζώνης Γ. Κατά τη γνώμη μας  θα μπορούσε η ζώνη Γ να χωριστεί σε υποζώνες Γ1 και Γ2 ή ακόμη καλύτερα να υπάρξει πρόβλεψη σαφώς οριοθετημένων θυλάκων, εντός των οποίων να επιτρέπονται ορισμένες από τις χρήσεις αυτές. Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα, οριοθέτηση ανάλογων θυλάκων, και στις άλλες δύο ζώνες, ενώ για προτάσεις που αναφέρονται συχνά στη διαβούλευση, όπως χιονοδρομικό κέντρο ή τελεφερίκ, θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσουν να βρουν εφαρμογή (ειδικά το χιονοδρομικό κέντρο), ωστόσο δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να απορρίπτεται εκ των προτέρων η δυνατότητα ανάλογων εφαρμογών, εάν π.χ. εκπονηθεί μία μελέτη που θα πληροί τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους.
- Ένα επιπλέον θέμα που προκύπτει από το σχέδιο Π.Δ. είναι και αυτό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του ο Φορέας με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει έχει επιτελέσει θετικό έργο. Πρέπει όμως να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, όπου ο Φορέας Διαχείρισης θα λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων Φορέων μεγάλων δρυμών του εξωτερικού, ασκώντας πραγματική αειφορική διαχείριση του δρυμού κι όχι απλώς μία υποτυπώδη φύλαξή του. Απαιτείται επομένως στελέχωση του Φορέα με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, καθώς και μεγαλύτερη εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας των παρολύμπιων δήμων και ιδιαίτερα του δήμου Δίου – Ολύμπου, ο οποίος χωροταξικά εμπλέκεται στο μέγιστο μέρος του δρυμού.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι εκτός από το «Εθνικό Πάρκο» υπάρχει και ο «Πιερικός Όλυμπος», όπου αρμόδιο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπίπτουν τα όρια του Εθνικού Πάρκου με εκείνα του Πιερικού Ολύμπου τουλάχιστον στα βόρεια και νότια, όπου όντως αυτό είναι εφικτό. Πέρα όμως από αυτό προτείνουμε επιπλέον το εξής: Ο υπάρχων Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού και το Δ.Σ. ή Επιτροπή του Πιερικού Ολύμπου να συγχωνευθούν και να ανασυσταθούν σε έναν «Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου Ολύμπου». Έτσι θα απλοποιηθεί πολύ μία κατάσταση προβληματική εξ αιτίας των επικαλύψεων και των συγχύσεων αρμοδιοτήτων που σίγουρα θα προκύψουν, εάν δεν συγχωνευθούν οι δύο αυτοί οργανισμοί!

Η δημ. σύμβουλος του συνδυασμού μας κα. Μόχλα – Φαρμάκη Ευαγγελία παίρνοντας τον λόγο τόνισε την σημασία του Ολύμπου όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για το σύνολο της χώρας και μίλησε για την απολυτότητα του σχεδίου Π.Δ. που δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνδυασμού της προστασίας του βουνού με ήπιες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, με σεβασμό στη φύση και με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον!

Υ.Γ: Ένα πολύ θετικό σημείο του σχεδίου Π.Δ. είναι η πρόβλεψη για την απομάκρυνση του πεδίου βολής, έστω κι αν θα πρέπει να ξεκαθαρισθούν ο χρόνος και ο τρόπος της απομάκρυνσης.  Απορούμε γιατί ορισμένοι ομιλητές έσπευσαν να συνδέσουν (σχεδόν με τρόπο εκβιαστικό) την ύπαρξη του πεδίου βολής με την παρουσία της ταξιαρχίας στο Λιτόχωρο. Η παρουσία μονάδων στρατού στο Λιτόχωρο (ίσως με διαφορετικό αντικείμενο) μπορεί κάλλιστα να συνεχιστεί και χωρίς το πεδίο βολής. Στο κάτω – κάτω ας αποφασίσει η τοπική κοινωνία τι προτιμά: το πεδίο βολής ή την αξιοποίηση του Ολύμπου και την πραγματική αειφόρο ανάπτυξη; Γιατί ας είμαστε επιτέλους λογικοί! Με το πεδίο βολής παρόν δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή κουβέντα για αξιοποίηση του βουνού και ανάπτυξη!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».  
       
          
Διαβάστε περισσότερα...