Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Τιμούμε, στις 28 Οκτωβρίου, το «όχι» των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας. Τιμούμε εκείνους που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία.         

Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο. 

Το έπος του ’40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα. Έτσι ώστε, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους, να πετύχουμε την ανάταση και την ανάταξη της Πατρίδας μας. 

Να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. 

Γιατί, οι Έλληνες μπορούμε να πορευτούμε σε νέους δρόμους Προοπτικής και Ελπίδας.
Διαβάστε περισσότερα...

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Κωνσταντόπουλου απογειώνει τη Νέα Δημοκρατία στην Πιερία

Σύμφωνα με πληροφορίες του dionolympos blogspot, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος θα είναι ένας από τους έξι υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Πιερίας.

Πρώην υφυπουργός υγείας επί κυβερνήσεων Καραμανλή, με διακριτική παρουσία στις εσωκομματικές εκλογές αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο Αντώνης Σαμαράς τον επέλεξε ως μέλος στην επιτροπή διαχείρισης δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Η υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου ουσιαστικά απογειώνει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας μιας και ο στενός συνεργάτης του - δικαιωμένου πλέον - Κώστα Καραμανλή, έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και πάλι!

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό θα είναι κατά τα 4/6 αναννεωμένο. Με Κουκοδήμο, Κωνσταντόπουλο από την παλιά φρουρά αλλά και με τους Παπαστεργίου, Πόδα, Τόκα και Μάνη από τη νέα φουρνιά.

Αυτό είναι ένα ψηφοδέλτιο όχι για  τρεις αλλά για... τέσσερις έδρες στο νομό. Εμείς το ψηφοδέλτιο το ανακοινώσαμε από σήμερα, τυχόν μικροαλλαγές σε μία θέση από τους νέους, θα καλυφθεί με νέο!
 
Dionolympos blogspot
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΟ.Δ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Σας   ενημερώνουμε  ότι  σήμερα το βράδυ στις 22:00 μ.μ. σε έκτακτη εκπομπή  της  Δίον  Τηλεόρασης   θα  παρευρεθεί  ο  Γεν.   Γραμματέας  της ΝΟ.Δ.Ε.  Πιερίας  κ.  Μπαραλιάκος  Ξενοφών
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Παράταση χρόνου 30 ημερών της διαβούλευσης για τον Όλυμπο

Παράταση χρόνου  30 ημερών της  διαβούλευσης για τον Όλυμπο πέτυχε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Δεκτό έκανε το αίτημά της το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής




Αποδεκτό έγινε το αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για παράταση του χρόνου της  δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος με θέμα: «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών».

Στην ανοικτή  τοπική διαβούλευση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών,  στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,   οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν  προβληματισμούς  αλλά και  προτάσεις βελτίωσης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιαιτεροτήτων για την προστασία και τις χρήσεις που επιτρέπονται μέσα στις ζώνες προστασίας του όρους Ολύμπου για τον χαρακτηρισμό ως Εθνικού Πάρκου.

Μετά το πέρας της συζήτησης,   διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος  που οριζόταν
για να επεξεργαστούν  και να κατατεθούν οι προτάσεις  δεν ήταν επαρκής και αποφασίστηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Πιερίας, τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών και συλλογικών φορέων να υποβάλουν αίτημα για παράταση  του χρόνου της δημόσιας διαβούλευσης  στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να παρουσιαστεί μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση για την οριστικοποίηση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου,  απέστειλε επιστολή στα υπουργεία Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας  και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία κοινοποιούσε το αίτημα για  παράταση του χρόνου διαβούλευσης έως τις  10 Δεκεμβρίου 2011.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε δεκτό το  αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για παράταση του χρόνου διαβούλευσης. Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του υπουργείου  
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που απεστάλει στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη στις 26  Οκτωβρίου 2011 δίνεται  νέα διορία 30 ημερών από την ημέρα λήψης της απάντησης (26/10/2011).

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας με το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δίνεται παράταση 30 ημερών για την ολοκλήρωση και υποβολή τελικής πρότασης για τον Όλυμπο.

Ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή εμφανίζεται η κ. Μαυρίδου, που δήλωσε ότι ΄΄η νέα προθεσμία μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε με προσοχή το θέμα και να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβεβλημένη προστασία του Ολύμπου και στην επιθυμία να μην καταδικάσουμε την ανάπτυξη πάντα με γνώμονα την  αγάπη μας για την Πιερία΄΄.
Διαβάστε περισσότερα...

Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν είναι «παρίας» – έχουμε το τσαγανό να εγγυηθούμε το μέλλον

Να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία
Η κυβέρνηση χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει… και πάλι στο 2009! Κι ενώ θα έχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της  δημόσιας περιουσίας.
Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να λέει “όχι” στο λάθος,
Η Ελλάδα δεν είναι «παρίας» στην Ευρώπη. Έχουμε δυνατότητες – και κυρίως ατσαλένια θέληση, το τσαγανό, να ορίσουμε τις τύχες μας και να εγγυηθούμε το μέλλον.
Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυάγιου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε!
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου:
«Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρών θυσιών του Ελληνικού λαού, η χθεσινοβραδινή απόφαση αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν και λαθεμένη και αδιέξοδη. Κι όπως ήλθαν τα πράγματα, αυτή η απόφαση ήταν, τελικά, αναπόφευκτη…
            Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της αποτυχημένης πολιτικής ήλθε, δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες.
            Τελικά, με το κούρεμα που αποφασίστηκε, το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009, πριν μπούμε στο Μνημόνιο, δηλαδή 120% του ΑΕΠ!
            Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει… και πάλι στο 2009!
            Και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες συνθήκες! Κι ενώ θα έχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της  δημόσιας περιουσίας.
            Τόσο καιρό τους προειδοποιώ ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο θα «κουρευτεί» το χρέος. Αλλά το πως η Ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση, ώστε να βγάλει πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει. Ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη της. Και σήμερα με δικαιώνουν οι ίδιες οι επίσημες εκθέσεις…
Όλα, επομένως, εξαρτώνται πια από ένα πράγμα: Να τεθεί, πια ως προτεραιότητα η Ανάκαμψη! Και για να συμβεί αυτό, η πολιτική που εφαρμόζεται πρέπει να αλλάξει. Όχι να αλλάξουν οι στόχοι που έχουμε όλοι για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλά να αλλάξουν αυτά που δεν αποδίδουν και εμποδίζουν την Ανάκαμψη. Όπως οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και οι αβάστακτες οριζόντιες περικοπές.
            Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση. Αλλά μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η Οικονομία, ούτε η Κοινωνία.
            Κι όπως φαίνεται, καμιά αναφορά δεν γίνεται σε Ανάκαμψη. Άρα το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται…
            Τώρα, ως προς το ίδιο το «κούρεμα»: η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισεκατομμύρια. Διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αφορά τις συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Λέγεται ότι υπάρχει εγγύηση γι’ αυτές. Πώς; Και από πού;
Επίσης, δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά. Και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό»…
            Ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τη ρευστότητα, που – θα το λέω συνέχεια -  είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Οικονομίας. Έχει στεγνώσει η αγορά.
            Τέλος, είμαι βαθιά ανήσυχος για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη αυτή η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Είναι φανερό ότι το Ταμείο Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας, το EFSF, δεν ενισχύεται επαρκώς για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις στη δευτερογενή αγορά. Ούτε εξοπλίζεται αρκετά για να εξουδετερώσει τους κινδύνους «μεταδοτικότητας» της κρίσης. Μπορεί αυτό να μην αφορά άμεσα το ελληνικό χρέος, αλλά αφορά την Ευρωζώνη, της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε αναπόσπαστο μέρος. Άρα, μας αφορά κι έχουμε κάθε λόγο να προβληματιζόμαστε.
            Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που μας… «έσωσε»: Όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, το Μάιο του 2010. Όταν αποφασιζόταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους μας, τον περασμένο Μάρτιο. Όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούλιο. Και όταν έκλεινε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κόμπαζε ότι «έβαλε πάτο στο βαρέλι». Κι ότι διασφάλιζε τότε, τη «βιωσιμότητα του χρέους».
Έπεσε, βέβαια, έξω και τις τέσσερις φορές!
            Και τώρα πανηγυρίζει που πέτυχε «κούρεμα» του χρέους, αυτό ακριβώς που ως πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο.
            Η Ελλάδα χρειάζεται πάνω απ’ όλα Ανάκαμψη της Οικονομίας. Αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων, για να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε από την κρίση, να μπούμε σε δρόμο ανάπτυξης να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή.
Και – το πιο σημαντικό απ’ όλα: να διαφυλάξουμε την εθνική μας κυριαρχία. Που δεν δικαιούμαστε, δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να την παραδώσουμε. Σε κανένα! Και με οποιοδήποτε τρόπο…
Άλλωστε, μας το απαγορεύει το Σύνταγμα και δεν το επιτρέπουν, ούτε οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να λέει “όχι” στο λάθος, να στηρίζει ο,τιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Όσοι, επομένως, πανηγυρίζουν πως θα φέρουν την Ελλάδα του 2020 πίσω στο 2009, να σοβαρευτούν!
Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυάγιου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε!

Όμως, η Πατρίδα μας θα τα καταφέρει!
Αναλογιστείτε την ημέρα που ξημερώνει αύριο. Και να ’στε σίγουροι:
Όλοι μαζί θα σταθούμε στα πόδια μας. Κι όσοι στοιχηματίζουν ότι θα γονατίσουμε, θα χάσουν…
Η Ελλάδα δεν είναι «παρίας» στην Ευρώπη. Έχουμε δυνατότητες – και κυρίως ατσαλένια θέληση, το τσαγανό, να ορίσουμε τις τύχες μας και να εγγυηθούμε το μέλλον.
Χρόνια Πολλά σε όλους, για την αυριανή Εθνική επέτειο του ΟΧΙ!».
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Μακρίδης: 28 Οκτωβρίου 1940- το «ΟΧΙ» του τότε…. 28 Οκτωβρίου 2011 το «ΟΧΙ» του σήμερα!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ήρθε η στιγμή να γιορτάσουμε όλοι οι Έλληνες την επέτειο του «ΟΧΙ» . 

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 υπήρξε απόδειξη του πάθους των Ελλήνων προς την ελευθερία, πράξη υπεράσπισης της συλλογικής μας αξιοπρέπειας, δείγμα ανδρείας και αυτοθυσίας, συνέχεια των προαιώνιων αγώνων μας εναντίον επίδοξων κατακτητών, αντιστροφή τέλος των ποσοτικών συσχετισμών δυνάμεως μεταξύ ενός μικρού έθνους και μίας στρατιωτικής υπερδύναμης που γελοιοποιήθηκε στα βουνά της Αλβανίας. 

Αποδίδουμε ευγνωμοσύνη και φόρο τιμής σ' όλους τους ήρωες μας, σε όλους όσους υπερασπίστηκαν και διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα του ελληνικού έθνους και μας οδήγησαν στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία μας. 

Σε καιρούς δύσκολους, σαν τους σημερινούς, όπου μέσα στον κόσμο έχει ριζώσει η ανησυχία για τη χώρα και τον τόπο μας , η επέτειος αυτή υπενθυμίζει ποια είναι τα όρια μας, ποιες είναι οι αντιδράσεις μας. Ας είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και δυνατοί. 
Ας φανούμε άξιοι απόγονοι τους, ικανοί να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και αγάπη για την Ελλάδα. Χρέος μας να δώσουμε το παράδειγμα τους και στις μεταγενέστερες γενιές.
Ας αγωνιστούμε και εμείς σήμερα για το δικό μας "ΟΧΙ", για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο μας και τη χώρα μας γενικότερα .

Πιστεύω πως, η αποφασιστικότητα ενός λαού να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων την πατρίδα του, αποτελεί παράγοντα ανατροπής των σχεδίων υποδούλωσής του, ακόμη και με τη σημερινή μορφή. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι όρια της ανοχής μας και οι προϋποθέσεις της ανεξαρτησίας μας…ακόμη και αν απειλούμαστε από την δική μας κυβέρνηση. Ας μείνουμε όλοι ενωμένοι για να αγωνιστούμε με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.   

Ζήτω η επέτειος του «ΟΧΙ» !!!   

Με εκτίμηση,
Νίκος Μακρίδης 
Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας/ 
Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Το μήνυμα, Γράφει ο Σωτήριος Δ. Μασταγκάς

Ο πανελλήνιος εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η τιμή της μνήμης εκείνων που κρατήθηκαν όρθιοι μπροστά στην ιστορία, είναι μνημόσυνο και ευλαβικό προσκύνημα. Είναι το χρέος που θέλει τους Έλληνες ενωμένους για να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Το σημαντικότερο μήνυμα του έπους του μεγάλου Σαράντα είναι ότι πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον της ελευθερίας και διαφυλάξαμε την αντρειοσύνη της ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας μας. Έτσι, από τη δραματική δοκιμασία του πολέμου και της Αντίστασης για τη λευτεριά και την Πατρίδα, ανέβλυσαν όλα εκείνα τα θαυμαστά και λαμπρά που εξυψώνουν την ελληνική φυλή και οδηγούν στο χρόνο και τις σφαίρες της αθανασίας. 

Το ΟΧΙ του έπους του 1940 είναι η ψυχή της Ελλάδος, η ιαχή που σκέπασε την οικουμένη, είναι ο αντίλαλος που πλανιέται μακριά στα μονοπάτια της ιστορίας, είναι η δύναμη που φθάνει στο ύψιστο μεγαλείο ένα λαό και έναν άνθρωπο. Το ΟΧΙ του ’40 και η Αντίσταση είναι η συνέχεια της δόξας και της αρετής του γένους των Ελλήνων. 

Ελάχιστοι και ανυποψίαστοι αντίκρυ σε πολλούς που ήρθαν με οργανωμένο σχέδιο, σε έναν πόλεμο που ήταν άδικος και απρόκλητος για τους Έλληνες, ο αδούλωτος λαός μας σήκωσε στους ώμους του όχι μόνο το μεγάλο βάρος της δικής του ελευθερίας αλλά και την υπόθεση της ελευθερίας των άλλων λαών. Απέναντι στη βαρβαρότητα του επεκτατισμού, στην αλαζονεία και στο σκοταδισμό, στο δόλιο και ιταμό πρόσωπο του μαύρου φασισμού και ναζισμού, ο ελληνικός λαός θυσιάστηκε για το δίκαιο και την ελευθερία και μετουσιώθηκε με το πύρωμα της ψυχής στην υπέρτατη δύναμη του μεγαλείου. Η ελληνική νίκη του 1940 υψώνεται σε πανανθρώπινη νίκη, η Ευρώπη και όλη η ανθρωπότητα αντλούν βασικά υποδείγματα ηθικής συμπεριφοράς και το εφήμερο και προσωρινό της νίκης μεταβάλλεται σε αιώνιο και αθάνατο. 

Τότε, την 28η Οκτωβρίου 1940, τα παιδιά της Ελλάδος, «χρεωμένα» με το «χρέος» του φύλακα των πανανθρώπινων αξιών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, παρέμειναν άγρυπνα και αντιμετώπισαν με αίμα και φωτιά τον πολυδύναμο εχθρό. Σήμερα, το 2011, οι νεοέλληνες χρεωμένοι οικονομικά και υπό καθεστώς ξένης οικονομικής κατοχής, μαχόμενοι στο στρόβιλο μιας ηθικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δύνης, ενωμένοι και με πίστη στο Θεό, έχουν το χρέος να συνεχίσουν την αντίσταση. Να αντιτάξουν και πάλι το ηρωικό τους ΟΧΙ. Οι αδούλωτες και ασυμβίβαστες ψυχές του ’40 φωτοδοτούν μια νέα γενιά ηρώων, μαρτυρώντας πως η πίστη σε ιδανικά και αξίες είναι υπέρτερη οικονομικών παραμέτρων.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου υπό την αιγίδα της Π.Ε.Πιερίας

Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου αποφάσισε να τιμήσει έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες , τον κ. Χρήστο Λεοντή. Έτσι στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα παρουσιάσει το επίκαιρο έργο του “Καταχνιά” την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


Λίγα λόγια για το έργο
Το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του - πολύ νέου τότε - συνθέτη Χρήστου Λεοντή, βασισμένο στη γραφή του σπουδαίου λαϊκού ποιητή Κώστα Βίρβου που έχει ως θέμα του το τρίπτυχο "Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση". Κυκλοφόρησε το 1964 με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα, καθώς και τη χορωδία Κορίνθου υπό τη διεύθυνση του Αλέκου Παπαγιαννόπουλου.
Ο Βίρβος αρχικά είχε γράψει το έργο με το σκεπτικό να το δώσει στον Μίκη Θεοδωράκη, ωστόσο άλλαξε εταιρεία και ο Μάκης Μάτσας του ζήτησε μήπως έχει τίποτε για δύο νέους συνθέτες, τον Χρήστο Λεοντή και τον Μάνο Λοΐζο. Οι δυο τους συμμετείχαν στη θεατρική παράσταση «Μαγική πόλη» που είχε ανέβει το καλοκαίρι του 1963 με τη συμμετοχή του Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι και διηύθυναν από ένα δικό τους τραγούδι. Ο Βίρβος την παρακολούθησε κι επέλεξε τον Λεοντή, οπότε του έδωσε να δει το έργο κι εν συνεχεία αν γινόταν να το μελοποιήσει.
Ο συνθέτης ενθουσιάστηκε κι άρχισε να το δουλεύει αμέσως, ωστόσο του πήρε αρκετό καιρό για να το τελειώσει. Όταν το άκουσαν οι υπεύθυνοι της τότε ODEON (μετέπειτα MINOS) ικανοποιήθηκαν απολύτως κι έβαλαν μπρος την ηχογράφησή του. Τότε, ο στιχουργός πρότεινε για ερμηνευτές τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα, πιστεύοντας πως μόνον αυτοί οι δυο θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την τότε πανίσχυρη Columbia που είχε καθιερώσει το έντεχνο λαϊκό τραγούδι με «μπροστάρη» τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Τις διορθώσεις των πεζών σημειώσεων έκανε ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ενώ ο Δημήτρης Μυράτ επελέγη για τα αφηγηματικά μέρη.
Πρόκειται πραγματικά για ένα ντοκουμέντο που σχετίζεται με μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που την έζησε από κοντά. Οι ερμηνείες του Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας είναι συγκλονιστικές, με αποκορύφωμα το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια», την «Πείνα» και το «Γιατί να γίνω μάνα». Άψογη η αφήγηση του Δημήτρη Μυράτ, καθώς επίσης και η παρουσία της χορωδίας.
Διαβάστε περισσότερα...