Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου του Απόλλωνα Λιτοχώρου Χρήστου Κούκουλη

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παίκτες του Απόλλωνα Λιτοχώρου για τη νίκη της ομάδας επί του Εθνικού Κατερίνης.

Μετά από ένα μήνα κακών αποτελεσμάτων και εντάσεων στο εσωτερικό της ομάδας οι παίκτες βρήκαν τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τον σύλλογο.

Όλο το ΔΣ και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε θα σας στηρίξουμε μέχρι τέλους.

Θερμή παράκληση προς τους φιλάθλους της ομάδας να στηρίξουν την προσπάθεια μας και ηθικά και υλικά! 

Με τιμή,
ο πρόεδρος 

Κούκουλης Χρήστος
Διαβάστε περισσότερα...

Βραδυά αφιερωμένη στον Στέλιο Καζαντζίδη από τον "Σύνδεσμο Φίλων Στ. Καζαντζίδη Πιερίας" - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Σ. ΜΑΣΤΑΓΚΑ

ΥΠΑΡΧΩ 
Λαϊκή βραδυά από τον Σύλλογο Φίλων ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ 

Του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά  

Στη συμπλήρωση, εντός του 2011, 10 χρόνων από τον θάνατο (2001) και 80 χρόνων από τη γέννηση (1931) του, ο Σύλλογος Φίλων ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ νομού Πιερίας δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τον σπουδαίο αυτόν λαϊκό τραγουδιστή, που έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία στο λαϊκό μας τραγούδι. Δεν χρειάζεται να ανήκει κανείς στους σκεπτικιστές του «μύθου» και να ακούει κάθε βράδυ (σαν προσευχή) τα τραγούδια «Υπάρχω», «Οι μισοί καλοί» για να παραδεχθεί ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και όγκο αντρική λαϊκή φωνή του τραγουδιού μας.

Πιστοί στο ραντεβού τους, για άλλη μια φορά τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου πραγματοποίησαν την Παρασκευή το βράδυ 25 Νοεμβρίου 2011, λαϊκή βραδυά οικογενειακό κέντρο ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ του Λιτοχώρου. Οι πολλοί φίλοι από το Λιτόχωρο, την Κατερίνη και την Πιερία γλέντησαν και τουλάχιστον για μια βραδυά άφησαν το ΔΝΤ και την κρίση εκτός χώρου. Το Διοικητικό Συμβούλιο φρόντισε για την άρτια και επιμελημένη διοργάνωση του προγράμματος και έτσι όλοι ξαναθυμήθηκαν και τραγούδησαν τα τραγούδια του Καζαντζίδη που άφησαν εποχή, είναι και σήμερα επίκαιρα και συντροφεύουν την καθημερινότητα μας. 

Στο μπουζούκι και τραγούδι ο δεξιοτέχνης Νίκος Παγάνας, στην κιθάρα και τραγούδι ο ανεπανάληπτος Κωστής Μπαλανίκας, στο ακορντεόν ο μοναδικός Κώστας Χασιώτης. Τραγούδησαν επίσης οι εκφραστικοί Βαγγέλης Μαυρομάτης, Γιάννης Παλάσκας και Σωτήρης Χασιώτης. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστέριος Μπαντιάς στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο Όλυμπος του τραγουδιού. Αδιατάρακτα φωλιάζει στην καρδιά μας η παθιασμένη και εγκάρδια αγάπη μας γι’ αυτόν τον μεγάλο εκφραστή των καημών της χαράς και του έρωτα. Θα ήταν περίεργο αν στον τόπο μας, που είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι του διακατέχονται από το μεράκι του γλεντιού, του καλού τραγουδιού και του χορού, δεν τιμούσαμε την επέτειο του Στέλιου». Πράγματι, στην εποχή μας, με μια Ελλάδα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, οι Έλληνες προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές της κρίσης βρίσκοντας στο πρόσωπο και στα τραγούδια του Καζαντζίδη τον ειλικρινή και ιδανικό εκφραστή τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27-11-2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 10΄30 πμ 
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Λ. 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ 

Συνάδελφε επαγγελματία όλοι γνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι και ιδιαίτερα για τις ΜΜΕ 

Το Σωματείο σου δρα και λειτουργεί κάθε μέρα για το δικό σου όφελος και συμφέρον γι αυτό πρέπει να είσαι παρών, να είσαι ενεργός. 

Ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε ώθηση στις επιχειρήσεις μας,για εμάς τους ίδιους και τον τόπο μας. 

Το Σωματείο σε χρειάζεται δίπλα του. 

Δώσε λοιπόν το παρών για να προχωρήσουμε εποικοδομητικά.
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκος Παπανικολάου - Φώτης Κουβέλης σήμερα το μεσημέρι στην Π.Ε. Πιερίας

Ο δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Παπανικολάου κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι γραπτές προτάσεις προς τον κ. Φώτη Κουβέλη, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι: 

1. Συγκρότηση νέου συμμαχικού κεντροαριστερού μετώπου, διαφορετικά ενός νέου προοδευτικού κινήματος με καταστατικό και συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα ερωτήματα που βασανίζουν τον λαό. 
2. Γενική αμνηστία σε όλα τα θέματα (φορολογικά και ποινικό κλπ).
3. Διαγραφή χρεών και εξωτερικού χρέους. 
4. Διαγραφή όλων των χρεών σε τράπεζες, ΔΟΥ κλπ. 
5. Κρατικοποίηση όλων των τραπεζών. 
6. Κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας και αλλαγή του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης. 
7. Αφοπλισμός στο Αιγαίο. 
8. Μεταφορά όλων των υπηρεσιών εκτός Αττικής. 
9. Εκχώρηση όλης της περιουσίας στους Δήμους με ταυτόχρονο έλεγχο από την Περιφέρεια.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δεξιός Ψάλτης - Έρωτες στα χρόνια του Μνημονίου στο Δήμο Δίου - Ολύμπου

Το πλιάτσικο που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της δεν έχει προηγούμενο. Ξεκίνησαν από το να μετονομάζουν μια κυβέρνηση 100 ημερών και συγκεκριμένου στόχου - συμφωνημένη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας - σε συγκυβέρνηση και έφτασαν τη μη υπογραφή (που ζητήθηκε κατόπιν εντολής Βενιζέλου από τους εταίρους) να τη λένε υπογραφή. 

Αυτό ήταν το Πασοκ, πάντα έκανε το άσπρο μαύρο. 

Στα υπολείμματα του “ανεξάρτητου” Πασοκ του Δήμου Δίου-Ολύμπου συνεχίζουμε να έχουμε ανούσιες ανακοινώσεις για τον εν αργία και για τα blogs που διαμαρτύρονται για το χαράτσι της Δ.Ε.Η.. 

Αφού δήλωσαν το αυτονόητο, πως είναι εναντίον, τελείωσαν με το θέμα και άρχισαν να βγάζουν δελτία τύπου για τα “κουκλοθέατρα” και τις πασοκογιορτές από τις πρώην ΑΙΓΕΣ στη Λεπτοκαρυά. Αυτές που στο Δ.Σ. τους έχουν φιλολόγους που το γνωστό ποίημα (από το Άξιον Εστί)  του Οδυσσέα Ελύτη «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», εκπλήσσονται μόλις διαπιστώσουν ότι δεν είναι τραγούδι του Κότσιρα. Μιλάμε για γιορτές επιπέδου στις οποίες συμμετέχουν και βουλευτές της “ομερτά” gap μαζί με ντεμέκ δεξιούς αντιδημάρχους από την Καρίτσα. 

Αντί να ασχολούνται με όλα αυτά τα πανηγυράκια ας ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου και αν δεν μπορούν ας συνετίσουν τουλάχιστον την αντιδήμαρχό τους που νομίζει πως είναι αντιδήμαρχος του πρώην δημάρχου Δίου. 

Ομαδικό πυρ εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Δημόπουλου και εντός της παράταξης. Με δημοτικό σύμβουλο της Ολύμπιας Γης να συνομιλεί ανοιχτά με βουλευτή που έχει “γραμμένη στα … φρύδια του” όπως δηλώνει, τη δημοτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο δημοτικός σύμβουλος δηλώνει πλέον ανοιχτά πως “Άλλο δημοτικές και άλλο Εθνικές εκλογές”. 

Θα συμφωνήσω! Μόνο που μετά τις Εθνικές θα έχει και πάλι δημοτικές. Ας σοβαρευτούμε όλοι. 

Τι ξαφνικοί έρωτες στα χρόνια του μνημονίου είναι αυτοί; 
Τι είναι αυτό που μας κάνει να ξεχνάμε τόσο εύκολα; 
Ποια η διαφορά σου κύριε δημοτικέ σύμβουλε με τους “κουτσίδες” και την “κίνηση ευθύνης” που κατάντησε κίνηση για την εκλογή του εν αργία; 

Το πλιάτσικο εναντίον του Δημόπουλου πρέπει να σταματήσει τώρα. Όσο οι άλλοι διαλύονται στην αβεβαιότητα έκβασης της δίκης –που δεν ορίστηκε ακόμα- του αρχηγού τους, δεν τους δίνουμε πάτημα να λένε πως είμαστε διαλυμένοι. 

Δημόπουλε έχεις και το μαχαίρι και όλα τα φρούτα της λαϊκής στα χέρια σου. Ξεκαθάρισε την κατάσταση τώρα γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Δεξιός Ψάλτης
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας, Νέα Δημοκρατία: Δελτίο Τύπου 24/11/2011

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ 
ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ 

Σε ένα κλίμα πολύ αρνητικό για την Ελλάδα, το οποίο προκάλεσε η τραγική έμπνευση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ο Αντώνης Σαμαράς, με την επιστολή του προς τους εταίρους και δανειστές, χωρίς να διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε., διατυπώνει ξεκάθαρα τις βασικές του θέσεις. 

Στην επιστολή, βασικός κορμός της οποίας είναι η παλαιότερη επιστολή προς την ηγεσία του ΕΛΚ:  

Επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 26ης Οκτωβρίου, η οποία άλλωστε εκφράστηκε με τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης που θα τις υλοποιήσει. 

Επαναλαμβάνεται, επίσης, και η δέσμευση για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Όλα αυτά τα διακηρύσσει με συνέπεια επί δύο χρόνια. 
• Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσυπέγραψε μια κοινή επιστολή με υπαγορευμένο περιεχόμενο με τον Γιώργο Παπανδρέου. 
• Με την αποστολή της επιστολής, που ελπίζουμε ότι θα γίνει δεκτή, αίρονται τα όποια προσκόμματα είχαν τεθεί από κάποιες πλευρές για τη μη καταβολή της 6ης δόσης, και την παράταση της αγωνίας για τη δυνατότητα του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. 
• Αφαιρείται η δυνατότητα από όσους επεδίωκαν να κατηγορηθεί για το τραγικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η ελληνική οικονομία η Ν.Δ., το κόμμα, δηλαδή, που ήταν στην αντιπολίτευση τα δύο έτη που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, και εναντιώθηκε στην αποτυχημένη πολιτική. 
• Επισημαίνεται ότι η μέχρι τώρα οικονομική πολιτική ήταν λάθος και γι’ αυτό απέτυχε. 
• Τίθεται στο κείμενο, με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο, η ανάγκη τροποποίησης της οικονομικής πολιτικής, με την αλλεπάλληλη και άδικη φορολόγηση που οδηγεί στην εκτόξευση της ανεργίας, στον πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» και στο βάθεμα της ύφεσης. 
• Η αποδοχή της θέσης αυτής, στην οποία επίσης επέμενε ο Αντώνης Σαμαράς από την εποχή της ψήφισης του μνημονίου, ανοίγει το δρόμο για την άσκηση διαφορετικών «βιώσιμων εναλλακτικών πολιτικών», πολιτικών ανάκαμψης και ανάπτυξης. Και αυτό θα συμβεί από μια κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα προκύψει μετά από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν όπως έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19 Φεβρουαρίου 2012. 

Η δημόσια συζήτηση όλο αυτό το διάστημα σχετικά με την επιστολή απέδειξε ότι: 
• η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το κέντρο των πολιτικών διεργασιών, 
• η Νέα Δημοκρατία είναι η αυριανή κυβέρνηση.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε ότι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα διαφύλαξης της αξιοπρέπειας και τήρησης της πολιτικής συνέπειας. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία Πλέσσα, Ανδρεάτου, Ασλανίδου, Μπάση Με το τραγούδι δικαίωμα στη ζωή για τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης

Η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης διοργανώνει την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο «Mediterranean Village» στην Παραλία Κατερίνης μουσική βραδιά με τους Μίμη Πλέσσα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μελίνα Ασλανίδου και Δημήτρη Μπάση. Παρουσιαστής στην εκδήλωση θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας. Θα συμμετέχει επίσης η ορχήστρα νέων Δίου με διευθυντή τον Νίκο Πατρή. Η συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών είναι αφιλοκερδής με στόχο την οικονομική υποστήριξη του κοινωνικού έργου της «Μέριμνας».

Η τιμή του εισιτηρίου είναι € 10,00 ανά άτομο και θα προπωλούνται στα βιβλιοπωλεία «ΚΥΒΟΣ» (Μ. Αλεξάνδρου 48 και Ειρήνης 19), στο βιβλιοπωλείο «Μάτι» (Παρμενίονος 2), στο βιβλιοπωλείο «Νέστωρ» (Κανάρη 5), στο καφέ «Κομπολόι» (ώρες 17:00 έως 21:00 Βάρναλη 13), και στο Ε.Κ.Κ.Ε.Ε. (ώρες 8:00 έως 14:00 19ης Μαΐου 3). Επίσης θα διατίθενται και κατά την είσοδο στην εκδήλωση. 

Πληροφορίες για την εκδήλωση δίνονται στα τηλέφωνα: 2351038772-3, 2351073919 

Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συνδράμουν σε αυτή μας την προσπάθεια. 

Για το Δ.Σ. 
Ο πρόεδρος 

Δημήτριος Σολδάτος
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΠΑΝΤΕΛΗΜΟΝΑ

Ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΠΑΝΤΕΛΗΜΟΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ν. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ "ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ"

ΘΕΜΑ : " ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ " . 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ . 

ΤΟ Δ.Σ.
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 10 μ.μ. ο Δεξιός Ψάλτης ξανακτυπά!

Με γλώσσα που σπάει κόκκαλα και ξεκαθαρίζει την κατάσταση!  

Τίτλος : "Έρωτες στα χρόνια του μνημονίου στο Δήμο Δίου - Ολύμπου"
Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 στις 12:30 μ.μ. στο γραφείο της στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πιερία.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Δ.Σ. Δόξας Λιτοχώρου και ακαδημιών Απόλλων-Δόξας με τους γονείς

Την Τετάρτη το βράδυ στην αίθουσα του Αγ.Νικολάου έγινε συνάντηση Του Δ.Σ. των ακαδημιών Απόλλων-Δόξας με τους γονείς. 

Το συμβούλιο ανέπτυξε τις σκέψεις και τις ιδέες που προσπαθεί να περάσει στο ποδόσφαιρο του Λιτοχώρου .Μίλησε για τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την φετινή χρονιά τα οικονομικά ,μέχρι τώρα του συλλόγου γιατην φιλοσοφία που θέλει να περάσει στα τμήματα υποδομής, και στήριξε απόλυτα τον προπονητή και τους βοηθούς του.

Στην συνέχεια μίλησε ο προπονητής των τμημάτων για τεχνικά θέματα και ενημέρωσε τους γονείς για το πως πρέπει να φέρονται .

Στο τέλος έγινε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα και λύθηκαν πολλές απορίες των γονέων.

Δόθηκε ραντεβού στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν για οικονομικό απολογισμό και ενημέρωση για τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΘΡΟ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ 24/11/2011

«Ας βγάλουν λοιπόν τις «μάσκες τους»
Ας αντιληφθούν ότι δυστυχώς γι’αυτούς, 
όμως ευτυχώς για τους πολίτες, δεν είμαστε όλοι ίδιοι» 

Η Ν.Δ. από την πρώτη κιόλας στιγμή χαρακτήρισε πρόκληση και εμπαιγμό το χαράτσι της ΔΕΗ για τον κόσμο που βρίσκεται σε απόγνωση και δεν αντέχει άλλο οικονομικά. 

Τοποθετηθήκαμε δημοσίως και τονίσαμε πως η οριζόντια επιβολή του τέλους, μας βρίσκει αντίθετους. Δεν μείναμε όμως εκεί. Με πρωτοβουλία βουλευτών της παράταξης, κατατέθηκε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό με αίτημα την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την ανάγκη άρσης των αδικιών και άμβλυνσης των δραματικών επιπτώσεων από την επιβολή του τέλους. Το να χαρακτηρίζουν κάποιοι «υποκριτική» τη στάση μας αυτή, είναι δικαίωμά τους. 

Το να προσπαθούν όμως να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να μειώσουν την πρωτοβουλία, επειδή η Ν.Δ. με αίσθημα ευθύνης, έδωσε διέξοδο στη χώρα με τη συμφωνία της σε μεταβατική κυβέρνηση, είναι το λιγότερο ανεύθυνο. Σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα και τους πολίτες της, σε μια περίοδο που οι πολιτικοί συλλήβδην «δικάζονται και καταδικάζονται» δεν αποτελεί παρά ανέξοδη κριτική και επικίνδυνη πρακτική η προσπάθεια υποβάθμισης του κοινοβουλευτικού έργου. 

Θα έπρεπε να σκεφτούν όλοι αυτοί που ακόμη και σ’αυτή την περίοδο προσπαθούν να επενδύσουν κομματικά, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο μηδέν, γιατί είχε την ατυχία να έχει στην ηγεσία της μια κυβέρνηση απροετοίμαστη να αντιδράσει, ανίκανη να ανταποκριθεί και αδύναμη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Η πολιτική της αυτή, είναι που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και η παράταξη της Ν.Δ. είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία και τελικά πέτυχε την απομάκρυνσή της από την εξουσία και τη δρομολόγηση διαδικασιών για πρόωρες εκλογές. 

Και είναι πραγματικά οξύμωρο να θεωρούνται σήμερα «ήρωες» όσοι καταψηφίζουν την προσπάθεια που τώρα γίνεται. Προφανώς έχουν ασθενή μνήμη και δεν σκέφτονται ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, έφεραν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση με την εξουσία που σε παρελθόντα χρόνο άσκησαν. 

Η Ν.Δ. σ’ολο αυτό το διάστημα με κάθε μέσο και τρόπο διατράνωσε την αντίθεσή της στην εφαρμοζόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας και αφαίμαξης του εισοδήματος των πολιτών, τη μείωση μισθών και τις περικοπές. 

Με κάθε τρόπο προσπάθησε μέσω του κοινοβουλευτικού της λόγου να γνωστοποιήσει την πρότασή της για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και γι’αυτήν της τη στάση κρίνεται καθημερινά και θα κριθεί και μελλοντικά. Καταθέτω δημόσια αυτές τις σκέψεις, γιατί το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης από συγκεκριμένους κύκλους -με σκοπό τον προσπορισμό κομματικού οφέλους- των όποιων πρωτοβουλιών έχουν ως μοναδικό γνώμονα την ανακούφιση των πολιτών. Ας βγάλουν λοιπόν τις «μάσκες τους» και ας αντιληφθούν ότι δυστυχώς γι’αυτούς, όμως ευτυχώς για τους πολίτες, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Διαβάστε περισσότερα...

Ν.ΛΑΠΠΑΣ - ΨΗΦΙΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου: Το θέμα της έγκρισης Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. 

Ένα αρκετά σοβαρό θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση ήταν κι αυτό του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου μας. Σαν Δήμος καθυστερήσαμε αρκετά να καταθέσουμε για έγκριση το συγκεκριμένο κείμενο και πρέπει να είμαστε από τους τελευταίους δήμους που το έκαναν. Ένας Ο.Ε.Υ. έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εκτός από Οργανόγραμμα με ιεράρχηση υπηρεσιών, είναι ταυτόχρονα και μία «πυξίδα» που δείχνει τον τρόπο που σκέφτεται να πορευθεί μία διοίκηση και την σημασία που δίνει σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, στόχους και θεσμούς. 
'
Εμείς καταθέσαμε την δική μας πρόταση για τον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Δίου – Ολύμπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνούμε πλήρως με την προτεινόμενη εισήγηση της αρμόδιας εκτελεστικής επιτροπής. Άλλωστε βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να ακούσουμε κατά την παρουσίαση στη συνεδρίαση ότι δύο προτάσεις μας για δημιουργία αποκεντρωμένων γραφείων, αν και δεν υπήρχαν στο κείμενο της εισήγησης της δημοτικής αρχής, θα περιλαμβάνονταν τελικά εκτάκτως στο τελικό κείμενο. 

Συγκεκριμένα το ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με έδρα την Κονταριώτισσα και το ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με έδρα την Λεπτοκαρυά! Πρόκειται για προτάσεις που συνεχώς έκανα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, όχι μόνο προφορικά (σε ομιλίες, συνεντεύξεις κλπ.), αλλά και γραπτά (σε άρθρα, δελτία, πρακτικά συνεδριάσεων). Μάλιστα λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης είχα μοιράσει στο σώμα και σε εκπροσώπους του Τύπου το κείμενο της εισήγησης του δικού μας συνδυασμού με την πρόταση για τα δύο αποκεντρωμένα γραφεία. 

Σε γενικές γραμμές δεν θα έλεγα πως έχουμε τεράστιες διαφορές με το εισηγητικό κείμενο της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά υπάρχουν αρκετά σημεία - πέρα από τα αποκεντρωμένα γραφεία που προαναφέραμε - όπου οι αλλαγές, οι συντμήσεις ή οι προσθήκες που εμείς προτείνουμε δείχνουν διαφορετική πολιτική φιλοσοφία στον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων νέων αναγκών του Δήμου και των συνδημοτών μας (π.χ. πρόβλεψη για Γραφείο Κτηματολογίου, ειδική Ενότητα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής όπου θα περιλαμβάνεται κι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, Γραφείο Αειφόρου Ανάπτυξης, κτλ.)! 

Αναλυτικά η πρόταση μας έχει ως εξής: 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ» 
Η πρότασή μας για τον Ο. Ε. Υ. του Δήμου Δίου - Ολύμπου. 

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ:
α) Γραφείο Στήριξης Δημάρχου και αντιδημάρχων (Σύμβουλοι και ειδ.συνεργάτες). 
β) Γραφείο Νομικής Υποστηρίξης 
γ) Γραφείο Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας 

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: 
1) Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (θα περιλαμβάνει): 
α) Γραφείο Προγραμματισμού και Οργάνωσης 
β) Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Διάφανειας 
γ) Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων. 

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: 
1) Διεύθυνση Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Θεμάτων: 
1 α) Τμήμα Διοικητικού (θα περιλαμβάνει): 
α) Γραφείο Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου 
β) Γραφείο Δημοτικής Κατάστασης, Ληξιαρχείου και Αλλοδαπών 
γ) Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας 
δ) Γραφείο ΚΕΠ και Διοικητικής Βοήθειας 
 1 β) Τμήμα Οικονομικού (θα περιλαμβάνει): 
α) Γραφείο Προϋπολογισμού, Λογιστηρίου και Προμηθειών 
β) Γραφείο Εσόδων, Περιουσίας και Ταμείου 
1 γ) Τμήμα Τεχνικών Θεμάτων (θα περιλαμβάνει): 
α) Γραφείο κτιριακών έργων, κοινοχρήστων χώρων και οδοποιίας 
β) Γραφείο ύδρευσης, αποχέτευσης κι εγγειοβελτικών έργων 
γ) Γραφείο Ηλεκτρομηχανολογικών εφαρμογών και Συγκοινωνιών 

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Τμήμα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας (θα περιλαμβάνει): 
α) Γραφείο έκδοσης οικοδομικών αδειών 
β) Γραφείο ελέγχου κατασκευών και πολεοδομικών εφαρμογών 
γ) Γραφείο κτηματολογίου Τμήμα Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Περιβάλλοντος (θα περιλαμβάνει): 
α) Γραφείο Καθαριότητας 
β) Γραφείο Ανακύκλωσης 
γ) Γραφείο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων 

ΕΝΟΤΗΤΑ Ε: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Τμήμα Πρωτογενούς Τομέα (θα περιλαμβάνει): 
α) Αποκεντρωμένο Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (με έδρα την Κονταριώτισσα) 
β) Γραφείο Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας Τμήμα Μεταποίησης, Τουρισμού και «Πράσινης» (Αειφόρου) Ανάπτυξης (θα περιλαμβάνει): 
α) Αποκεντρωμένο Γραφείο Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης (με έδρα την Λεπτοκαρυά). 
β) Γραφείο Εμπορίου 
γ) Γραφείο Αειφόρου Ανάπτυξης 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Διεύθυνση Κοιν. Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού (θα περιλαμβάνει): 
α) Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης 
β) Γραφείο Παιδείας 
γ) Γραφείο Πολιτισμού 

ΕΝΟΤΗΤΑ Ζ: ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ: 
α) Γραφείο Δημοτ. Αστυνομίας 
β) Γραφείο Πολιτικής Προστασίας κι Εθελοντισμού. 

Με τιμή, 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου 
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας. 

  Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους - άντρες, γυναίκες και παιδιά - που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελληνίου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. 

Η ανωτέρω μάχη - σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές. Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, θα γίνει στην πόλη της Κατερίνης την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011. 

Για το Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τις 46355 & 46356/04-11-2011 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζονται για την ημέρα αυτή: 

1. Γενικός Σημαιοστολισμός - Φωταγώγηση 
Από της 8η πρωινής της 27ης Νοεμβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της ίδιας ημέρας θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ, των Οργανισμών και των Τραπεζών, τα ιδιωτικά καταστήματα και οι οικίες. Από το βράδυ της Κυριακής 27 Νοεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα, καθώς και εκείνα των Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών και Τραπεζών. 

2. Ώρα 11.00΄ 

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ.κ. Αγαθόνικος με το Ιερατείο της πόλης. Ομιλία σχετική με την Εθνική Αντίσταση θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό η Διευθύντρια του 16ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, κα Τσουμπάρη Ιωάννα. 

3. Ώρα 11.20 ΄ 
Κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Δημοτικό Πάρκο από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Δκτή της ΧΧΙV Τ.Θ Ταξιαρχίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Δκτή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης, τα πολιτικά κόμματα, εκπροσώπους Οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης, τις πολιτικές νεολαίες και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση. 

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Τιμές κατά την προσέλευση των επισήμων στη Δοξολογία και κατά την κατάθεση στεφάνων θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης και Στρατιωτικό Τμήμα. Παρακαλούνται να παραστούν οι Αρχές του Νομού, της πόλης της Κατερίνης, Διευθυντές και Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ. και Ι.Δ., και εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων. ΓΕΝΙΚΑ Σε ό,τι αφορά την τέλεση της Δοξολογίας, παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη. Τα θέματα τα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές. 

Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διευθέτηση, καλλωπισμό και σημαιοστολισμό των χώρων που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και να διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δημ. Ωδείου. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Μιχάλης Συμεωνίδης. Από το Δήμο Κατερίνης τελετάρχες ορίζονται οι κ.κ Γιώργος Φυδάνογλου και Γιώργος Μίχος. 

Το πρόγραμμα αυτό έχει θέση επίσημης πρόσκλησης. 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 


ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση - Πρόσκληση του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου


Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου - Τα 35χρονα γενέθλια

Εκδήλωση Πολιτιστικού Ομίλου Λιτόχωρου 
για τα 35 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό 

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: 

«Πολιτιστικός Όμιλος 
1976 – 2011 
Μαζί θυμόμαστε & προτείνουμε…!» 

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ποσειδών Παλλάς» και σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση. 

Η εκδήλωση απευθύνεται τιμητικά στα παλιά Διοικητικά Συμβούλια, τους χορευτές, τους δασκάλους χορού, τους Δημάρχους και σε όλα τα μέλη του Ομίλου. 

Από το Δ.Σ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ιωάννα Παπαδιαμαντή: ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Όλυμπος: Ευρωπαϊκό μητροπολιτικό κέντρο- Αειφορικός τουρισμός- Οικοτουρισμός 

Επί τη ευκαιρία της δημόσιας Διαβούλευσης για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών», επιχειρείται, εδώ, αφενός μία συνοπτική έκθεση των βασικών στοιχείων του υπό διαβούλευση προεδρικού διατάγματος, αφετέρου δε η διατύπωση απόψεων-προτάσεων για την θεσμοθετημένη βέλτιστη αξιοποίηση του Ολύμπου με την ταυτόχρονη προστασία του τοπίου.
Α1. Πρωταρχικός στόχος του υπό διαβούλευση π.δ. είναι η προστασία και η διατήρηση της φύσης και του τοπίου, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου, τόσο στην περιοχή του ήδη θεσμοθετημένου από το 1938 Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, και γεωμορφολογική της αξία και ιδιαίτερα για τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ορνιθοπανίδας, και της χλωρίδας στη χώρα μας. Τον αδιαμφισβήτητο πρωταρχικό σκοπό της διατήρησης και διαχείρισης των σπανίων οικοτόπων και των ειδών πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, ακολουθεί η θεσμοθέτηση διαδικασιών για την εξασφάλισης της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής. 

Α2.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: Εκτός της πληθώρας κανόνων της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης για την προστασία και διαχείριση του όρους «Όλυμπος», είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη από το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έχει συμπεριλάβει στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Επίσης, έχει καταχωρισθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος». Τέλος, ο Όλυμπος είναι μία από τις δύο περιοχές της Χώρας μας ( η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη), που αναγνωρίζεται ως μέρος του Διεθνούς Δικτύου των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO (MAB). Ειδικότερα, η προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βουνού, συμπεριλαμβανομένων των κύριων κορυφών που κυριαρχούν και χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο αξιόλογους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ελλάδας. Η προς θεσμοθέτηση περιοχή περιλαμβάνει: α) τη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» και β) τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) δυνάμει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «περί της διατηρήσεων των αγρίων πτηνών», με την ονομασία ««Όρος Όλυμπος» – GR 1250001» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «NATURA 2000». 

Α3.ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ & ΖΩΝΕΣ: Το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής, βάσει του Ν. 1650/86 «για την προστασία του περιβάλλοντος» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν. 3937/2011 «διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» προτείνεται για χαρακτηρισμό ως «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ». Εντός της περιοχής του Εθνικού Δρυμού όπως οριοθετούνται και χαρακτηρίζονται δύο (2) Περιοχές Προστασίας της Φύσης , η Ζώνη Α, η οποία περιλαμβάνει τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί και ως απόθεμα βιόσφαιρας, η Ζώνη Β, η οποία περιλαμβάνει σημαντικούς οικοτόπους και ενδιαιτήματα ειδών πανίδας και καθώς και ενδημικά είδη χλωρίδας και η Ζώνη Γ, η οποία περιβάλλει τις Ζώνες Α και Β και ταυτίζεται με τα εξωτερικά όρια του Εθνικού Πάρκου. Τα μέτρα προστασίας κλιμακώνονται από την Ζώνη Α προς τη Γ με φθίνουσα αυστηρότητα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες του ευαίσθητου οικοσυστήματος και του τοπίου όσο και τις ανάγκες της κοινωνίας της περιοχής για βιώσιμη ανάπτυξη. 

Α4. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στο σχέδιο του π.δ. στην επιτρεπόμενη δόμηση, καθώς και στη βελτίωση των ήδη υφισταμένων κτισμάτων, στην επιβεβλημένη απομάκρυνση του πεδίου βολής καθώς και στην οριοθέτηση της δραστηριότητας της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου. 

Α5. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο διαχειρίζεται την περιοχή Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και μνημονεύεται αρκετές φορές στο σχέδιο του π.δ. Στις ακροτελεύτιες διατάξεις του π.δ. προβλέπεται η κατάργηση του ν. 1938 για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και άρα και του Φορέα διαχείρισης και συνεπώς πρέπει να εξεταστεί η συνέχιση ή μη ύπαρξης του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ή η ενδεχόμενη αντικατάστασή του ή ενσωμάτωση του σε άλλο φορέα.

Β. Εξετάζοντας το σχέδιο του π.δ., του οποίου οι βασικές γραμμές προαναφέρθηκαν, διαπιστώνουμε ότι γίνονται συχνές αναφορές στην προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχής, ελάχιστες όμως στην οικονομική και κυρίως αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής. Θα μπορούσα να παραθέσω σωρεία προτάσεων για τη βελτίωση τεχνικών στοιχείων του π.δ (π.χ χωρική μεταβολή των ζωνών), ωστόσο θεωρώ περισσότερο σημαντικό να παραθέσω τις προτάσεις μου για το μοντέλο ανάπτυξης του Ολύμπου, υπό το πρίσμα ευρωπαϊκών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών, απολύτως συμβατών με το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής. Γίνεται λόγος για ένα μοντέλο συνεχώς εξελισσόμενο, μακροπολιτικό, όπως αρμόζει στο απαράμιλλο μνημείο αυτό της φύσης και όπως επιβάλλουν οι σημερινές συγκυρίες. 

Β1.Εκκινώντας από το ευρωπαϊκό επίπεδο δράσης και ανάπτυξης, επισημαίνουμε ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν στο πλαίσιο της εδαφικής ατζέντας για το 2020, ολοένα και περισσότερο την πρόοδο των ευρωπαϊκών μητροπολιτικών κέντρων. Υπό το πρίσμα του μητροπολιτικού κέντρου, ακολουθούν κατωτέρω προτάσεις μου για μία οργανωμένη και προσεγμένη ανάπτυξη του Ολύμπου. Προς διευκόλυνση της κατανόησης των προτάσεών μου , σημειώνω τα εξής: Η έννοια της μητροπολιτικής περιοχής δεν εξαντλείται σ΄αυτή της μεγαλούπολης. Μια μητροπολιτική περιοχή εννοείται εδώ όχι ως μία μεγαλούπολη, αλλά ως ένα πολυκεντρικό σύμπλεγμα αστικών κέντρωναλλά και μικρότερων διοικητικών σχηματισμών , με προφανή το χαρακτήρα της αγροτικής οικονομίας. Οι πέντε βασικοί άξονες ανάπτυξης ενός μητροπολιτικού κέντρου είναι: 
α) η πολιτική, σ΄ένα σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, κεντρικής και τοπικής εξουσίας, εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εξουσίας αλλά και συλλογικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, 
β) η οικονομία, με την έννοια της ύπαρξης εταιρικών σχημάτων στο μητροπολιτικό κέντρο προηγμένου βαθμού παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, ύπαρξη τραπεζών-πιστωτικών ιδρυμάτων και χώροι εμπορικών εκθέσεων, 
γ) η επιστήμη, ως εκπαίδευση και έρευνα με διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων στο μητροπολιτικό κέντρο καθώς, 
δ) δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών μεταφοράς επιβατών, εμπορευμάτων, στη δική μας δε περίπτωση και οργανωμένων λιμένων, αεροδρομίου, σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και ολοκληρωμένη κατασκευή δικτύων ευρυζωνικότητας και επικοινωνίας στο διαδίκτυο μέσω προηγμένης τεχνολογίας και 
ε) ο πολιτισμός, με τη δημιουργία θεάτρου, κινηματογράφου, διοργάνωση μουσικών παραστάσεων, γκαλερί, δημιουργία παραρτήματος της UNESCO (μιας και η UNESCO έχει ήδη χαρακτηρίσει τον Όλυμπο ως μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς), δημιουργία οργανωμένων αθλητικών σταδίων, διοργάνωση και φιλοξενία αθλητικών οργανώσεων ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας. Όλοι οι προαναφερόμενοι άξονες ανάπτυξης ενός μητροπολιτικού κέντρου, το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει η περιοχή μας, θα οργανωθούν και θα εκπονηθούν με οικολογική συνείδηση και με απόλυτο σεβασμό στον ορεινό όγκο του Ολύμπου. 

Β2. Οι σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και τοπικές τάσεις, σε συνδυασμό με την αρνητική δημοσιονομική συγκυρία, καθιστούν επιτακτική τη συγκρότηση ενός συνεκτικού ενωσιακού προγράμματος για το περιβάλλον, το οποίο θα συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Στην περίπτωση που η περιοχή μας, με σημείο αναφοράς τον Όλυμπο, ήθελε εξελιχθεί σε μία ισορροπημένη και λειτουργική μητροπολιτική περιοχή, ενισχυμένη υπό τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ταυτότητά της, θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής με όρους μακροοικονομικής προσέγγισης. 

Β3. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού προτείνω τη σύσταση ομάδας υψηλού επιπέδου ή επιχειρησιακής ομάδας, η οποία θα συμβουλεύεται την ήδη υπάρχουσα Διυπηρεσιακή ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των μητροπολιτικών περιοχών. Αποστολή της επιχειρησιακής ομάδας θα είναι να εκπονήσει ένα μακρόπνοο σχεδιασμό για την περιοχή μας που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας ευρωπαϊκή μητρόπολης. Ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο θα αντικαταστήσει τις διάφορες αποσπασματικές προσεγγίσεις με μια αντίστοιχη συνολική και θα πρέπει να επικεντρωθεί σε σφαιρική στρατηγική για ευφυή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να υποστηριχθεί από διεξοδικές αναλύσεις των σημερινών (και μελλοντικών) τάσεων, βάσει των στατιστικών της Eurostat, στοιχείων και μελετών του Δικτυακού Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Χωροταξίας (ESPON) και λοιπών σαφώς ορισμένων πηγών.

Η επιχειρησιακή αυτή ομάδα θα έχει διαθεματικό χαρακτήρα, θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της τοπικής διακυβέρνησης, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικούς φορείς απ’ όλες τις βαθμίδες, πολεοδόμους, διαχειριστές ακίνητης περιουσίας και επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Επίσης, προτείνω για την επίτευξη του σκοπού της, η τοπική επιχειρησιακή ομάδα να παρακολουθεί το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Μητροπολιτικού Δικτύου (ΕΜΙ), φορέας, ο οποίος διαθέτει εμπειρία στην πρωτοβουλία του κοινού προγραμματισμού «Η Ευρώπη των πόλεων», καθώς και του Δικτύου Μητροπολιτικών Περιφερειών και περιοχών (ΜΕΤRΕΧ). 

Β4. Ειδικότερα, οι λέξεις- κλειδιά μιας συντονισμένης αναπτυξιακής προοπτικής είναι «τουρισμός», «αειφορία» και «αναψυχή», οι οποίες αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, με μετρήσιμη θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ. Η τουριστική αειφορία παράγει μεγαλύτερο εισόδημα και δημιουργεί θέσεις εργασίας, συμβάλλει στην, κατανόηση άλλων πολιτισμών, σέβεται τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, υποβοηθά την ανάπτυξη υποδομών, που με τη σειρά τους επιφέρουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. 

Κάποιες ανέλεγκτες μορφές τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή βιοτόπων, υποβάθμιση τοπίων, ανταγωνισμό στη χρήση των φυσικών πόρων και υπηρεσιών (όπως για παράδειγμα τις χρήσεις γης, το γλυκό νερό, την ενέργεια, την παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων). Επιπλέον, οι «πολίτες- οικοδεσπότες» μπορεί να υποστούν αλλοίωση των παραδόσεων τους και να εξαρτώνται αποκλειστικά από το τουριστικό εισόδημα. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται από τη συγκέντρωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε σεζόν σχετικά μικρής διάρκειας και σε συγκεκριμένες, συχνά μικρές περιοχές, οι οποίες υφίστανται τις πιέσεις και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως γεωργία, βιομηχανία, αλιεία, αστικοποίηση. Συνεπώς, η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός. Τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από την ποιότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η μη χωροταξινομημένη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επηρεάσει το φυσικό περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλήσει την ίδια του την ύπαρξη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των επισκεπτών σε Εθνικούς Δρυμούς, σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, αυξάνεται εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη φύση, σε όλη την Ευρώπη. Τα κύρια προβλήματα προκύπτουν από τη χρήση των επιβατικών αυτοκινήτων και τη συγκέντρωση των τουριστών σε περιόδους αιχμής σε δημοφιλείς περιοχές εύκολα προσβάσιμες από τα αστικά κέντρα, όπως είναι και η περιοχή του Ολύμπου. 

Σύμφωνα πάλι με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χειμερινή αθλητική δραστηριότητα (κυρίως σκι) είναι σημαντικές, σε συνδυασμό με την αποδάσωση, τη διάβρωση από ποδοπάτηση, προβλήματα που οδηγούν στην εφαρμογή συγκεκριμένου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στον Όλυμπο. 

Β5. Με γνώμονα τα προαναφερθέντα και δεδομένου ότι το πρωτεύον είναι η διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας του Ολύμπου, το μοναδικό επιτρεπόμενο μοντέλο ανάπτυξης είναι ο «αειφορικός τουρισμός». Η αναγκαιότητα του αειφορικού τουρισμού έχει αναγνωρισθεί διεθνώς σε κείμενα όπως στην Ατζέντα 21 και σε ευρωπαϊκά προγράμματα πλαίσιο. Υπάρχουν επίσης διεθνείς συμφωνίες για τον τουρισμό και το περιβάλλον (π.χ. Συνθήκη για την Προστασία των Άλπεων το 1991), την ΕυρωΜεσογειακή Διακήρυξη για τον Τουρισμό με Αειφόρο Ανάπτυξη το 1993. 

Εντούτοις δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τον αειφορικό τουρισμό. Μια σειρά από στοιχεία-κλειδιά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην διαμόρφωση του, όπως η μακροπρόθεσμη προοπτική, η αναγνώριση της αλληλεξάρτησης των οικονομικών και περιβαλλοντικών συστημάτων και τα βιολογικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να παραμείνουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Προκειμένου να επιτευχθεί αειφορικός τουρισμός στην περιοχή του Ολύμπου, πρέπει να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα σε πέντε βασικούς παράγοντες και συγκεκριμένα τουριστικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς. Οι πέντε αυτοί βασικοί παράγοντες αποτελούν τις συνιστώσες για την ικανοποίηση της φέρουσας ικανότητας, τον αριθμό δηλαδή των τουριστών, που μπορεί υποστηρίξει το οικοσύστημα του Ολύμπου επ’ αόριστον, χωρίς να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι. Το πρώτο δε επίπεδο εκτίμησης της «φερόμενης ικανότητας» είναι η περιβαλλοντική, ο βαθμός δηλαδή στον οποίο ένα οικοσύστημα, ένας βιότοπος, ένα τοπίο, ένας ορεινός όγκος του Ολύμπου, μπορεί να δεχθεί τις επιπτώσεις των υποδομών, του τουρισμού, χωρίς να προκληθεί ζημία. 

Επομένως η θεσμοθέτηση του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, πρέπει να συνοδεύεται από τη συγκεκριμενοποίηση νομοθετημάτων για την ανάπτυξη αειφορικού τουρισμού στην περιοχή. Ενός τουρισμού που θα λειτουργεί μέσα στις φυσικές δυνατότητες ανανέωσης των φυσικών πόρων, θ΄αναγνωρίζει τη συμβολή των ανθρώπων και των κοινωνιών στην τουριστική εμπειρία, θα δέχεται ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ένα ισότιμο μερίδιο στα οικονομικά οφέλη του τουρισμού. Μόνον ένα μοντέλο αειφορικού τουρισμού, ο οποίος θα διατηρήσει τους φυσικούς πόρους, θα σεβαστεί το ιδιαίτερο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, θα μειώσει την υπερκατανάλωση και τ΄απορρίματα, θα προωθήσει τη φυσική ποικιλότητα και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες, λαμβανομένου υπόψη του περιβαλλοντικού κόστους. 

Όλοι οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν με την ενσωμάτωση του αειφορικού τουρισμού στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα και με την πραγματική ένταξη του τουρισμού στην εθνική και τοπική αναπτυξιακή στρατηγική με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Ακόμη είναι επιτακτική, εκτός της θεσμοθέτησης του συγκεκριμένου π.δ., η ανάπτυξη κωδίκων συμπεριφοράς από διεθνείς και εθνικούς φορείς αλλά και την τουριστική βιομηχανία. Αυτός ο τύπος αυτο-ρύθμισης ήταν μια σημαντική ιδέα της Ατζέντας 21. Επίσης, η ανάπτυξη οδηγιών, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, για τα εθνικά πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές σε σχέση με τον τουρισμό. 

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο αειφορικός τουρισμός στηρίζεται στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών με τη συνεχή βελτίωση της τοπικής τουριστικής εμπειρίας, προωθεί τη συνδιάσκεψη των οργανισμών, ινστιτούτων με τις τοπικές κοινωνίες, επιβάλλει την εκπαίδευση εντόπιου προσωπικού και με τον τρόπο αυτό αποκτάται ένα μακροπρόθεσμο τουριστικό τοπικό υπόβαθρο, έτσι ώστε και η ανεργία να μειώνεται και οι παροχή υπηρεσιών να προβιβάζεται. 

Επίσης, στο κείμενο του υπό διαβούλευση π.δ. θα πρέπει να προβλεφθεί ο συντονισμός ενός υπεύθυνου τουριστικού μάρκετινγκ, έτσι ώστε να οι τουρίστες να προσέρχονται στις περιόδους που τα οικοσυστήματα είναι περισσότερο ανθεκτικά, να δίδονται πληροφορίες για το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου, να διεξάγεται έρευνα με συνεχή παρακολούθηση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας, με συλλογή δεδομένων και ανάλυσή τους, έτσι ώστε να προλαμβάνονται τα τυχόν προβλήματα. 

Β6. Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης τουρισμού, που συμβαδίζει με τον αειφορικό τουρισμό και πρέπει να συμπεριληφθεί σαφώς στο π.δ. είναι ο «οικοτουρισμός». Ο «οικοτουρισμός» είναι αποτέλεσμα της αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, όπως προκύπτει από επίσημα στατιστικά στοιχεία. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει ορίσει τον οικοτουρισμό ως την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλα τα τουριστικά και ταξιδιωτικά προϊόντα και στην κατανάλωσή τους. Αυτό συνεπάγεται ότι η αειφορική τουριστική ανάπτυξη είναι εκείνη που κινείται σε ένα επίπεδο ή κάτω αυτού, που δεν δημιουργεί περιβαλλοντική ή κοινωνικο-πολιτιστική υποβάθμιση ή δεν δημιουργεί την αίσθηση στους τουρίστες ότι μειώνει την ευχαρίστηση και την απόλαυση της περιοχής. 

Υπάρχουν πολλές μορφές οικοτουρισμού, από αναπτύξεις τύπου “χωριών” μέχρι τουρισμού μέσα στη φύση, που μπορεί να περιλαμβάνουν πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, διαμονή σε αγροτικές κατοικίες, παρατήρηση πουλιών, και άλλες ήπιες δραστηριότητες. Αναμένεται αύξηση του οικοτουρισμού ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προτείνει έναν αριθμό πιλοτικών προγραμμάτων ήπιου τουρισμού τόσο σε φυσικές όσο και κατασκευασμένες περιοχές, προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί η τουριστική ανάπτυξη του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής, εφόσον καθορισθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις εντός του π.δ. 

Στο σημείο αυτό αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι η λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ με 350 περιοχές παγκοσμίως, περιλαμβάνει πολιτιστικές , φυσικές και μεικτές περιοχές, με τον απώτερο σκοπό να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία. Οι πολιτιστικές περιοχές είναι 10 φορές περισσότερες από τις φυσικές περιοχές της Ευρώπης, μία από τις οποίες είναι ο Όλυμπος. Είναι ορατή συνεπώς η σημασία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο της αειφόρου ανάπτυξης του Ολύμπου, συμπεριλαμβανομένου του οικοτουρισμού, μέσα από μία συντονισμένη δράση, με αυστηρώς θεσμοθετημένο περίβλημα, για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού του πλούτου. 

Γ. Εκτός από τις προαναφερόμενες μορφές αειφορικού τουρισμού και οικοτουρισμού, απαντώνται και έχουν εφαρμοστεί στην πράξη σε τοπικό επίπεδο τα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης των ορεινών όγκων στην Ευρώπη. Παρά το μοναδικό και ιδιαίτερο οικοσύστημα του Ολύμπου, τα μοντέλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης για την περιοχή μας, προσαρμοσμένα στις επιχώριες συνθήκες και στην ανάγκη προστασίας του Εθνικού Πάρκου του Ολύμπου. Ειδικότερα:

Γ1. Το μοντέλο του «Τυρόλου», το οποίο συχνά γενικεύεται μέσα από την ονομασία "Αυστριακό μοντέλο" χαρακτηρίζεται σαν ένα μοντέλο "ήπιου τουρισμού", με την τουριστική ανάπτυξη ελεγχόμενη εξ αρχής από τις αγροτικές κοινωνίες του ορεινού όγκου των Άλπεων, οι οποίες γνώριζαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της εδαφικής ιδιοκτησίας τους και κατ΄αυτόν τον τρόπο να ιδιοποιηθούν την προκαλούμενη από την τουριστική ανάπτυξη υπεραξία. Και η περιοχή μας είναι μία έντονα αγροτική περιοχή, στην οποία μπορεί να συνυπάρξει η αγροτική με την τουριστική δραστηριότητα σε μία σχέση αλληλοτροφοδότησης με κοινό σημείο αναφοράς τον Όλυμπο. 

Ο αγρότης μπορεί να αναπτύξει πολυδραστηριότητα και να είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων δωματίων ή ξενοδόχος ή moniteur του Ski ή διαχειριστής μικρών Ski-Lifts, ή οδηγός βουνού κλπ. Θα υπάρχει αλληλοκάλυψη μεταξύ του αγροτικού και τουριστικού χώρου, οι δε τουριστικοί σταθμοί θα δημιουργηθούν στη συνέχεια των μικρών παραδοσιακών χωριών, με αποτέλεσμα να υπάρχει χωρική συνέχεια και σεβασμός της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσεχθεί το υψόμετρο του ορεινού όγκου στο οποίο θα επιτραπεί αυτή η ήπιας μορφής ανάπτυξη, λαμβανομένου υπόψη ότι σε άλλους ορεινούς ευρωπαϊκούς όγκους επιτρέπεται μέχρι την ισοϋψή των 1300μ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει νομοθετική ευελιξία στους επιτρεπόμενους όρους δόμησης από την πλευρά της πολιτείας, η οποία άμεσα πρέπει να τροποποιήσει μερικώς το υπάρχον καθεστώς στην περιοχή, έτσι ώστε να ευνοείται η δημιουργία τουριστικών σταθμών, πριν την ανάβαση σε πολύ υψηλά υψόμετρα. Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, θα πρέπει να οριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας χώρου υποδομής, σπιτιών, τοιχογραφιών, περιβάλλοντος ανθοστόλιστου χώρου. Επίσης, θα πρέπει να φροντιστεί η καλαισθησία των αγροτικών τοπίων στα χαμηλά του βουνού καθώς και ο βαθμός συντήρησης των ορεινών τοπίων. Στην περίπτωση του Ολύμπου, λόγω του Εθνικού Δρυμού, της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης και του Εθνικού πάρκου, προτείνεται να αναπτυχθεί και το μοντέλο του "Τυρόλου" στην Haute Bariere, όπου το δασικό στοιχείο υπερτερεί του αγροτικού. 

Οι αγρότες εκπαιδεύονται να υποδέχονται και να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους τουριστικούς επισκέπτες, προκειμένου να την καταστήσουν επαναλαμβανόμενη. Ουσιαστικά ανταποκρίνονται στην ποιότητα του "ορεινού πλαισίου" εντός του οποίου διαμορφώνεται και αναπτύσσεται η τουριστική δραστηριότητα. Άξιο αναφοράς είναι ότι στις περιοχές που εφαρμόστηκε το μοντέλο «Τυρόλο», σταμάτησε η παρακμή των αγροτικών οικονομιών και μετριάστηκε η πληθυσμιακή έξοδος από τις αγροτικές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα συντηρήθηκε η καλαισθησία του φυσικού τοπίου, δημιουργήθηκαν συμπληρωματικές αγροτικές καλλιέργειες και επιτεύχθηκε διπλή τουριστική περίοδος. 

Γ2. Το «Γαλλικό» μοντέλο, είναι το μοντέλο των σταθμών των χειμερινών σπορ, που χαρακτηρίζονται σαν "ολοκληρωμένοι". Δεν αφορά επομένως το σύνολο των σταθμών, αλλά ανταποκρίνεται κατ’ εξοχήν στη γενιά που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα δύο κοινά σημεία των σταθμών είναι: - οι σταθμοί του "γαλλικού" μοντέλου δημιουργήθηκαν "ex nihilo" και σε μεγάλα υψόμετρα, επομένως μακριά από τις μόνιμες κατοικίες των αγροτικών πληθυσμών. - οι σταθμοί του "γαλλικού" μοντέλου επινοήθηκαν, σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν από εταιρείες των αστικών κέντρων, συχνά του Παρισιού, οι οποίες αγνοούσαν παντελώς τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα των πληθυσμών των ορεινών όγκων. Συνεπώς, πρόκειται για σταθμούς με τεχνική επιτυχία, πολλές πίστες σκι, αλπικού σκι, πίστες καταβάσεων και πολλά κανόνια χιονιού. Απορροφάται μεγάλος αριθμός προσωπικού στα Ski-Lifts και υπάρχουν πολλές κλίνες. Με τον τρόπο αυτό σταμάτησε και η έξοδος του αγροτικού πληθυσμού, ο οποίος παρέμεινε στους ορεινούς όγκους. Στο μοντέλο αυτό, οι σταθμοί είναι απομακρυσμένοι από τους αγροτικούς πληθυσμούς τουλάχιστον 20 χλμ από τον πλησιέστερο οικισμό και είναι ανομοιόμορφοι στην αρχιτεκτονική τους.

Δ. Ανακεφαλαιώνοντας και θεωρώντας ως αδιαπραγμάτευτη την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του ορεινού όγκου του Ολύμπου με τη χλωρίδα και την πανίδα του, όπως το υπό διαβούλευση π.δ. επιτάσσει, προτείνω σύμφωνα με όσα έχω προαναφέρει, να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα άρθρα στο προεδρικό διάταγμα, τα οποία να διευκολύνουν την οργάνωση και ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού κέντρου στον Όλυμπο και την ευρύτερη περιοχή του. Είναι επιτακτική ανάγκη να προβούμε σε διορατική προσέγγιση του θέματος υπό το πρίσμα ευρωπαϊκών και διεθνών βέλτιστων πρακτικών, απολύτως συμβατών με το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής, «για να μην προσθέσουμε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών». Ο θεσμοθετημένος χαρακτηρισμός του Ολύμπου ως εθνικού πάρκου πρέπει να συνοδευθεί από ένα οργανωμένο πρότυπο τουριστικής αειφορίας και οικοτουρισμού στην περιοχή, που θα διασφαλίζει τη συμβολή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στην τουριστική εμπειρία και θα ενταχθεί στη σφαιρική στρατηγική «Ευρώπη 2020», μέσω ενός ενωσιακού –ευρωπαϊκού προγράμματος μητροπολιτικής ανάπτυξης. 

Φαίνεται πως η ανάπτυξη του αειφορικού τουρισμού σε ένα μοντέλο τύπου «Τυρόλο», προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του Ολύμπου θα οδηγούσε στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στην περιοχή μας. Προτεραιότητα πρέπει να δίδεται σε δραστηριότητες αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, αθλητικού τουρισμού (αναπόσπαστα στοιχεία του αειφορικού τουρισμού) και δευτερευόντως στον ορεινό-χιονοδρομικό τουρισμό, επειδή έτσι αρμόζει στο φυσικό πλούτο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας. Το μοντέλο αυτό τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από την τοπική αγροτική κυρίως κοινωνία, η οποία είναι δραστήρια, έχει παραμείνει κυρίαρχος της ανάπτυξης στην περιοχή και έχει στενή σχέση με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και την τουριστική κατανάλωση. Είναι ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης του ορεινού όγκου με χιονοδρομικά κέντρα σε χαμηλό υψόμετρο, με συντήρηση της καλαισθησίας του φυσικού τοπίου, με καταλύματα συγκεκριμένης ομοιόμορφης αρχιτεκτονικής και με έντονη την πολυδραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας. 

Η θεσμοθέτηση του Ολύμπου και της περιοχής του ως μητροπολιτικού ευρωπαϊκού κέντρου της Νοτίου Ευρώπης, σε ένα μοντέλο τουριστικής αειφορίας και οικοτουρισμού με σεβασμό στο χαρακτηρισμένο «Εθνικό πάρκο» θ΄αποτελέσει περιβαλλοντικό, οικολογικό και πολιτισμικό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και βατήρα ώθησης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας με όρους μακροοικονομικής σταθερότητας.
Διαβάστε περισσότερα...