Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Σήμερα ο χορός των Συλλόγων του Ν. Παντελεήμονα

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Στην Π.Ε.Πιερίας ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ικανοποιημένος από το έργο της Π.Ε.Πιερίας. «Έχουμε δεσμευθεί για απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα για την Πιερία» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου

Στην Π.Ε.Πιερίας ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ικανοποιημένος από το έργο της Π.Ε.Πιερίας. «Έχουμε δεσμευθεί για απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα για την Πιερία» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου 

Την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας επισκέφθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Λευκόπουλος, συνοδευόμενος από τους Γενικούς Διευθυντές των Γενικών Διευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Περιβάλλοντος και Υποδομών, Εσωτερικής Λειτουργίας, Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011. 

 Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, υποδέχτηκε τον κ. Λευκόπουλο στο γραφείο της στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας, παρουσία των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας καθώς και για την προετοιμασία των επόμενων δράσεων και πρωτοβουλιών. 

Στις αδυναμίες κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη αλλά και στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση των προβλημάτων αναφέρθηκε ο κ. Λευκόπουλος. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή και δημιουργική –όπως είπε- πορεία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας τόσο στον τομέα της εκτέλεσης έργων όσο και στην παροχή υπηρεσιών. 

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι θα συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο και τις προσπάθειες της Π.Ε.Πιερίας στην κατεύθυνση ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής και ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας μίλησε για το παραγόμενο έργο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, αποτέλεσμα της μεθοδικής- όπως τόνισε- δουλειάς του ανθρωπίνου δυναμικού των υπηρεσιών. « Στην Π.Ε.Πιερίας έχουμε δεσμευθεί για σκληρή δουλειά προκειμένου να υπάρξουν απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα για την περιοχή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δουλεύουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ευημερία και την προβολή του τόπου μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις» δήλωσε η Σοφία Μαυρίδου. Πρόσθεσε, ότι η ανάπτυξη της Πιερίας είναι υπόθεση συλλογική και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να γίνουν φορείς της προσπάθειας για εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας έθεσε υπόψη του κ. Λευκόπουλου ζητήματα που ταλανίζουν την Π.Ε.Πιερίας, όπως είναι τα «αγκάθια» του Καλλικράτη που αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κ.α. 

Στη συνέχεια, ο κ. Λευκόπουλος, ξεναγήθηκε στις υπηρεσίες της Π.Ε.Πιερίας, συνομίλησε με τους Προϊσταμένους και τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων για το αντικείμενο και τις αρμοδιότητες της διεύθυνσης στην οποία ανήκουν καθώς και για τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν.
Διαβάστε περισσότερα...

Κ.ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ:"Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑ"

Από τον ΣΚΑΪ 92,6:

Στον ΣΚΑΙ 92,6 και την εκπομπή «Άσπρο μαύρο σε φόντο κίτρινο» με τον Απόστολο Λάγιο μίλησε ο πρώην αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κώστας Γιάντσιος για τον βιολογικό καθαρισμό του Λιτοχώρου που δεν έχει τεθεί, όπως καταγγέλλεται, ακόμη σε λειτουργία.  

Για την ιστορία του βιολογικού σημειώθηκε ότι καταγράφηκε αρχικά το έργο ως βιολογικός καθαρισμός Λιτοχώρου ενώ περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς λυμάτων προς το εργοστάσιο επεξεργασίας από τους Πόρους ως την Γρίτσα. Το 2004 με την δημιουργία του συνδέσμου που περιελάμβανε τους δύο δήμους Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου μετονομάστηκε σε βιολογικός Νότιας Πιερίας. 

Ο τέως αντιδήμαρχος σημείωσε ότι το όλο έργο έγινε πρόχειρα και χωρίς σοβαρότητα καθώς δεν προβλέφθηκε να δημιουργηθούν και οι αγωγοί μεταφοράς ώστε να λειτουργήσει το έργο, «κάθε λογικός άνθρωπος θα ζητούσε όταν παραδίδεται ένα έργο, να παραδίδεται για να λειτουργήσει. Αυτό εδώ δεν έγινε, ο βιολογικός δεν λειτούργησε ποτέ. Υπάρχουν τμήματα του έργου που δεν παραδόθηκαν ποτέ». Σημείωσε ότι όταν έγινε το έργο υπήρχαν δύο λύσεις για τα νερά του βιολογικού, είτε να πέφτουν στην θάλασσα είτε να χρησιμοποιούνται για άρδευση οπότε απαιτείται τριτοβάθμια επεξεργασία ώστε τα νερά να είναι καθαρά. Η απόφαση που είχε παρθεί οδηγούσε στην πρώτη λύση το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα των νερών. Ο κος Γιάντσιος επεσήμανε ότι η νομοθεσία πλέον έχει αλλάξει και απαιτείται δημιουργία νέων υποδομών καθώς απαγορεύεται η ρήψη των νερών στη θάλασσα, αν και οι φάκελοι με στοιχεία για επέκταση των έργων και δημιουργία μονάδων εξουδετέρωσης οσμών έχουν κατατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες αλλά οι ιθύνοντες δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αναλώνονται, όπως καταγγέλλει, σε επικοινωνιακά τρικ. «Είναι ανάγκη ο βιολογικός επιτέλους να λειτουργήσει. Το Λιτόχωρο έχει ήδη προβλήματα με τα λύματα να πέφτουν σε δύο ρέματα και να καλύπτονται». 

Για το θέμα του Πιερικού Ολύμπου τονίστηκε η ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης όπως συνέβη και με τον Εθνικό Δρυμό ώστε να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Μειώνεται η στάθμη των υπόγειων υδάτων στην Πιερία, όπως προκύπτει από έρευνα του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). 

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», η έρευνα προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων των υπόγειων υδάτων λόγω μιας ενδεχόμενης παρατεταμένης ξηρασίας και των αυξανόμενων αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών.  

Δεδομένης της κατάστασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση των υδρολογικών ερευνών έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός έργων πρόληψης. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εγκρίθηκε η υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ, για τη διεξαγωγή 550 μετρήσεων της υπόγειας στάθμης στο νομό Πιερίας, 42 αναλύσεων για την ποιότητα των νερών και 98 μετρήσεων της επιφανειακής απορροής στα κύρια υδατορέματα του νομού. 

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 22.700 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου συζήτηση στο Επιμελητήριο Πιερίας για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) στην Πιερία

ΘΕΜΑ : ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ( ΕΟΖ ) 

Αξιότιμοι Κύριοι & Κυρίες, 

Κατόπιν μιας απάντησης του Επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, άνοιξε για τα καλά η κουβέντα για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην ( ΕΟΖ ) στην Ελλάδα. 

Ήδη για το ζήτημα αυτό μας απέστειλε πρόσφατα ανοικτή επιστολή ο Βουλευτής Πιερίας κ. Γιάννης Αμοιρίδης επισημαίνοντας την ανάγκη διεξοδικής εξέτασης του ζητήματος. 

Η ένταξη σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες παραμένει για την ώρα ως «ιδέα» οπότε οιαδήποτε πληροφορία ακόμη και διά του τύπου πρέπει να αξιολογείται και να διασταυρώνεται. 

Επειδή όμως επιβάλλεται ως Πιερία να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις, κρίνουμε σκόπιμο να σας προσκαλέσουμε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Πιερίας ώστε να συζητήσουμε τα ακόλουθα ζητήματα : 

1. Εάν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ως τμήμα της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να προτείνει περιοχές προς ένταξη σε ΕΟΖ. 

2. Εάν όλοι οι αποδέκτες της παρούσας πρόσκλησης συμφωνούν ότι η Πιερία πρέπει να εντάξει κάποιες εκτάσεις της σε ΕΟΖ. 

3. Εφόσον το τελευταίο κριθεί σκόπιμο, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν ώστε μια τέτοια πρωτοβουλία να είναι εποικοδομητική και να μην προκαλεί εύλογες αντιδράσεις. 

Με τιμή, 
Ο Πρόεδρος

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις στο Δ.Δίου-Ολύμπου

ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ. 

* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ. 
* ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΕΗ 

Για προσλήψεις εποχικού προσωπικού με ανταποδοτικό χαρακτήρα για τον τομέα καθαριότητας αναμένεται να συζητήσει και να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου.  

Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα του Δ.Σ. στο Λιτόχωρο (δίπλα από τον χώρο του ναυτικού μουσείου της πόλης), στις 6.00 το απόγευμα. Εισηγητής του θέματος των προσλήψεων θα είναι ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Βασίλης Βροχαρίδης. 

Ενδιαφέρον όμως αναμένεται να έχει και η συζήτηση που θα γίνει αναφορικά με την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το θέμα θα εισηγηθεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Κωτούλης. 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 

Εκτός των ζητημάτων των εποχικών προσλήψεων και της επιβολής του ειδικού τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν 27 ακόμη θέματα, ως εξής: 
1. Αίτηση Δερβίση και λοιπών σχετικά με την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην οικοδομή της Απελλού 1 στην Θεσ/νίκη. (Εισήγηση Ελευθερίου Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος). 
2. Έγκριση έκθεσης εσόδων και εξόδων Γ΄ τριμήνου 2011 του Δήμου Δίου – Ολύμπου. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
3. Λήψη απόφασης για επιβολή τελών ύδρευσης – αποχέτευσης για το έτος 2012 και εφεξής. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
4. Λήψη απόφασης για επιβολή τελών φωτισμού – καθαριότητας για το έτος 2012 και εφεξής. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
5. Λήψη απόφασης για καθορισμό τελών χρήσης πεζοδρομίων, οδών, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων και αιγιαλού για το έτος 2012 και εφεξής. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
6. Λήψη απόφασης για επιβολή τελών άρδευσης για το έτος 2012 και εφεξής. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
7. Λήψη απόφασης για επιβολή δικαιώματος βοσκής για το έτος 2012 και εφεξής. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
8. Λήψη απόφασης για επιβολή τέλους διαφήμισης για το έτος 2012 και εφεξής. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
9. Λήψη απόφασης για επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας για το έτος 2012 και εφεξής. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντ/ρχος- Παπαγεωργίου Γιώργος, Προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας). 
10. Αποδοχή & κατανομή ΣΑΤΑ 2011 β΄ δόση ποσού 132.000 €. ( Εισηγητής: κ. Πέτρος Κιάφας, Αντιδήμαρχος). 
11. Αποδοχή ποσού 32.281,50 € για την επισκευή & συντήρηση σχολικών κτηρίων & αναμόρφωση προϋπολογισμού. (Εισήγηση Μαρία Τσιμήτρη, Αντιδήμαρχος). 
12. Κατάρτιση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Δίου – Ολύμπου έτους 2012. (Εισηγήτρια Σοφία Νούλα, Αντ/ρχος – Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
13. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου «Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου πυροσβεστικής». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
14. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Δ.Δ. Ν.Πόρων». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
15. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου Τ11β». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
16. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής. του έργου «Μικρά αθλητικά έργα σε Δ.Δ. του Δήμου Αν. Ολύμπου (Α΄φάση)». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
17. Λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Γενικευμένη τροποποίηση Πλαταμώνα» (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
18. Λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής του Δ.Δ. Πλαταμώνα» (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
19. Λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης «Δίκτυα αποχέτευσης Τ.Κ. Δίου – Πλατανακίων – Αγ. Σπυρίδωνα- Κον/σας- Ν. Εφέσου» και υποβολή της μελέτης στο Ε.Π. Μακεδονία Θράκη. (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.). 
20. Λήψη απόφασης για έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα. (Εισήγηση Βασίλης Βροχαρίδης, Αντιδήμαρχος). 
21. Ορισμός μελών επιτροπής εκμίσθωσης – εκποίησης ακινήτων για το έτος 2012. (Εισήγηση Γεώργιος Κωτούλης, Πρόεδρος Δ.Σ.). 
22. Διαγραφή χρεών από τους βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου Δίου - Ολύμπου (Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου & Δημοτική Ενότητα Δίου) (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντιδήμαρχος). 
23. Επιστροφή ποσού 1.000 € ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον κ. Βασίλειο Καζαντζίδη και εξουσιοδότηση στην Ο.Ε. του Δήμου μας για λήψη αντίστοιχων αποφάσεων για ποσά μέχρι 5.000 €. (Εισήγηση Πέτρος Κιάφας, Αντιδήμαρχος). 
24. Λήψη απόφασης περί επιλογής ως τρόπου ανάθεσης της προμήθειας «προμήθεια λαμπτήρων και ηλεκτρολογικού υλικού», η απευθείας ανάθεση ή την εκ νέου δημοπράτηση (Σχετ. η αριθμ. 16/2011 μελέτη).( Εισηγητής: κ. Πέτρος Κιάφας, Αντιδήμαρχος). 
25. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικ. έτους 2011 Δήμου Δίου – Ολύμπου. (Εισήγηση: κ. Πέτρος Κιάφας, Αντιδήμαρχος). 
26. Λήψη απόφασης για την ονοματοθεσία οδών και πλατειών στην Τοπική Κοινότητα Κον/σας. (Σχετ. η αριθμ. 10/2011 απόφαση σας Τ.Κ. Κον/σας). (Εισήγηση Μαρία Τσιμήτρη, Αντιδήμαρχος). 
27. Κατάργηση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία “Τουριστική και πολιτιστική Ανάπτυξη Δίου” του πρώην Δήμου Δίου. (Εισήγηση Μαρία Τσιμήτρη, Αντιδήμαρχος).
28. Συζήτηση επί των προτάσεων της Επιτροπής Διαβούλευσης σχετικά με τα διόδια της Λεπτοκαρυάς. (Εισηγήτρια Σοφία Νούλα, Αντ/ρχος). 
29. Συζήτηση σχετικά με την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. (Εισήγηση Γεώργιος Κωτούλης, Πρόεδρος Δ.Σ.).
Διαβάστε περισσότερα...

"Ταξίδι" στο χρόνο και τη ναυτική παράδοση μέσα από τα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου

Σε ένα «ταξίδι» στο χρόνο και τη ναυτική παράδοση του νομού Πιερίας «παρασύρει» τους επισκέπτες του το Ναυτικό Μουσείο, που βρίσκεται στο δήμο Δίον-Λιτοχώρου. Στο χώρο έχουν συγκεντρωθεί ναυτικά εργαλεία, λάβαρα, ομοιώματα πλοίων και δεκάδες φωτογραφίες, όλα ενθύμια από τη ναυτική ζωή των κατοίκων. «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία και θάλασσα….» αναφέρεται σε επιγραφή που υπάρχει στο Ναυτικό Μουσείο, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν από Παρασκευή έως και Κυριακή οι λάτρεις των θαλασσών- και όχι μόνο. Στον κατάλογο των επισκεπτών περιλαμβάνονται κάτοικοι της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, που πηγαίνουν ως το Λιτόχωρο προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά εκθέματα, ενώ πολλές είναι και οι επισκέψεις από μαθητές δημοτικών σχολείων. 

«Το Ναυτικό Μουσείο προβάλει τον τόπο μας και έχουμε επισκέπτες από όλα τα σημεία της χώρας και το εξωτερικό και μαθητές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Νικόλαος Βλαχόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα πως στον ένα χρόνο ζωής της ιστοσελίδας του μουσείου υπάρχουν καταμετρημένες περίπου 15.000 επισκέψεις. 

Το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων που υπάρχουν στο μουσείο αποτελούν δωρεές ναυτικών οικογενειών του τόπου, με τη συλλογή να περιλαμβάνει περί τα 1000 αντικείμενα, μέρος των οποίων είναι και το φωτογραφικό υλικό. 

Η μόνιμη συλλογή είναι οργανωμένη μουσειολογικά σε δύο θεματικές ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η τοπική ναυτική ιστορία μέσα από ημερολόγια, ναυτολόγια και χειρόγραφα ναυτικών του Λιτοχώρου, ενώ στη δεύτερη εκτίθενται αντικείμενα, που αφορούν γενικότερα τη ναυτιλία και τη ζωή στη θάλασσα. 

Η ιδέα για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου ξεκίνησε το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, με σκοπό τη διάσωση και διαφύλαξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. 

Από το 1995 έως το 2002 έγινε μεγάλη προσπάθεια και συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα κειμήλια των Λιτοχωριανών ναυτικών. Το 2004 συλλέχθηκαν τα εκθέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας και την ίδια περίοδο ιδρύθηκε σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το μουσείο είναι καταχωρημένο στο υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η ναυτιλία ήταν η κύρια σχεδόν απασχόληση των κατοίκων από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα. Ο στόλος του Λιτοχώρου, στην εποχή της ακμής του, στις αρχές του 19ου αιώνα αριθμούσε 150 με 200 μικρά και μεγάλα σκάφη. Τα καράβια του Λιτοχώρου εκτελούσαν έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα τις θαλάσσιες μεταφορές της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Α. Καρυπίδου
Διαβάστε περισσότερα...

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου η εκίνηση του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2011

Από το olympus - marathon:
Πρακτικές Οδηγίες για του αθλητές-τριες του Χειμωνιάτικου Ενιπέα 2011 

Μόλις τρεις μέρες μας χωρίζουν από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, ημέρα του αγώνα και θα θέλαμε να δώσουμε μερικές πρακτικές οδηγίες σε σας, που πρόκειται να αγωνιστείτε. Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω, που έχουν να κάνουν με διαδικαστικές αλλά και αγωνιστικές λεπτομέρειες. Θα σας φανούν χρήσιμα. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ 

1. Η παραλαβή των αριθμών θα γίνεται με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης, μόνο από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, το Σάββατο 5-7 το βράδυ στο Ναυτικό Μουσείο και την Κυριακή 8-9:30 το πρωί, λίγο πριν την εκκίνηση, στο Στάδιο του Λιτοχώρου. 

2. Η Εκδήλωση-διάλεξη του Solukhumbu Trail από την Ναταλία Παπουνίδου και την Go-mrp θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου, στις 7, στον πρώτο όροφο του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου. Οι θέσεις θα είναι περιορισμένες. 

3. Η απονομή των νικητών του αγώνα, θα γίνει στις 3 το μεσημέρι, ακριβώς με το κλείσιμο του αγώνα.  

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ 

1. ΚΑΙΡΟΣ: Ο καιρός θα είναι κρύος και θα επικρατεί αραιή συννεφιά, με ασθενείς ανέμους. Σύμφωνα μες τις τελευταίες προβλέψεις, το κρύο θα είναι υποφερτό την ημέρα του αγώνα, περίπου 2-8 βαθμούς πάνω από το μηδέν αλλά στα ψηλότερα και πιο σκιερά τμήματα του βουνού, ίσως να βρίσκεται κάτω από το μηδέν. Χιόνι, μάλλον δεν θα υπάρχει στα ψηλότερα τμήματα της διαδρομής, όμως αν προηγηθεί χιονόπτωση το χιόνι στα ψηλότερα σημεία θα είναι σε μικρό πάχος. 

2. ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ: Φορέστε χειμωνιάτικα ρούχα στον αγώνα! Μακρύ, χοντρό κολάν, μακριά μπλούζα χοντρή ελαστική, με εσωτερικό ισοθερμικό εσώρουχο, σκούφο και καλά γάντια, όπως και κάλτσες χοντρές, προπόνησης. Τα παπούτσια να έχουν grip για παγωμένο τερέν –εφόσον υπάρχει τέτοια επιλογή. Οι γκέτες θα βοηθήσουν περισσότερο σε πετραδάκια. 

3. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αγωνιζόμενους. Καλό είναι όμως, ο καθένας να φροντίσει για αντιανεμικό και λίγη τροφή (κατά βούληση), χρησιμοποιώντας ένα μικρό σακίδιο μέσης (μπανάνα). Τα μπατόν απαγορεύονται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα! 

4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ: Οι πιο βασικοί απ αυτούς είναι η απαγόρευση χρήσης μπατόν, η απόρριψη σκουπιδιών και η μη διέλευση από τα σημεία ελέγχου. Όλα τα παραπάνω επιφέρουν τον αποκλεισμό του αθλητή. 

5. ΚΥΠΕΛΟ: Στον ένα σταθμό του αγώνα, το ηλεκτρολυτικό διάλυμα θα προσφέρεται σε κύπελλα που θα μεταφέρουν πάνω τους οι ίδιοι οι αθλητές. Δεν είναι υποχρεωτικό να μεταφέρει κανείς κύπελλο μαζί του, θα είναι όμως αναγκασμένος να πιει το προσφερόμενο ρόφημα σε κοινόχρηστο κύπελλο, που θα χρησιμοποιηθεί από όλους τους αθλητές που δεν θα μεταφέρουν δικό τους! 

6. ΝΕΡΟ: Υπάρχουν τρεχούμενα πόσιμα νερά σε αρκετά σημεία της διαδρομής, κυρίως μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τρίτου της διαδρομής –τουλάχιστον 10 ρυάκια με πεντακάθαρο νερό. Στο μοναδικό σταθμό του αγώνα δεν θα προσφέρεται εμφιαλωμένο νερό. 

7. ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Ο σταθμός του αγώνα θα προσφέρει ενεργειακά τζελ και άφθονες ενεργειακές καραμέλες (shots), ηλεκτρολυτικό διάλυμα, αλμυρά και γλυκά σνακς, φρούτα και αναψυκτικά. Ξεχωριστή τροφοδοσία θα υπάρχει στον τερματισμό, για να καλύψει τις ανάγκες των αθλητών μόλις τερματίσουν. 

8. ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο παγωμένο έδαφος, ειδικά σε βραχώδη τμήματα της διαδρομής που είναι πιθανόν να καλύπτονται από πάχνη ή πάγο. Κίνδυνος στο χιόνι δεν υπάρχει, παρά μόνο εφόσον αυτό καλύπτει λείους βράχους. Οι τέσσερις ξύλινες γέφυρες στο μέσον της διαδρομής (Κ-14 έως Κ-17) είναι καλυμμένες από λινάτσα (τσουβαλόπανο), υλικό με ιδιαίτερες αντιολισθητικές ιδιότητες. Φέτος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε λίγο πριν το 2ο χιλιόμετρο του αγώνα, όπου οι αθλητές κλήθηκαν πέρυσι να περάσουν τον Ενιπέα απέναντι από υποτυπώδες αυτοσχέδιο γεφύρι, το πέρασμα θα γίνει από χαμηλότερο σημείο (σιδερένια γέφυρα). 

9. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Η σηματοδότηση δεν είναι πυκνή, για λόγους σεβασμού προς το περιβάλλον. Δόθηκε έμφαση στον καθαρισμό και σηματοδότηση των λιγότερο χρησιμοποιούμενων μονοπατιών και σε περιπτώσεις δυσδιάκριτου ίχνους, προτιμήθηκε η αραιή σήμανση με μπογιά σε σπρέι και η ασπροκόκκινη ταινία σημάνσεως, υλικό το οποίο θα συλλέξει η σκούπα στο πέρασμά της. 

10. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ Χ.Ε.: Όσοι τρέχετε για πρώτη φορά στον αγώνα αυτό, προσέξτε τις δυσκολίες του. Η διαδρομή του απλώνεται σε δύσκολο τερέν, που γίνεται ακόμα δυσκολότερο εξαιτίας των χειμωνιάτικων συνθηκών. Προσοχή σε ρίζες, βράχους, πάγο. Προσοχή στο κρύο! Το βουνό μας ανέχεται αν δεν το υποτιμήσουμε! Κάντε ένα καλό ζέσταμα πριν την εκκίνηση, με έμφαση στις διατάσεις. Πάρτε μαζί σας στον αγώνα, ένα μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης, με τα απαραίτητα (τροφή, ένδυση, πρώτες βοήθειες). 

11. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Μπείτε στο Λιτόχωρο και ακολουθείστε τον κεντρικό δρόμο. Λίγο πιο πάνω από το Ναυτικό Μουσείο, όπου γίνονται οι εγγραφές και η εκδήλωση της διοργάνωσης, βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου. Εκεί υπάρχει διασταύρωση, με δρόμο που κατηφορίζει δεξιά και πινακίδα που σας κατευθύνει προς Όλυμπο, Πριόνια. Στρίψτε και στα 400 μέτρα, στην επόμενη διασταύρωση, πηγαίνετε αριστερά ανηφορικά, προς Όλυμπο, Πριόνια. Σε ακόμα 300 μέτρα, βρίσκεστε μπροστά στο Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου όπου θα δοθεί η εκκίνηση.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Την Δευτέρα12 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση τιυ Δ.Σ Δήμου Δίου - Ολύμπου

Διαβάστε περισσότερα...

Βράβευση για το "Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω" από τον Σύνδεσμο του Ελληνικού Οίνου και τον "Οινοχόο". Εύγε Ανδρέα Γάβρη

Από το Wine.gr:
Προβολή καλών πρακτικών για το κρασί

Στην προσπάθεια του να συμβάλει αποτελεσματικά στην προώθηση και προβολή του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού ο Σ.Ε.Ο αποφάσισε να επισημαίνει και να αναδεικνύει τις καλές και αποτελεσματικές πρακτικές που βοηθούν την ισχυροποίηση της θέσης των Επώνυμων Ελληνικών Κρασιών. 

Ως πρώτο βήμα υλοποίησης της απόφασης του, οργάνωσε, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου-κατά την 43η Έκθεσης “Xenia”-σε συνεργασία με το περιοδικό “Οινοχόος”, μία σημαντική εκδήλωση. Σκοπό της η παρουσίαση της πρώτης συγκομιδής δεδομένων αυτής της προσπάθειας, μέσω της ανάδειξης και βράβευσης σημείων εστίασης και φιλοξενίας που εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές αναφορικά με Επώνυμο Ελληνικό Κρασί.  

Ο Σύνδεσμος του Ελληνικού Οίνου, μαζί με τον “Οινοχόο” και τους ομιλητές που επεσήμαναν σημαντικές παραμέτρους του θέματος, αναζήτησαν και έφεραν στην επιφάνεια τις καλές αυτές πρακτικές, έχοντας ως κατευθυντήριες γραμμές τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 

1. Ποιοτική κουζίνα, Επώνυμο ελληνικό κρασί. 

2. Δίκαιη και φιλική τιμολόγηση των κρασιών. 

3. Καινοτόμες πρακτικές, όπως π.χ. προσφορά εμφιαλωμένου κρασιού σε ποτήρι, δυνατότητα να φέρεις τη δική σου φιάλη, οργάνωση θεματικών δρώμενων για το κρασί, κ.α. 

4. Διάρκεια της προσπάθειας στο χρόνο. Η ανάδειξη και η βράβευση των μονάδων κατά την εκδήλωση πρόβαλε τρία κυρίως είδη σημαντικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την Ελληνική Φιλοξενία, το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί και το υψηλό επίπεδο προσφερομένων υπηρεσιών. 
Λειτούργησε επιπλέον ως κίνητρο ενθάρρυνσης και άλλων μονάδων εστίασης και φιλοξενίας, με στόχο να επιδοθούν κι' αυτές στην εφαρμογή καλών πρακτικών ως προς το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί. 

Παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες: 

1. Η ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια του Ξενοδοχειακού Ομίλου “Aldemar”,μέσω ενός ξεχωριστού και διακεκριμένου προγράμματος ενεργειών, για την προβολή της Ελληνικής Γαστρονομίας εντός και εκτός Ελλάδος. Το πρόγραμμα της Aldemar,που παρουσίασε και ανέπτυξε ο ίδιος ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ονομάζεται “Sympossio” και χρησιμοποιεί ως εργαλείο την βιωματική εμπειρία. Το “Sympossio” παρουσιάζεται, κατά τον πλέον συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, κυρίως στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. 

2. Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος “Ελληνικό Πρωινό”. Το πρόγραμμα αυτό, με κινητήριο μοχλό τον Γιώργο Πίττα, κάνει ήδη τα πρώτα βήματα υλοποίησης του έχοντας ως γνώμονα τις διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις ανά περιφέρεια και καθορίζοντας την σύνθεση του λαμβάνοντας τες κάθε φορά υπόψη 

3. Την ιδιαίτερα σπουδαία, μέσω ειδικών βραβεύσεων, προσπάθεια σημαντικού αριθμού αξιόλογων εστιατορίων απ' όλη την Ελλάδα, όπου το ποιοτικό Επώνυμο Ελληνικό κρασί αναδεικνύεται με πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό τρόπο. 

Τα εστιατόρια αυτά λειτουργούν ως απολαυστικοί και πολύ λειτουργικοί πρεσβευτές και όργανα προβολής του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού σε πολύ μεγάλες μερίδες του καταναλωτικού κοινού. 

Τα εστιατόρια, wine bars και χώροι φιλοξενίας που αναδείχθηκαν ως καλές πρακτικές και για τα οποία οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης πιστεύουν ότι αξίζουν την προσοχή όλων είναι τα παρακάτω:
Paradiso (στο Νέο Ψυχικό, στα προάστια της Αθήνας) 
Wine Point (wine-bar, κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης-Αθήνα) 
“Θωμάς” (στο Σκλήθρο του Νομού Φλώρινας) 
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (στο Λιτόχωρο της Πιερίας) 
Κοντοσώρος (στο Ξινό Νερό του Νομού Φλώρινας) 
Κόλλιας (για πολλά χρόνια στα Ταμπούρια του Πειραιά, τώρα στην Αθήνα) 
Πιάτο (Χαλκίδα) 
Κήποι (Ζαγοροχωρια) 
Αλλού Γυαλού (Σύρος) 
Σελήνη (Πύργος Σαντορίνης) 
Vitis Vinifera (Βόλος) 
Αυλή (Ρέθυμνο-Κρήτη) 
Το Νησιώτικο (Αλεξανδρούπολη) 
Μονοπάτια (Άνω Πεδινά του Ζαγορίου-Ήπειρος) 
Fabrizio's (Κολωνάκι-Αθήνα) 
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσκληση σε Συνεδρίαση Ε.ΠΟΙ.ΖΩ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καλεί τα μέλη της Επιτροπής: 
1.- Καλαϊτζή Αθανάσιο, Αντιπρόεδρο. 
2.- Ελευθερίου Γεώργιο 
3.- Ζέρβα Μαρία
4.- Κρεμέτη Μιχαήλ
5.- Λαμπονίκο Νικόλαο 
6.- Νούλα Σοφία 
σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση που θα γίνει στο γραφείο του Δημάρχου στις 9-12-2011, ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα 13:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
 
1.- Χορήγηση βεβαιώσεων μη ύπαρξης δικτύων ύδρευσης και άρδευσης της Δημοτικής Ενότητας Λιτοχώρου και Δημοτικής Ενότητας Δίου. 
2.- Καθορισμός ανώτατου αριθμού αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου για το έτος 2012 στον Δήμο μας. 
3.- Απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων άνω των οκτώ τόνων από τις παράπλευρες οδούς της Δημοτικής Κοινότητας Αν. Ολύμπου. Εισηγητής ο. κ. Κρεμέτης Μιχάλης. 

Ο Πρόεδρος της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ 

Βροχαρίδης Βασίλειος
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2012

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.00 Μ.Μ. ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ Διαβούλευση στον Δ.Δίου-Ολύμπου για το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 
ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Με αντικείμενο συζήτησης τη «γνωμοδότηση επί του τεχνικού προγράμματος έτους 2012 του δήμου Δίου-Ολύμπου» συνεδριάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης. 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, δίπλα στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου. 
 
Στην πρόσκληση, που υπογράφεται από την πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης Δίου-Ολύμπου, αντιδήμαρχο Σοφία Νούλα, επισημαίνεται ότι αντίγραφο του τεχνικού προγράμματος βρίσκεται στα γραφεία τής τεχνικής υπηρεσίας και του γραφείου υποστήριξης αιρετών τού δήμου, στο δημαρχείο, στο Λιτόχωρο. 

Επίσης, αντίγραφο του τεχνικού προγράμματος βρίσκεται και στη δημοτική ενότητα Δίου (στο τ. δημαρχείο, στην Κονταριώτισσα) καθώς επίσης και στη δημοτική ενότητα Ανατολικού Ολύμπου (στο τ. δημαρχείο, στη Λεπτοκαρυά), στα γραφεία των αρμοδίων αντιδημάρχων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου αναμένεται να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ Υ/Χ ΣΚΑΛΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΣΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Μ.Υ. ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ :

ΑΡΧΙΖΕΙ:  
'' ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Η ΕΜΥ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΘΜ. 08-12-2011/1930UTC ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ 
ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 7-8 BF
ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟ ΒΔ . 
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΚΡΟΑΤΩΝ , ΤΗΛΕΘΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΣΑΣ'' 
ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτή επιστολή του δημοτικού συμβούλου της "Ολύμπιας Γης" Θανάση Καλαϊτζή για το κλείσιμο των ΚΑΠΗ

Καλαϊτζής Γ. Αθανάσιος 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου Ολύμπου 

Προς: Κάθε ενδιαφερόμενο 

Βροντού, Δίου – Ολύμπου 05/12/2011 

Θέμα: Διαμαρτυρία για την παύση λειτουργίας του ΚΑΠΗ Βροντούς με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής 

Κλείνουν ένα προς ένα τα ΚΑΠΗ των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας, ως συνέπεια της αδυναμίας πληρωμών από την πλευρά της Δημοτικής αρχής, του ενοικίου εκμίσθωσης, του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και τον εξόδων θέρμανσης (με ξυλόσομπα), καθώς τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από την συμμετοχή των ίδιων των απόμαχων της τρίτης ηλικίας. 

Η ενόχληση μου για το θέμα αυτό, προκύπτει από τη ίδια την απογοήτευση -που φθάνει στα όρια της αγανάκτησης- των ηλικιωμένων στα χωριά μας, οι οποίοι χωρίς να ερωτηθούν βλέπουν ένα-ένα τα κέντρα συνάντησης και ψυχαγωγίας τους, να σταματούν τη λειτουργία τους για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη μη ορθή χρήση του θεσμού από την πλευρά τους, αλλά με τις λανθασμένες επιλογές της δημοτικής αρχής για το τι είναι σημαντικό και τι δευτερεύον. 

Αναρωτιέμαι, άραγε είναι σημαντικότερο να διατηρούνται τα ΚΕΠ σε ιδιόκτητους ενοικιαζόμενους χώρους -τι στιγμή που υπάρχουν αδειανά δημοτικά κτίσματα- και με συνολικό κόστος παρόμοιο με το συνολικό κόστος όλων των ΚΑΠΗ; 

Δεν θα μπορούσε η Δημοτική αρχή να ζητήσει από τη Διεύθυνση Δασών τη χορήγηση καυσόξυλων για τον εφοδιασμό των ΚΑΠΗ με καύσιμη ύλη για τη Θέρμανση; Τουλάχιστον εκείνων των ΚΑΠΗ που θερμαίνονται με ξυλόσομπα; Δεν θα μπορούσε εν πάση περιπτώσει, να φέρει έγκαιρα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε όλες οι δημοτικές παρατάξεις να έχουν λάβει γνώση και να καταθέσουν τις απόψεις τους για πιο σωστό χειρισμό της συγκεκριμένης κατάστασης; 

Σε μια όντως δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους, η ορθότερη διαχείριση της κρίσης απαιτεί ακόμη περισσότερο τη σωστή ιεράρχηση των αναγκών και την ευρύτερη συναίνεση των δημοτικών παρατάξεων. Είναι κρίμα να βλέπεις τη Δημοτική αρχή ανήμπορη να αντιδράσει εξ’ αιτίας και των γενικών συνθηκών αλλά και των δικών της αδυναμιών. 

Για το πως φτάσαμε ως εδώ δεν είναι της παρούσης να εξετάσουμε. Τους ανθρώπους όμως που πριν από 40 χρόνια στήριξαν στις πλάτες τους την ευημερία της χώρας μας και τη δική μας προσωπικά, είναι πέρα για πέρα ΑΔΙΚΟ να μην έχουμε την πρόνοια και την ευαισθησία, να τους παρέχουμε ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, τα βασικά στην τρίτη ηλικία τους. 

Αισθάνομαι πραγματικά ντροπή, για τη δική μου γενιά. 

Καλαϊτζής Γ. Θανάσης 

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου - Ολύμπου
Διαβάστε περισσότερα...

Μία ξεχωριστή βραδιά για ξεχωριστούς ανθρώπους!

Μια αξέχαστη βραδιά πέρασαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Mediterranean Village στη συναυλία που πραγματοποίησε η "Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης" με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων που τα έχει απόλυτη ανάγκη.

Στη συναυλία συμμετείχε και η Ορχήστρα Νέων Δίου μαζί με τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες όπως τον Μίμη Πλέσσα, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Δημήτρη Μπάση και την Μελίνα Ασλανίδου. Ποτέ στα χρονικά της Πιερίας δε θυμόμαστε τέτοια αθρόα συμμετοχή συμπολιτών μας, σε ένα πολιτιστικό κοινωνικό γεγονός, όπως το προχθεσινό με τη συναυλία για τα Παιδιά της Μέριμνας. Θέλετε ο σκοπός της εκδήλωσης, να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα που τα έχει απόλυτη ανάγκη η Μέριμνα. Θέλετε τα μεγάλα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν. Θέλετε η μεγάλη προβολή της εκδήλωσης. Θέλετε η απουσία τέτοιων εκδηλώσεων στην Πιερία την περίοδο του χειμώνα.Θέλετε η καταπληκτική για ακόμη μια φορά Ορχήστρα Νέων Δίου ...Θέλετε... 

Για το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης τα λόγια είναι περιττά να μεταφέρουν τη μουσική πανδαισία που δημιούργησαν οι συντελεστές της συναυλίας. Ο Μίμης Πλέσσας στο πιάνο, να συμπαρασύρει με τα πλήκτρα, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου, τρεις από τους αξιολογότερους ερμηνευτές της εποχής μας, να μας απογειώνουν με τη φωνή τους, αλλά και οι ερμηνευτές της Ορχήστρας Νέων Δίου Αλέξης Ηλιάδης, Φιλιώ Σέρβου και Μαρία Φωτοπούλου οι οποίοι μας ταξίδεψαν σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια με τις υπέροχες ερμηνείες τους δημιούργησαν μια μουσική πανδαισία.Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα παιδιά της Ορχήστρας Νέων Δίου -ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ- οι οποίοι υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή συνόδεψαν τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες και για άλλη μια φόρα μάγεψαν το κοινό δείχνοντας πως αποτελούν το μέλλον της Πιερίας.Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός Έλληνας παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λιτοχωρίτης γιατρός Στάθης Κοψαχείλης εξέδωσε το πόνημά του με τίτλο: "Παραμιλητά"


Διαβάστε περισσότερα...

Ι.Σ.Α.Π.: Εναλλακτικές καλλιέργειες και εκτροφές ζώων

Διαβάστε περισσότερα...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Σύλλογος Αιμοδοτών Βροντούς 7-12-2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: " Χάρισαν ζωή απλόχερα "

72 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Βροντούς την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 στην καθιερωμένη αιμοδοσία των μελών και των εθελοντών. 

Η προσέλευση μελών και εθελοντών ήταν μεγάλη και αυτό που κυρίως ικανοποίησε τα μέλη του Συλλόγου ήταν η προσέλευση νέων μελών αλλά και νέων παιδιών όχι μόνο από την Βροντού αλλά κι από τα γύρω χωριά και την Κατερίνη. 

Σε όσους έχουν αιμοδοτήσει ο Σύλλογος προσφέρει δωρεάν ημερήσια εκδρομή στον Άγιο Αθανάσιο Ν. Πέλλας και στην γύρω περιοχή (Έδεσσα, Λίμνη Βεγορίτιδα, Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, τουριστικό χωριό Αγ Αθανασίου). 

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους προσήλθαν και αιμοδότησαν, αλλά και σε όσους προσήλθαν καιν δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν. Ο Σύλλογος θα τους δώσει την ευκαιρία την επόμενη φορά.
Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου - Πιστώσεις για λειτουργικά έξοδα σχολείων

Απαντώντας στην ανωτέρω ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, σχετικά με την κάλυψη των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων του δήμου Κατερίνης, σας ενημερώνουμε, κατά λόγο αρμοδιότητάς μας, ότι το ποσό που αποδίδεται αποτελεί μέρος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) οι όποιοι κατανέμονται κατ’έτος στους δήμους της χώρας, σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών (ΚΥΑ), μετά από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).  

Ειδικά για το έτος 2011, διατέθηκαν τρεις κατανομές για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων της χώρας. Ο Δήμος Κατερίνης επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 830.922,56 ευρώ έναντι του συνολικού ποσού που θα του αποδοθεί, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και των αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών. 
Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει, είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. 

Ο Υπουργός
Αν. Γιαννίτσης
Διαβάστε περισσότερα...

Η αδειοδότηση των γεωτρήσεων το θέμα της σύσκεψης στην Π.Ε.Πιερίας. Δόθηκε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μετά από την επιτυχή εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Η αδειοδότηση των γεωτρήσεων το θέμα της σύσκεψης στην Π.Ε.Πιερίας. Δόθηκε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μετά από την επιτυχή εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. 

Η ορθή εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 150559/2011 (ΦΕΚ 1440 Β΄/16-06-2011) για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011. 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη νομοθεσία σχετικά με τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού όσον αφορά τα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων π.χ αρδευτικές γεωτρήσεις και γενικότερα από όπου γίνεται άντληση είτε από επιφανειακά είτε από υπόγεια ύδατα (ποτάμι, θάλασσα, ταμιευτήρες νερού κ.α)  

Θετικής αποδοχής έτυχε η πρόταση-εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων χορήγησης αδειών για την αδειοδότηση νέων έργων υδροληψίας , ανανέωσης και τροποποίησης αδειών, χορήγησης αδειών υφισταμένων δικαιωμάτων χρήσης νερού και αδειών εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων από τα κατά τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι από το Τμήμα Υδροοικονομίας της Π.Κ.Μ. -όπως γινόταν μέχρι σήμερα. 

Για σημαντική έκβαση σε ένα ευαίσθητο θέμα-όπως το χαρακτήρισε- για τους αγρότες έκανε λόγο η Σοφία Μαυρίδου «Με την απλούστευση των διαδικασιών ξεπερνιουνται οι όποιοι γραφειοκρατικοί σκόπελοι, προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που επεσήμανε ότι στόχος των υπηρεσιών της Π.Ε.Πιερίας είναι η εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

«Σκοπός της σύσκεψης είναι η γνωστοποίηση της νομοθεσίας για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού καθώς και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» δήλωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Μαρία Μπαρά. 

Μετά την επιτυχή εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. από την οποία αξίωσε παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων χορήγησης αδειών χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, δόθηκε παράταση έως τις 16-6-2012. 

Όλες οι υφιστάμενες χρήσεις από επιφανειακά ή υπόγεια νερά, εφόσον προϋφίστανται της 20-12-2005 και 1)δεν έχουν άδεια χρήσης νερού εν γένει 2) δεν ισχύει η υπάρχουσα άδεια και 3) δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος, έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτηθούν έως τις 16-6-2012. 

Εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση εντός του ανωτέρου χρονικού διαστήματος, επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Παράλληλα, όμως, δίνεται η δυνατότητα εντός 2 ετών στον ενδιαφερόμενο πολίτη να υποβάλει φάκελο για αδειοδότηση. 

Μετά τις ανωτέρω προθεσμίες, κάθε γεώτρηση που δεν έχει άδεια χρήσης νερού, θεωρείται παράνομη και οι συνέπειες είναι 1) διακoπή λειτουργίας και 2 ) σφράγιση & καταστροφή. 

Αναλυτικότερα, απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας χρήσης νερού: 1) Αίτηση − Δήλωση, 2) Περιβαλλοντική Αδειοδότηση- για όλες τις περιπτώσεις Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) - για αρδευτικές γεωτρήσεις (δυναμικότητα μικρότερης των 100.000 m3/έτος) Περιβαλλοντική Έκθεση, 3) Αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού -παραχώρηση δικαιώματος χρήσης νερού, παλαιάς άδειας -παραστατικά της ΔΕΗ , 4) Χάρτης (1 : 5.000) ή απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη ή απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης, 5) Στοιχεία για την ποιότητα του νερού * χημική ανάλυση για τις αρδευτικές γεωτρήσεις * χημική & μικροβιολογική ανάλυση για τις υδρευτικές γεωτρήσεις, 6) Αντίγραφο νόμιμου τίτλου ή άλλη πράξη από την οποία προκύπτει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου στον οποίο γίνεται η χρήση του νερού, 7) Νόμιμη εξουσιοδότηση εκπροσώπησης σε περίπτωση που ο αιτών ενεργεί για λογαριασμό νομικού προσώπου, 8) Σε περιοχές όπου υφίστανται συλλογικά δίκτυα διαχείρισης νερού, βεβαίωση φορέα περί μη εξυπηρέτησης από συλλογικό δίκτυο, 9) Σε περίπτωση υδροδότησης κτίσματος: -οικοδομική άδεια ή έγγραφο από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία που αφορά στη νομιμότητα του κτίσματος -βεβαίωση φορέα συλλογικού δικτύου για τη μη δυνατότητα υδροδότησής του. 

Απαραίτητη προϋπόθεση κατά τη διαδικασία αδειοδότησης και διενέργειας αυτοψίας η τοποθέτηση υδρόμετρου. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Η συναυλία της Μέριμνας Παιδιού 
στο ξενοδοχείο Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης. 
Μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη μουσική, 
συναίσθημα και πολλά μηνύματα…  

Ποτέ στα χρονικά της Πιερίας δε θυμόμαστε τέτοια αθρόα συμμετοχή συμπολιτών μας, σε ένα πολιτιστικό κοινωνικό γεγονός, όπως το προχθεσινό με τη συναυλία για τα Παιδιά της Μέριμνας. 

Θέλετε ο σκοπός της εκδήλωσης, να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα που τα έχει απόλυτη ανάγκη η Μέριμνα. Θέλετε τα μεγάλα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν. Θέλετε η μεγάλη προβολή της εκδήλωσης. Θέλετε η απουσία τέτοιων εκδηλώσεων στην Πιερία την περίοδο του χειμώνα. 

Σημασία πάντως έχει πως οι διοργανωτές πέτυχαν με τον καλύτερο τρόπο το στόχο τους. Να συγκεντρωθούν, καταρχήν, χρήματα για το ταμείο της Μέριμνας και από την άλλη να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Πιερίας. 

Για το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης τα λόγια είναι φτωχά να μεταφέρουν τη μουσική πανδαισία που δημιούργησαν οι συντελεστές της συναυλίας. Ο Μίμης Πλέσσας στο πιάνο, να συμπαρασύρει με τα πλήκτρα αλλά και τα θερμά λόγια το κοινό και να το μετατρέπει σε μια πολυπληθή χορωδία. 

Ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου, τρεις από τους αξιολογότερους ερμηνευτές της εποχής μας, να μας απογειώνουν με τη φωνή τους. Κοντά τους να ακολουθούν και να ενώνουν μαζί τους τις δικές τους φωνές οι δικοί μας ερμηνευτές, ο Αλέξης Ηλιάδης, η Φιλιώ Σέρβου και η Μαρία Φωτοπούλου. 

Το μεγαλείο της μουσικής αυτής πανδαισίας, η Ορχήστρα Νέων Δίου, το μουσικό αυτό θαύμα της Πιερίας. Δεκάχρονα και δεκαπεντάχρονα παιδιά από το χωριά του πρώην δήμου Δίου, κάτω από τις οδηγίες του μαέστρου Νίκου Πατρή, να χειρίζονται με τέτοια δεξιοτεχνία τα μουσικά τους όργανα, λες και ήρθαν από κάποια μεγάλη μουσική σχολή που βγάζει σπουδαίους μουσικούς και οργανοπαίκτες. 

Η ολοκλήρωση τέλος της ανεπανάληπτης αυτής συναυλίας ήρθε με την παρουσίαση της εκδήλωσης από τον μοναδικό Αλέξη Κωστάλα. Τον σπουδαιότερο παρουσιαστή της χώρας μας, με τη βελούδινη φωνή, τη μουσική και καλλιτεχνική παιδεία και το χαρισματικό τρόπο να μεταδίδει και να επικοινωνεί με το κοινό. 

Κατανοεί κανείς, -ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν τη τύχη να βρεθούν στο χώρο της εκδήλωσης ή να καταφέρουν να μπουν στην αίθουσα της συναυλίας-, τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη μας. 

Ο πρόεδρος της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης κ. Δημήτρης Σολδάτος και όλα τα μέλη της διοίκησης δεν έκρυβαν την ικανοποίηση αλλά και την έκπληξη για τη σπουδαία βραδιά. Ευχαρίστησαν από καρδιάς, όσους συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί τα μέγα αυτό γεγονός για τα παιδιά της Μέριμνας που δυστυχώς η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς δε φρόντισαν. 

Τους χορηγούς της εκδήλωσης Ευαγγελία και Βασίλη Λάμπρου ιδιοκτήτες του ομίλου Μediterranean Hotels για τη δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών του Mediterranean Village Hotel & Spa και την από καρδιάς φιλοξενία όλων των καλλιτεχνών. 

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Πιερίας που πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός καθώς επίσης και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που στήριξαν την εκδήλωση. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους υπεύθυνους της όλης οργάνωσης της εκδήλωσης, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γρηγόρη Παπαχρήστο και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του ομίλου Mediterranean Hotels Βασίλη Δήμου. «Χωρίς αυτούς ίσως δε θα είχε πραγματοποιηθεί η εκδήλωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Μέριμνας του Παιδιού. 

Και βέβαια πώς να μην ευχαριστήσει κανείς από καρδιάς τους συμπολίτες μας, που προσέτρεξαν να συμμετέχουν και να στηρίξουν υλικά και ηθικά τα παιδιά της Μέριμνας. 

Για τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, δεν υπήρχαν λόγια για άλλες ευχαριστίες. «Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με ευαισθησίες» είπε ο πρόεδρος της Μέριμνας «και αυτό είναι παρήγορο στις μέρες μας. Με τέτοιους ανθρώπους μπορούμε να ελπίζουμε και παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε». «Είναι χρέος μας», ανταπέδωσαν οι καλλιτέχνες. «Εμάς η φύση και ο Θεός μας έδωσε χαρίσματα που κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας τα στερούνται. Οφείλουμε να δώσουμε την ελάχιστη στήριξη και χαρά σ’ αυτούς». 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της μουσικής ευφορίας, του πνεύματος αλληλεγγύης και των συναισθημάτων αισιοδοξίας, πως όταν όλοι μας δώσουμε ένα κομμάτι του καλού μας εαυτού μπορούμε να κάνουμε ένα κόσμο δικαιότερο και ομορφότερο για μας και κυρίως τα παιδιά μας.  

Συγχαρητήρια, συγχαρητήρια, συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές της αξέχαστης αυτής βραδιάς.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση στο θεατρικό εργαστήρι ΑΥΛΑΙΑ με τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΟΙΗΤΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛ, «ΑΥΛΑΙΑ». 

Η αληθινή τέχνη είναι απέναντι στους σημερινούς πολιτικούς! 

* Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΝΟΕΙ, ΚΟΙΝΩΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ. Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΑΡΕΙ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΝΑ ΠΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ! 

* Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΓΕΝ.ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κατά τον Κύπριο στιχουργό, Κυριάκο Χαραλαμπίδη, «ο πολιτικός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις λέξεις για να κρύψει αυτό που εννοεί, αυτό που θέλει να πει. Μιλάει, ωστόσο έχει άλλα πίσω απ’ αυτό που λέει. Λέει ψέματα, δηλαδή». 

Αντίθετα, «ο ποιητής δεν λέει ψέματα, προσπαθεί να αποκαθάρει τις λέξεις από το ψεύδος και να προσδώσει σ’ αυτές το αρχαίον κάλλος, την πρωτογενή τους αξία και ουσία», ανέφερε ο ποιητής σε ομιλία του που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης στο θεατρικό εργαστήρι τού Ανδρέα Μιχαήλ, «Αυλαία», στην Κατερίνη. 

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 

Ο Κύπριος στιχουργός, ποιήματα του οποίου μελοποίησε κυρίως ο αείμνηστος Μάριος Τόκας και ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανόλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μητροπάνος και άλλοι, ήρθε στην Κατερίνη για να μιλήσει, μέσα από το έργο του, για την τραγωδία της Κύπρου. 

Βρήκε όμως την ευκαιρία να μιλήσει και για άλλα θέματα, όπως αυτό της σχέσης της τέχνης με την πολιτική: «Παραμένω δάσκαλος στην ποίησή μου, δηλαδή θέλω να κατευθύνω τα πράγματα προς μια κατεύθυνση και να καθοδηγήσω, με τον τρόπο μου, τους άλλους γύρω μου, πάντοτε όμως με όρους τής τέχνης. Δηλαδή η τέχνη να μη γίνεται η τέχνη προγραμματικά, όπως κάνουν οι πολιτικοί που στέκουν σ’ ένα μπαλκόνι και μιλούν αλλά δεν εννοούν αυτά που λένε. 

Ο ποιητής (και γενικότερα ο αληθινός καλλιτέχνης) νιώθω ότι βρίσκεται ακριβώς στους αντίποδες της πολιτικής. Και οι πολιτικοί το νιώθουν αυτό πάρα πολύ. Ο φυσικός αντίπαλος της πολιτικής, των κάθε είδους πολιτικών, είναι ο καλλιτέχνης. Οι πολιτικοί, στο βάθος, δεν χωνεύουν τους καλλιτέχνες αλλά ούτε όμως και οι καλλιτέχνες χωνεύουν, στο βάθος, τους πολιτικούς. Γιατί; Διότι οι πολιτικοί εκλέγονται δια ψήφου. Οι ποιητές είναι «σκεύος εκλογής», είναι από Θεού η εκλογή τους, αφ’ εαυτών εκλέγονται, δηλαδή έχουν μέσα τους τη δύναμη αυτή της εκλογής… 

Οι ποιητές είναι κατακυρωμένοι από πριν, δεν χρειάζεται να κάνουν (κομματικούς) συνδυασμούς και δοσοληψίες και «πάρε δώσε» και να εξευτελιστούν ζητώντας μία ψήφο. Την ψήφο (ο ποιητής) την έχει μαζί του από πριν, διότι είναι «σκεύος εκλογής». Ο πολιτικός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις λέξεις για να κρύψει αυτό που εννοεί, αυτό που θέλει να πει. Μιλάει, ωστόσο έχει άλλα πίσω απ’ αυτό που λέει. Λέει ψέματα, δηλαδή. Ο ποιητής δεν λέει ψέματα, προσπαθεί να αποκαθάρει τις λέξεις από το ψεύδος και να προσδώσει σ’ αυτές το αρχαίον κάλλος, την πρωτογενή τους αξία και ουσία. 

Μ’ όλα αυτά που είπαμε, ποια η σχέση τού πολιτικού με τον ποιητή; Είναι σε αντίθεση, είναι σε αντιδικία αυτές οι δυο ομάδες. Έτσι λοιπόν, κι εγώ με τον τρόπο μου κρατιέμαι μακριά από κόμματα, οργανώσεις κλπ, διότι όπως λέει και ο (Ινδός συνθέτης, ποιητής, συγγραφέας και Φιλόσοφος) Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, «θα κάνω κακό στη χώρα μου, αν θελήσω να τη λατρέψω ως θεό. Δηλαδή, η αλήθεια δεν είναι ιδιόκτητο πράγμα και δεν είναι μόνο η αλήθεια η δική μας που υπάρχει, υπάρχει και η αλήθεια τού άλλου, και του άλλου και του άλλου… Ψάχνουμε για την αλήθεια. 

Η λέξη «κόμμα», αυτό που λέμε: «είμαι ενταγμένος στο κόμμα», δηλώνει πόσο κομματιάζεται ένας άνθρωπος, γι αυτό λέω ότι πρέπει να βρούμε την ενοποιό αλήθεια που να ανήκει σε όλους… 

Ακόμη και οι δικοί μου άνθρωποι αναρωτιούνται, εγώ με ποιους είμαι… Δεν είμαι με κανέναν! Είμαι με την αλήθεια η οποία δεν μπορεί να ανήκει σε ένα μόνο κόμμα ή σε μια οργάνωση μόνο ή σε ένα μόνο έθνος. Η αλήθεια είναι οικουμενικό «πράγμα» και ανήκει σε όλους και καθένας παίρνει το κομμάτι που του αναλογεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης. 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

Η παρουσία τού Κυριάκου Χαραλαμπίδη στην Πιερία οφείλεται σε πρόσκληση του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Πιερίας «Ο Ευαγόρας». 

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας της Κύπρου, του γενικού προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κώστας Σταματάρης. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν – ερμηνεύτηκαν ποιήματα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη από μαθήτριες και μαθητές τού θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία» αλλά και από τον ίδιο τον ποιητή, τον οποίο παρουσίασε στο κοινό ο Ανδρέας Μιχαήλ. Τα ποιήματα απήγγειλαν οι εξής: Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνα Πενλίδου, Ιωάννα Πολίτη, Εύη Νικόλ Τσομπανικόλα, Κριστίνα Νοβακιβσκα, Μαρία Δαδάκου, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, Ιωάννης Ιωαννίδης, Βασίλης Αγγελής και Γιώργος Κρομμύδας.
Διαβάστε περισσότερα...