Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τη Δ.Ε. Δίου τού Δ.Δίου-Ολύμπου, ύψους 700.000 ευρώ.

700.000 ευρώ εγκρίθηκαν 
για τον δήμο Δίου-Ολύμπου, 
από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». 

Εγκρίθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Δίου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» του υπουργείου ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση δράσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας. 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δήλωσε ο αν. Δήμαρχος κ. Φαρμάκης, οι δήμοι να αντιδρούν άμεσα και με επιτυχία στην πρόκληση τέτοιων προτάσεων και στην απορρόφηση χρημάτων από το ΕΣΠΑ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την ολοκλήρωση των έργων θα επιτύχουμε συνολική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50% που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο θέρμανσης. 

Οι δράσεις του προγράμματος που εγκρίθηκαν, στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στα δημοτικά κτίρια και στην αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, δρόμους, πάρκα). 

700.000 ΕΥΡΩ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 (Α.Π. Φ.Β1/Ε5.4/338/6), η πρόταση για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του δήμου Δίου-Ολύμπου στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» αξιολογήθηκε θετικά, λαμβάνοντας την όγδοη υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 21 εγκεκριμένων προτάσεων από τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον του νεοσύστατου Καλλικρατικού Δήμου Δίου-Ολύμπου αγγίζει τα 700.000€ με δημόσια δαπάνη το 70% (490.000€). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα υποβλήθηκαν 191 προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων από τις οποίες αξιολογήθηκαν θετικά οι 106 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκ. ευρώ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής όλων των έργων (πράξεων) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ). 

Η πρόταση που υποβλήθηκε αφορούσε σε αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί το οικολογικό αποτύπωμα του Δήμου, μειώνοντας την καταναλισκόμενη ενέργεια με την ταυτόχρονη επίτευξη σημαντικής μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Η εγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους του Γυμνάσιου – Λυκείου Κονταριώτισσας, την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης κτιρίου. 

Προβλέπεται, ακόμη, επέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό και βελτίωση της ποιότητάς του με ταυτόχρονη ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου. Τέλος, η εγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης-δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των δημοτών και των δημοτικών υπαλλήλων σε θέματα περιβάλλοντος. 

Η έκταση και η γεωγραφική θέση του δήμου Δίου-Ολύμπου, η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με έντονη τουριστική ανάπτυξη καθιστά όλους μας ευαίσθητους σε θέματα προστασίας και βελτίωσης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. 

Με την υλοποίηση των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ο Δήμος προσβλέπει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Τα προτεινόμενα έργα αναμένεται να συμβάλλουν στη δραστική μείωση της σπατάλης ενεργειακών πόρων και στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο η οποία αναμένεται να γίνεται με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. 

Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να επιφέρει, επίσης, εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αναδιανεμηθούν για νέα έργα και δράσεις του Δήμου με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου