Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Δίου-Ολύμπου, μηνός Ιανουαρίου.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Διαδικασίες εναντίον καταπατητών σε εκτάσεις του Δ.Δίου-Ολύμπου 

Επτά περίπου ώρες κράτησε η πρώτη για το 2012 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δ.Δίου-Ολύμπου και συγκεκριμένα η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 1.00 τα ξημερώματα. 

Στην πρώτη συνεδρίαση ανταλλάχθηκαν ευχές, κόπηκε η καθιερωμένη βασιλόπιτα, έγινε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση 20 θεμάτων που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη. 

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ 
 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ευχές του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργου Κωτούλη, αλλά και του αν.δημάρχου Γ.Φαρμάκη, ο οποίος είπε τα εξής: «Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους. Είναι γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ μα πολύ δύσκολη χρονιά. Κάνω έκκληση σε όλους σας να είστε συμπαραστάτες και αρωγοί, όχι σ’ εμάς ατομικά, αλλά στον ίδιο τον δήμο. Να είστε συμπαραστάτες και αρωγοί μέσα από την εποικοδομητική αντιπολίτευση, μέσα από προτάσεις, μέσα από τον διάλογο, προκειμένου, με τη βοήθεια του Θεού, μέσα και από τη βοήθειά σας όπως προείπα, όλοι μαζί να τα καταφέρουμε τόσο ως δήμος Δίου-Ολύμπου όσο και ως χώρα. Αν και λένε ότι «αν “έπιαναν” οι ευχές, θα “πιάναν” κι οι κατάρες», εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι ευχές μπορούν να “πιάσουν”, αν “βάλουμε” κι εμείς “πλάτη”. Εύχομαι, ξανά, μια καλή και δημιουργική χρονιά. Στη συνέχεια, να κόψουμε και τη βασιλόπιτα και να ανακοινώσουμε ότι ο τυχερός δεν κερδίζει τίποτα παρά μόνο την αγάπη μας». 

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 
Ακολούθησε η κοπή μιας βασιλόπιτας για τους αιρετούς και μιας βασιλόπιτας για τους δημότες και τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση. 

Το δικό του κομμάτι της βασιλόπιτας ο αν.δήμαρχος Γ.Φαρμάκης το έδωσε στον τ. δημοτικό σύμβουλο Λιτοχώρου, τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος τρώγοντας την πίτα έδειξε το φλουρί της πίτας των αιρετών, οπότε και ανακοινώθηκε ότι αυτό «έπεσε» στον αν.δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη. 

Στην άλλη πίτα, που κόπηκε προς χάριν των παρόντων δημοτών, το φλουρί έπεσε στον δημότη Γιάννη Παπαζαχαρία, κάτοικο Λιτοχώρου. 

Πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ευχές για τη νέα χρονιά απηύθυναν οι επικεφαλής των παρατάξεων Κ.Δημόπουλος, Αθ.Τσιφοδήμος, Ν.Λάππας και Αικ.Κουρίτα, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι. 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΤΕΧΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 
Ως προς τα 20 θέματα που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη, ελήφθη απόφαση που αφορούσε έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής για κάποιες αυθαίρετα κατεχόμενες δημοτικές εκτάσεις. Την εισήγηση έκανε η κ. Αθηνά Χατζή, νομική σύμβουλος του δήμου. 

Στη συνεδρίαση τέθηκε και θέμα αναβολής από στελέχη της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο αν.δήμαρχος Γ.Φαρμάκης αλλά και πολλοί σύμβουλοι είπαν «όχι στην αναβολή» και η συζήτηση προχώρησε και ολοκληρώθηκε κανονικά. 

Μάλιστα, ο αν.δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να έχουν την αίσθηση κάποιοι ότι μπορούν τώρα πια εύκολα να καταπατούν. «Προωθούμε τις απαραίτητες διαδικασίες», δήλωσε, «και στέλνουμε το μήνυμα για διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ειπώθηκε ότι εκκρεμεί μια ακόμη υπόθεση, οπότε ο κ. Γ.Φαρμάκης ζήτησε να τεθεί ως πρώτη περίπτωση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί η κατά νόμον απόφαση. 

Επιπλέον, επειδή στη συνεδρίαση τέθηκε και θέμα χαρακτηρισμού εκείνων που κατέχουν τέτοιου είδους εκτάσεις, δηλαδή τέθηκε θέμα αν αυτοί θα έπρεπε ή όχι να χαρακτηρίζονται ως «καταπατητές» προτού αποφανθούν τα δικαστήρια, ο αν.δήμαρχος είπε ότι το καλύτερο θα ήταν αυτοί να χαρακτηρίζονται όχι ως «καταπατητές» αλλά ως «φερόμενοι καταπατητές» και από κει και πέρα ας αποφασίσουν, στη συνέχεια, τα δικαστήρια για το τι είναι καθένας από αυτούς (αν είναι καταπατητής ή όχι).

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι όσες τέτοιου είδους περιπτώσεις «ωριμάζουν», δηλαδή όσες περιπτώσεις ολοκληρώνονται οι κατά τον νόμο απαραίτητες διαδικασίες, θα έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ο νόμος επίσης ορίζει, προκειμένου μετά από σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. να εκδίδονται τα λεγόμενα «πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής» σε βάρος εκείνων που φέρονται να κατέχουν «αυθαίρετα κατεχόμενες δημοτικές εκτάσεις». Τελικά, το θέμα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, όπως ήταν και η εισήγηση. 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 
Λίγο αργότερα έγινε συζήτηση και εγκρίθηκε η χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου με τίτλο: «έλεγχοι και δοκιμές των δομικών, των υδραυλικών στοιχείων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Ο.Τ.Α. Νότιας Πιερίας». 

Το θέμα εισηγήθηκε ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, Νίκος Μπονοβόλιας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανακοινώθηκε η ηλεκτροδότηση του έργου, διαδικασία που είχε καθυστερήσει 10 χρόνια αφότου ολοκληρώθηκαν οι τότε εργασίες, ενώ οι μέχρι στιγμής έλεγχοι και δοκιμές έχουν θετικά αποτελέσματα. Εκφράστηκε δε η ευχή να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα αλλά σύντομα να τεθεί σε λειτουργία το έργο. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ Ν.ΕΦΕΣΟ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ 
Με δυο αποφάσεις του το δημοτικό συμβούλιο Δίου-Ολύμπου απαγόρευσε τη διέλευση και στάθμευση βαρέων οχημάτων στην τοπική κοινότητα της Νέας Εφέσου αλλά και τροποποίησε την υπ’ αριθμόν 180/2009 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Ανατολικού Ολύμπου περί απαγόρευσης διέλευσης βαρέων οχημάτων. Τα δύο θέματα εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Κρεμέτης. 

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑΑΝΟ 
Ακολούθησε έγκριση της υπ’ αριθμόν 172/2011 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο σχετικά με την επιβολή τελών ύδρευσης. Το θέμα εισηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Αθανάσιος Στύλος. Κατά τα λεγόμενα του κ. Στύλου, η ΔΕΥΑΑΝΟ επί ημερών του τ. δήμου Ανατολικού Ολύμπου δεν κατέγραφε την κατανάλωση του νερού από ρολόγια αλλά επέβαλε οριζόντια ένα τέλος ύψους 120 ευρώ το οποίο πλήρωναν άπαντες, δηλαδή το ίδιο ποσό πλήρωναν ακόμη και οι ηλικιωμένοι με ένα μικρό σπίτι 30 τ.μ. αλλά το ίδιο ποσό ίσχυε και για τα μεγάλα ξενοδοχεία. 

Αυτή όμως η τιμολογιακή πολιτική αποτελούσε μια πολύ μεγάλη αδικία για τους κατοίκους της Νότιας Πιερίας, ιδιαίτερα δε για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Αυτή, λοιπόν, η πολιτική με απόφαση του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης διορθώθηκε για το 2012, ανέφερε ο κ. Στύλος. 

Συγκεκριμένα, ελήφθη απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΝΟ για το έτος 2012, ως εξής: Το πάγιο από 120 ευρώ διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ετησίως, με 150 κυβικά νερού δωρεάν, ενώ πάνω από 150 κυβικά θα ισχύουν οι εξής χρεώσεις: 150 – 250 κυβικά, 0,20 λεπτά ανά κυβικό. 251 – 350 κυβικά, 0,30 λεπτά ανά κυβικό. 351 – 450 κυβικά, 0,40 λεπτά ανά κυβικό. Και 451 και πάνω, 0,50 λεπτά ανά κυβικό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑΑΝΟ. 

Ακολούθησε συζήτηση επί όσων εισηγήθηκε ο κ. Στύλος και τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει την υπ’ αριθμόν 172/2011 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο σχετικά με την επιβολή τελών ύδρευσης για το έτος 2012. 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 
Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την πρόσληψη ατόμων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου συνολικής διάρκειας δύο μηνών καθώς και την πρόσληψη 42 εποχικών υπαλλήλων διάρκειας οκτώ μηνών στον τομέα καθαριότητας. Απουσιάζοντος του αρμοδίου αντιδημάρχου, Βασίλη Βροχαρίδη, (ήταν στην Αθήνα, σε επιτροπή της βουλής, για ζήτημα που αφορούσε διαβούλευση για τον Όλυμπο), το θέμα εισηγήθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Γιώργος Φαρμάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου