Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Με τους Ευρωβουλευτές Γ.Παπαστάμκο και Σ.Δανέλλη συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. 

Το μέλλον της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014 – 2020 εξετάστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, στο Διοικητήριο παρουσία των Ευρωβουλευτών, κ.κ. Γιώργου Παπαστάμκου και Σπύρου Δανέλλη, της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, πολιτικών και αγροτικών φορέων. 

Τις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, τη στήριξη του αγρότη, την ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν, παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυριδου, στους δυο Ευρωβουλευτές στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους πριν την εκδήλωση. 

Στην παρότρυνση και στη στήριξη των νέων αγροτών της περιφέρειας προκειμένου να ασχοληθούν με τη γεωργία έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. « Οι νέοι αποτελούν το μέλλον της αγροτικής οικονομίας μας και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους με όλα τα μέσα που διαθέτουμε» δήλωσε η Σοφία Μαυρίδου. Πρόσθεσε, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής βρίσκεται στο πλευρό της Ένωσης Νέων Αγροτών από την πρώτη ημέρα που συστάθηκε.  

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2012 θα πραγματοποιηθεί στην Πιερία το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα συνδιοργανώσουν η Π.Ε.Πιερίας και η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, γεγονός που –όπως είπε- θα συμβάλει στην προβολή της περιοχής, των τοπικών αγροτικών προϊόντων αλλά και των δυνατοτήτων αξιοποίησης που διαθέτει η Πιερική γή. Άλλωστε, η Π.Ε.Πιερίας θα δώσει και φέτος δυναμικό «παρών» στην έκθεση Agrotica αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις- διοργανώσεις. 

« Στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι η ανάπτυξη της Πιερίας και οι νέοι αγρότες αποτελούν έναν από τους πυλώνες για την στοχευμένη ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, πρότεινε πως για να βγούμε από την οικονομική κρίση θα πρέπει να στηριχτούμε στον πρωτογενή αγροτικό τομέα εκφράζοντας την ανάγκη σωστής διαχείρισης της γεωργικής γης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

Τα προβλήματα των ακτημονων αγροτών, των αγροτών με μικρό κλήρο και την ανάγκη ενίσχυσής τους έθεσε επι τάπητος ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Τσιμήτρης. Ο κ. Τσιμήτρης αναφέρθηκε στην αδυναμία αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του καπνού εξαιτίας του μικρού κλήρου, αξίωσε από τους Ευρωβουλευτές να επιληφθούν του προβλήματος που ανέκυψε με το άρθρο 214 και μίλησε για την προοπτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να δημιουργήσει δημοπρατήριο. 

Οι Ευρωβουλευτές, κ.κ. Γιώργος Παπαστάμκος και Σπύρος Δανέλλης, ανέλυσαν την πολιτική διπλωματία που αναπτύσσουν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, ζήτησαν την ενεργοποίηση των αγροτικών φορέων για την κατάθεση των προτάσεων τους για τη νέα ΚΑΠ, υπογράμμισαν την ανάγκη καλλιέργειας ανταγωνιστικών προϊόντων, δημιουργίας νέου μοντέλου αγροτικού συνεταιρισμού αλλά και αλλαγής του τρόπου επιδότησης ( στρεμματική επιδότηση, ενίσχυση μόνο σε όποιον παράγει ). 

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας έκανε λόγο για τη σύνταξη της έκθεσης «Ύπαιθρος 2020» που ξεκίνησε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών προκειμένου να καταγραφεί η νέα γενιά επαγγελματιών αγροτών που αναπτύσσει οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό & ευρωπαϊκό επίπεδο -με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- με σκοπό να προσφέρει ανταγωνιστικά πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, οι Περιφερειακοί Σύμβουλου, Δημήτρης Τσιμήτρης, Νίκος Μακρίδης, Γρηγόρης Παπαχρήστος, Νικόλαος Παπανικολάου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας, Μόσχος Γιαλένιος, η βουλευτής Πιερίας του Πασόκ. Μαρία Μίχου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης, Νίκος Μπουρονίκος, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κατερίνης, Τάκης Λεμονόπουλος ο τέως Νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Διονύσης Φώλιος, ο αντιπρόεδρος ΕΑΣ Κολινδρού, Γιώργος Πολυχρονίδης, εκπρόσωποι βουλευτών, αγροτικών φορέων καθώς και πλήθος αγροτών της Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου