Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πιερία: Η κρίση φέρνει τους αγρότες πιο κοντά

Από την express.gr:
Πρώτα ήρθε η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ύστερα η οικονομική κρίση. Από τα καπνά και τα σιτάρια οι αγρότες της Πιερίας άρχισαν να ασχολούνται με τα ακτινίδια και τα ρόδια. Η αρχή δεν ήταν και εύκολη, όμως σταδιακά άρχισε να φέρνει καρπούς. Με την οικονομική κρίση, τα πράγματα δυσκόλεψαν και έπρεπε να «κυνηγήσουν» περισσότερο τη δουλειά τους με σκοπό να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τα προϊόντα τους. 

Έτσι ήρθαν πιο κοντά, οργανώθηκαν καλύτερα, ξεπερνώντας τα όποια αρνητικά κατάλοιπα του συνεταιριστικού παρελθόντος και κατάλαβαν πολύ καλά πως «οι πολλοί διεκδικούν μαζί καλύτερα». «Έχουμε διαπιστώσει στην αντιπεριφέρεια Πιερίας ότι η κρίση μας έφερε πιο κοντά. Πολλοί είναι οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες του κλάδου που ανταποκρίνονται πλέον θερμά σε κάθε οργανωτική πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το 19ο συνέδριο νέων αγροτών που θα γίνει στην περιοχή μας αλλά και η συνεργασία που ξεκινήσαμε με τους οινοπαραγωγούς ώστε να αναδείξουμε με τους ξενοδόχους και την εφοδιαστική αλυσίδα τα τοπικά κρασιά», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης της αντιπεριφέρειας Πιερίας, γεωπόνος και ζωοτέχνης, Δημήτρης Ρουκάς. 

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας, αγρότης και ο ίδιος, Δημήτρης Τσιμήτρης που τονίζει ότι «λόγω κρίσης, τα πράγματα άλλαξαν και όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γη δεν κάθονται να περιμένουν τι θα γίνει». 

«Υπάρχει κινητικότητα και από νέους που θέλουν να καλλιεργήσουν και από τους παλιούς που ανοίγονται σε νέα πεδία και ενδιαφέρονται για εξαγωγές» λέει και προσθέτει: «τώρα ο κόσμος άρχισε και δένεται πιο πολύ γιατί όταν είσαι μαζί με άλλους, σε μια μικρή και ευέλικτη ομάδα μπορείς να βρεις καλύτερα τον πελάτη που θα πουλήσεις το προϊόν». Στροφή στα τοπικά αγροτικά προϊόντα Τα καλά της κρίσης όμως δεν είναι μόνον αυτά. 

Εκτός από τα οφέλη της συνεργασίας, οι προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό έχουν και ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα: τη στροφή στα τοπικά αγροτικά προϊόντα. «Γυρίσαμε στην κατανάλωση των προϊόντων της τοπικής αγοράς για την αναζήτηση προϊόντων με καλύτερη ποιότητα και τιμή, μακριά από την ανασφάλεια που δημιουργούν τα ξένα διατροφικά σκάνδαλα», σημειώνει ο κ. Ρουκάς. Φέρνει, εξάλλου, ως παράδειγμα την κατανάλωση των ντόπιων κρεάτων και τυριών αλλά και προϊόντων όπως τα Κάστανα Βρύας Παντελεήμονα, το μέλι Πιερίας, τα ακτινίδια, την ελιά και το λάδι, το τσάι του Ολύμπου, τα κεράσια της Ράχης Κολινδρού και τα μύδια του Μακρύγιαλου. 

Αυτό, άλλωστε, ο κ. Τσιμήτρης το αποδίδει και στο γεγονός ότι πλέον καλλιεργείται στην Πιερία μια ευρεία γκάμα προϊόντων που πριν δεν υπήρχαν. «Πριν από κάποια χρόνια δεν είχαμε τόσα πολλά αγροτικά προϊόντα στην περιοχή μας. Έτσι αγοράζαμε τα εισαγόμενα. Τώρα που έχουμε τόσες καλλιέργειες ο κόσμος γνωρίζει ότι αν προτιμήσει τα ντόπια φρούτα και λαχανικά θα κερδίσει σε ποιότητα» σχολιάζει. 

Κλείνει, τέλος, μεταφέροντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στον αγροτικό κόσμο λέγοντας: «πρέπει να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο για να μπορέσουμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου