Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ορεινή Πιερία - Βίντεο

 
Τα νότια και τα δυτικά του νομού Πιερίας χαρακτηρίζονται από επιβλητικούς ορεινούς όγκους και πανέμορφες βουνοπλαγιές. Στα νότια, δεσπόζει η βορεινή πλευρά του επιβλητικού, μυθικού όρους των Θεών, του Ολύμπου: η υψηλότερη βουνοκορφή της Ελλάδας, ο Μύτικας ξεπερνά τα 2.900 μέτρα, δεσπόζοντας πάνω από τα παράλια της Πιερίας. 

Κάθε του μονοπάτι αποτελεί μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία, λόγω της ποικιλομορφίας του τοπίου. Ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια, ενώ δρόμοι και μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν σε απλούς επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την αδάμαστη φυσική του ομορφιά. 

Το Λιτόχωρο, το Δίον και η Πέτρα αποτελούν την αφετηρία των περισσότερων και πιο διάσημων ορειβατικών διαδρομών. Μέσω του περίφημου μονοπατιού Ε4, οι επισκέπτες φτάνουν στη θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων ενώ ακολουθεί, σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο, το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2.100 μέτρα). Άλλη διαδρομή περνά από τη θέση «Γκορτσιά» που οδηγεί στο περίφημο «Οροπέδιο των Μουσών» σε υψόμετρο 2.600 μέτρων και στη συνέχεια , διαμέσου των ειδικών ορειβατικών καταφυγίων, στις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου.

Ο Όλυμπος δεν αποτελεί απλά ένα εντυπωσιακό ορεινό σχηματισμό, αλλά και έναν πλουσιότατο βιότοπο που φιλοξενεί 108 είδη πτηνών και 32 διαφορετικά είδη θηλαστικών καθώς και πολυάριθμα ερπετά και έντομα σπάνιας ομορφιάς. Κατά μήκος όλων των διαδρομών υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες στάσεις με δροσερό νερό για την ανάπαυση των επισκεπτών. 

Το περίφημο Κάστρο του Πλαταμώνα, μια μεσαιωνική καστροπολιτεία που στέκει αλώβητη στο χρόνο και ταξιδεύει με την επιβλητικότητά της τον επισκέπτη στο ένδοξο παρελθόν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στα σκοτεινά μυστήρια του μεσαίωνα, επίσης δεσπόζει στις υπώρειες του Ολύμπου. 

Ωστόσο, η ορεινή Πιερία διαθέτει έναν ακόμη θησαυρό φυσικού κάλλους, τα γοητευτικά Πιέρια όρη, στα δυτικά του νομού. Με ύψος το οποίο ξεπερνά τα 2.000 μέτρα, τα Πιέρια Όρη είναι πασίγνωστα για τους πανέμορφους και γραφικούς παραδοσιακούς τους οικισμούς, όπως το Ελατοχώρι, οι Παλαιοί Πόροι, η Παλαιά Σκοτίνα και ο Παλαιός Παντελεήμων, που διακρίνονται για την άρτια ξενοδοχειακή τους υποδομή και την γευστική τους κουζίνα. Ανάλογες συγκινήσεις προσφέρει το εξαιρετικά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, σε υψόμετρο 1400 -- 1800 μέτρων στη θέση «Παπά Χωράφι». 

Φωτογραφία: Καραβίδας Διονύσης 
Επεξ Βίντεο : Καραβίδας Διονύσης 
Μουσική : Nίκος Πατρελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου