Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πώς η ηγεσία του δήμου βλέπει τον αποχιονισμό - Επίσημο Δελτίο Τύπου του Δήμου Δίου Ολύμπου

ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ - ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΖΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 

Τέλος καλό - όλα καλά με τα χιόνια στον Δ.Δίου-Ολύμπου
 
* ΜΕΡΑ – ΝΥΧΤΑ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Ο ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ, ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΣΥΝΤΟΝΙΖΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ. 
* ΠΟΛΥΩΡΕΣ «ΜΑΧΕΣ» ΕΔΩΣΑΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΔΡΟΜΩΝ 

Μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για απομάκρυνση χιονιών με διάνοιξη κεντρικών αξόνων, οδών μέσα στα χωριά αλλά και αγροτικών και άλλων δρόμων καταβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον δήμο Δίου-Ολύμπου. 

Το χιόνι ήταν πολύ και συνεχές, γι αυτό και τα προβλήματα που προκλήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα ενώ δύσκολες ήταν οι καταστάσεις που έζησαν πολίτες οι οποίοι αρχικά αποκλείστηκαν στα χωριά τους. 

Δύσκολες όμως καταστάσεις έζησαν και αιρετοί της αυτοδιοίκησης, επειδή με τόσα πολλά χιόνια αλλά και τόσα λίγα μέσα και εργάτες που διέθεταν, αρχικά κατάφεραν να ανοίξουν κεντρικούς δρόμους και κάποια μαντριά ενώ στη συνέχεια η «μάχη» απομάκρυνσης των χιονιών δόθηκε και μέσα στα χωριά, αφού όταν σταμάτησε να πέφτει το πολύ χιόνι, το έργο αποχιονισμού έγινε πιο αποτελεσματικό. 

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ
Από την πρώτη μέρα της χιονόπτωσης ο δήμος Δίου-Ολύμπου μετατράπηκε σε κέντρο συντονισμού προσπαθειών για απομάκρυνση χιονιών. Τόσο ο αν. δήμαρχος Γ.Φαρμάκης και ο αντιδήμαρχος – αρμόδιος για την πολιτική προστασία του δήμου, Π.Κιάφας, συντόνιζαν το πολύ δύσκολο έργο αποχιονισμού οδικών αρτηριών και άλλων δρόμων ενώ ήταν σε επαφή με την πυροσβεστική, την αστυνομία και την ταξιαρχία Λιτοχώρου. 

Οι αντιδήμαρχοι Μ.Τσιμήτρη, Σ.Νούλα και Β.Βροχαρίδης καθώς και πρόεδροι κοινοτήτων επέβλεπαν κατά τόπους τις προσπάθειες και έδιναν τις ανάλογες οδηγίες και κατευθύνσεις στο έργο του αποχιονισμού. Σημαντική ήταν και η βοήθεια εθελοντών με τη χρήση μηχανημάτων με «μαχαίρι» για τον καθαρισμό δρόμων (με μόνη οικονομική καταβολή τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούσαν). 

Σ’ αυτό το προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν επαγγελματίες με τα ανάλογα μηχανήματα (γκρέιντερ, φορτωτές) στην ενότητα του πρώην δήμου Δίου, αγρότες του Λιτοχώρου που μετέβησαν τη μια ημέρα και στη Λεπτοκαρυά για να κάνουν καθαρισμούς και διανοίξεις σε δρόμους πάνω από την εθνική οδό. 

Στο μεταξύ, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες στη δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου είχαν μπει ήδη από την πρώτη στιγμή στη «μάχη» για αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών και τα κατάφεραν για τα καλά. Όπως προαναφέρθηκε, αφότου σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις το έργο της διάνοιξης δρόμων γινόταν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα προβλήματα που είχαν σημειωθεί στο πάνω Λιτόχωρο, στην πάνω Σκοτίνα και στην πάνω Νέα Έφεσσο συνεχίστηκαν για πολλές ώρες έως ότου αντιμετωπιστούν οριστικά. 

Τα προβλήματα στο πάνω Λιτόχωρο σχετίζονται και με το γεγονός ότι το χιόνι ήταν πολύ αφού ξεπέρασε το ένα μέτρο και η παγωνιά ήταν μεγάλη σε μια πόλη που είναι χτισμένη σε τέτοιο ανηφορικό σημείο και με πολλούς στενούς δρόμους, ώστε το έργο του αποχιονισμού καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο κάθε φορά που πέφτει πάρα πολύ χιόνι. 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 
Εάν επιβεβαιωθούν απολύτως κάποιες μετεωρολογικές εκτιμήσεις ή και προβλέψεις, στον δήμο Δίου-Ολύμπου αναμένεται το επόμενο διάστημα να σημειωθούν πάλι ακραία καιρικά φαινόμενα. Γι αυτό οι αιρετοί του δήμου καθώς και τα συνεργεία με τα ανάλογα μηχανήματα προετοιμάζονται για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, καλούνται οι πολίτες να προετοιμαστούν για τέτοιου είδους καταστάσεις (ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι) αλλά και όσοι θέλουν να στηρίξουν εθελοντικά και με όποιον τρόπο μπορούν το έργο του δήμου και να βοηθήσουν για το κοινό καλό.

1 σχόλιο:

  1. ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ???ΕΜΕΙΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΙΟ???ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ,ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ 2 ΜΕΡΕΣ ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΛΕΟΦΩΡΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.ΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΘΕΟΥΛΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΜΑΛΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΒΡΕΞΕ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ,ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ???ΚΛΕΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟ Η ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ!!ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΑΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΘΕΙ Η ΑΡΓΙΑ. ΑΚΟΜΗ????ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή