Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Έλεγχοι Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε αποκριάτικα είδη

Εν όψει των εορτών των Απόκρεω, η Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και κυρίως των γονέων ως προς τη σωστή χρήση των εποχιακών αποκριάτικων ειδών που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από παιδιά και μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, εξαιτίας της λανθασμένης χρήσης. 

 Με στόχο την προστασία των καταναλωτών, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, υπενθυμίζει τόσο στους καταστηματάρχες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τα αποκριάτικα είδη που διαθέτουν στο αγοραστικό κοινό όπως αφροί - σπρέι, σερπαντίνες για σκοπούς αστεϊσμού ή διακοσμητικούς, οι οποίοι πρέπει να είναι σύμφωνα με την αγορανομική νομοθεσία καθώς και τις νομοθεσίες αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. 

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τονίζει ότι τα ανωτέρω αποκριάτικα είδη απαγορεύεται να κυκλοφορούν:
 • χωρίς ενδείξεις στην Ελληνική Γλώσσα, 
 • χωρίς την αναγραφή του ονόματος , της πλήρους διευθύνσεως και του αριθμού τηλεφώνου του υπευθύνου για τη διάθεση στην αγορά, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα, είτε αυτός είναι ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο διανομέας. 
 • Χωρίς την αναγραφή συμβόλων και ενδείξεων των κινδύνων που τυχόν παρουσιάζει το σκεύασμα 
 • Χωρίς την αναγραφή τυποποιημένων φράσεων για τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης του σκευάσματος, όπου απαιτείται 
 • Με σχήμα ή και γραφικές διακοσμήσεις που μπορούν να προσελκύσουν ή να εγείρουν την περιέργεια των παιδιών ή να παραπλανήσουν τους καταναλωτές 

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε αποκριάτικα είδη όπως αφροί – σπρέι, σερπαντίνες και αποκριάτικες μάσκες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα ανωτέρω. 

Επίσης, ελέγχονται και αποκριάτικες στολές, ως προς την ευφλεκτικότητα ή το εάν τα πλαστικά και μεταλλικά κυρίως μέρη τους έχουν κατασκευασθεί με χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου