Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 29ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

● ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ 
● ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»! 

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου για το έτος 2012. Αρκετό ενδιαφέρον είχε για ακόμη μία φορά η προ ημερησίας συζήτηση. 

Από πλευράς μας τέθηκαν τα εξής ζητήματα: 
Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις: Αρχικά έκανα μία σύντομη αναφορά σε όσα προηγήθηκαν από δηλώσεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς κι επεσήμανα πως σε ό,τι με αφορά οι δικές μου τοποθετήσεις ήταν μετρημένες και αποτέλεσμα είτε αυτοψίας, είτε λεπτομερούς πληροφόρησης μετά από επικοινωνία με τους προέδρους των δημ. διαμερισμάτων, τους οποίους κι ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία και την ενημέρωση!

 Η ουσία βέβαια είναι να δούμε τι πραγματικά έγινε και να διδαχθούμε από αυτό. Κατά γενική ομολογία η εικόνα την πρώτη εβδομάδα των χιονοπτώσεων ήταν απογοητευτική, σε αντίθεση με την δεύτερη εβδομάδα που η αντίδραση της πολιτικής προστασίας ήταν καλύτερη. 

Ήμουν ωστόσο ο πρώτος που έσπευσε να αναγνωρίσει αρκετά ελαφρυντικά στην δημοτική αρχή: επίμονες χιονοπτώσεις σε όλη την έκταση του δήμου, απουσία του δημαρχεύοντος στην Αθήνα για σοβαρές δημοτικές υποθέσεις. Πρέπει βέβαια να παρατηρήσω ότι οι χιονοπτώσεις δεν ήταν και οι σφοδρότερες της τελευταίας 25ετίας, ενώ σίγουρα δεν νοείται εν τη απουσία ενός να «διαλύεται το σύμπαν» στον δήμο! 

Είναι δεδομένο ότι υπήρξε κακός συντονισμός (για να μην πω πλήρης έλλειψη συντονισμού) τις πρώτες δύο κρίσιμες ημέρες της χιονόπτωσης με συνέπεια το πρόβλημα να διογκωθεί τουλάχιστον στα ορεινά διαμερίσματα του δήμου μας, αλλά και σε κάποια παραλιακά! 

Για όποιον παραμένει ακόμη καλοπροαίρετα δύσπιστος, θα θέσω το εξής (ρητορικό!) ερώτημα: 
Άραγε, π.χ. στο Λιτόχωρο, ακολουθήθηκε τις δύο κρίσιμες πρώτες ημέρες το προβλεπόμενο σχέδιο (πρωτόκολλο ενεργειών) αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων; Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε πως το πάθημα θα γίνει μάθημα για αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον. 

Οπωσδήποτε οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε θερμά τους υπαλλήλους του δήμου που για άλλη μία φορά υπερέβαλαν εαυτούς, τους συνδημότες μας επαγγελματίες αυτοκινητιστές βαρέων οχημάτων, που ουσιαστικά αφιλοκερδώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους – μετά από πρωτοβουλία αρχικά των προέδρων (και σε δεύτερο χρόνο της δημ. αρχής) – και των εθελοντικών ομάδων που βοήθησαν στην δύσκολη προσπάθεια! 

Ουσιαστική ακύρωση ιδιαίτερα σημαντικών εκδηλώσεων: 
Φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά η επέτειος της Επανάστασης του Ολύμπου ήταν τόσο «κολοβή», σαν να μη γιορτάστηκε καθόλου! Έτσι σε μία ηλιόλουστη Κυριακή στις 19 Φλεβάρη όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση, αλλά ούτε καν η κατάθεση στεφάνων..! 

Σε συνομιλία μου με τον δημαρχεύοντα στις 13 Φλεβάρη μου ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων είχε τροποποιηθεί και πως ακυρωνόταν τόσο η παρέλαση, όσο και η κατάθεση στεφάνων λόγω παγετού. Πράγματι στις 13\2 επικρατούσαν ακόμη συνθήκες παγετού, του ζήτησα όμως να περιμένει 2-3 μέρες για να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μιας και οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδειχναν βελτίωση των καιρικών συνθηκών (και όντως επαληθεύτηκαν). 

Ο κ. Φαρμάκης αντέτεινε αρκετές φορές πως πρόκειται για προσωπική του επιλογή κι εδώ έχει ενδιαφέρον να πούμε πως διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ δημαρχεύοντος και προέδρου δημ. κοινότητας Λιτοχώρου. Μετά από ερώτησή μου ο πρόεδρος κ. Ανδριάς παραδέχτηκε ότι ο ίδιος ζήτησε να γίνει κανονικά η παρέλαση και η κατάθεση, αλλά δεν εισακούστηκε. Για την ιστορία να αναφέρω ότι με πολύ χειρότερες συνθήκες, τόσο το 1993 με επίτιμο προσκεκλημένο τον Σ. Κούβελα, όσο και το 2003 με επίτιμο προσκεκλημένο τον Γ. Πασχαλίδη, το ηρώο καθαρίστηκε σε λίγες ώρες και τουλάχιστον η κατάθεση στεφάνων έγινε κανονικά! 

Αλλά βέβαια το «κουτσούρεμα» και η απαξίωση ουσιαστικά της επετείου είχαν φανεί ήδη στην εκδήλωση του Σαββάτου που πραγματοποιήθηκε σε μία παγωμένη αίθουσα που γινόταν ακόμη πιο κρύα από το γεγονός ότι δεν ήταν ούτε καν μισογεμάτη – αποτέλεσμα προφανώς της πολύ καλής προβολής που έτυχε η εκδήλωση! Επιπλέον στο πρόγραμμα αναγραφόταν μέχρι την τελευταία στιγμή και εμφάνιση της Δημοτικής Παιδικής Χορωδίας, η οποία ματαιώθηκε χωρίς καμιά προειδοποίηση. Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο! 
Ευτυχώς που τα μουσικά κομμάτια της Φιλαρμονικής του Δήμου και η εξαίρετη ομιλία του φιλολόγου κ. Γ. Πουρλιώτη κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μας και μας «ζέσταναν», όσο ήταν δυνατόν.

 Όμως στις εβδομάδες που πέρασαν υπήρξαν δυστυχώς κι άλλες εκδηλώσεις με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό που ακυρώθηκαν. Έτσι για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση που καθιερώθηκε επί δημαρχίας Καραΐσκου και συνεχίστηκε επάξια επί δημαρχίας Παπαχρήστου: η βράβευση των μαθητών της δημ. ενότητας Δίου την ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών στη Ν. Έφεσσο – όπου και ο μοναδικός ομώνυμος ναός στην Πιερία! Τα ερωτηματικά πολλά κι εύλογα και σίγουρα δεν στέκει αιτιολόγηση της ακύρωσης αυτής της κεντρικής εκδήλωσης δήθεν για λόγους οικονομίας, καθώς δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς πυρηνική φυσική για να καταλάβει ότι τα έξοδα που θα απαιτούνταν για να θερμανθεί μία αίθουσα, είναι ασφαλώς πολύ λιγότερα από τα έξοδα που απαιτούνταν για τη θέρμανση πολλών αιθουσών προκειμένου να γίνει η βράβευση χωριστά σε κάθε σχολείο (όπως όριζε η εντολή που δόθηκε από την δημοτική αρχή στους διευθυντές των σχολείων)! 

Επίσης η πάλαι ποτέ ξακουστή στο πανελλήνιο αποκριάτικη παρέλαση κι εκδήλωση του Βροντινού καρναβαλιού φέτος δεν έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Στη θέση της μία εκδήλωση της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής που παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των διοργανωτών σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με τη λάμψη και τη συμμετοχή προηγούμενων ετών. Μετά από δηλώσεις που έχουν γίνει για το θέμα, το τοπίο παραμένει αρκετά «θολό» σχετικά με το αν η ευθύνη για τη φετινή κατάντια ανήκει στην κεντρική δημ. αρχή ή στην τοπική αντιδημαρχία. Το σημαντικό είναι πάντως ότι άλλη μία ξεχωριστή εκδήλωση με πολυετή παράδοση τελικά απαξιώθηκε και ουσιαστικά ακυρώθηκε! 

Θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι τέτοιες σημαντικές κεντρικές εκδηλώσεις, πέρα από ό,τι σπουδαίο σηματοδοτούν, τονώνουν παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταργούμε στην πράξη τέτοιες «ενέσεις ηθικού», ιδιαίτερα δε στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε! Ειδικά για την Επανάσταση του Ολύμπου πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν αρκεί απλώς να δηλώνουμε πως πρέπει να ακολουθούμε το παράδειγμα των επαναστατών, αλλά (τουλάχιστον για αρχή) να τους τιμούμε κι εμπράκτως! 
Ευχόμαστε η φετινή ουσιαστική ακύρωση να αποδειχθεί μόνο μία κακή παρένθεση! 

Με τιμή, 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου 
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου